komu ma służyć forum
Posted 05 November 2005 - 02:26
Posted 05 November 2005 - 02:28
Posted 05 November 2005 - 02:44
Posted 05 November 2005 - 09:23
Krakusy tak nie mówią - pierwsze słyszą to moje krakowskie uszy :-)
...prawie 2 lata studiowania w kraku i większość krakowksich studentów od UJ poprzez Frycze, i inne WSE (gdzie ja uczeszczam) mówili masakiera! Oczywiście Krakus ze mnie żaden, albo raczej z doskoku.
Posted 05 November 2005 - 10:02
Ucieszę Cię mówiąc, że w Gronie Moderatorów od 3 dni omawiany jest tego typu dział. Wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie się on pojawi. Skończy się wtedy wiele nieporozumień.uważam też, że powinna być w bardzo widocznym miejscu zakładka ,,archiwum" ze wszystkimi postami.

Posted 05 November 2005 - 10:27
Posted 05 November 2005 - 17:07
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że mi także się nie podoba wybór Polaków, więc osobiście nie poczułem się obrażony, ale... przyjrzyjmy się wypisowi z regulaminu:
4. Na forum zabronione jest:
a. prowadzenie działalności reklamowej (nie dotyczy to prywatnych, jednorazowych ofert odsprzedaży sprzętu i legalnego oprogramowania w dziale Giełda),
b. używanie określeń powszechnie uważanych za obraźliwe,
c. propagowania nienawiści rasowej,
d. dyskutowanie na temat ideologii politycznych i religijnych,
e. rozpowszechnianie informacji stanowiących pomoc w dokonywaniu czynności niezgodnych z obowiązującym prawem, w tym szczególnie informacji o metodach zdobycia i uruchomienia nielegalnych kopii programów oraz innych plików chronionych prawem autorskim,
f. rozpowszechnianie bez wystarczającego uzasadnienia informacji naruszających dobre imię osób fizycznych i prawnych.
5. Świadome naruszanie punktu 4. regulaminu forum może spowodować (oprócz sankcji przewidzianych przepisami prawa w RP) natychmiastowe wykluczenie z forum.
A tymczasem Przemion umieszcza:
,,Witajcie w KaczoKurduploLandi
witajcie w Kaczorogrodzie ...
za Polakow zdecydowaly moherowe berety...
zostane juz chyba w szwecji..."
I tego jest cała strona
:!:
Warto zauważyć, że Digiface naruszył podpunkt f) naszego regulaminu. Dostał ostrzeżenie. A Przemion nie dostał, w dodatku jego post w dalszym ciągu jest na forum...
P.S. Przemion, chyba się nie gniewasz :mrgreen:
[ Dodano: 2005-11-05, 17:09 ]
Ucieszę Cię mówiąc, że w Gronie Moderatorów od 3 dni omawiany jest tego typu dział. Wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie się on pojawi. Skończy się wtedy wiele nieporozumień.
Bardzo mnie to cieszy

Posted 05 November 2005 - 17:27
menelek, to sie nazywa wsadzić kij w mrowisko

Posted 05 November 2005 - 17:30

Posted 05 November 2005 - 17:33
To nie była dyskusja polityczna tylko cytaty z opisów na GG - w dodatku całkiem zabawne.d. dyskutowanie na temat ideologii politycznych i religijnych,
Posted 05 November 2005 - 17:35
Posted 05 November 2005 - 17:35
Posted 05 November 2005 - 17:37
Posted 05 November 2005 - 17:39
Posted 05 November 2005 - 17:39
Posted 05 November 2005 - 17:42
Posted 05 November 2005 - 17:43
[ Dodano: 05-11-2005, 17:47 ]
Zdaje sobie sprawę jak ciężko mają moderatorzy - ale zdarzają się im też pomyłki, niektórzy członkowie forum maja mniej lub bardziej uzasadnione pretensje.
Może system oceny dla moderatorów
Albo wybory na NAJmoderatora i BEmoderatora ? :wink:
Nie za dużo demokracji w tej propozycji? :shock:
[ Dodano: 05-11-2005, 17:48 ]
np prawo oceny moderatora dla userów > 100 postów :mrgreen:
Posted 05 November 2005 - 17:58
Jest niesety pewna kategoria postów oraz pewna kategoria upartych ludzi... Kolejny problem :|
[ Dodano: 2005-11-05, 22:38 ]
jeśli chodzi o regulamin to prawdopodobnie jest on bardzo dobry (właśnie jestem po jego analizie). Problemem na forach zawsze może być nadmierna aktywność moderatorów tudzież administratorów połączona z niedoinformowaniem zainteresowanych użytkownikow. Może wobec tego usunięte posty umieszczać np. na okres jednego tygodnia w jakimś łatwym do znalezienia miejscu?
Poza tym, bardzo mi się podoba możliwość zostawienia dużej swobody w regulaminie. Używa się zwrotów, że rada forum ,,może" coś zrobić. Jeżeli forum będzie istniało nadal w takiej formie (bezpłatnej), to uważam że słowo ,,może" nie powinno rodzić nadużyć...
Jednak, aby nie było tak różowo, proszę by moderatorzy byli tak samo zaangażowani w usuwanie niepotrzebnych postów zwykłych użytkowników, jak i modków czy adminów. A zauważyłem, że niektóre posty od Code niczego nie wnoszą lecz pozostają.
Nie podaję lików do tych postów, lecz one rzeczywiście istnieją.
Posted 06 November 2005 - 01:46
Powiem tak, jeśli wywiążę się dyskusja na temat tego, że PiS jest lepszy od PO, w temacie [Fun...] to po prostu wydziele temat i będzie osobny temat na tematy polityczne. Spokojnie, według mnie możemy omawiać takie treści, ale w odpowiednim wątku jako OT. Regulamin jest wytyczną, kierunkowskazem.
A jeśli macie ochotę podyskutować na tematy polityczne i ewentualnie religijne, czemu nie, według mnie nie ma przeszkód, zakładamy wątek i wymieniamy się opiniami. To jest chyba oczywiste.
Co do moich ewentualnych poglądów, może przemycam je w moich postach w innych miejscach, ale chyba nie robię tego na tyle natarczywie, że przeszkadza to innym użytkownikom, jeśli tak to przepraszam, nie będe tego robił. Jednak nie podałeś mi już żadnych przykładów, więc nie mam punktu odniesienia.
Jednak wydaje mi się, że ta cała zabawa w forum, nie na takim punktowaniu polega... Nie popadajmy w skrajności, najpierw mówisz o wolności, i że chcesz się czuć wolny, a teraz zarzucasz mi, że w temacie OT piszę o polityce... przepraszam, ale dla mnie to jest co najmniej nie zrozumiałe. OT od tego jest! Wiesz, jeśli zastosujemy meody inkwizycji to wszytscy będziemy się musieli z tego forum wyrzucić...
Szukanie dziury w całym zaczyna ci wychodzić, ale do czego to ma prowadzić ?! Chcesz się stać "świętą" inkwizycją czy jak ?!
A jeśli już puktujesz jakieś zachowanie via Code'a, to nie pisz, "nie podam linków, a one istnieją", tyllko je podawaj... Jak zaczynasz to kończ!, a nie na pół gwizdka. Bo tak możesz posądzać każdego o wszystko.
[ Dodano: 2005-11-06, 01:48 ]
tom_mac - pomysł z oceną modów jest ok :-)
Posted 06 November 2005 - 01:59
Bądźmy poważni, co jeśli ktoś się nie zgodzi?informować użytkowników o tym, że ich post był kiepski i wtedy oni albo by się zgadzali na ich usunięcie ,albo nie.
prawdopodobnie?jeśli chodzi o regulamin to prawdopodobnie jest on bardzo dobry (właśnie jestem po jego analizie)
jesteś po analizie i nie jesteś w stanie stwierdzić czy jest dorby czy nie?
niestety ale zbyt piękne by było prawdziwe, moderatorzy/administratorzy są w pewien sposób uprzywilejowani i nie może być inaczej bo wtedy straciło by to sens.proszę by moderatorzy byli tak samo zaangażowani w usuwanie niepotrzebnych postów zwykłych użytkowników, jak i modków czy adminów.
Niedopuszczalne jest aby moderator moderował posty innego moderatora/admina
Kiedy komuś zostaje powierzona funkcja moderatora to znaczy że został on obdarzony zaufaniem.
Jeśli nadużyje tego zaufania traci funkcje - zupełnie jak w rządzie

Być może gdzieś istnieje jakiś mój post który nic nie wnosi(podaj link) aczkolwiek nic to nie zmienia, nie może być tak że nagle zaczniemy tolerować kilkanaście postów dziennie nic nie wnoszących.A zauważyłem, że niektóre posty od Code niczego nie wnoszą lecz pozostają.
Posted 06 November 2005 - 02:05
Bądźmy poważni, co jeśli ktoś się nie zgodzi?informować użytkowników o tym, że ich post był kiepski i wtedy oni albo by się zgadzali na ich usunięcie ,albo nie.
to może być trudne
niestety ale zbyt piękne by było prawdziwe, moderatorzy/administratorzy są w pewien sposób uprzywilejowani i nie może być inaczej bo wtedy straciło by to sens.proszę by moderatorzy byli tak samo zaangażowani w usuwanie niepotrzebnych postów zwykłych użytkowników, jak i modków czy adminów.
Niedopuszczalne jest aby moderator moderował posty innego moderatora/admina
Pachnie trochę "Folwarkiem ..." Orwella
Posted 06 November 2005 - 02:14
Problem w tym, że moderator nic nie może zrobić z wpisem admina... Tak więc Admini muszą się kontrolować samiproszę by moderatorzy byli tak samo zaangażowani w usuwanie niepotrzebnych postów zwykłych użytkowników, jak i modków czy adminów

Pomysł z oceną modków jest IMO do d***. Przerodzi się to w zwykłe "Ty mi usunąłeś posta - ja Ci wlepie gola" - czyli zwykła zemsta.
Poza tym, jak rozpoznać, że dany modek jest dobry/zły? Po Jego wypowiedziach? Od tego jest przycisk "Pomógł". Po tym, że poprawia ortografy i inne błędy? To robota prawie niewidoczna. Spróbuj jednak usunąć komuś posta, to zobaczysz, jakie będzie miał do Ciebie nastawienie... (w większości przypadków)
Zły pomysł.
Posted 06 November 2005 - 02:19
Pomysł z oceną modków jest IMO do d***. Przerodzi się to w zwykłe "Ty mi usunąłeś posta - ja Ci wlepie gola" - czyli zwykła zemsta.
Poza tym, jak rozpoznać, że dany modek jest dobry/zły? Po Jego wypowiedziach? Od tego jest przycisk "Pomógł". Po tym, że poprawia ortografy i inne błędy? To robota prawie niewidoczna. Spróbuj jednak usunąć komuś posta, to zobaczysz, jakie będzie miał do Ciebie nastawienie... (w większości przypadków)
Zły pomysł.
No nie! Ocena jednego użytkownika nie ma znaczenia. Miałem na myśli ocenę grupy. (np. 5-20).
Wyobraź sobie taką sytuację - mod uwziął się na jednego (bo go nie lubi) jak go uratować?
Oczywiście Admin - jest święty - biznes to biznes :wink:
Posted 06 November 2005 - 07:59
Wyobraź sobie taką sytuację - mod uwziął się na jednego (bo go nie lubi) jak go uratować?
Moderator podczas pracy nie kieruje się uczuciami "tego lubię, a tamtego nie"
Powracając do tematu,Przemion jeśli w tym temacie fun napisze "...Sprzedam soft do Mac-a za śmieszną cenę - piraty"
oki czyli nie łamie regulaminu? Bo regulamin nie dotyczy tego tematu? To ja też w swoich działach stworze tematy "Jak sćiągnąć przez p2p" albo tanie "piraty" i napisze że ten temat nie łamie regulaminu, to jest Fair?
...a ja myślałem że po to jest regulamin aby dotyczył całego forum!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users