Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

komu ma służyć forum

• Zamknięty Temat jest zamknięty
121 odpowiedzi w tym temacie

#26 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 00:16

Absurdem jest to z jaka powaga dyskutowano o bardzo wątpliwej sprawie. Sensacja - hakerzy grasują, jeszcze Tomkokxa brakowało i jego googli.

#27 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2005 - 00:18

Przerazić? Wręcz przeciwnie - zobacz ile pojawiło się pytań o sposób uzyskania takiego efektu. Ja bym to nazwał ciekawością, a to bardzo zdrowy objaw.

#28 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 00:19

a wiesz, jaki uruchomiłeś mechanizm z tymi znakami zapytania zamiast osx i przeglądarki?

Tu jest wyjaśnienie :

Typowe zapytanie HTTP

1. GET / HTTP/1.1 (prośba o zwrócenie dokumentu URI z godnie z protokołem HTTP 1.1)
2. Host: host.com (wymagany w HTTP 1.1 nagłówek Host )
3. User-Agent: Mozilla/5.0 (typ klienta)
4. Accept: text/xml,application (akceptowane, bądź nieakceptowane typy plików)
5. Accept-Language: pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3 (preferowany język strony )
6. Accept-Charset: ISO-8859-2,utf-8;q=0.7,*;q=0.7 (preferowane kodowanie znaków)
7. Keep-Alive: 300 (czas podtrzymania połączenia)
8. Connection: keep-alive (chęć nawiązania połączenia stałego )
9. znak powrotu karetki i wysunięcia strony (CRLF)

Typowa odpowiedź serwera WWW:

1. HTTP/1.1 200 OK (kod odpowiedzi HTTP)
2. Date: Sun, 11 Jul 2004 12:04:30 GMT (czas serwera)
3. Server: Apache/2.0.50 (Unix) DAV/2 (opis aplikacji serwera)
4. Set-Cookie: PSID=d6dd02e9953; path=/ (nakaz zapisania Cookie)
5. Expires: Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMT (czas wygaśnięcia)
6. Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate ( instrukcje przechowywania )_
7. Pragma: no-cache (informacje dotyczące Cache'owania zawartości)
8. Keep-Alive: timeout=15, max=100
9. Connection: Keep-Alive (akceptacja połączenia dla klientów HTTP/1.0)
10. Transfer-Encoding: chunked (typ kodowania zawartości stosowanej przez serwer)
11. Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2 (typ MIME i strona )
12. znak powrotu karetki i wysunięcia strony (CRLF)

#29 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 listopada 2005 - 00:23

i zdaje się, że dobrowolne odejście tomkoxa też zostało zatuszowane, bo ja się dowiedziałem o tym jakoś zupełnie przypadkiem. Usuwając posty doczyczące spraw forum (kret i tomkox) stwarzacie atmosferę podejrzeń o ,,towarzystwo wzajemnej adoracji" :cry:

#30 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 00:31

TomkOx łamał wszelkie zasady zarówno dobrego wychowania jak i regulaminu - nic nie jest tuszowane - zobacz ostrzeżenia

#31 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2005 - 00:35

i zdaje się, że dobrowolne odejście tomkoxa też zostało zatuszowane, bo ja się dowiedziałem o tym jakoś zupełnie przypadkiem.
Usuwając posty doczyczące spraw forum (kret i tomkox) stwarzacie atmosferę podejrzeń o ,,towarzystwo wzajemnej adoracji" :cry:

Podobnie jak wszyscy inni, bo Tomk0x "podjął decyzję" o odejściu po zebraniu w krótkim czasie po raz drugi trzech ostrzeżeń, czyli stracił prawo pisania na forum. Nie miał więc za bardzo możliwości poinformowania o tym fakcie kogokolwiek na tym forum.

#32 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 listopada 2005 - 00:37

tomkoxa jakoś nie mogę znaleźć w zakładce ,,użytkownicy". A chyba tam były ostrzeżenia.

#33 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2005 - 00:39

Ostrzeżenia są na stronie głównej, zaraz pod listą obecnych na forum i spisem osób odpowiedzialnych za forum.

#34 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 00:40

radze lepiej szukac http://www.myapple.p...iewprofile&u=22

#35 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 00:52

popieram menelka - w kwestii swobody wypowiedzi - dziś usunięto mojego posta o cenie rynkowej - choć moim zdaniem był na temat, ale może jestem jak sami widzicie za nowy i po prostu się nie znam

Zostały usunięte WSZYSTKIE posty, które były następstwem ględzenia w dziale giełda o tym czy ktoś zdziera czy nie, a dział GIEŁDA służy do sprzedawania, kupowania, itp.

co innego wypicie jednego zimnego piwa a co innego powodowanie realnego zagrożenia.

Realnie zagrażasz dzieciom bawiącym się obok w piasku - dajesz zły przyklad ;)

No i mam jeszcze jedno pytanie: dzisiaj na forum weszła dziewczyna i zaproponowała wymianę grami makowymi. Ciekawe co z tym zrobi moderator?

A co nie wolno wymieniać się grami? Skoro ktoś kupił grę, potem w nią pograł a anstępnie postanowił nabyć inna to przecież starą grę może komuś oddać wraz z licencją, pudełkiem i oryginalnym nośnikiem.

bo ja się dowiedziałem o tym jakoś zupełnie przypadkiem.

Zbyt pobieżnie czytasz posty lub robisz to zbyt żadko :)
Aha i wcale nie odszedł tylko stwierdził że odchodzi, dość szybko powrócił i zebrał 3 ostrzeżenia (ostrzeżenie traci ważność po miesiącu od otrzymania) co uniemożliwia mu wypowiadanie się na forum przez okres jednego miesiąca od otrzymania ostatniego ostrzeżenia.

#36 MacAztek

MacAztek
  • 223 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 00:57

code powinieneś przecztać desideratę, może wtedy zminisz zdanie

#37 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 listopada 2005 - 01:01

ok, tomkox się znalazł. Po prostu, kiedy zaznacza się literkę ,,T" to trzeba najpierw przerzucić stronę do przodu a następnie się cofnąć. W sumie sprawa jest zrozumiała, z moim nickiem od zawsze było podobnie. Nie zmienia to faktu, że ostrzeżeń na stronie głównej naprawdę nie mogę dostrzec. Natomiast w jego profilu znalazłem, ale dla jasności sytuacji byłoby lepiej gdyby wszyscy wiedzieli, za które posty użytkownik otrzymał ostrzeżenie. Wiem, że technicznie to trudna sprawa, ponieważ post jest zaraz usuwany. Czy naprawdę nie lepiej by było zostawiać posty? One i tak wkrótce znikają w coraz większych otchłaniach tematów...

#38 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 01:04

Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu - pamiętaj jaki pokój może
być w ciszy. Tak dalece jak to możliwe, nie wyrzekając się siebie , bądź
w dobrych stosunkach z innymi ludźmi . Prawdę swą głoś spokojnie i
jasno, słuchaj też tego co mówią inni , nawet głupcy i ignoranci, oni też
mają swoją opowieść. Jeśli porównujesz się z innymi - możesz stać się
próżny lub zgorzkniały , albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Ciesz się zarówno swymi osiągnięciami jak i planami . Wykonuj z
sercem swą pracę , jakakolwiek by była skromna . Jest ona trwałą
wartością w zmiennych kolejach losu . Zachowaj ostrożność w swych
przedsięwzięciach - świat jest bowiem pełen oszustwa . Lecz niech
ci to nie przesłania prawdziwej cnoty, Wielu ludzi dąży do wzniosłych
ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu.

Bądź sobą , a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć : nie bądź cyniczny wobec
miłości , albowiem w obliczu wszelkiej oschłości i rozczarowań jest
ona wieczna jak trawa. Przyjmuj pogodnie to co lata niosą, bez goryczy
wyrzekając się przymiotów młodości . Rozwijaj siłę ducha by w nagłym
nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie . Lecz nie dręcz się tworami
wyobraźni . Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności . Obok
zdrowej dyscypliny bądź łagodny dla siebie.

Jesteś dzieckiem wszechświata , nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz
prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie , nie wątp , że
wszechświat jest taki jaki być powinien . Tak więc bądź w pokoju z
Bogiem cokolwiek myślisz o Jego istnieniu ,czymkolwiek się zajmujesz
i jakiekolwiek są twoje pragnienia : w zgiełku ulicznym , zamęcie życia,
zachowaj pokój ze swą duszą . Z całym swym zakłamaniem , znojem i
rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny . Bądź
uważny, staraj się być szczęśliwy.

MacAztek, na jaki temat mam zmienić zdanie?
1. Czy o tym iż uważam że porządek na forum służy nam wszystkim?
2. Czy o tym iż picie piwa w parku przy potencjalnie bawiących się dzieciach to zło ;) ?
3. Czy o tym iż wymienianie się grami (oryginalnymi) jest OK?
4. Czy o tym iż wskazane jest dokładne czytanie postów?

#39 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 listopada 2005 - 01:10

,,nawet głupcy i ignoranci mają swoją opowieść". Ciekawe co sądzisz, Code, o całowaniu się w miejscach publicznych? Bo w Niemczech to zabronione i grozi mandat.

#40 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2005 - 01:10

Nie zmienia to faktu, że ostrzeżeń na stronie głównej naprawdę nie mogę dostrzec.

Dołączona grafika

#41 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 05 listopada 2005 - 01:14

Ostrzeżenia można czytać ogolnie z glównego ekranu forum - tego z tematami, posukaj tam odpowiezniego przycisku. Moderacja to też kasowanie, więc nie rozumię wypowiedzi o przechowywaniu postów ? Skoro coś jest do śmieci to zawsze będzie, a niestety obiekcje wobec moderatorow będą zawsze, bo zawsze ktoś stwierdzi, że to towarzystwo wspólnej adoracji. Menelek, powiem tyle czytam twoje posty w tym wątku i w sumie im więcej czytam to już nie wiem o czym ty piszesz. Wiesz co to są "sidetrack's" w pisaniu eseju/wypowiedzi ?! Już wyjaśniam - wątki poboczne, które mają coś wspólnego z tematem, ale jako argumenty się nie nadają. Tak odczytuje twoje postulaty, może już nie potrafie dzisiaj przyswajać wiadomości... ;-) O co chodzi ? O moderatorów ? Przeginają/rządzą się ?! O to, że niektórzy użytkownicy piszą nie na temat ?! O to, że ktoś skasował kilka postów nie na temat w miejscu przeznaczom wybitnie nie do tego działu !?(dział Giełda to nie jest forum opini o cenach, tam mają być tylko ogłoszenia), o to aby nie kasować postów ? czyli nie moderować ? albo aby moderować, ale wrzucać je do kosza ?!, gdzie powstanie zlepek bezsensownych tematów, które tylko będą służył? do ośmieszania ich autorów.... Moderowanie to utrzymywanie porządków, wszytscy chcemy jak najlepiej, ale niestety nigdy nie zadowolimy wszystkich, chociaż bardzo chcemy. Wybacz mi mój ton, ale ja po prostu nie wiem o co ci dokładnie chodzi.

#42 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 listopada 2005 - 01:14

ok, myślałem, że mam szukać na stronie z jabłuszkiem. Teraz już wiem.

#43 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 01:15

Ciekawe co sądzisz, Code, o całowaniu się w miejscach publicznych? Bo w Niemczech to zabronione i grozi mandat.

Widzisz, źle mnie zrozumiałeś.
Popieram przepis zabraniający picie alkoholu w miejscach publicznych (zwłaszcza w miejscach gdzie mogą przebywać dzieci - wybacz ale jestem ojcem 7-dniowej córeczki) co nie znaczy że popieram każdy przepis.

#44 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 listopada 2005 - 01:23

a ja nie widzę niczego złego w wypiciu zimnego piwa podczas upałów. To nie alkoholizm. Wiem, że porobiły się w temacie offtopiki, ale i tak chyba trzymamy się głównego wątku: komu ma służyć forum? Rozumiem Przemion twoje stanowisko, zwłaszcza że jesteś moderatorem. Ordnung muss sein. ,,nawet głupcy i ignoranci mają swoją opowieść". A ja jestem właśnie z tej kategorii i chciałbym się czuć na luzie. Pytanie, ilu osobom moje stanowisko przeszkadza? Odpowiedź jest taka, że chyba tylko administratorom i moderatorom...

#45 MacAztek

MacAztek
  • 223 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 01:25

widzę, że od kilku dni najwięcej emocji budzą tematy w stylu "krwawy ludwik", marmuje się energię na dyskurs, który do niczego nie prowadzi (moim skromnym zdaniem), a mało jest pomocy, rzeczowej wymiany opinii i tego do czego powołane jest forum, szkoda...

#46 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 01:26

Odpowiedź jest taka, że chyba tylko administratorom i moderatorom...

Którym najbardziej zależy na jakości forum.
Od dyskusji różnorakich jest stworzony dział Think Different - ale o tym już Heidi wpsomniał wcześniej a Ty nadal upierasz się że fajniej jest zrobic wielki MIX.

#47 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2005 - 01:33

,,nawet głupcy i ignoranci mają swoją opowieść". A ja jestem właśnie z tej kategorii i chciałbym się czuć na luzie.

Menelek, a odpowiedz mi uczciwie: czy każdy offtopik jest usuwany? Czy tylko takie, które w swej wymowie są odbieganiem od tematu w argumentację ad personam?

#48 MacAztek

MacAztek
  • 223 postów

Napisano 05 listopada 2005 - 01:36

code tam w podpisie u ciebie pytasz sie czy zapoznałem się z regu, odp. TAK

#49 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2005 - 01:38

code tam w podpisie u ciebie pytasz sie czy zapoznałem się z regu, odp. TAK

Nie pyta Ciebie konkretnie ;-) Code użył tam specjalnego klucza "you", który powoduje że w jego miejsce wstawiany jest pseudonim użytkownika czytającego wiadomość. Ty widzisz to jako pytanie do Ciebie, ja natomiast jako pytanie skierowane do mnie.

#50 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 listopada 2005 - 01:38

akurat właśnie ty, Code, skasowałeś chyba z 10 moich postów. Zanim się zaczęło owo kasowanie też był porządek. Była też naprawdę miła atmosfera, a ja osobiście nawet lubiłem Tomkoxa (narodowa tęsknota do postaci z ,,Pana Tadeusza" :mrgreen: ). I nagle czytam o wielkim mixcie, który chcę rzekomo zrobić. Poczytaj dawne tematy, do których już się bardzo rzadko zagląda, a zobaczysz że można tam było znaleźć wiele informacji połączonych z ciekawą atmosferą. Chyba że tam też już porobiliście czystki. Forum przed rozpoczęciem usuwania offtopów było magicznym miejscem i można było siedzieć na nim godzinami. Wy dążycie do pozostawienia na nim suchych informacji. Jeżeli ktoś pisze temat np. o ipodzie, a ja mam ochotę napisać, że znajoma Szwedka mi go nie przywiozła, to chcę ten fakt umieścić właśnie w tym temacie. I jeszcze z dopiskiem, że zamiast tego dostałem książkę bez obrazków i w dodatku napisaną po szwedzku :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych