To, żeby było konstruktywnie, zgłaszam wniosek, żeby wątki zamykane ze względu na błędny wybór działu były obowiązkowo opatrywane przez Moderatora informacją, który dział jest dla danego tematu właściwy. Swoją sugestię motywuję bardzo rozbudowaną i nieoczywistą strukturą działów. Umieszczenie takiej informacji będzie pomocne nie tylko dla nieszczęśnika, który, w ocenie moderacji, niewłaściwie wybrał dział, ale także dla pozostałych użytkowników. W konsekwencji odciąży to moderatorów, którzy często są zmuszeni kilkakrotnie zamykać te same wątki otwierane w różnych działach, poprawi wizerunek personelu forum, ułatwi użytkownikom nawigację i ogólnie wpłynie korzystnie na wartość merytoryczną tego miejsca.
Biorąc za przykład podany powyżej wątek - część dotycząca komputerów składa się zasadniczo z 2 działów: hardware i software. Skoro temat pracy w trybie clamshell nie jest odpowiedni do działu Hardware, to jaki dział Software będzie właściwy?
- Systemy Operacyjne? Temat nie dotyczy żadnego konkretnego systemu i nie powinien być z żadnym powiązany. A nie da się pisać "poza jakimkolwiek działem"
- Grafika, Multimedia, DTP, Gry, Lokalizacje? Żadna z tych propozycji nie wydaje się właściwa
- Rozszerzenia MacOS? Chyba nie bardzo, ale może?
- Programy? Potencjalnie, ale pytanie nie było o żaden konkretny program, tylko ogólnie o sposób uruchomienia trybu clamshell bez zasilacza, więc chyba też nie.
- Kody do App Store? Chyba nie ma co komentować.
Jestem na tym forum dość długo, nawet ktoś z jakiegoś nieznanego mi powodu, przykleił mi etykietkę Ekspert, a mimo to nie mam pewności, jaki dział byłby dla tego tematu właściwy. A skoro tak, to trudno oczekiwać, że nie będzie to stanowiło problemu dla osób z mniejszym stażem.
Dlatego uważam, że moja propozycja jest warta rozważenia i wdrożenia przez osoby, którym, jak sądzę, bardziej niż mi powinno zależeć na dobru i rozwoju tego miejsca.
Pozdrawiam!
Edited by Mikołaj Maciejko, 13 March 2023 - 12:42.