Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#926 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 25 lipca 2013 - 12:50

Do obrabiania HD MBA średnio się nadaje, chyba, że chcesz sobie smażyć jajka na obudowie. Jeżeli stać cię na Retine to bierz Retine i dokup sobie monitor zewnętrzny.

#927 jabuka

jabuka
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2013 - 07:55

To i ja zadam pytanie. Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy MBA '13 i MB Pro tyle, że po głowie chodziła mi retina również. No i właśnie stąd moje pytanie, czy warto dołożyć trochę pieniędzy i kupić maca z retiną? Nie zajmuję się bynajmniej obróbką grafiki, na oczy nie widziałem żadnego programu do obróbki zdjęć i nie ma szans bym to kiedyś robił;) Komputer potrzebny do pracy codziennej i w weekendy filmy, przeglądanie internetu standard.

#928 Smok_pustynnY

Smok_pustynnY
  • 10 postów

Napisano 27 lipca 2013 - 22:18

Tymon71: A czy MBP 13" pod względem sprzętowym wystarczy? Tzn. czy zintegrowana karta graficzna do domowej obróbki wideo w HD jest wystarczająca?

#929 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 28 lipca 2013 - 01:18

a jak myślicie, zwykły macbook pro bez retiny też będą odświeżać? bo będę za niedługo brał maca właśnie i mam dylemat pomiędzy podstawowym pro, ramu potem będę dokladał, czy air podstawowy z 8gb ramu, oczywiście oba 13' edit. przepraszam, już prawie zasypiałem więc zapomniałem napisać do czego komputer ma być :D tak więc: do przeglądania neta, do excela, worda, oglądania filmów, czasem do posłuchania muzyki, bo i tak częściej z ipoda korzystam, do grania w world of tanks, no to by było na tyle :D

#930 0perator

0perator
  • 110 postów
  • Skądobywatel świata

Napisano 28 lipca 2013 - 09:55

a jak myślicie, zwykły macbook pro bez retiny też będą odświeżać? bo będę za niedługo brał maca właśnie i mam dylemat pomiędzy podstawowym pro, ramu potem będę dokladał, czy air podstawowy z 8gb ramu, oczywiście oba 13'

Pytasz mamusi o to z jaką dziewczyną masz chodzić? więc kup to co ci pasuje! Jeśli już tylko "pro"

#931 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 28 lipca 2013 - 10:15

Pytasz mamusi o to z jaką dziewczyną masz chodzić? więc kup to co ci pasuje! Jeśli już tylko "pro"

Bez przesady z tym "tylko pro".

- - - Połączono posty - - -

a jak myślicie, zwykły macbook pro bez retiny też będą odświeżać? bo będę za niedługo brał maca właśnie i mam dylemat pomiędzy podstawowym pro, ramu potem będę dokladał, czy air podstawowy z 8gb ramu, oczywiście oba 13'
edit. przepraszam, już prawie zasypiałem więc zapomniałem napisać do czego komputer ma być :D
tak więc: do przeglądania neta, do excela, worda, oglądania filmów, czasem do posłuchania muzyki, bo i tak częściej z ipoda korzystam, do grania w world of tanks, no to by było na tyle :D

Zaletą aira jest ssd i wyższa rozdzielczość.Nie wiem jak wymagający jest WoT ale air będzie okey + naprawdę fajna bateria ;)

#932 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 28 lipca 2013 - 11:02

a jest możliwe, że zwykłego pro też odświeżą? bo jak tak będzie to na pewno skłoniłbym się ku pro :D

#933 0perator

0perator
  • 110 postów
  • Skądobywatel świata

Napisano 28 lipca 2013 - 11:04

Bez przesady z tym "tylko pro".

- - - Połączono posty - - -

Zaletą aira jest ssd i wyższa rozdzielczość.Nie wiem jak wymagający jest WoT ale air będzie okey + naprawdę fajna bateria ;)

Sorry!
"Pro' To taka przenośnia była jesli chodzi o aktualny sprzęt firmy Apple.

#934 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 28 lipca 2013 - 12:33

a jest możliwe, że zwykłego pro też odświeżą? bo jak tak będzie to na pewno skłoniłbym się ku pro :D

Zapewne odświeżą jakoś;)

#935 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 29 lipca 2013 - 07:12

Zapewne odświeżą jakoś;)

Myśle że nie odświeżą i złykły Pro 13" wyleci z oferty całkowicie a cena Retiny 13" zostanie obniżona.

#936 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 29 lipca 2013 - 13:40

[wróżka]Tak, to musi nastąpić, ale jeszcze nie w tym roku.[/wróżka]

#937 Smok_pustynnY

Smok_pustynnY
  • 10 postów

Napisano 30 lipca 2013 - 10:01

Podbijam pytanie: A czy rMBP 13" pod względem sprzętowym wystarcza do domowej obróbki wideo w HD? Tzn. czy zintegrowana karta graficzna do domowej obróbki wideo w HD jest wystarczająca?

#938 HoFi

HoFi
  • 41 postów

Napisano 30 lipca 2013 - 10:28

Ostatnio konwertowałem znajomej filmiki nagrany kamera profesjonalna panasonic, w rozdzielczości 1440x1080(H.264) i o wielkości w sumie 8GB( cztery podzielone 2GB pliki) do 960 × 540(H.264). Efekt końcowy miał 4GB a konwersja trwała ponad 2h. *nie znam się na obróbce wideo

#939 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 08 sierpnia 2013 - 12:24

mam następujący problem, a mianowicie chodzi o Macbooka Retina 13... Rozważam 2 opcje : kupono wersji Early 2013 już teraz za kwotę niższa o 1200zł od kwoty z jaką najprawdopodobniej będzie zaprezentowny nowy rMacbook, bądź też poczekanie do końca września/pażdziernika na nowy model. Wiem, że nowy model ma mieć szybszy dysk, dłużej działać na baterii oraz mieć lepszą grafikę (ten punkt najbardziej do mnie przemawia). Stąd też moje pytanie, czy warto czekać i dołożyć 1200zł do nowych modeli Retiny 13 ? Komputera głównie używam do internetu, maili, oglądania filmów, słuchania muzyki i od czas do czasu w jakąś sportową gierkę typu fifa, fm manager. Wiem, też ze tego typu gry nie potrzebują specjalnie zaawansowanych kart graficznych, stąd też moje pytanie czy hd 4000 będzie spoko wyborem... Dzięki za wszelkie sugestie, mam nadzieje ze mi pomożecie ;)

#940 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 08 sierpnia 2013 - 14:17

mam następujący problem, a mianowicie chodzi o Macbooka Retina 13...

Rozważam 2 opcje :
kupono wersji Early 2013 już teraz za kwotę niższa o 1200zł od kwoty z jaką najprawdopodobniej będzie zaprezentowny nowy rMacbook, bądź też poczekanie do końca września/pażdziernika na nowy model.

Moim zdaniem jeśli ten komputer ma służyć Ci przez najbliższe 3-4 lata to warto poczekać na nową wersję i dołożyć ten 1200 zł (a może mniej jeśli cena Retiiny 13" spadnie). Zawsze będziesz maił nowszy sprzęt jeśli czekanie Ci nie przeszkadza.

#941 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 08 sierpnia 2013 - 20:32

Ale w pazdzierniku to juz warto czekac do stycznia bo bedzie pewnie early2014...

#942 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 sierpnia 2013 - 22:16

Inne kwestie które mnie nurtują to:
1. Z wcześniejszych postów wynika, że z Retiną są problemy związane z płynnością animacji. Czy często występują? Kiedy można spoedziewać się ich rozwiązania?

Wystarczy zmienić przeglądarkę i po problemie.

2. Kiedy można spodziewać się odświeżenia MBP i czy będą to znaczące zmiany?

Mniej więcej we wrześniu lub październiku. Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone
Zmiany będą znaczące bo to przejście z Ivy Bridge na Haswell. Haswell (microarchitecture) - Wikipedia, the free encyclopedia
Jak poczytasz testy MBA 13 z tego roku to się dowiesz, że m.in. znacznie wydłużył się czas pracy na baterii.

3. Jeżeli zdecydowałbym się na zakup do połowy sierpnia to mam możliwość zakupu w USA (lepsza cena niż w Polsce). Czy w takim przypadku warto kupować teraz czy lepiej zaczekać na odświeżenie MBP (jeżeli kupowałbym MBP a nie MBA)?

Lepiej zaczekać, najwyżej kupisz starszy model z wyprzedaży.

Biorąc pod uwagę te czynniki, który model polecalibyście?

MBP Retina z Haswell.

To i ja zadam pytanie. Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy MBA '13 i MB Pro tyle, że po głowie chodziła mi retina również. No i właśnie stąd moje pytanie, czy warto dołożyć trochę pieniędzy i kupić maca z retiną? Nie zajmuję się bynajmniej obróbką grafiki, na oczy nie widziałem żadnego programu do obróbki zdjęć i nie ma szans bym to kiedyś robił;) Komputer potrzebny do pracy codziennej i w weekendy filmy, przeglądanie internetu standard.

Warto choćby dla lepszej jakości matrycy, co będzie widać nawet przy oglądaniu zdjęć.

Tymon71: A czy MBP 13" pod względem sprzętowym wystarczy? Tzn. czy zintegrowana karta graficzna do domowej obróbki wideo w HD jest wystarczająca?

Podbijam pytanie:
A czy rMBP 13" pod względem sprzętowym wystarcza do domowej obróbki wideo w HD? Tzn. czy zintegrowana karta graficzna do domowej obróbki wideo w HD jest wystarczająca?

Wystarczy, ale do Full HD przydałby się czterordzeniowy procesor i dedykowana grafika. Czyli w praktyce rMBP 15 albo iMac.

a jak myślicie, zwykły macbook pro bez retiny też będą odświeżać?

Wątpię.

bo będę za niedługo brał maca właśnie i mam dylemat pomiędzy podstawowym pro, ramu potem będę dokladał, czy air podstawowy z 8gb ramu, oczywiście oba 13'
edit. przepraszam, już prawie zasypiałem więc zapomniałem napisać do czego komputer ma być :D
tak więc: do przeglądania neta, do excela, worda, oglądania filmów, czasem do posłuchania muzyki, bo i tak częściej z ipoda korzystam, do grania w world of tanks, no to by było na tyle :D

Air będzie szybszy, mniejszy i lżejszy od zwykłego MBP.

mam następujący problem, a mianowicie chodzi o Macbooka Retina 13...

Rozważam 2 opcje :
kupono wersji Early 2013 już teraz za kwotę niższa o 1200zł od kwoty z jaką najprawdopodobniej będzie zaprezentowny nowy rMacbook, bądź też poczekanie do końca września/pażdziernika na nowy model.
Wiem, że nowy model ma mieć szybszy dysk, dłużej działać na baterii oraz mieć lepszą grafikę (ten punkt najbardziej do mnie przemawia).
Stąd też moje pytanie, czy warto czekać i dołożyć 1200zł do nowych modeli Retiny 13 ?
Komputera głównie używam do internetu, maili, oglądania filmów, słuchania muzyki i od czas do czasu w jakąś sportową gierkę typu fifa, fm manager. Wiem, też ze tego typu gry nie potrzebują specjalnie zaawansowanych kart graficznych, stąd też moje pytanie czy hd 4000 będzie spoko wyborem...

Dzięki za wszelkie sugestie, mam nadzieje ze mi pomożecie ;)

Z Fifa 13 to i obecny poradzi sobie bez problemu.
Ale dla szybszego dysku, dłuższego czasu pracy na baterii, WiFi 802.11ac i OS X 10.9 Mavericks warto będzie dołożyć te 1200 zł.

Ale w pazdzierniku to juz warto czekac do stycznia bo bedzie pewnie early2014...

No właśnie nie, bo early 2014 przyniesie kosmetyczne zmiany, pewnie tylko nieco szybszy procesor i większy dysk.
Większe w postaci nowej platformy Broadwell i zapewne obudowy w nowym kształcie będą dopiero w late 2014. Haswell (microarchitecture) - Wikipedia, the free encyclopedia

#943 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 10 sierpnia 2013 - 22:28

No błagam, czterordzeniowy procesor i dedykowana grafika do domowego montażu HD? W 2009/10 roku na najtańszym MBP 13" z GF9400 i C2D 2.26 montowałem na luzie materiały HDV i lustrzanek cyfrowych (h.264)... To dlaczego Retina nie miałaby tego pociągnąć?

#944 GrupaOper

GrupaOper
  • 31 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 22 sierpnia 2013 - 12:20

To i ja się dorzucę do tematu :) Im bardziej czytam forum, recenzje, oglądam filmy na YT, porównuję specyfikacje, tym bardziej nie wiem, czego chcę. Będę kupować MacBooka (nie chcę już stacjonarnych). Musi być nowy, bo po moich doświadczeniach z kupowaniem używanych komputerów odechciało mi się tego raz na zawsze (poprzedni właściciel nic nie formatował, wgrywał systemu na nowo ani nic, i zastałem na komputerze cały dysk zasłany filmami z gołymi paniami... :) ). Mac ma mi służyć do: edytowania WWW, pisania programów (C, C++, SDK Mac i iOS itp.), prac biurowych, Internetu (czytanie, filmy YT 1080p, mail itd.), muzyki, filmów, sporadycznie gier typu SimCity, Battlefield czy The Sims 3 czy rzadko obróbki filmów. Zdjęć nie obrabiam, Photoshopa nie używam. Odrzucam MBA 11", bo jest zwyczajnie za mały, oraz MBP non-retina, bo to stara technologia. Rozważam: 1. Air 13" - i7, 8GB RAM, 512GB SSD. 2. Pro 13" Retina - i7 3GHz, 8 GB RAM, 768 GB SSD. 3. Pro 15" Retina - i7 2,8GHz, 16GB RAM, 768 GB SSD. Jednym słowem - wszędzie najmocniejsza konfiguracja. Air jest najtańszy, co sobie cenię, ładny, dość wydajny, mobilny ale nie ma Retiny, która, no cóż... Całkowicie mnie urzekła w MBP. Przyzwyczajony też jestem do niej w iPhonie i iPadzie, więc nie wiem, czy mi będzie łatwo znowu na non-retinie. Tutaj używałbym też zewnętrznego monitora. Pytania: A. Czy Apple wprowadzi kiedyś Retinę do MBA (i kiedy szacunkowo)? B. Jak MBA mid 2013 (Haswell) radzi sobie z monitorem 1920x1080? Czy widać duże spadki wydajności? MBPr 13" - Retina, odpowiednie gabaryty, cena jeszcze w zasięgu. Natomiast, co mnie odrzuca: procesor 2-rdzeniowy i grafika zintegrowana. Wiem, że Air też je ma, ale w przypadku Pro cała moc idzie w Retinę, więc może się okazać, że Air będzie wydajniejszy. MBPr 15" - również Retina, najlepsza konfiguracja - CPU 4-rdzeniowy, grafika Nvidia, 16GB RAM, cudownie. Tylko cena 15k zł jest po prostu nie do przyjęcia... Poza tym 15" to jakoś dużo. Moim sennym marzeniem jest MBPr 13" z konfiguracją z 15", tj. CPU 4-rdz., grafika dedykowana, i 16GB RAM. Tylko czy to możliwe, żeby coś takiego w ogóle się kiedyś pojawiło? Co byłoby dla mnie odpowiednie? Budżet specjalnej roli nie gra, ale 15k zł za MBPr to przesada. Na razie jeszcze i tak muszę zbierać. :) Na wielkiej mobilności szczególnie mi nie zależy, bo mam iPada i iPhona. Będę też instalować Windowsa. Dziękuję i pozdrawiam, Maciek

#945 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 sierpnia 2013 - 20:09

To poczekaj na nowe MacBooki Pro z Haswell, bo jest możliwe że 13 calowy dostanie czterordzeniowy procesor i mocniejszą grafikę.

#946 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 21:00

Witam, Również zastanawiam się nad macbookiem "PRO" with Retina, a Airem Komputer znajdzie zastosowanie podczas procesu edukacji w szkole wyższej o profilu Reklama i grafika komputerowa. Łatwo można wywnioskować że LR, oraz pakiet Adobe (nie jestem pewny co do Corel'a) będzie dla niego chlebem powszednim Zasadniczo mój dylemat pojawił się po przetestowaniu obecnej generacji "PRO" with Retina...Obecna grafika HD4000 nie daje rady na tym komputerze, przycięcia, tu i ówdzie. Obecna generacja produktu Apple to powiew świeżości, ale nie dostosowany do obecnej technologi.. Absuredm jest wydać 6,5 k PLN na komputer który tnie. Dlatego czekam na "PRO" with Retina v2. Ale przejdźmy do sedna mojego wyboru Air CTO - i7, 8gb Ram, 256 SSD czy Retina v2 Podstawa. Najważniejsze pytanie czy Retina v2 będzie działać płynnie na HD5000... Na kartę zewnętrzną nie ma co liczyć. pozdrawiam Adrian

#947 Maciej Godek

Maciej Godek
  • 3 postów
  • SkądChmielów, Tarnobrzeg, Poland, Poland

Napisano 24 sierpnia 2013 - 10:35

Dołączam się do tematu;) Czy do grafiki - photoshop, illustrator, sony vegas ten będzie okej?
[url=http://www.ebay.com/itm/Apple-MacBook-Air-13-3-Laptop-Mid-2011-i5-1-7GHz-4GB-RAM-Great-Condition-/231036175989?pt=Apple_Laptops&hash=item35cad44675]Apple Macbook AIR 13 3" Laptop MID 2011 I5 1 7GHz 4GB RAM Great Condition 885909463619 | eBay[/url]

#948 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 23:46

Witam, zastanawiam się na macbookiem, w miarę możliwości prosiłem o kilka wskazówek. Jestem studentem, komputera używanym do: pisania w C++, Cad, office, multimedia. Jakaś drobna obróbka zdjęć, może filmów, ale to już amatorsko. Co do Cada to mógł by być ewentualnie na Windows. Co wybrać? Air 13 i5/i7 Haswell 8gb 2013 dysk 256gb, czy Pro retina 13 Haswell i5, 8gb, 256 ssd. Jak już wyjdzie oczywiście. Czyli pewnie we wrześniu. Największe zastrzeżenia budzi we mnie chlodzenie Aira. O ile samego ekranu retina jakos trasznie nie potrzebuje, bo nie jestem grafikiem, to boję się, że taki filigranowy sprzęt szybko "zajeżdżę". Jakie jest Wasze zdanie o tym? Pro ma lepsze chlodzenie, jest cichszy pod obciążeniem. Nie będzie to jakiś ekstremalny rendering, jednak mam opewne obawy. Tym bardziej, ze nie potrzebuje aż takiej mobilności. 1,6 kg jest spoko. Dodam, iż przed komputerem spędzam dość dużo czasu, więc może retina nie byłaby głupia? Tym bardziej, że Air i7, 8gb, 256ssd jest niewiele tańszy od (przy obecnych cenach) od pro 256ssd. Pro ma wyjście hdmi, do pracy zewnętrzny monitor, dodatkowy plus dla retina bo nie trzeba przejściówek.

#949 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:17

Do jutra muszę zdecydować czy brać Aira czy czekać na pro :/ pomóżcie Edit: Myślałem ze mi napisze pod poprzednim :/

#950 GrupaOper

GrupaOper
  • 31 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 25 sierpnia 2013 - 22:46

Poczekaj na Pro. Retina jest suuuuuper i na pewno nie będziesz żałował. To technologia przyszłości, warto w nią zainwestować. Ja też czekam na Haswelle - dzięki lepszym CPU (przy tej samej grafice) system będzie działać szybciej i wydajniej (szczególnie na zewnętrznym monitorze). Być może pojawią się nawet procesory czterordzeniowe. Trzymam kciuki i pozdrawiam, MK

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Bing (1)