Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad (pierwsza wersja) - iOS 5.0 - brak obsługi gestów i inne gorzkie żale.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
218 odpowiedzi w tym temacie

#1 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 13 października 2011 - 14:51

Nie dalej jak wczoraj został zapoczątkowany dość ciekawy watek:
http://myapple.pl/ip...onkurencji.html

Nie podejrzewałem, ze wkrótce i ja będę zmuszony stanąć po drugiej stronie barykady... dlaczego?

Pogodziłem się z faktem, ze Siri nie będzie dostępne dla innych urządzeń niż iPhone 4S (a raczej dla niższych urządzeń). Tym łatwiej było pogodzić mi się z tym faktem, iż nie zamierzałem i tak zmieniać iPhone na nowa wersje... jednak, tłumaczenia iz potrzeba tak wielkiej mocy - nie przemawiały do mnie. Ale czy w końcu ja muszę gadać do telefonu i traktować go jak kryształową kule?

Pojawianie się wersji BETA softu iOS 5.x oraz wersji GM spłynęło po mnie, jak po przysłowiowej gęsi woda, dlatego iż czekałem na finalna wersje - nie zawracając sobie głowy tym, co być może będzie, co prawdopodobnie będzie.

Wczoraj, nadszedł wielki dzień, pojawił się oficjalnie soft 5.0 - każdy był szczęśliwy, przyznam, ze nawet ja. W późnych godzinach nocnych, za pierwszym podejście pobrałem ów soft, za pierwszym razem, bez żadnych magicznych błędów wykonała się aktualizacja, nie musiałem nawet używać koszernego komputera - a zrobiłem to na pececie z systemem Windows 7 - wszystko było piękne... zbyt piękne.

Piękne być może byłoby gdyby okazało się, ze gesty pojawia się w iPadzie - niestety, owa sekretna, genialna opcja, emejzink, dostępna jest tylko i wyłącznie dla iPada 2.
Tym razem - uznaje to za przegięcie, poważne przegięcie - gdyż czym może być tłumaczone dodanie owej opcji w starszej wersji iPada? Brakiem mocy w iPadzie, czy może pseudo-chytrością Apple?

Proszę, nie informujcie mnie o tym, ze owe gesty mogą być odblokowane po zrobieniu Jailbreaka - nie interesuje mnie to. Porównać to mogę do sytuacji, kiedy chce wejść do monopolowego, a nie chcą mnie tam wpuścić, mówiąc, iż mam buty z poprzedniego sezonu - a jako rade na obejście tego, jest włamanie się do sklepu w godzinach nocnych.

Zakladam, ze to nie ostatni gorzki zal, jaki będzie można odkryć w iNajcudniejszym iSystemie.

#2 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 13 października 2011 - 15:40

Wgraj xcode z appstore i po krzyku.

#3 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 13 października 2011 - 15:52

A czy pisałem kiedykolwiek, ze jestem, chcę być, lub chce się rejestrować jako developer?

#4 konradwan

konradwan
  • 37 postów

Napisano 13 października 2011 - 15:54

Słyszałem, że gesty w iPadzie są niedostępne z powodu małej ilości pamięci RAM. Ale nie wiem ile w tym prawdy.

#5 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 13 października 2011 - 16:02

Kto mowi o developerze. Chcesz miec legalnie gesty to zamiast sie miotac, uruchom je poprzez xcode.

#6 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 października 2011 - 16:08

Też bym chciał podgrzewane fotele w golfie z 2001. To oczywiste, że każda firma nowości bądź super bajery zostawia dla najnowszych wersji swoich urządzeń...

#7 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 13 października 2011 - 16:16

dobrze, że to napisałeś, bo aktualnie mam gesty w jedynce zrobione przez dodanie iPada przez xcode i działa elegancko. Widzę, że oficjalnie nie działa, także podziękuję za update iPada ;)

#8 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 13 października 2011 - 16:22

Też bym chciał podgrzewane fotele w golfie z 2001.

Spodziewałem się podobnych komentarzy. To nie sa podgrzewane fotele i golf - ale ktoś próbuje mnie przekonać, ze siedzenie na siedzeniach bez obić jest w zasadzie tak samo dobre jak na siedzeniu z tapicerka... a to chyba zmienia postać rzeczy.

Zakładam, ze takowe bezkrytyczne spojrzenie doprowadziłoby do akceptacji trackballa zamiast myszy w sprzęcie kolejnej generacji, bo przecież jak można mieć podgrzewane fotele w golfie z 2001?

Kto mowi o developerze. Chcesz miec legalnie gesty to zamiast sie miotac, uruchom je poprzez xcode.

Zastanówmy się chwile nad tym rozwiązaniem. Dlaczego mam korzystać z takiego rozwiązania, jeżeli gesty nie są oficjalne dedykowane dla iPada w pierwszej wersji - czy nie mam prawa być odrobinę rozczarowanym, ze muszę koniecznie uciekać się do kombinatoryki, zamiast moc włączyć to sobie po prostu w opcjach.

Nie chodzi mi o to, ze nie można tego zrobić w żaden sposób - ale ze nie można zrobić tego oficjalnie.

(...) oficjalnie nie działa (...)

To jest właśnie meritum.

#9 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 13 października 2011 - 16:25

O nowościach to mogą pisać firmy które prześcigają same siebie w tworzeniu coraz to nowszych i bardziej rozwiniętych technologicznie urządzeń, apple ma ich dwa. Oprogramowanie to podstawa popularności firmy, no ale jeśli i to zawiedzie to.......

#10 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 13 października 2011 - 18:48

Kolejny "gorzki zal" - w iPhone 3GS (soft 5.0) nie działa reminder w połączeniu z Geo-Fence. Domyślam się, ze jedynym i słusznym powodem tego, jest fakt, ze reminder + GPS wymagają wielkiej mocy, której nie ma iPhone 3GS. A może iPhone 4 i wyżej... maja "szybsze" GPSy... jak kiedyś Rosjanie, mieli najszybsze zegarki na świecie.

#11 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 13 października 2011 - 19:16

o geo przypomnieniach na ipadzie tez zapomnij ...widgetow z pogoda na pasku powiadomien tez nie ma ...nie dziala tez jakakolwiek edycja w aplikacji photos. zablokowali i tyle. a tyle cyrku i w ogole niesprawnych urzadzen ludzie maja po tej aktualizacji, ze tonest jakas kpina

#12 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 13 października 2011 - 19:30

O "Geo-Przypomnieniach" nie myślę nawet - chociażby z racji na to, iż posiadam iPada WiFi - wiec lokalizacja po WiFi... dość zgrubna by była. Pogody w iPadzie nie było (jako i kalkulatora) - przywykłem - nabyłem sobie w iSklepie. Na razie podchodzę do owej aktualizacji dość ostrożnie... zaktualizowałem iPada - jednak, zastanowić się muszę, zanim dokonam aktualizacji na iPhone 4 oraz na iPhone 3GS.

#13 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 13 października 2011 - 19:55

nadal mnie niesamowicie irytuje skrajnie utrudnione pobieranie plikow na ipadzie, nie znalazlem jeszcze dobrej darmowej aplikacji do tego. nie da sie sciagnac glupiej mp3 i wrzucic do ipoda. w szczegolnosci czegos spakowanego rarem. az tak trudno wprowadzic taki amejzing ficzer?

bardzo bym chcial, zeby ipad zastapil mi macbooka, bo nie potrzebuje wcale 4 rdzeni i 8gb ramu. ale apple na sile blokuje funkcjonalnosc swoich urzadzen. mam tylko nadzieje ze z ipadam 3 to sie zmieni. wolalbym 100 razy normalna przegladarke i system plikow zamiast retiny.

---------- Wpis dodano o 20:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:44 ----------

acha, i skrajnie denerwuje mnie ze uzytkownicy windowsa maja pelna obsluge icloud a snow leoparda nie!!!!

#14 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 października 2011 - 20:48

nadal mnie niesamowicie irytuje skrajnie utrudnione pobieranie plikow na ipadzie, nie znalazlem jeszcze dobrej darmowej aplikacji do tego. nie da sie sciagnac glupiej mp3 i wrzucic do ipoda. w szczegolnosci czegos spakowanego rarem. az tak trudno wprowadzic taki amejzing ficzer?

1. Da się. Apple niedawno wprowadziło iTunes Music Store w Polsce
2. Również się da. Np. za pomocą GoodReadera, czy Phone Drive.

bardzo bym chcial, zeby ipad zastapil mi macbooka, bo nie potrzebuje wcale 4 rdzeni i 8gb ramu. ale apple na sile blokuje funkcjonalnosc swoich urzadzen. mam tylko nadzieje ze z ipadam 3 to sie zmieni. wolalbym 100 razy normalna przegladarke i system plikow zamiast retiny.

- Masz pakiet iWork w Appstorze.
- Safari jest jak najbardziej normalna
- System plików to masz w komputerze, a nie w tablecie
- iPad nigdy nie posiadał (ani pewnie posiadać nie będzie) wyświetlacza Retina

acha, i skrajnie denerwuje mnie ze uzytkownicy windowsa maja pelna obsluge icloud a snow leoparda nie!!!!

Pisze się aha, a nie "acha", a zdania od aha się nie rozpoczyna :).

#15 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 13 października 2011 - 21:12

sory kolego ale muzyki ktora mnie interesuje nie ma w zadnym itunes storze. normalna przegladarka ma wszystkie funkcje jaka ma normalna przegladarka, np sciaganie plikow ....... a swoje porady gramatyczno ortograficzne mozesz sobie wsadzic ;)

#16 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 października 2011 - 21:31

Podsumujmy: Oficjalnie gestów na iPad1 - brak Geo przypomnień brak zarówno na iPad1 jak i iPhone4 Czy się mylę? Czym najprościej zapodać JB na iPad1 i iPhone4 iOS5 ?

#17 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 13 października 2011 - 21:41

Geo przypomnień brak zarówno na iPad1 jak i iPhone4

Geo-przypomnienia sa na iPhone 4 - nie ma ich na iPhone 3GS.

#18 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 13 października 2011 - 22:06

Do kogo pretensje, że nie ma gestów w iPad pierwszej generacji ? 1. Do Apple, który uznał (bo wie lepiej od Ciebie), że gesty działają na nim nieprawidłowo? (mysle, ze to nie podlega dyskusji, bo mimo, ze sa tutaj zapatrzeni w siebie wielcy znawcy, to jednak bardziej ufam inzynierom z Apple) 2. Do Ciebie, bo nie chce Ci się "na lewo"* włączyć tych gestów ? * poprzez JB albo xcode Dlatego tez nie ma multitaskingu na iPhone 3G - gorzki zal jednak z tego powodu tez mozesz wylac.

#19 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 października 2011 - 23:01

Geo-przypomnienia sa na iPhone 4 - nie ma ich na iPhone 3GS.

Jak je odpalić ??

#20 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 13 października 2011 - 23:31

Jak je odpalić ??

Dotykasz przypomnienie>przypomnij>w miejscu

#21 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 00:54

Do kogo pretensje, że nie ma gestów w iPad pierwszej generacji ?

Nie nazwę tego pretensjami, a stwierdzenie "gorzkie żale" jest określeniem delikatnie mówiąc szyderczym.

1. Do Apple, który uznał (bo wie lepiej od Ciebie), że gesty działają na nim nieprawidłowo? (mysle, ze to nie podlega dyskusji, bo mimo, ze sa tutaj zapatrzeni w siebie wielcy znawcy, to jednak bardziej ufam inzynierom z Apple)
2. Do Ciebie, bo nie chce Ci się "na lewo"* włączyć tych gestów ?

* poprzez JB albo xcode

Jeżeli punkt pierwszy jest prawdą - oznaczać to może, że odpowiedzialni za XCode są bandą idiotów, umożliwiających włączenie w jakże starym iPadzie czegoś, czego nie da rady obsłużyć... dobrze zrozumałem?

#22 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2011 - 01:15

Dotykasz przypomnienie>przypomnij>w miejscu

Dziękuję

#23 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 października 2011 - 01:28

Też mnie wkurzył brak multitouch w iPad 1. Nie chce mi się wierzyć w takie wyjaśnienia jak powyżej, że niby inżynierowie Apple zrobili to dla dobra klientów. Raczej prymitywny chwyt marketingowy zachęcający do wymiany sprzętu. W tej sytuacji olewam sikiem prostym ich nowo reklamowaną usługę iCloud i pozostaje przy innych sposobach synchronizacji. Rano zainstalowałem iCloud, gdy zorientowałem się, że nie ma gestów, wywaliłem chmurę ze wszystkich urządzeń. Nawet taka zemsta jest słodka ;-).

#24 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 04:55

Nie dalej jak wczoraj został zapoczątkowany dość ciekawy watek:
http://myapple.pl/ip...onkurencji.html

Nie podejrzewałem, ze wkrótce i ja będę zmuszony stanąć po drugiej stronie barykady... dlaczego?

Pogodziłem się z faktem, ze Siri nie będzie dostępne dla innych urządzeń niż iPhone 4S (a raczej dla niższych urządzeń). Tym łatwiej było pogodzić mi się z tym faktem, iż nie zamierzałem i tak zmieniać iPhone na nowa wersje... jednak, tłumaczenia iz potrzeba tak wielkiej mocy - nie przemawiały do mnie. Ale czy w końcu ja muszę gadać do telefonu i traktować go jak kryształową kule?

Pojawianie się wersji BETA softu iOS 5.x oraz wersji GM spłynęło po mnie, jak po przysłowiowej gęsi woda, dlatego iż czekałem na finalna wersje - nie zawracając sobie głowy tym, co być może będzie, co prawdopodobnie będzie.

Wczoraj, nadszedł wielki dzień, pojawił się oficjalnie soft 5.0 - każdy był szczęśliwy, przyznam, ze nawet ja. W późnych godzinach nocnych, za pierwszym podejście pobrałem ów soft, za pierwszym razem, bez żadnych magicznych błędów wykonała się aktualizacja, nie musiałem nawet używać koszernego komputera - a zrobiłem to na pececie z systemem Windows 7 - wszystko było piękne... zbyt piękne.

Piękne być może byłoby gdyby okazało się, ze gesty pojawia się w iPadzie - niestety, owa sekretna, genialna opcja, emejzink, dostępna jest tylko i wyłącznie dla iPada 2.
Tym razem - uznaje to za przegięcie, poważne przegięcie - gdyż czym może być tłumaczone dodanie owej opcji w starszej wersji iPada? Brakiem mocy w iPadzie, czy może pseudo-chytrością Apple?

Proszę, nie informujcie mnie o tym, ze owe gesty mogą być odblokowane po zrobieniu Jailbreaka - nie interesuje mnie to. Porównać to mogę do sytuacji, kiedy chce wejść do monopolowego, a nie chcą mnie tam wpuścić, mówiąc, iż mam buty z poprzedniego sezonu - a jako rade na obejście tego, jest włamanie się do sklepu w godzinach nocnych.

Zakladam, ze to nie ostatni gorzki zal, jaki będzie można odkryć w iNajcudniejszym iSystemie.

Kupiłeś auto bez ABS i masz pretensje że nowy model je ma a ty nie?

---------- Wpis dodano o 05:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:44 ----------

A czy pisałem kiedykolwiek, ze jestem, chcę być, lub chce się rejestrować jako developer?

Kto Ci powiedział że musisz się rejestrować jako deweloper?

---------- Wpis dodano o 05:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:45 ----------

Słyszałem, że gesty w iPadzie są niedostępne z powodu małej ilości pamięci RAM. Ale nie wiem ile w tym prawdy.

Fakt nie działają tak dobrze jak na iPad2 ale to pewnie zasługa też nowego procesora.

---------- Wpis dodano o 05:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:46 ----------

Spodziewałem się podobnych komentarzy. To nie sa podgrzewane fotele i golf - ale ktoś próbuje mnie przekonać, ze siedzenie na siedzeniach bez obić jest w zasadzie tak samo dobre jak na siedzeniu z tapicerka... a to chyba zmienia postać rzeczy.

Zakładam, ze takowe bezkrytyczne spojrzenie doprowadziłoby do akceptacji trackballa zamiast myszy w sprzęcie kolejnej generacji, bo przecież jak można mieć podgrzewane fotele w golfie z 2001?

Zastanówmy się chwile nad tym rozwiązaniem. Dlaczego mam korzystać z takiego rozwiązania, jeżeli gesty nie są oficjalne dedykowane dla iPada w pierwszej wersji - czy nie mam prawa być odrobinę rozczarowanym, ze muszę koniecznie uciekać się do kombinatoryki, zamiast moc włączyć to sobie po prostu w opcjach.

Nie chodzi mi o to, ze nie można tego zrobić w żaden sposób - ale ze nie można zrobić tego oficjalnie.

To jest właśnie meritum.

Kupiłeś iPada bez dodatkowych gestów więc musisz kombinować tak jak użytkownicy Windows XP z nowymi DirectX'ami.

Kupiłeś Golfa bez podgrzewanych foteli to sobie możesz wykombinować nowe podgrzewane ;-)

---------- Wpis dodano o 05:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:49 ----------

Nie nazwę tego pretensjami, a stwierdzenie "gorzkie żale" jest określeniem delikatnie mówiąc szyderczym.

Jeżeli punkt pierwszy jest prawdą - oznaczać to może, że odpowiedzialnie za XCode są bandą idiotów, umożliwiających włączenie w jakże starym iPhone czegoś, czego nie da rady obsłużyć... dobrze zrozumiałem?

Skoro nazywasz kogoś bandą idiotów to nie miej pretensji jak ktoś Ciebie nazwie idiotą. ;-)

Funkcja dodatkowych gestów została wprowadzona do testowania dla deweloperów jeszcze przed wprowadzeniem iPada2 który miał je dostać w oprogramowaniu. ;-)

#25 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 14 października 2011 - 08:47

sory kolego ale muzyki ktora mnie interesuje nie ma w zadnym itunes storze.

normalna przegladarka ma wszystkie funkcje jaka ma normalna przegladarka, np sciaganie plikow .......

a swoje porady gramatyczno ortograficzne mozesz sobie wsadzic ;)

Humanoidal - zanim będziesz dalej jęczał - ściagnij iCab Mobile - to jest przeglądarka która działa jak desktopowa, czyli ściąganie i uploadowanie plików, "setki" wtyczek, adblocki itd.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych