Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1840 odpowiedzi w tym temacie

#1776 lelekCk

lelekCk
  • 240 postów
  • Skądz południa

Napisano 27 stycznia 2023 - 07:21

Cenzura w PRL mogłaby się dużo nauczyć na tym forum, nawet nie oni byli tak skuteczni.

Proponuję jeszcze bardziej podzielić forum tematycznie na MacBookPro Gwiezdna Szarość, MacBookPro Złoty, MacBookPro Silver itd. a za umieszczenie komentarza w złym miejscu ban na miesiąc. 

... a czy nie jest tak jak piszesz?

W takim razie poluzowano restrykcje na forum.

Bijmy brawo!

iPhone 3GS

#1777 mar88

mar88
  • 89 postów

Napisano 16 lutego 2023 - 07:05

Najbardziej denerwujące w tym forum jest to, że Twojego problemu tu nie rozwiążesz. Zanim cokolwiek się dowiesz temat zostanie zablokowany przez moda. A to nie do końca temat taki jak wg niego powinien byc albo coś innego. Ewentualnie nikt nic nie odpowie… frustrujace

#1778 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 16 lutego 2023 - 08:20

Najbardziej denerwujące w tym forum jest to, że Twojego problemu tu nie rozwiążesz. Zanim cokolwiek się dowiesz temat zostanie zablokowany przez moda. A to nie do końca temat taki jak wg niego powinien byc albo coś innego. Ewentualnie nikt nic nie odpowie… frustrujace

Nie będę się wypowiadał w kwestii zamykania wątków, bo to nie moja sprawa.

Ale że "nikt nic nie odpowie", to już bardzo słabe, bo 2 osoby próbowały Ci pomóc, w tym ja. To, że u Ciebie wygląda to inaczej niż u mnie, i że moje wskazówki nie doprowadziły do natychmiastowego rozwiązania problemu to już inna sprawa. Takie stwierdzenia mocno zniechęcają do pomagania, bo się potwierdza, że mnóstwo osób przychodzi tutaj z mocno roszczeniową postawą, jakby im się po prostu należało, jak premie Szydło. To dopiero jest frustrujące. Właśnie przez takich roszczeniowców jest tutaj coraz mniej osób, którym się jeszcze trochę chce.

#1779 mar88

mar88
  • 89 postów

Napisano 16 lutego 2023 - 08:29

Ale że "nikt nic nie odpowie", to już bardzo słabe, bo 2 osoby próbowały Ci pomóc, w tym ja. To, że u Ciebie wygląda to inaczej niż u mnie, i że moje wskazówki nie doprowadziły do natychmiastowego rozwiązania problemu to już inna sprawa. Takie stwierdzenia mocno zniechęcają do pomagania, bo się potwierdza, że mnóstwo osób przychodzi tutaj z mocno roszczeniową postawą, jakby im się po prostu należało, jak premie Szydło. To dopiero jest frustrujące. Właśnie przez takich roszczeniowców jest tutaj coraz mniej osób, którym się jeszcze trochę chce.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc w poprzednim temacie oraz jednym z moderatorów, ale temat jeszcze się nie rozkręcił a już został zamknięty. Tak jest niestety bardzo ale to bardzo często. Zawsze też staram się pomóc jeżeli znam odpowiedź. Niestety na tym forum najbardziej to zniechęcają moderatorzy...

#1780 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 16 lutego 2023 - 08:43

Niestety na tym forum najbardziej to zniechęcają moderatorzy...

To jest smutna prawda.

• MiL, mar88 i ami_go lubią to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1781 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 16 lutego 2023 - 16:51

Też nie mogę zrozumieć po co z uporem maniaka tematy są tak szybko zamykane. To chyba autor wątku powinien o tym zdecydować. A może ktoś będzie miał jeszcze coś do dodania? 

Wogóle odnoszę wrażenie że użytkownicy tego forum są tu niemile widziani, najlepiej jakby zostali sami moderatorzy. Sami by sobie tematy powrzucali do kosza a resztę pozamykali.

• dobrakawa lubi to

#1782 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 17 lutego 2023 - 09:23

Problemem tego forum w jego obecnym stadium, jest to, że nowi użytkownicy nie wiedzą, że zmarnowali czas rejestrując się tu i że w ogóle nie było warto. 

My weterani wiemy, dlatego po jakieś rozwiązania idziemy na zagraniczne fora, gdzie user nie jest wrogiem, a tu sobie klepiemy z przyzwyczajenia już chyba tylko.

#1783 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 18 lutego 2023 - 20:46

moderator @ftpd zamiast pomóc, podpowiedzieć w jakim dziale zamieścić post lub od razu umieścić w odpowiednim dziale to woli wrzucić do kosz oraz rozkoszować się swoim nic nie wnoszącym postem cyt. "Problem to masz, ponieważ nie umiesz wybrać odpowiedniego działu dla swoich wątków." i co to pomogło i wniosło @ftpd ? wydawało mi się że wybrałem odpowiedni dział ale ... ktoś wie lepiej. Za dobrych czasów forów moderator pomagał innym a nie ganił. To tak samo jakby przechodzień pytał się o drogę kogoś kto ją zna a ten mu poczuje środkowy palec.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 18 lutego 2023 - 20:50

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#1784 lelekCk

lelekCk
  • 240 postów
  • Skądz południa

Napisano 20 lutego 2023 - 10:30

Pisanie o tym typie jest bezcelowe, ponieważ co by nie napisać typ nie zmieni zachowania.

Szkoda tylko nowych Userów bo wpadają w to forum jak w pajęczynę.

Obstawiam że gość jest mocno skrzywiony życiowo, uprawia jakiś rodzaj masochizmu.

Przykro mi się czyta jednocześnie, że ktoś jeszcze w 2023 roku traktuje to forum jakkolwiek poważnie i potrafi się frustrować czy czuć zniechęcenie do pomagania.

Kolego wydoroślej.

Użytkownik lelekCk edytował ten post 20 lutego 2023 - 10:31

• 6c1fb0760d lubi to

iPhone 3GS

#1785 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 10 marca 2023 - 14:36

Wydaje mi się czy to forum jakoś opustoszało? Ostatnio nowych wątków jest jak na lekarstwo. A może wszystkie są w koszu? :)

#1786 ami_go

ami_go
  • 60 postów
  • SkądCaerdydd

Napisano 13 marca 2023 - 10:48

Wczoraj  pojawił się wątek zatytułowany "Korzystanie z monitora zewnętrznego przy zamkniętej pokrywie".

Doczekał się kilku rzeczowych odpowiedzi.

I wtedy pojawił się zuch o nicku ftpd i usunął wątek z komentarzem "A co to ma wspólnego z działem Hardware?"

Prawdziwy bohater w walce o unicestwienie tego forum.

• 6c1fb0760d i MiL lubią to

#1787 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 13 marca 2023 - 12:32

To, żeby było konstruktywnie, zgłaszam wniosek, żeby wątki zamykane ze względu na błędny wybór działu były obowiązkowo opatrywane przez Moderatora informacją, który dział jest dla danego tematu właściwy. Swoją sugestię motywuję bardzo rozbudowaną i nieoczywistą strukturą działów. Umieszczenie takiej informacji będzie pomocne nie tylko dla nieszczęśnika, który, w ocenie moderacji, niewłaściwie wybrał dział, ale także dla pozostałych użytkowników. W konsekwencji odciąży to moderatorów, którzy często są zmuszeni kilkakrotnie zamykać te same wątki otwierane w różnych działach, poprawi wizerunek personelu forum, ułatwi użytkownikom nawigację i ogólnie wpłynie korzystnie na wartość merytoryczną tego miejsca.

Biorąc za przykład podany powyżej wątek - część dotycząca komputerów składa się zasadniczo z 2 działów: hardware i software. Skoro temat pracy w trybie clamshell nie jest odpowiedni do działu Hardware, to jaki dział Software będzie właściwy?

• Systemy Operacyjne? Temat nie dotyczy żadnego konkretnego systemu i nie powinien być z żadnym powiązany. A nie da się pisać "poza jakimkolwiek działem"
  • Grafika, Multimedia, DTP, Gry, Lokalizacje? Żadna z tych propozycji nie wydaje się właściwa
  • Rozszerzenia MacOS? Chyba nie bardzo, ale może?
  • Programy? Potencjalnie, ale pytanie nie było o żaden konkretny program, tylko ogólnie o sposób uruchomienia trybu clamshell bez zasilacza, więc chyba też nie.
  • Kody do App Store? Chyba nie ma co komentować.

Jestem na tym forum dość długo, nawet ktoś z jakiegoś nieznanego mi powodu, przykleił mi etykietkę Ekspert, a mimo to nie mam pewności, jaki dział byłby dla tego tematu właściwy. A skoro tak, to trudno oczekiwać, że nie będzie to stanowiło problemu dla osób z mniejszym stażem.

Dlatego uważam, że moja propozycja jest warta rozważenia i wdrożenia przez osoby, którym, jak sądzę, bardziej niż mi powinno zależeć na dobru i rozwoju tego miejsca.

Pozdrawiam!

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 13 marca 2023 - 12:42

• MC_ lubi to

#1788 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 13 marca 2023 - 16:27

Pomysł jest dobry, będę pisał. W sumie, ten mogłem przenieść, ale zadziałała pamięć mięśniowa ;-) Przepraszam.

Najbardziej właściwym miejscem, w mojej ocenie, byłby wątek 'Poszukiwania aplikacji', bo OP jasno napisał, że 'miał nadzieję, że ktoś poratuje jakimś softem'. Ale w Systemach też mogłoby być.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1789 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 16 marca 2023 - 15:03

Rzadko zakładam tutaj nowe wątki ale wczoraj taki założyłem i co? I kosz. Temat się nie spodobał. No ręce opadają.

#1790 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 16 marca 2023 - 16:49

Tego nie da się skomentować inaczej niż: XD

Jesteś na forum kilka lat, dobrze znasz zasady i obyczaje, a przychodzisz płakać, że wyrzuciliśmy Ci temat o tytule 'problem z czymśtam'? Naprawdę?

• winmaciek lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1791 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 17 marca 2023 - 15:08

Naprawdę. No trudno, nie wstrzeliłem się w wąskie ramy jakie musi mieć tytuł żeby zostać zaakceptowanym, jakby to było najważniejsze.

Róbcie jak chcecie, to wasze forum, dosłownie.

• maxwawa lubi to

#1792 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 17 marca 2023 - 15:21

Napisałeś dokładnie tak, jak jest napisane, żeby nie pisać. Nie wiem, jakie miałeś oczekiwania w związku z tym. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1793 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 26 marca 2023 - 14:25

Ftpd,

w wolnej chwili przeczytaj, proszę, powoli i ze zrozumieniem swój własny tekst Zatytułuj wątek tak, aby jego nazwa mówiła coś o treści, na podstawie którego wrzuciłeś do kosza m. in. wątek Problem - poziome linie na ekranie Macbook Pro 2017 i zastanów się, czy na pewno tytuł nie spełnia wymogów.

Jestem przekonany, że znasz go na pamięć, bo odwołujesz się do niego kilka razy dziennie (ostatnio rzadziej, bo mało kto tu jeszcze zagląda), ale przypomnę istotny fragment:

Dlatego właśnie wątki o tytule, które nic nie mówią będą (przy braku dyskusji) usuwane do kosza.

Dwa pytania:

1. Czy ten tytuł naprawdę nic Ci nie mówi o treści?
  2. Co w powyższym cytacie znaczy sformułowanie "przy braku dyskusji"? Ile czasu dajesz wątkowi na pojawienie się dyskusji?

Twój własny post absolutnie nie wspomina, że słowo "problem" w tytule ma bana na tym forum, daje natomiast, ogólnie słuszne, wskazówki, jak tytułować, aby było czytelnie i zrozumiale.

Skoro już stanowisz tutaj prawo, to przynajmniej próbuj się sam do niego stosować.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 26 marca 2023 - 14:43

• MiL lubi to

#1794 Tatrzyk

Tatrzyk
  • 60 postów

Napisano 26 marca 2023 - 16:24

W wątku o prawidłowym formułowaniu treści jest mowa nie tylko o tym, że czytający mają problem ze sformułowaniem "problem z ...".

Swoją drogą zgadzam się z tym, że to istotnie jest problem i irytuje.

Zauważ Mikołaju, że tam jest również fragment mówiący o tym, że będą również wywalane wątki: "które w tytule zawierają szczątkowe informacje".

Widocznie uznano, że tytuł "poziome linie na ekranie MacBook Pro 2017" zawiera jedynie szczątkowe informacje - i nie zasługuje na przeżycie na forum.

Jedyną pewną metodą, jest zawarcie w tytule wątku całej treści, którą chce się zawrzeć - najlepiej z obrazkami - pod warunkiem, że nigdzie nie zawrze się słowa "problem".

Stąd mój wniosek, żeby umożliwić na forum wpisanie w tytule dowolnie długiego, formatowanego, tekstu z możliwością wklejenia obrazków, linków, filmików, ...

#1795 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 26 marca 2023 - 16:34

Efekt będzie taki, że na forum z czasem pozostaną jedynie moderatorzy, którzy dla rozrywki będą sobie wzajemnie co jakiś czas zakładać niezgodne z regulaminem wątki, aby było co do kosza wyrzucić.

Dzięki rewolucyjnej czujności i świetnej postawie moderacji liczba nowych wątków jest symboliczna, a postów znacznie się zmniejsza. W efekcie za jakiś czas forum umrze śmiercią naturalną. Może taki jest plan?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1796 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 26 marca 2023 - 16:44

Absolutnie _wszystkie_ wątki, których tytuł zaczyna się od 'Problem' wywalam, bo nienawidzę tego sformułowania. Ale cieszę się, że ktoś przegląda kosz i sprawdza ;-)

#1797 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 26 marca 2023 - 17:27

Możesz sobie nienawidzić, Twoja sprawa, ale wywalając wątek, informuj uczciwie, że robisz to z powodu osobistych uprzedzeń, a nie, jak w tym przypadku, z powodu treści ogłoszenia, bo z niego taki wymóg absolutnie nie wynika.

Nie przeglądam kosza. Nie przeglądam żadnego działu. Wyświetlam sobie tylko nieprzeczytane wątki. Niestety duża część z nich jest właśnie w tym zacnym miejscu, często, jak się okazuje, wyłącznie z powodu Twojej nienawiści.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 26 marca 2023 - 17:28

• 6c1fb0760d lubi to

#1798 Tatrzyk

Tatrzyk
  • 60 postów

Napisano 26 marca 2023 - 17:58

Doprecyzujmy:

Czy tytuł: "Poziome linie na ekranie MacBook Pro 2017 - problem"

również budzi Twoją odrazę, ftpd, czy nie, bo chodzi jedynie o tytułu zaczynające się od "problem"?

Czy Twoja nienawiść dotyczy jedynie tytułów zaczynających się od tego obrzydliwego sformułowania, czy też to bardziej rozległa fobia - i dotyczy również tytułów kończących się tym sformułowaniem?

Swoją drogą, uczciwie przyznam, że również nie wiem po co używać owego znienawidzonego przez ftpd sformułowania - zwykle z treści postu wiadomo, że ktoś ma z czymś problem - skoda "zużywać" miejsca w tytule na nic nie wnoszącą informację, co często sprawia, że nie widać tego co istotne.

Zgadzam się również  z tym, że samo "Problem z klawiaturą" świadczy o nieudolności formułowania prośby o pomoc.

Ale kierowanie się uprzedzeniami - bo "nienawidzę sformułowania" - no to słabe dość jest.

A przy okazji - dlaczego nie są wywalane do kosza wątki o tytule:

"Nowa bateria do A1502 (early 2015)"?

O co chodzi autorowi? Co ten tytuł mówi o treści?

Co z tą baterią?

Wpadła do muszli?

Wybuchła?

Zaczęła mówić?

Wyjechała na wakacje?

Szuka partnera?

Tylko dlatego ten tytuł jest OK, bo nie zawiera słowa "problem"?

Tylko o to chodzi?

• 6c1fb0760d lubi to

#1799 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 26 marca 2023 - 21:52

Budzi. Zawsze budzi.

Jeśli widzisz jakiś wątek, który według Ciebie nie powinien zostać, przycisk 'Zgłoś' jest Twoim przyjacielem.

#1800 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 27 marca 2023 - 13:05

Jest takie stare powiedzonko "gadaj z dupą, to cie osra" i tak właśnie wygląda tutaj dyskusja z moderacją. 

• Sebosz i MiL lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych