Firma DTP
Napisano 14 czerwca 2007 - 09:28

Napisano 14 czerwca 2007 - 11:52
Napisano 21 czerwca 2007 - 23:18
Coś mi się wydaje, ze nasz kolega siedzi na windzie od dziecka, co jakiś czas przygotuje dla znajomego projekt ulotki pizzeri lub solarium, a teraz chce się na szerokie wody rzucić, wejść w monumentalne katalogi, 1000 stronowe foldery, od czasu do czasu grajac w Quake'a. Slyszal o maku, wszedl na strone, najbardziej spodobal mu sie iMak no i idzie w zaparte. Nie przetlumaczysz, ze tak powiem. Cos czuje, ze sie kolega przejedzie
zwlaszcza ze swoim podejsciem "po co mi dobry monitor, skoro drukarnia mi wszystko spier..."
Od dziecka to ja siedzę na linuxie

Musicie zrozumieć że na prowincji jest inaczej niż w dużym mieście... Ale robię co mogę, jestem bardzo cierpliwy, dokładny i drobiazgowy i myślę że właśnie dlatego słyszę od osób znających się na tym (min. szefowie wydawnictw, drukarze) że jestem najlepszy w mieście

PS. Ostatnio zrobiłem bardzo dobry przewodnik, ale klient w ostatniej chwili zmienił drukarnię (na tą w której nie wiedzą co to profile) i z "bardzo dobrego" zrobił się syfiasty, na zdjęciach na których powinien być biały kolor jest purpurowy, a teraz najlepsze

Chciałbym tylko dodać że obecnie najpopularniejszy DTPowiec w moim mieście pracuje na kompie z monitorem SAMPO 15'

Także za każdym razem gdy moje "produkty" są drukowane w innej drukarni niż wyżej wymieniona kolory są dokładnie takie jak chciałem żeby były

Mój monitor wyświetla je trochę inaczej, ale po kilku publikacjach nauczyłem się poprawiać zdjęcia tak żeby w druku były takie jak powinny

Napisano 22 czerwca 2007 - 07:28
Ale robię co mogę, jestem bardzo cierpliwy, dokładny i drobiazgowy i myślę że właśnie dlatego słyszę od osób znających się na tym (min. szefowie wydawnictw, drukarze) że jestem najlepszy w mieście
![]()
PS. Ostatnio zrobiłem bardzo dobry przewodnik, .............
Chciałbym tylko dodać że obecnie najpopularniejszy DTPowiec w moim mieście pracuje na kompie z monitorem SAMPO 15'
Mój monitor wyświetla je trochę inaczej, ale po kilku publikacjach nauczyłem się poprawiać zdjęcia tak żeby w druku były takie jak powinny
nyau , tak sobie wszystko od poczatku przeczytalem i jeszcze raz przeczytalem i mysle ze iMac jest w sam raz dla Ciebie , z ciekawoscia zobaczylbym twoje projekty .
Pozdrawiam
Napisano 22 czerwca 2007 - 07:40

Napisano 22 czerwca 2007 - 08:40
A właśnie, jak ustalacie cenę za projekty np. skład pisma, książki, reklamy? Sugerujecie cię ogólną ceną rynkową, czy może macie własny cennik?
Jak robię dtp to liczę sobie 100 za godzinę pracy, ale więcej czasu spędzam na projektowaniu a to już raczej wyceniam indywidualnie, kwota zależy od tego co jest do zrobienia, reklama, folder, strona www, logo.
Napisano 22 czerwca 2007 - 08:52

Napisano 22 czerwca 2007 - 08:59
Pank, ale jak mówisz klientowi ile godzin siedziałeś nad daną pracą? Przecież on tego nie może sprawdzić. Chyba, że siedzi z tobą i patrzy jak pracujesz
A ile bierzesz za stronę pisma? Załóżmy, że to pismo miałoby wyglądać jak np. "Pani Domu" - pełno zdjęc na rozkładówkach, sporo pracy od strony graficznej + łamanie tekstu.
Oczywiście jeśli nie chcesz to nie mów. Rozumiem, że każdy ma swoje indywidualne ceny.
Z doświadczenia wiem, że Klient też nie lubi jak cena jest za mała. Tanio to się kojarzy ludziom kiepsko.
Klienci z którymi pracuję poprostu przyjmują do wiadomości ile godzin siedziałem i tyle, ale taką sytuację mam niezbyt często. Raczej cena dtp jest wliczona w cenę projektu, jak wyceniam projekt, szacuję ile będzie trwało jego przugotowanie do druku i tyle doliczam o czym informuję klienta. Pracy nad gazetami staram się unikać bo tego nie lubię za bardzo robić, robię tylko jeden 2-miesięcznik do którego zaprojektowałem matkę (1500 zł) a teraz biorę 70 zł za stronę.
Napisano 22 czerwca 2007 - 09:03
Napisano 22 czerwca 2007 - 09:17
A pracujesz w domu na swoim sprzęcie czy w studiu? Masz swoją firmę?
A co to za dwumiesięcznik? Jest jakaś strona WWW?
Jedno i drugie. Pracuję na etacie (art director) w agencji reklamowej i trzaskam fuszki w domu. Ale właśnie przymierzam się do utrzymywania się tylko z freelancu, jak widzę co się dzieje na rynku, powinno się dać bez problemu, już mam trochę dosyć wracania z pracy, siadania w domu do pracy, kończenia gdzieś o 2 w nocy i od rana abarot to samo. Mam kilku kumpli, każdy umie coś innego (flashowiec, spejalista od html, css i takich tam i ja od projektowania, dtp i form przestrzennych) myślę że w takim składzie można spokojnie tylko dla siebie pracować.
Ta gazeta to szantymaniak, bezpłatne pismo o scenie szantowej, można sobie pobrać pdfa: http://szantymaniak....ex.php?dzial=21
magazyn projektowany i robiony przeze mnie to tylko ten ostatni (2 (18)/2007). Niedawno zmieniła się redakcja i wszystko powoli zaczyna jakoś wyglądać, bo to co się działo wcześniej to jakieś qui pro quo było a nie gazeta.
Napisano 22 czerwca 2007 - 09:26
Napisano 30 czerwca 2007 - 12:16
Napisano 30 czerwca 2007 - 12:58
Napisano 30 czerwca 2007 - 14:07
Napisano 30 czerwca 2007 - 14:40
a oto garść wybitnej poezji dla naszego Pana Nyau (przyszłego macUsera):
a ja ci mówię
za całą kasę
kup worek blantów
i ugość nas chatą
każdy z nas przyjdzie
ze sprzętem pod pachą
i odpalimy nasze bajery
aż miły swąt
pójdzie do atmosfery
a Ty mocno ugotowany
dokonasz wyboru
już zdecydowany
klask, klask, klask
P.S. Pank już dawno przecież legendarna grupa budka suflera śpiewała:
"a do blanta trzeba dwojga..."
Powiedz tylko kiedy, mieszkam na sadybie.
Napisano 01 lipca 2007 - 11:33
Powiedz tylko kiedy, mieszkam na sadybie.
Oj to rzut beretem.
Dam znać, żonkę z dzieciakami wyegspedjuję i się stykniemy.
W takim razie nie ruszam zapasów

Napisano 07 lipca 2007 - 06:55
Czytałem że u niektórych występują błędy takie jak "zawias przy tworzeniu pdf-a i komunikat out of memory" czy brak płynnego przewijania rączką...
to byly bledy tworzone przez Rosette i jej marna emulacje. CS3 chodzi jak zloto

Napisano 04 września 2007 - 15:25
Napisano 04 września 2007 - 16:36
A co potrafisz?Zamierzam przenieść się na stałe do Anglii i myślę co zrobić żeby załapać się do jakiejś drukarni...
Myślicie że wystarczy certyfikat Adobe PS i ID?
Napisano 04 września 2007 - 17:09
A co potrafisz?
A co jest wymagane? ;-)
Ja głównie skład: InDesign, Quark. Dodatkowo szparowanie i montaże (Photoshop), i wektory w Illustratorze.
Doświadczenie: książki, podręczniki, reklama prasowa (już 10 lat).
Platformy PC i Mac.
Pozdrawiam
Jacek
ps. tak na serio nie szukam ale chcę się zorientować. Np. jaka jest stawka godzinowa dla zwykłego składacza. (niestety angielski słabo)
Napisano 04 września 2007 - 20:03
Napisano 05 września 2007 - 08:35

Napisano 10 listopada 2007 - 22:29
Napisano 11 listopada 2007 - 13:12
Napisano 11 listopada 2007 - 20:18

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych