Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#976 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 08 września 2013 - 22:20

dozbieraj te 400zł lepiej :)

#977 adiknd

adiknd
  • 63 postów

Napisano 09 września 2013 - 16:40

czyli nie ma sensu kupować wersji z 4GB Ramu jeśli mam zamiar pracować na nim jakieś 3 lata ? MBP jest w tej samej cenie ale słabsza karta graficzna i mniejsza rozdzielczość, więc niewiem czy jest sens go kupować.

#978 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 września 2013 - 17:42

Potrzebujesz CD albo jakichś portów z MBP ? Jeśli nie, to bierz Aira. Naprawdę warto dołożyć 8GB ram, jeśli zamierzasz na nim pracować jakieś 3 lata. 4GB RAM moim zdaniem to w tej chwili na styk do w miarę komfortowej pracy, 8GB śmiga jak należy.

#979 Jolantaaa

Jolantaaa
  • 1 postów
  • SkądOdrowążek

Napisano 09 września 2013 - 17:57

Witam:) Mój facet ma MacBooka Air i bardzo sobie chwali, a też się zastanawiał nad tymi dwoma MacBookami co ty. Ale mówi że wybrał dobrze:)

#980 kkid

kkid
  • 10 postów
  • SkądCzęstochowa, Poland

Napisano 10 września 2013 - 13:31

Jeśli 8GB potrzebne jest do pracy przez 3-4 lata to co z procesorem? czy z i5 jest sens pracować przez ok. 4 lata? może nawet więcej :)

#981 Krecik1

Krecik1
  • 209 postów

Napisano 10 września 2013 - 14:49

Spokojnie i5 wystarczy.

#982 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 18 września 2013 - 13:16

Zastanawiam się nad zakupem MBA 13". Nurtuje mnie jedna kwestia, w tym proszę o pomoc użytkowników MBA... Lepiej dobrać 8 gb ramu czy procesor i7? Laptop będzie służyć do "lekkiej" pracy biurowej oraz na studiach. Docelowo chciałbym aby posłużył jakieś 3 lata. Martwi mnie procesor i5 i jego taktowanie... Najbliższe miejsce zakupu to Media Markt, ceny są identyczne co na apple.com/pl, czy warto w MM kupować MBA? Jak wygląda sprawa z gwarancją, w przypadku naprawy można taki laptop oddać np. do ispotu czy innego serwisu premium?

#983 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 września 2013 - 14:27

RAM bardziej się przyda. Apple Online Store ma dużo lepsze podejście przy reklamacjach z tytułu niezgodności towaru od Media Marktu. Gwarancję i tak realizujesz w serwisie.

#984 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 18 września 2013 - 14:49

RAM bardziej się przyda.

Apple Online Store ma dużo lepsze podejście przy reklamacjach z tytułu niezgodności towaru od Media Marktu.

Gwarancję i tak realizujesz w serwisie.

Dzięki za informację. W MM można kupić ratalnie bez oprocentowania. Wątpie, aby któryś z premium res. oferował taką możliwość. Niestety

Kolejne pytanie, choć nie wiem czy w odpowiednim dziale...

Na co dzień zajmuję się kosztorysami.... Czy ktoś wie, czy jest możliwość używania kosztorysów Sekocenbud na platformie OS X?

#985 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 18 września 2013 - 15:40

w cortland masz raty 0% :) oczywiście do 10 rat, potem oprocentowanie lekko wzrasta :D

#986 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 18 września 2013 - 15:53

Ogólnie to nie wiem czy wersję CTO dostaniesz w MM. Jak ja dzwoniłem, to powiedzieli mi, że nie ma takiej możliwości - nawet na zamówienie. Ale udałem się do resellera w tym samym mieście, to wersję z 8 GB ramu dostałem od ręki. :)

#987 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 18 września 2013 - 16:32

w cortland masz raty 0% :) oczywiście do 10 rat, potem oprocentowanie lekko wzrasta :D

Hmm muszę do nich zadzwonić i zapytać czy zgodzą się na sprzedaż wysyłkową na raty ;P. Do cortlandu mam 250 km.... a do MM 50. Podjadę, obczaję i będę decydować.

BTW ktoś wie jak z tym Sekocenbud'em?

#988 Remik666

Remik666
  • 105 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 20 września 2013 - 19:01

Zastanawiam się na zakupem macbooka i mam nie mały dylemat ;) Fundusze ~ 2500-2800 Więc ciężko będzie mi znaleźć coś z i5 ew. c2d, lepiej szukać aira czy pro?! Dodam, że ma służyć do photoshopa (małe psd'ki), dreamweaver'a, textwrangler'a i do przeglądania stron. Opłaca się w ogóle inwestować jeszcze w sprzęt z c2d? Mam maca mini z i5 więc nie wiem jak wyglądałaby praca na c2d.

#989 siemien

siemien
  • 110 postów

Napisano 21 września 2013 - 23:09

Zastanawiam się nad wzięciem na firmę (leasing) MBP 15" non-retina, ale problem, że ten "zwyczajny" jest late 2012, a już mamy końcówkę 2013. Słyszałem, że Apple ma się pozbyć "zwyczajnego" MBP 15", a oferować jedynie retine w niższej cenie. Coś o tym wiadomo? Kiedy można się spodziewać jakiejś aktualizacji modelu bez retiny?

#990 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 września 2013 - 09:25

Z premierą 10.9 w październiku, pewnie już na wszystkich świętych będą nowe modele w sklepach. W PL pewnie też. Osobiście nie spodziewałbym się odświeżenia linii lo-res. 2012 to były chyba ostatnie w tej serii. Pewnie wyjdzie Pro+Haswell i Air+retina.

#991 siemien

siemien
  • 110 postów

Napisano 22 września 2013 - 09:33

O to mi chodziło po prostu, czy wyjdą "stare" MBP 15", ta sama stylistyka tylko wyposażone w Haswell. Martwi mnie tylko GPU, żeby NIE dali w 15" HD 5200 i już... Co mogą wstawić zamiast tego 650M?

#992 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 września 2013 - 09:37

Zastanawiam się nad wzięciem na firmę (leasing)

Czemu leasing? Możesz jednorazowo zamortyzować w deminimis - wychodzi dużo korzystniej - bo od razu odciągasz cały vat i pit - blisko 40% laptopa finansujesz podatkiem. A do tego masz lepsze oferty kredytowe niż leasingowe - a może się okazać że wtedy nie potrzebujesz kredytu.

- - - Połączono posty - - -

Co do GPU się nie wypowiem, jak dla mnie może być cokolwiek :) byle uciągnęło jakiś tam film i nie haczyło kursora :)
Jak poprawi mi czas na baterii może być 5fps :) - no przesadzam.

#993 siemien

siemien
  • 110 postów

Napisano 22 września 2013 - 09:41

Kwestia sposobu zapłaty to jeszcze może wyjść w praniu, więc wiesz. Mnie interesują przewidywane podzespoły :)

#994 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 września 2013 - 11:45

O to mi chodziło po prostu, czy wyjdą "stare" MBP 15", ta sama stylistyka tylko wyposażone w Haswell. Martwi mnie tylko GPU, żeby NIE dali w 15" HD 5200 i już... Co mogą wstawić zamiast tego 650M?

755M

OS X 10.9 indiscret sur les cartes graphiques des futurs Mac

#995 0perator

0perator
  • 110 postów
  • Skądobywatel świata

Napisano 22 września 2013 - 11:58

Kwestia sposobu zapłaty to jeszcze może wyjść w praniu, więc wiesz. Mnie interesują przewidywane podzespoły :)

O czym ty piszesz ?Jakie by nie były to nic z tym nie zrobisz! toć to zabawka jest! Do profesjonalnej pracy profesjonalny sprzęt a nie jakieś "badziewia" w stylu Air czy też nawet "Mac Book Pro"

#996 siemien

siemien
  • 110 postów

Napisano 22 września 2013 - 12:47

O czym ty piszesz ?Jakie by nie były to nic z tym nie zrobisz! toć to zabawka jest! Do profesjonalnej pracy profesjonalny sprzęt a nie jakieś "badziewia" w stylu Air czy też nawet "Mac Book Pro"

Dobra, już wiem o co ci chodziło. Ja nie robię nic profesjonalnego. Kupuję laptopa dla siebie. Nikt nie powiedział, że jestem fotografem czy coś. Stać mnie i chcę kupić to po prostu kupuję, ale liczy się też to czy warto poczekać czy po prostu ten skok będzie rzędu 10-15%, czy więcej i czy jest sens czekać :)

#997 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 01 października 2013 - 16:32

Czy w tym roku będzie jeszcze premiera kolejnego modelu mba?

#998 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 01 października 2013 - 16:50

Całkiem nowego nie, jedynie Late 2013 czyli nowej konfiguracji z OS X Mavericks.

Apple - OS X Mavericks - Nowe aplikacje i funkcje to jeszcze więcej możliwości dla Ciebie.

Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

#999 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 01 października 2013 - 18:22

Całkiem nowego nie, jedynie Late 2013 czyli nowej konfiguracji z OS X Mavericks.

Apple - OS X Mavericks - Nowe aplikacje i funkcje to jeszcze więcej możliwości dla Ciebie.

Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

Jak rozumiem bebechy będą te same, jedyna różnica to os x mavericks?
To warto kupować mba czy poczekać do prezentacji late 2013, jaka jest cena zakupu os x?

#1000 Bukai

Bukai
  • 2 postów

Napisano 01 października 2013 - 20:16

Macbook Pro czy Air- montaż filmów Witajcie. Zamierzam kupić laptop apple do 4,5 tyś i zastanawiam się nad macbookiem pro lub air. Z tego co czytałem to w tej kwocie pro ma lepsze technikalia (procesor, pamięć, dysk), ale jednak chudziutki Air zachęca wyglądem. Laptop ma służyć montażowi filmów, więc nie wiem który z nich będzie nadawać się do tego lepiej. proszę doradźcie. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych