Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad (pierwsza wersja) - iOS 5.0 - brak obsługi gestów i inne gorzkie żale.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
218 odpowiedzi w tym temacie

#26 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 09:30

Kupiłeś auto bez ABS i masz pretensje że nowy model je ma a ty nie?

Kupiłem auto z kierownicą, tylko owa kierownica okazuje się, że nie może skręcać - ponieważ obsługa AŻ DWÓCH KÓŁ jest zbyt trudna dla tego modelu - producent sugeruje zakupić nowy, gdzie skręcanie będzie odbywało się bez problemów.

Kupiłeś iPada bez dodatkowych gestów więc musisz kombinować tak jak użytkownicy Windows XP z nowymi DirectX'ami.

Słabe porównanie.

Kupiłeś Golfa bez podgrzewanych foteli to sobie możesz wykombinować nowe podgrzewane ;-)
Skoro nazywasz kogoś bandą idiotów to nie miej pretensji jak ktoś Ciebie nazwie idiotą. ;-)

Brak ogrzewania w samochodzie jest to raczej... a nie brak podgrzewanych foteli. Zauważ, że ja nie nazwałem nikogo bandą idiotów, ale moja wypowiedź była w trybie przypuszczającym - proszę, przeczytaj raz jeszcze:

Jeżeli punkt pierwszy jest prawdą - oznaczać to może, że odpowiedzialni za XCode są bandą idiotów, umożliwiających włączenie w jakże starym iPadzie czegoś, czego nie da rady obsłużyć... dobrze zrozumiałem?
(jedyną pomyłką w tej wypowiedzi było użycie słowa iPhone zamiast iPad - co poprawiłem).

#27 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 14 października 2011 - 09:32

to jest za 2 dolce a ja nie mam przypisanej karty do konta... sory, mam prawo jeczec ze kupilem auto w ogole bez foteli ;) cala ta polityka apple jest po prostu poj*****. dojenie klienta na kase na kazdym kroku poprzez celowe blokowanie ficzerow.

#28 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 14 października 2011 - 10:06

Nie BLOKOWANIE,tylko nie wprowadzanie nowych-a to jest spora roznica. IPad 1 nie ma gestow,podobnie jak iPhone 3G nie ma multitaskingu,proste. (bo oba te urzadzenia nie spelniaja specyfikacji technicznej aby w pelni i poprawnie obslugiwac te funkcje). Jesli dalej ktos tego nie rozumie,to ja juz tego inaczej nie umiem wytlumaczyc,moze ktos inny bedzie umial,o ile da sie sprowokowac u kogos wlaczenie logicznego myslenia. Ostatni moj przyklad: Mam tv full hd. Trwaja juz prace nad jeszcze lepsza jakoscia obrazu. JA to rozumiem,ze moj tv nie obsluzy tej technologii.Juz teraz wiem jednak,ze sa i tacy ktorzy tego nie zrozumieja.

#29 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 14 października 2011 - 10:14

to jakim cudem ipady tysiecy uzytkownikow obsluguja multitasking bez problemu po odblokowaniu tej opcji przez xcode?

#30 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 10:28

Kupiłem auto z kierownicą, tylko owa kierownica okazuje się, że nie może skręcać - ponieważ obsługa AŻ DWÓCH KÓŁ jest zbyt trudna dla tego modelu - producent sugeruje zakupić nowy, gdzie skręcanie będzie odbywało się bez problemów.

Słabe porównanie.

Brak ogrzewania w samochodzie jest to raczej... a nie brak podgrzewanych foteli. Zauważ, że ja nie nazwałem nikogo bandą idiotów, ale moja wypowiedź była w trybie przypuszczającym - proszę, przeczytaj raz jeszcze:

Jeżeli punkt pierwszy jest prawdą - oznaczać to może, że odpowiedzialni za XCode są bandą idiotów, umożliwiających włączenie w jakże starym iPadzie czegoś, czego nie da rady obsłużyć... dobrze zrozumiałem?
(jedyną pomyłką w tej wypowiedzi było użycie słowa iPhone zamiast iPad - co poprawiłem).

Skoro kupiłeś produkt z kierownicą którą nie można skręcać i nie ma ogrzewania to mniej pretensje tylko do siebie, chyba że to twoje porównania są kiepskie ;-)
Widziały gały co brały i nikt Ci nie obiecywał że będziesz dostawał nowe bajery za darmo o których nawet sam nie miałeś pojęcia

---------- Wpis dodano o 11:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:23 ----------

to jakim cudem ipady tysiecy uzytkownikow obsluguja multitasking bez problemu po odblokowaniu tej opcji przez xcode?

Takim samym jak użytkownicy iPhone 3G korzystają z multitaskingu i tapet pod ikonami. Wszystko działa ale nie tak jak powinno ;-)

#31 Tristan

Tristan
  • 16 postów

Napisano 14 października 2011 - 10:30

Skoro kupiłeś produkt z kierownicą którą nie można skręcać i nie ma ogrzewania to mniej pretensje tylko do siebie :D

No... albo niech ma pretensje do firmy która po premierze nowego sprzętu najchętniej uśmierciłaby stary strzałem w tył głowy za stodołą. Tego typu zagrywki to ewidentny chwyt marketingowy (czy wręcz szantaż marketingowy) pod tytułem "kup nowy sprzęt na starym nic nie będzie działać, i co z tego, że jest dostatecznie dobry żeby większość mogła działać" . Spodziewam się podobnego tricku z iphonem 4s, no sorry ale nie nazwę ski rewolucyjnym wynalazkiem i większość posiadaczy czwórki raczej nie pobiegnie do sklepów więc trzeba ich będzie dodatkowo zmotywować. Oczywiście mogliby motywować ludzi robiąc nową generację o tyle lepszą od starszej, że po prostu zrywa czapkę z głowy ale to drogie i ryzykowne jest, szantaż programowy to jest to!

#32 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 10:33

No... albo niech ma pretensje do firmy która po premierze nowego sprzętu najchętniej uśmierciłaby stary strzałem w tył głowy za stodołą. Tego typu zagrywki to ewidentny chwyt marketingowy (czy wręcz szantaż marketingowy) pod tytułem "kup nowy sprzęt na starym nic nie będzie działać, i co z tego, że jest dostatecznie dobry żeby większość mogła działać" . Spodziewam się podobnego tricku z iphonem 4s, no sorry ale nie nazwę ski rewolucyjnym wynalazkiem i większość posiadaczy czwórki raczej nie pobiegnie do sklepów więc trzeba ich będzie dodatkowo zmotywować. Oczywiście mogliby motywować ludzi robiąc nową generację o tyle lepszą od starszej, że po prostu zrywa czapkę z głowy ale to drogie i ryzykowne jest, szantaż programowy to jest to!

Tristan sugerujesz że bez kilku zbędnych gestów iPad nie nadaje się do użytku i nic na nim nie działa a sprzęt jest uśmiercony...? ^^

#33 Tristan

Tristan
  • 16 postów

Napisano 14 października 2011 - 10:41

nie, sugeruję,moment, wróć , ja nic nie sugeruję ja wprost mówię, że firma celowo i z pełną premedytacją pozbawia swoich klientów funkcji które są w stanie działać na starszym posiadanym przez nich sprzęcie tylko i wyłącznie dlatego aby dać im dodatkową "motywację" do przejścia na nowy sprzęt który najwidoczniej nie jest w zauważalny sposób lepszy skoro niewielu posiadaczy starszego jest zainteresowanych przesiadką, wyżej już ktoś wspomniał o machinarium, ono ma takie wymagania sprzętowe co nie?

#34 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 14 października 2011 - 10:42

Takim samym jak użytkownicy iPhone 3G korzystają z multitaskingu i tapet pod ikonami. Wszystko działa ale nie tak jak powinno ;-)

robiles jakies badania, ze wiesz ze wszystkim dziala zle? ja czytalem wiele opinii ze dziala bezproblemowo

#35 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 10:47

robiles jakies badania, ze wiesz ze wszystkim dziala zle? ja czytalem wiele opinii ze dziala bezproblemowo

Kiedy ty się sugerowałeś wybranymi opinaniami z internetu ja odblokowywałem te funkcje na iPhone 3G mając własnego iPhone 3GS jak i iPada, więc badania robiłem.

#36 kaprawiec

kaprawiec
  • 3 postów

Napisano 14 października 2011 - 10:51

a ktoś mógłby mi poddać link do tego XCode w AppStore bo jest kilka takich aplikacji a nie chcę kupić takiej która będzie mi niepotrzebna ;) Z góry dziękuje

#37 Tristan

Tristan
  • 16 postów

Napisano 14 października 2011 - 10:53

różnica między ipadem a ipadem dwójką nie jest jednak tak duża jak między iphonem 3g a czwórką. Do tego wciąż nie ustosunkowałeś się do machinarium które jest chyba najbardziej jaskrawym przykładem moich racji (aż szkoda, że nie ja go podałem). Jeśli naprawdę wierzysz, że gesty zamulą ipada 1 i apple z troski o klienta tego nie udostępnia to człowieku zgłoś się tam do pracy, taką lojalność trzeba nagradzać!

#38 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 10:55

a ktoś mógłby mi poddać link do tego XCode w AppStore bo jest kilka takich aplikacji a nie chcę kupić takiej która będzie mi niepotrzebna ;)
Z góry dziękuje

Mac App Store - Xcode

#39 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:03

@Tristan Nikt nikogo niczego nie pozbawił. Uzytkownicy iPad 1 nigdy nie mieli oficjalnie gestow i poprostu im ich nie dano. Jesli ktos cos kupil i wiedzial co kupuje, a po kilku miesiacach chce czegos wiecej i za darmo, to niech sie puknie w glowe. Tak, bo uzytkownicy iPad 1 (nie wszyscy, nie generalizuje) twierdza, ze gesty im "zabrano", im sie naleza i zaraz beda twierdzic, ze zostali oszukani przy zakupie, bo nie powiedziano im, ze za rok nie dostana gestow dodatkowych. A ja w iPhone 4 nie mam Siri, matko boska, oszukano mnie, POLICJAAAA ! Nikt mi nie powiedzial w zeszlym roku, ze nie dostane Siri, jestem oszukany, bo na 100% Siri dzialalo by poprawnie na iPhone 4. Żenada.

#40 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 11:06

@Tristan

Nikt nikogo niczego nie pozbawił. Uzytkownicy iPad 1 nigdy nie mieli oficjalnie gestow i poprostu im ich nie dano.

Jesli ktos cos kupil i wiedzial co kupuje, a po kilku miesiacach chce czegos wiecej i za darmo, to niech sie puknie w glowe.

Tak, bo uzytkownicy iPad 1 (nie wszyscy, nie generalizuje) twierdza, ze gesty im "zabrano", im sie naleza i zaraz beda twierdzic, ze zostali oszukani przy zakupie, bo nie powiedziano im, ze za rok nie dostana gestow dodatkowych.

W końcu ktoś to racjonalnie nazwał jak trzeba.

#41 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:06

rybak-17... bronisz Apple i swoich pogladow jak czestochowy .. ale ok. Wytłumacz mi w takim razie dlaczego nie ma icloud w snow leopard oraz dlaczego włączajac iCloud na lionie MUSZĘ (!!) wyłączyć synchronizację z google? <<< to już jest zagranie jakie znamy z microsoftu. I os jako taki jest całkiem fajnym systemem, ale polecam od czasu do czasu zobaczyć co się dzieje u konkurencji, bo np. taki windows phone 7.5 jak tyko zdobędzie wiekszą popularność (jeśli), to może sporo namieszać. Bo to naprawdę kawał świetnego oprogramowania, pod względem szybkości dużo lepszego niż ios.

#42 Tristan

Tristan
  • 16 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:09

(do reapera)a no chyba, że tak. Nie ma to jak popierać filozofię która jest dla ciebie (jako klienta) krzywdząca. Weź to na zdrowy rozum: Mamy modyfikację która nie wymaga ŻADNEJ ingerencji w sprzęt tak? TAK! Modyfikacja ta może działać zarówno na sprzęcie A jak i sprzęcie B. Czy więc nie jest ze strony firmy nieuczciwością sztuczne ograniczanie możliwości sprzętu A w stosunku do sprzętu B aby sprowokować zwiększenie zakupu sprzętu B? TAK.

#43 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:09

reaper: inaczej byś krzyczał gdyby sytuacja dotyczyła całego softu ios5, (na iphone4s jest na iphone4 nie ma)... wtedy pewnie też poczułbyś się "oszukany".

#44 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 11:11

różnica między ipadem a ipadem dwójką nie jest jednak tak duża jak między iphonem 3g a czwórką. Do tego wciąż nie ustosunkowałeś się do machinarium które jest chyba najbardziej jaskrawym przykładem moich racji (aż szkoda, że nie ja go podałem). Jeśli naprawdę wierzysz, że gesty zamulą ipada 1 i apple z troski o klienta tego nie udostępnia to człowieku zgłoś się tam do pracy, taką lojalność trzeba nagradzać!

W obu przypadkach jest o wiele szybszy procesor, nowszy układ graficzny i podwójna ilość pamięci RAM ;-)
Nie chodzi tutaj o lojalność tylko o zwyczajne pianie głupot.
Chcesz mieć gesty to sobie odblokuj ;-)

---------- Wpis dodano o 12:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:09 ----------

reaper: inaczej byś krzyczał gdyby sytuacja dotyczyła całego softu ios5, (na iphone4s jest na iphone4 nie ma)... wtedy pewnie też poczułbyś się "oszukany".

Co innego cały soft a co innego jedna mało istotna funkcja jak dodatkowe gesty której nawet nikt się nie spodziewał ;-)

#45 Tristan

Tristan
  • 16 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:15

"Chcesz mieć gesty to sobie odblokuj" boskie, czyli sam przyznajesz rybaku, że to bezproblemowa modyfikacja, teraz zrób następny śmiały krok, uświadom sobie, że POWINNA BYĆ USTAWIONA DOMYŚLNIE PRZEZ APPLE. W przeciwnym wypadku dochodzimy do idiotycznego sformułowania jak "iphone to genialny telefon...po jb" no moment, skoro genialny to po co jb? To tak w ramach podsumowania tej filozofii pod tytułem "zrób to sam"

#46 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:21

Skoro iPad 2 jest sprzetowo wydajniejszy niz iPad 1, to nie osmiele sie ryzykowac stwierdzenia, ze gesty na iPad 1 dzialalyby bez problemu i kropka. Wiem za to juz teraz,ze kolejny iPad bedzie mial funkcje, ktorych moj iPad nie bedzie obslugiwal-to jest takie oczywiste dla mnie,ze nie wiem jak ktos moze oczekiwac czegos innego. Mozliwe(bo pewnosci miec nie moge),ze faktycznie apple nie wprowadzilo gestow dla ipad 1 tylko po to aby klienci siegneli po ipad 2, ale nie mi to stwierdzac. Ja przyjmuje dla swej wygody i dobrego samopoczucia,ze: - iPhone 3G nie ma multitaskingu,bo jest za slaby - iPad nie ma gestow,bo jest za slaby - iPhone 4 nie ma siri, bo jest za slaby Macie prawo uwazac inaczej.

#47 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 11:23

"Chcesz mieć gesty to sobie odblokuj"
boskie, czyli sam przyznajesz rybaku, że to bezproblemowa modyfikacja, teraz zrób następny śmiały krok, uświadom sobie, że POWINNA BYĆ USTAWIONA DOMYŚLNIE PRZEZ APPLE. W przeciwnym wypadku dochodzimy do idiotycznego sformułowania jak "iphone to genialny telefon...po jb" no moment, skoro genialny to po co jb? To tak w ramach podsumowania tej filozofii pod tytułem "zrób to sam"

Ogarnij się chłopie i pisz rzeczowo ;-)

To jest temat o iPadzie a nie o iPhone. Nigdy nie pisałem ze iPhone to genialny telefon a jak masz coś urojone w głowie miej dalej...

Może na iPhone też powinna być ustawiona domyślnie bo tam też dodatkowe gesty da się włączyć? :D

#48 Tristan

Tristan
  • 16 postów

Napisano 14 października 2011 - 11:31

ekstra podejście, w sumie to bardzo wygodne, nie zastanawiaj się, nie zadawaj pytań, nie kwestionuj panów na górze, bo powszechnie wiadomo, że każdej dużej korporacji zależy wyłącznie na twoim dobru i robią wszystko z troski o ciebie. Gdyby klienci apple raz się podnieśli i pokazali, że nie są dojną krową którą można doić z pieniędzy bez ryzyka to od razu skończyłyby się żółknące matryce w imac i temu podobne cuda. Tak długo jak klienci się nie skarżą firma nie czuje potrzeby zmieniać swojego modelu biznesowego bo i po co? Czy ja wam wmawiam, że Apple to zło, albo, że mac to tandeta...NIE. Mówię jedynie, kiedy widzicie coś ewidentnie nie w porządku AWANTURUJCIE się, wysyłajcie maile z pytaniami o odpowiedzi etc. A jeśli zostaniecie zignorowani po prostu ZMIEŃCIE DOSTAWCĘ SPRZĘTU. A wtedy kiedy poziom zadowolenia klientów przestanie być odnotowywany jako najwyższy na świecie bo "przecież to mac" i kiedy klienci przestaną tolerować rzeczy które u innych producentów wywołałyby zamieszki to jakiś księgowy podejdzie do innego który pójdzie do managera który pójdzie do szefa który na naradzie poleci zmianę podejścia do produktów a wtedy, będzie lepiej.

---------- Wpis dodano o 12:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:30 ----------

Ogarnij się chłopie i pisz rzeczowo ;-)

To jest temat o iPadzie a nie o iPhone. Nigdy nie pisałem ze iPhone to genialny telefon a jak masz coś urojone w głowie miej dalej...

Może na iPhone też powinna być ustawiona domyślnie bo tam też dodatkowe gesty da się włączyć? :D

Nie udawaj, że jesteś za głupi by pojąć istotę porównania. Bo przecież sens jest ten sam.

#49 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 października 2011 - 11:50

ekstra podejście, w sumie to bardzo wygodne, nie zastanawiaj się, nie zadawaj pytań, nie kwestionuj panów na górze, bo powszechnie wiadomo, że każdej dużej korporacji zależy wyłącznie na twoim dobru i robią wszystko z troski o ciebie. Gdyby klienci apple raz się podnieśli i pokazali, że nie są dojną krową którą można doić z pieniędzy bez ryzyka to od razu skończyłyby się żółknące matryce w imac i temu podobne cuda. Tak długo jak klienci się nie skarżą firma nie czuje potrzeby zmieniać swojego modelu biznesowego bo i po co? Czy ja wam wmawiam, że Apple to zło, albo, że mac to tandeta...NIE. Mówię jedynie, kiedy widzicie coś ewidentnie nie w porządku AWANTURUJCIE się, wysyłajcie maile z pytaniami o odpowiedzi etc. A jeśli zostaniecie zignorowani po prostu ZMIEŃCIE DOSTAWCĘ SPRZĘTU. A wtedy kiedy poziom zadowolenia klientów przestanie być odnotowywany jako najwyższy na świecie bo "przecież to mac" i kiedy klienci przestaną tolerować rzeczy które u innych producentów wywołałyby zamieszki to jakiś księgowy podejdzie do innego który pójdzie do managera który pójdzie do szefa który na naradzie poleci zmianę podejścia do produktów a wtedy, będzie lepiej.

---------- Wpis dodano o 12:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:30 ----------

Nie udawaj, że jesteś za głupi by pojąć istotę porównania. Bo przecież sens jest ten sam.

Nie udawaj że jesteś na tyle mądry aby zarządzać dużą firmą komputerową i że sam wiesz najlepiej co powinno być, gdzie i jak ;-)

#50 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2011 - 13:28

Wybaczcie, że przerwę na moment dyskusję. Mam pytanko po upgrade do iOS5 zarówno na iPad1 jak i na iPhone4 zniknęły mi wszystkie okładki (graficzne) książek z iBooks. Czy ktoś też tak ma ? I czy ewentualnie jest jakieś rozwiązanie tego tematu ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych