Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1026 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 07 października 2013 - 13:55

Teraz mam kompletny metlkik w głowie.

Cieszymy się że mogliśmy pomóc ;)

Twój problem nie jest nowy, a ten wątek nie bez przyczyny się ciągnie od lat, bo oba komputery mają w sobie coś "ekstra" i ciężko jest wybrać między np hires/gabarytami a możliwością dołożenia RAM czy zrobienia sobie ssd+hdd itd.
Wybór Air vs Pro to obecnie wojna kompromisów, lepszego zła itd. ciężko znaleźć złoty środek (Pro retina też ma wady :)

Na pocieszenie powiem Ci że jakbyś nie wybrał, to do Twoich zastosowań oba się sprawdzą. Tak na prawdę różnic musisz szukać poza potrzebami djskimi.
Nie wiem tylko czy konsola w hires nie będzie przenosiła więcej informacji i manipulatorów na raz.

Aha, oba mają 1 kartę dźwiękową, więc na output + słuchawki i tak coś potrezbujesz.

#1027 allman1

allman1
  • 19 postów
  • SkądLeszno

Napisano 07 października 2013 - 14:22

Mój Pro właśnie został dostarczony. Zapowiada się ciekawe popołudnie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Życzę trafnego wyboru.

#1028 lukas1232

lukas1232
  • 4 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 października 2013 - 21:49

Chyba jednak zdecyduje się na Air (dołoże do 8GB RAM) bo tak myślałem i stwierdziłem że pewnie cały czas bd zwlekał z wymianą dysku na SSD w Pro i nic z tego lepszego nie wyjdzie. Dzieki za pomoc i pozdrawiam !

#1029 michael-s

michael-s
  • 26 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 09 października 2013 - 09:50

Witam wszystkim, Potrzebuję poznać waszą opinię. Zastanawiam się na zakupem laptopa. Głównie będzie mi potrzebny do zdjęć. Nie jestem profesjonalnym fotografem, robię to tylko amatorsko. Jednak kto wie może to będzie moja przyszłość. Interesuje mnie obróbka zdjęć. Wiem, że lada chwila powinna się pojawić nowa aktualizacja MBP. Czy możecie coś powiedzieć o konfiguracji. Na co w szczególności zwrócić uwagę. Co tak naprawdę do zdjęć będzie mi najbardziej potrzebne. Zaznaczę, że nie chcę się bawić w żadne windowsy, inaczej bym nie pisał tego na tym forum. Czekam na opinie zwłaszcza fotografów. Dzięki

#1030 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 października 2013 - 11:37

Najważniejsza będzie matryca IPS więc patrz na modele z ekranem Retina.

#1031 Wines

Wines
  • 110 postów

Napisano 09 października 2013 - 12:45

Ja do Amatorskiego obrabiania zdjec tzn. mam ponad 45tys fotek w domowej bibliotece używam MBP retina 13' z 2013 kupilem okazyjnie na allegro za 5700 brutto sprowadzany ze stanow na polsiej fakturze z polska wtyczką. Polecam Retina jest piekna ;D Wszystkie zjecia trzymam na zewnetrznym. Bo tu mam 128ssd. MacBook mega szybki, lekki i genialny do codziennego użytku. USB 3.0 wystarcza do normalniej pracy w Lightrooomie transfery na wysokim poziomie polecam takie rozwiazanie. Dokupilem do tego Apple USB SuperDrive i MagicMouse. Kiedy obrabiam fotki w domu podpinam sie do 23 calowego ips i jade na 2 monitory retina plus ips a jak jestem na wyjedzie to aplikacja airdisplay i na 2 ekrany ipad plus retina. Naprawde wygodne rozwiazanie.

#1032 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 09 października 2013 - 18:42

Ja do Amatorskiego obrabiania zdjec tzn. mam ponad 45tys fotek w domowej bibliotece używam MBP retina 13' z 2013 kupilem okazyjnie na allegro za 5700 brutto sprowadzany ze stanow na polsiej fakturze z polska wtyczką. Polecam Retina jest piekna ;D Wszystkie zjecia trzymam na zewnetrznym. Bo tu mam 128ssd. MacBook mega szybki, lekki i genialny do codziennego użytku. USB 3.0 wystarcza do normalniej pracy w Lightrooomie transfery na wysokim poziomie polecam takie rozwiazanie. Dokupilem do tego Apple USB SuperDrive i MagicMouse. Kiedy obrabiam fotki w domu podpinam sie do 23 calowego ips i jade na 2 monitory retina plus ips a jak jestem na wyjedzie to aplikacja airdisplay i na 2 ekrany ipad plus retina. Naprawde wygodne rozwiazanie.

Popieram robie to samo z MBPR 15 na i7 tylko dzialam w Logicu a dane z samplami 3mam na dyski 2,5 cala w obudowie usb 3.0 i wszystko dziala plynnie i nic nie zacina. Wszystko jest w studiu podpinane pod dela U2410 przez kabel TB i smiga pieknie do tego Apple Wireles Keyboard i Magic Mause dopelniaja calosci oraz szereg urzadzen podlaczonych przez usb hub i da sie pracowac bez stacji jesli oczywiscie komus moc i7 czy i5 w retinie wystarczy :) ja sie wyrabiam

#1033 michael-s

michael-s
  • 26 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 10 października 2013 - 08:32

A jak się ma ilość ramu i karta graficzna, jeśli wspominamy o obróbce zdjęć?

#1034 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 października 2013 - 10:33

Im wieksze pliki ladujesz tym wiecej pamieci zaczyna pozerac aplikacja. Warto tez uzywac programu Mem free z tego co pamietma darmowa aplikacja do uwalniania pamieci bo nie zawsze wszystko po zamknieciu danego programu zostaje oddane spowrotem do uzytku uzytkownika. Co do karty graficznej to roznie bywa obrabialem na MBP 17 z 2008 roku gdzie siedziala dla wielu nieszczesna Nvidia 8600GT M i dawal rade. Teraz mecze czasami HD4000 i to co jest wrzucone w retine nawet nie wiem co tam siedzi bo mnie to nie interesuje bo nie gram a zdjecia czasami sie ciachnie jakies wiecej do logica i obslugi 2 zewnetrznych monitorow i daje rade

#1035 michael-s

michael-s
  • 26 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 10 października 2013 - 11:08

Czyli wygląda na to że ta zintegrowana mi wystarczy. A ile ramu? Ale chyba 8 powinno byc dla mnie optimum. Nie chce przepłacić tylko dla tego że coś będzie sie otwierać 2-3 sekundy szybciej. Poczekamy teraz do 22 i zobaczymy jakie Apple przedstawi nowe MBP

#1036 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 października 2013 - 19:31

W przypadku nowego sprzetu apple pamietaj, ze to jedno razowki, skonfigurujesz raz i juz nic z tym nie zrobisz bo wszystko jest na stale na plycie wlutowane inaczej jest w MBP gdzie mozna zmieniac dyski jedynie ale nie jest to tania impreza prawde mowiac. Tak wiec lepiej sie zastanaowic raz a konkretnie co sie potrzebuje i to kupic. Jesli bedziesz uzywal laptopa do codzienncyh zadan nie bedzie katowany final cutem logickiem to w zupelnosi wystarczy i5 nowa nie ma sie co ladowac w i7 i 4 rdzenie chyba, ze masz chec posiadania :) a z takimi przypadkami sie czesto spotykam i uzywaja komputera do Buukfejsa :)

#1037 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 10 października 2013 - 20:56

Witam, No i tak... byłam już zdecydowana, że za miesiąc kupię MBP 13- cali pozostawała tylko kwestia czy będzie z Intel Core i5 2,5GHz, czy z i7 2,9 GHz, ale zaczęłam przeglądać i czytać ten wątek... i pojawiły się wątpliwości. Bo może jednak MBA wystarczy... a jeśli już to jaka wersja? Tak, będę od czasu do czasu zabierała notebooka ze sobą, co przemawia za lżejszym MBA, mam dysk zewnętrzny WB, więc chyba problemu z danymi też nie będzie... Czy potrzebuje super wydajnego kompa? na pewno na tyle, żeby się nie zawieszał jak odpalę kilka aplikacji - głównie word, excel, powerpoint, adobe photoshop i prostsze graficzne oprogramowania (oczywiście nie wszystkie na raz), ale musi być dość wydajny. Poza tym głównie do przeglądania internetu ( bez filmów i gier). I teraz nie wiem co wybrać, bądź tu człowieku mądry... po prostu kobieco niezdecydowana...

#1038 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 października 2013 - 20:59

Ale moment. W MBA i w MBP siedzą te same procesory, te same pamięci, ta sama grafika, więc o jakiej różnicy wydajności mówimy? Po prostu Air jest mniejszy, może ciut bardziej się grzeje i tyle. No i jest lżejszy, mniejszy i ładniejszy ;) Jeśli wybierzesz podobne parametrami komputery, to i praca na nich będzie podobnie wydajna.

#1039 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 10 października 2013 - 21:28

Dziękuję za odpowiedź. Zajrzałam na stronę apple.pl i tak mniej więcej wygląda mój dylemat teraz: 13-cali,MBA jest w dwóch wersjach: z 128 lub 256 flash + procesor Intel core i5 1,3 GHz + 8 GB RAM. Natomiast MBP były z takimi parametrami: 13-cali Intel Core i5 2,5 GHz, 8 GB RAM. Jest spora różnica w cenie MBA pomiędzy 128 a 256 flash? Czy faktycznie warto wydać więcej na 256?

#1040 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 października 2013 - 21:43

Warto. Miejsca nigdy dość. i5 1,3 GHz to bardzo energooszczędna wersja. Bardzo długo wytrzymuje na baterii. Za około 600zł możesz wybrać wersję z i7, tylko pytanie, czy wykorzystasz większą moc, czy lepiej mieć dłuższy czas pracy w terenie.

#1041 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 11 października 2013 - 07:11

Ja momej bralem podstawowego MBAR z prockiem i5 8GB ram i dyskiem 128Gb i w zupelnosci wystarcza do tego co napisalas. Co dysk SSD to SSD a lepiej doplacic ta roznice i ja teraz zaluje, ze nie wzialem 512GB a nawet 768Gb dysku bo teraz takowego poszukuje nawet z rozdartego na pol Macbook Pro Retina zeby tylko dokupic dysk wieszky bo nie chce z OWC. Wez pod uwage jak czesto zmieniasz komputery, jesli wezmiesz za troche wieksze pieniadze wyzsza konfiguracje troszke dluzej na tym podzialasz prawde mowiac. Jesli juz stac nas na sprzet apple to czasami nie ma co oszczedzac pare set zlotych bo potem jest wiecej plucia w brode i update komputera potem wychodzi znacznie drozej niz przy pierwszym wyborze jaka wersja z jakim prockiem i dyskiem. Jesli mowisz, ze raz na jakis czas bedziesz brala komputer to nie wiem po co sie kierowac na Aira, jak napisal przedmowca grzeje sie bardziej od pro wiec moim zdaniem tylko Pro jak dla Ciebie. Air jest dobry do codziennej pracy z przegladarka i puszczanie na nim filmow przez apple tv ale jak chcesz pracowac z photoshopem i miec cichsze wiatraki i pod opuszkami mniej ciepla to sprawa jest prosta. W serwisowaniu MBP wychodzi taniej od MBA. Wczoraj znajomy kupowal maca i mial podoby dylemat jak ty i wybral Pro pomimo ze jest troszke ciezszy. Ale jesli chcesz wydac te 6500zl to wybralbym za ta kase MBP z Retina za te pieniadze z i5 i dyskiem 128GB mam takowego i jest bardzo sprytny :) tylko udalo mi sie nowego kupic za 5500zl :)

#1042 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 października 2013 - 09:11

Warto. Miejsca nigdy dość. i5 1,3 GHz to bardzo energooszczędna wersja. Bardzo długo wytrzymuje na baterii. Za około 600zł możesz wybrać wersję z i7, tylko pytanie, czy wykorzystasz większą moc, czy lepiej mieć dłuższy czas pracy w terenie.

Nie warto, jak nie umiesz zagospodarować 128GB to i 500GB będzie mało - taka jest prawa. Trzymasz na kompie całe życie? Poza tym to ciągnie dodatkowe problemy np czasy backupu, indeksowania, wielkość dostępnego RAM itd. Mnie nauczyło życie gdy ilość zgromadzonych danych przekroczyła zdrowy rozsądek dowolnego laptopa. Założyłem archiwum i jego backup i się okazało że do codziennej pracy mi i 64GB wystarczy.
i7 - zależy ile działasz w stresie, bo jak większość czasu w idle to szkoda kasy. Ram: tak im więcej tym lepiej bez 2 zdań.

#1043 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 11 października 2013 - 14:23

sancruz3 dziekuje za podpowiedzi.
Pod uwage biore kontretnie dwa typy i na jednego sie zdecyduje:
1. MBP Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,5GHz, 8 GB pamięci 1600 MHzDysk twardy 500 GB za 5319 zl
2. MBA Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 1,3GHz, 8GB pamieci, 256 flash za 5356 zl
Sklaniam sie bardziej ku Pro, ale chyba wlasnie z powodu niezdecydowania zaczelam czytac ten watek i pojawily sie watpliwosci... .

Przepraszam za brak polskich znakow, ale jestem aktualnie w Kopenhadze i tutejsze kompy nie maja zainstalowanych polskich znakow, a pisze z pracy.
Licze ze pojawia sie glosy za 1 lub 2 typem i bedzie mi latwiej wydac te ciezko zarobione pieniadze w Danii specjalnie na ten cel. Komputery zmieniam rzadko, wiec to raczej inwestycja dlugoterminowa i im dluzszy bedzie miala termin "przydatnosci" tym lepiej.

Dziekuje i pozdrawiam.

#1044 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 października 2013 - 14:31

LadyEwa: HDD odpada w przedbiegach - z tych dwóch tylko Air z 3 powodów - ekran hires, ssd i bateria. Z zalet pro to tylko procesor, ale 2.5GHz użyjesz w 1% czasu zycia tego kompa. Z ekranu, ssd i baterii skorzystasz STALE.

#1045 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 października 2013 - 12:24

Z tych dwóch to zdecydowanie Air, dobrze by było dokupić też Apple Care. Jak możesz poczekaj z zakupem do 22 października, to się pewnie załapiesz na darmową aktualizację systemu.

#1046 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 12 października 2013 - 14:45

Nie chciałabym wywoływać dyskusji co jest lepsze Air versus Pro, tylko który z nich będzie dla mnie more usefull, more friendly... Przejrzałam wątek i poczytałam kilkanaście stron postów, łącznie z ostatnimi i dokonałam pewnego zestawienia (pomiędzy 13-calowymi 1 i 2), które być może będzie pomocne nie tylko mi, ale innym zadającym sobie to samo pytanie: Dane techniczne z Apple. Inne uwagi - to po prostu wyłapane opinie użytkowników wypowiadających się w tym temacie.
AIR versus PRO
procesor: i5 1,3 GHz i5 2,5 GHz
dysk: SSD 256GB HDD 500GB (5400/min)
RAM 8GB 8GB
Grafika: HD 5000 HD 4000
Ekran: 1440x900 1280x800
Waga: 1,34 kg 2,04 kg
Bateria: do 12 h do 7 h
Inne uwagi: -grzeje -mniej grzeje
-droższy serwis -tańszy serwis
-mała możliwość rozbudowy -większa możliwość rozbudowy

Nie biorę pod uwagę indywidualnych gustów odnośnie designu obu maców, bo o upodobaniach się nie dyskutuje. Zresztą oba wizualnie mi się podobają.
Czy jest coś istotnego, co pominęłam przy tym porównaniu?
Oba komputery w powyższej konfiguracji są podobne cenowo ok. 5500 zł- tutaj nie ma dużej różnicy.
I teraz moje pytanie, czy w codziennych korzystaniu jest odczuwalna różnica pomiędzy procesorami 1,3 a 2,5? Czy faktycznie ekran i grafika Aira są lepsze niż Pro? Czy do podstawowych aplikacji word, excel, powepoint (równocześnie), photoshop, czasem coś do obróbki filmu i korzystania z przeglądarek internetowych lepszy będzie Air czy Pro? Nie gram w gry, rzadko oglądam filmy na necie. Od czasu do czasu korzystam z oprogramowania ImageJ i Statistica10.
Łukasz Ignacyk dziękuję za podpowiedź. Zakup notebooka planuje na listopad. Do tego czasu chcę się przygotować i wybrać najlepsze rozwiązanie dla mnie. Techniczne opisy nie przemawiają do mnie tak obrazowo jak praktyczne uwagi użytkowników. Dlatego dziękuję za każdą wskazówkę i informację.

#1047 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 października 2013 - 15:03

Wymieniłaś najbardziej ważne różnice. Są jeszcze inne: PRO ma więcej gniazdek, co może być w niektórych przypadkach korzystne - np dysk+pendrive+dysk i w Air już musisz użyć huba usb. Ale to są detale. Użytkowo, to co wymieniłaś: excel - więcej komórek na raz zobaczysz na wyświetlaczu Air - arkusz kalkulacyjny kocha dużą rozdzielczość i jeśli dużo w nim pracujesz to polecam AIra. Photoshop - zdjęcia i grafika - PS ma sporą narzędziownię, na pewno czym większa rozdziałka tym lepiej się z tym zmieścić. Edytor tekstu i prezentacje bez różnicy. Obróbka filmu: tu końcowe renderowanie materiału szybciej zrobi PRO (GHz). Web browser - rozdzielczość ma znaczenie - mniej przewijania stron, więcej widać - skalowanie przeglądarką jest passe, wiele stron się kaszani na tym - dobre na chwilowy podgląd. Co do odczucia 2.5 i 1.3 - w typowych zastosowaniach cpu pracuje w idle, jak czytasz internet, edytujesz txt, edytujesz obrazki, edytujesz video - to praktycznie nie zużywa cpu, to są chwilowe szpilki na operacjach, ustawieniach. Co innego jak już np zapuszczasz wywoływanie filmu czy zdjęcia itd - wtedy cpu na spore znaczenie. Ale nie patrz też na GHz. Air ma cpu z innym jądrem w innym procesie technologicznym - tego nie da się porównać 1:1. Podejrzewam że można spokojnie porównać to cpu do powiedzmy 1.8GHz (jak ktoś ma lepsze dane to może mnie sprostuje). BTW zastanawiałaś się nad retina pro 13? Nie zaglądam do kieszeni, ale nie jest to aż tak duża różnica.

#1048 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 12 października 2013 - 15:27

elita dziękuję :) hmmm, szczerze mówiąc nie brałam pod uwagę wyświetlacza retina, ale teraz widzę, że cena w wariancie podstawowym to 6 109,41 zł (Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,5 GHzTurbo Boost do 3,1 GHz8 GB pamięci 1600 MHz, Pamięć masowa flash o pojemności 128 GB), więc faktycznie nie jest aż taka duża. Faktycznie, spędzam dużo czasu przed ekranem, czasem do 8 godzin dziennie, więc jeśli retina jest tak fantastyczna jak jej opis na stronie, to może warto dołożyć te kilka stów więcej... . Ale jeśli miałabym wybrać Pro z retina 13-cali to na pewno w tej wersji podstawowej, bo na 256 GB nie będzie mnie już stać. Muszę jeszcze liczyć się z wydatkiem na offica, a to jakieś 500 zł dodatkowo. Więc chciałabym kupić sprzęt najbardziej optymalny, który będzie mi służył przez dłuższy czas. Mam dysk WD 500 GB, więc nie będę potrzebowała więcej miejsca- skoro do tej pory (3 lata) nie zapełniłam 500GB.

#1049 michael-s

michael-s
  • 26 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 13 października 2013 - 21:52

Byłem wczoraj w ispocie i po rozmowie z pracownicą jestem jak najbardziej zainteresowany MBPr. Nie ma co przesadzać z konfiguracją. Bo szkoda by tylko mieć co najlepsze a i tak nawet w połowie tego nie wykorzystać. Teraz tylko czekać na 22 października :)

#1050 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 14 października 2013 - 07:12

Byłem wczoraj w ispocie i po rozmowie z pracownicą jestem jak najbardziej zainteresowany MBPr. Nie ma co przesadzać z konfiguracją. Bo szkoda by tylko mieć co najlepsze a i tak nawet w połowie tego nie wykorzystać. Teraz tylko czekać na 22 października :)

Jak kupowalem kolejna retine dla Mojej to poszedlem z nia do sklepu bo chciala Aira albo MBP normalnego tak jak ty ale postawilem wszystkie 3 obok siebie i spytala sie co taki brzydki obraz jest na pozostalych 2 komputerach :)

Parametry parametrami to co ma MBPR do normalnego uzytkowania w zupelnosci ci wystarczy, ja nawet logica 10 mam na nim do testow postaionego i katuje go caly czas takze do tego co Ty chcesz w zupelnosci wystarczy...

Air co prawda jest jak retina wszystko wlutowane wiec jesli chodzi o serwis to do tanich nie nalezy ale kupuj odrazu apple care i nie koniecznie w sklepie ja kupilem z innego kraju i zamiast 1500zl zaplacilem 600zl i wszystko dziala. Tak samo laptopa kupilem przez allego z odbiorem osobistym a kupilem retine 2 dniowa za 5500zl wiec cena naprawde bardzo dobra.

Powodzenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych