Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad (pierwsza wersja) - iOS 5.0 - brak obsługi gestów i inne gorzkie żale.

• Please log in to reply
218 replies to this topic

#76 blacker

blacker
  • 18 posts
  • SkądKraków

Posted 17 October 2011 - 14:08

Moje dwa grosze. Po premierze iOS 5 byłem zawiedziony ze nie ma tam siri, bardzo byłem ciekaw jak to będzie działać w praktyce. Mówi się trudno. Dlaczego tak zrobili? czy z powodów troski o klienta czy z powodu "stymulacji" kupna nowych urządzeń? Jakie to ma znaczenie? Dlaczego wydaje się Wam że Apple ma obowiązek stale i bezpłatnie dokładać nowe funkcjonalności do waszych urządzeń? A jak tego nie robi to jest skandal i złodziejstwo? Jak kupowałem swojego iPhonea czy iPada to tego tam nie było a i tak uznałem że jest to dobry sprzęt wart kupna, że w nowszym urządzeniu pojawiło się coś nowego to moje stare urządzenie stało się gorsze niż to co kupiłem? Od tego czasu dostałem sporo nowych funkcji bezpłatnie które jeszcze poprawiły możliwości i komfort pracy na moim sprzęcie. Podam przykład z mojego "ogródka" bo tu jestem bardziej biegły, kupujemy dwa identyczne sprzętowo serwery, nie różniące się niczym w budowie, mające identyczną wydajność itp. itd. jeden jest o 3600,- pln tańszy od drugiego... Dlaczego? bo jest na nim odblokowana jedna funkcjonalność więcej dotycząca kontrolera raid.... Nikt nie krzyczy że to złodziejstwo. To samo dotyczy innych producentów i innych niż serwery produktów, np. sprzed audio i wideo, elementy komputerów (karty grafiki) a nawet pralki... i cała masa innych. Wewnątrz nie różnią się niczym z wyjątkiem softu lub jednego krosu na PCB. Nikt nie krzyczy że jest oszukany bo jego DVD nie czyta czegoś tam a DVD kolegi identyczne czyta bo producent to odblokował w droższej o 20 pln wersji. Jeśli Apple blokuje te funkcje z troski o nas i wysokie standardy działania swoich urządzeń to wspaniale, jeżeli chcą tym zachęcić do zakupu nowych urządzeń to ich prawo... Intel zaczął już nawet sprzedawać karty zdrapki do swoich CPU zwiększające ich wydajność... to nie żart. Wszystko więc można sprowadzić do jednego, jeżeli urządzenie lub polityka producenta Ci się nie podoba, nie kupuj, albo sprzedaj i kup coś innego... Jeśli sprzęt Apple stał by się mniej popularny a konkurencja urosła by w siłę to wyjdzie to z pożytkiem dla wszystkich a najbardziej dla użytkowników Applowych iZabawek. Pozdrawiam

#77 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 17 October 2011 - 14:14

Lita dobrze sie czujesz, ze wyciągasz takie ciekawe wnioski? Jeżeli nie znasz odpowiedzi na pytanie to cię leciutko na prowadze. Przykłady dla jasności są numerowane: 1. Czy iPad 1 i 2 dostały rożne systemy operacyjne ze maja rożne funkcje? Bo nie wiem może iPad 2 dostał ios 5.1 tylko nie wiemy. 2. Czy jak ktoś kupował ipada 2 to miał gesty? Czy może dostał je z ios 5.0 3. Czy jak Fiat stwierdzi ze wszystkie jego auta wyprodukowane miedzy 2010 i 2011 dostaną gratis nowe opony, to właściciele aut z 2010 roku nie maja prawa być wkurzeni, ze dostali komplet przebytych, a ci z 2011 komplet całych ? (oczywiście tylko dlatego, ze auta z 2010 są zbyt słabe żeby kręcić kołami z powietrzem). I dla Twojej jasności, jak ja kupowałem ipada 1 ty było miesiąc temu i w zapowiedziach nie było słowa ze nie bedzie gestów, wręcz przeciwnie. Więc ratuj sobie wykłady o tym, ze wiedziałem jaka funkcjonalność kupuje!!! @blacker problem, w tym, ze Apple nabija ludzi w butle, wciskają im, ze na każdym ipadzie dostajesz soft 5.0, a to nie prawda. Zreszta jak jesteś taki mądry to odnieść sie do mojego przykładu z windowsem XP, tam jakoś po SP 3 każdy miał ta sama funkcjonalność niezależnie od procka. A WSZYSTKIM WIERZACYM W BAJKI O WUJKU "SZYBKO DZIAŁAJĄCYM INTERFEJSIE" APPLE RADZĘ SOBIE ZADAĆ PYTANIE CZY APPLE RZECZYWIŚCIE DBA O SZYBKO DZIAŁAJĄCY INTERFEJS, SKORO WYPUSCILI IOSA 4 NA IPHONE 3G, KTÓRY NAWET POUCINANY SLIMACZYL SIE STRASZNIE NA TYM TELEFONIE, CZY DRENUJE NAM KIESZENIE.

#78 Lita

Lita
  • 651 posts

Posted 17 October 2011 - 14:29

o tym że na iPad 1 nie będzie gestów wiadomo było od pierwszej bety iOS5 i było o tym głośno, więc jeśli kupowałeś swojego iPada 1 miesiąc temu to sam sobie jesteś winny - za mało wiedziałeś o sprzęcie jaki kupowałeś. Qrcze - dlaczego twierdzicie że iPad 1 nie rożni sie harware'owo od iPad 2? A RAM? A procesor? nawet wyglądem się różnią - to dwa zupełnie inne modele i mają wszelkie prawo mieć rożną funkcjonalność. Wydaje mi się że Apple strasznie konsumentów rozpuściło darmowym wsparciem starszych urządzeń... @meiss a gdzie napisałam że miały dwa rózne systemy operacyjne? Ja tylko twierdze że do dwa rożne modele i mają prawo się różnic.

#79 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 17 October 2011 - 14:40

Sory, ale ja akceptowalem taka licencje:

Dołączona grafika

---------- Wpis dodano o 15:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:33 ----------

W dodatku na glownej stronie apple do niedawna pisalo to samo - ze gesty beda dostepne dla ipada. Dopiero niedawno zmienili to po fakcie na ipad 2, ale narazie tylko na stronie us. porazka.

---------- Wpis dodano o 15:40 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:36 ----------

działają po JB bez problemu.

A co do meritum - qrcze, ludzie... to tak jak kupić model samochodu w 2010 roku a w 2011 mieć pretensję że ten z 2010 nie ma tych samych udogodnień co model z 2011...
kupiliście iPada 1 z pełną świadomością co ma... nikt przy zakupie nie obiecywał, że w przyszłości dostanie cos więcej. Cieszcie sie że system można na nim nowy zainstalować - u szajsunga czy HTC by nie było takiej opcji (mam na stanie akurat i szajsunga i HTC - oba ze poprzednimi wersjami softu bo nowy "nie wspiera", mimo żesprzet zakupiony w tym roku)...

Posiadam iPad 1 i mimo ze gesty na nim nie mulą, działają świetnie i wiem że nie taki był powód ich braku na tym sprzęcie - nie mam do nikogo pretensji. Kupiłam iPad 1 i mam to co kupiłam, jeśli ktoś ma problem z brakiem oficjalnych gestów i jest mu to niezbędne, niech sprzeda jedynkę i kupi dwójkę...

Sory, ale mi od pol roku apple obiecywalo wielki update softu, a jak kupowalem ipada wiedzialem, ze apple wypuszcza cos takiego jak updaty softu. co wiecej, w tym updacie byly obiecane gesty dla ipada 1, a nawet bylo to napisane przy instalacji samego softu.

#80 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 October 2011 - 18:14

Nie wiem czy to błąd czy co ale na iOS5 w muzyce (zakładka wykonawcy) nie wyświetla mi wszystkiego, restart czy ponowna nowa synchronizacja nie pomaga...

#81 taran96

taran96
  • 96 posts
  • SkądKatowice

Posted 17 October 2011 - 19:10

Ja właśnie zrobiłem upgrade i w licencji nie było zaznaczone że gesty będę tylko na ipad2 up`a zrobiłem 15 min temu

#82 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 17 October 2011 - 19:47

Czy niemożność wrzucenia ikony Kiosk do folderu "Nieużywane" to też wyraz troski o klienta? ;-) Udało się może to komuś korzystając z tego przepisu: HOW TO: Put Newsstand In A Folder On iOS 5 [Without Jailbreaking] | The Coding Massacre ?
A tak swoją drogą to używając iPada zaczynam się coraz bardziej czuć się jak wtedy, gdy używałem przez dobrych parę lat Linuksa. Ciągle trzeba było w czymś grzebać, aby działało tak jak należy. Teraz też. Trzeba stosować jakieś niesamowite triki do wywalania niechcianych ikon. Jeszcze czeka jailbreak albo downgrade do ios 4x aby odzyskać gesty. Niezły hardcore.

#83 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 17 October 2011 - 19:49

Ja właśnie zrobiłem upgrade i w licencji nie było zaznaczone że gesty będę tylko na ipad2 up`a zrobiłem 15 min temu

dokładnie, to jest oszustwo. w stanach w tej sprawie chca zlozyc pozew zbiorowy.

#84 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 17 October 2011 - 19:51

Spoko, spoko, humanoidal doceniam wyrzucenie przez ciebie screena z licencja, ale dzień góra dwa i zaraz znowu pojawi sie ktoś, kto bedzie nas przekonywał, ze tak naprawdę zadowoleni jesteśmy........i to bardzo :)

#85 proGRAF

proGRAF
  • 27 posts
  • SkądSzczytno, Poland

Posted 17 October 2011 - 19:57

Moim zdaniem to najpowazniejszy i chyba jedyny sensowny argumentem dla gestow dla iPada 1

Osobiscie odbieram to inaczej. Bardziej jako upgrade "programow" , Systemow operacyjnych i nawet IMHO skoro logicznym jest ze placi sie za kolejne wersje np windows (xp-vista-7) czy pakietow Adobe CS (2-3-4-5) , tudziez taniej w przypadkach upgrade a nie nowych boxowych insalacji, to i tak dla mnie jesli Apple zyczylo by sobie za iOS 5-10$ powedzial bym ze to nie dosc ze nie zadne zdzierstwo itp to ze to ich swiete prawo...ale to Polska kochamy narzekac...nawet jesli jest cos wysokiej jakosci. I za darmo.

#86 taran96

taran96
  • 96 posts
  • SkądKatowice

Posted 17 October 2011 - 19:59

mnie osobiście nie irytuje że zamiast macnąć ekran aby zamknąć aplikacje będę musiał nacisnąć guzik najbardziej podoba mi się safari i lepszy dostęp do kart głównie korzystam z ipada więć powiadmienia mi się nie przydadzą a co do tych gestów myśle że skoro tak napisali to może wypuszczą jakąś łatke

#87 pireusmax

pireusmax
  • 50 posts
  • SkądNoeporęt

Posted 17 October 2011 - 20:05

Wracając do Siri pewnie niewielu kojarzy że była to aplikacja dostępna przez pewien czas w Appstore...

#88 ralf34

ralf34
  • 80 posts

Posted 17 October 2011 - 20:05

Brak obsługi gestów w Ipadzie pierwszym nie wynika przecież z braku wydajności tego urządzenia, tylko ze skąpstwa Apple, które tym sposobem chce nakłonić ludzi do kupna Ipada 2.

#89 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 17 October 2011 - 20:08

i po najpowazniejszym i chyba jedynym sensownym argumentem dla gestow dla iPada 1... Pozamiatane.

czy ty sie dobrze czujesz kolego? to ze gesty dla ipada sa zapisane w licencji to jest chyba niezbijalny argument za tym ze powinny dzialac??

ale to Polska kochamy narzekac...

jakos w stanach nikt nieprobuje sie nawzajem przekonywac, ze wszystko jest w porzadku, tylko ludzie masowo skladaja bug reporty, do czego i was zachecam

---------- Wpis dodano o 21:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:05 ----------

Brak obsługi gestów w Ipadzie pierwszym nie wynika przecież z braku wydajności tego urządzenia, tylko ze skąpstwa Apple, które tym sposobem chce nakłonić ludzi do kupna Ipada 2.

jak narazie to w ten sposob szybko traca wiernych klientow

#90 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 17 October 2011 - 20:10

zdublowany post

#91 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 17 October 2011 - 20:12

Fejsbukowcy do boju: https://www.facebook...263681083667884

#92 taran96

taran96
  • 96 posts
  • SkądKatowice

Posted 17 October 2011 - 20:26

napisane ale to raczej niewiele da

#93 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 17 October 2011 - 20:35

nie wiem jak wam ale mi tez czesciej wysypuje sie safari i bardzo czesto aplikacja inclass, ktorej czesto uzywam na uczelni

#94 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 17 October 2011 - 20:48

Pewnie trzeba poczekać na uaktualnienia, zarówno systemu, jak i poszczególnych aplikacji. U mnie też nie działa Sente, developerzy wiedzą i działają, czekam na update.

#95 taran96

taran96
  • 96 posts
  • SkądKatowice

Posted 17 October 2011 - 21:13

Gesty obsługi wielozadaniowości (iPad) ◦ Zsuwanie i rozsuwanie czterech lub pięciu palców: ekran początkowy ◦ Przesuwanie w górę: panel wyboru programów ◦ Przesuwanie w lewo lub prawo: przełączenie na inny program Produkty zgodne z tym uaktualnieniem: • iPhone 4S • iPhone 4 • iPhone 3GS • iPad 2 • iPad • iPod touch (4. generacji) • iPod touch (3. generacji) dla tych którzy mają obiekcje że multitaskingu nie ma być na ipad 1

#96 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 17 October 2011 - 21:22

Nie zdziwię się, jak zostanie to szybciutko zamiecione pod dywan. Chciałbym osobiście, by owe gesty się pojawiły - chociażby dla własnej, mojej satysfakcji - ale widząc na to, co Apple serwuje od lat - za kilka miesięcy dowiemy się, ze iPad 2 jest również przestarzały technologicznie.

A tak swoją drogą to używając iPada zaczynam się coraz bardziej czuć się jak wtedy, gdy używałem przez dobrych parę lat Linuksa. Ciągle trzeba było w czymś grzebać, aby działało tak jak należy. Teraz też. Trzeba stosować jakieś niesamowite triki do wywalania niechcianych ikon. Jeszcze czeka jailbreak albo downgrade do ios 4x aby odzyskać gesty. Niezły hardcore.

Linux miał takowa przewagę, ze na Linuxie z pewnością było coś można, tylko trzeba było wiedzieć jak. iOS - to przede wszystkim lista zakazów, czego to tylko nie można i z jakiego powodu.
Oczywiście, po Jailbreaku - należy się chwytać podobnych sztuczek jak na zawiłych, ówczesnych Linuxach.

Spoko, spoko, humanoidal doceniam wyrzucenie przez ciebie screena z licencja, ale dzień góra dwa i zaraz znowu pojawi sie ktoś, kto bedzie nas przekonywał, ze tak naprawdę zadowoleni jesteśmy........i to bardzo :)

Fakt, ze od chwili pojawienia się, sprzedano 4 miliony, czy 50 miliardów iPhone 4S nie czyni z niego relikwii, a Apple jest tylko firma, a nie religia. Oczekuje CZEGOŚ od danego sprzętu - czy to dostane, czy nie - nie wiem, ale nie zamierzam z pewnych oczekiwań rezygnować.
Oczekiwałem tez od Windows Phone 7 - przeliczyłem się, rozstałem się z owym sprzętem.

#97 proGRAF

proGRAF
  • 27 posts
  • SkądSzczytno, Poland

Posted 17 October 2011 - 21:59

czy ty sie dobrze czujesz kolego? to ze gesty dla ipada sa zapisane w licencji to jest chyba niezbijalny argument za tym ze powinny dzialac??

Mój błąd przepraszam - już edytowałem swój post.

pozdrawiam

ps. czuję się dobrze - dziękuje ;)

#98 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 17 October 2011 - 22:58

...to i tak dla mnie jesli Apple zyczylo by sobie za iOS 5-10$ powedzial bym ze to nie dosc ze nie zadne zdzierstwo itp to ze to ich swiete prawo...ale to Polska kochamy narzekac...nawet jesli jest cos wysokiej jakosci. I za darmo.

Troszkę nie łapiesz. Gdyby Apple chciało za IOSA te wspomniane 10 dolców, to nawet mając nowego i starego ipada zapłacił bym 2x, ale oczekiwał bym na jednym i na drugim dokładnie tych samych funkcji. Bo w sumie na jednym i na drugim byłby ten sam iOS.

#99 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 17 October 2011 - 23:15

Apple nie da gestów dla 1 generacji. Polityka im nie pozwala.

#100 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 18 October 2011 - 01:12

Gesty dla iPada jedynki bez jailbreak:
iPad 1 Gestures and Display Mirroring Without Jailbreak

U mnie nie działa ten sposób jak na razie...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users