Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#601 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 00:47

Mateoo: power lokalny wychodzi z mody, więc cpu się nie martw - teraz sporo się liczy w chmurach itd i wiele aplikacji będzie tak właśnie działać - nie wiem co tam zamierzasz robić ale obecne i5 i i7 to cięzko zajechać, jeśli nie grasz czy nie obrabiasz videohd czy rawów na formaty o wielkich rozdzielczościach. Co do wagi to mogę polecić z czystym sumieniem aira - 1440x900 - retina to nie jest, ale 1.3kg rekompensuje ten brak :) gdy trzeba komputer gdzieś zabrać. Osobiście praktykuję to tak: laptop ma mieć dobrą rozdziałkę, dobrą klawiaturę, solidną obudowę, dłuuuuugo chodzić na 1 ładowaniu - no i w miarę aby chodziła przeglądarka www - reszta (wielki storage, hiper power itd) - trzymam w domu na blaszaku i we firmie na xeonie ;) a te mam osiągalne przez jedną instrukcję rdp lub ssh - więc po co mi to nosić, zasilać z cennych w mobile miliwatów i podgrzewać kolana?

#602 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 13:06

Alescie porozpieszczani, juz nawet 1440x900 dla was malo :) Nie mowie, ze 1280x800 to dobra rozdzielczosc, ale do internetu, poczty i innych takich w drodze jest okej - a w domu monitor, innej opcji nie widze, siedziec kilka godzin przed takim 13 calowym ekranem, toz to oczy wypasc moga. Moj monitor stacjonarny jest stary i teraz warty nic, ma rozdzielczosc 1440x900, czyli taka jak w Airze, i szczerze mowiac przez kilka lat uzytkowania moze dwa lub trzy razy zdarzylo mi sie pomyslec "kurde, przydalaby sie wyzsza rozdzielczosc, bo nie mieszcza mi sie dwa okna worda i jeszcze mecz na sopcascie". Tak czy inaczej, jesli jestes gotow wylozyc pieniadze, Air 8GB bedzie idealny :) Ja wybralem pro z powodu ograniczonego budzetu wlasnie - postanowilem, ze po prostu z czasem sam sobie go rozbuduje.

#603 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 13:57

@Zephi: większa rozdziałka to w wielu przypadkach wydajniejsza praca. Więcej komórek arkusza kalkulacyjnego na raz, więcej linii kodu na raz, więcej miniaturek zdjęć na raz itd. Wcale ta rozdziałka nie musi służyć grom i wymagać poweru od GPU, wystarczy do tego integra. Dla mnie Air to podstawowa konsola do pracy w mobile, ma pełnić odpowiednie funkcje i nie przeszkadza mi w nim c2d, ale 1280x800 jest obecnie już nie do zaakceptowania, tym bardziej 2kg. Czekam na Aira w retinie i zmieniam sprzęt dopiero jak dostanę 2880x1600@13" w 1.3kg :) - powiem jeszcze tak, nie musi być od apple jeśli spełni dodatkowo odpowiedni czas na 1 ładowaniu i pewne wymogi estetyczne (i odsłuży np debiana).

#604 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 16:00

Bardzo dobrze to rozumiem i popieram twoja wypowiedz (nie wiem tylko skad wziales ta wzmianke o grach), tylko ze w moim akurat przypadku musialem pogodzic sie z ta rozdzialka, bo kupowanie komputera z nierozszerzalnym 4GB ramu za tyle pieniedzy odpada. Ale znowu - nie wyobrazam sobie wykonywania na dluzsza mete zadnej pracy na 13 calowym monitorze, to musi byc cholernie nie wygodne. Dlatego uwazam, ze do domu warto zaopatrzyc sie w jakis nawet low-endowy monitor, wydasz 600 czy 800 zl i wszystkie te macbooki razem z 13calowa retina beda mogly sie schowac przy 27 calach 1920x1080 (podkreslam - jesli chodzi o wygode pracy we wspomnianym excelu chociazby). W drodze oczywiscie lepiej 1440x900 niz 1280x800, ale to juz zalezy co kto potrzebuje i jaki kto ma budzet. Podsumowujac co staram sie przekazac - w zaleznosci od budzetu oczywiscie lepiej sprawic sobie Aira w lepszej specyfikacji (jesli ktos oczywiscie nie potrzebuje w pociagu nagrywac plyt), ale jednoczesnie nie mozna z gory skreslac pro, bo jako najtanszy aktualnie laptop od Apple wciaz sporo on oferuje tym mniej zamoznym, ktorzy chca miec tylko jeden komputer, ktory wiekszosc swojego zycia i tak bedzie spedzal w domu, ale ktory jednak trzeba od czasu do czasu gdzies ze soba zabrac.

#605 Mateoo

Mateoo
  • 9 postów
  • SkądLeszno, PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:09

Z tego co czytam to jednogłośnie polecacie Aira. I twierdzicie, że spokojnie będzie służył te 3-4 lata? Generalnie to nie potrzebuje komputera do pracy, raczej do rozrywki. Monitora nie posiadam i nie planuje zakupu bo jest mi nie potrzebny. Ewentualnie w razie w mogę podłączyć kompa pod tv 42". Air mi się podoba i to bardzo ale nadal się zastanawiam czy przetrwa próbę czasu. Jedno wiem na pewno 8gb ramu to pewne, w airze musze dopłacić, w retinie mam w cenie, do pro sobie dołożę tak samo jak ssd. Ogólnie sprawa przedstawia się tak, że różnicę miedzy airem a retiną mam w kwocie 600zł (model 8gb 128ssd), zwykły pro po upgradzie wyjdzie mnie 300 taniej niż air. Pytanie czy warto?

#606 kefas198

kefas198
  • 72 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:39

Witajcie!
Ja również chciałbym kupić swój pierwszy komputer mac.
Mój znajomy przylatuje z USA i tam mógłby mi kupić taki komputer.
Zastanawiam się pomiędzy następującymi:

Refurbished MacBook Air 1.8GHz dual-core Intel Core i5
Originally released June 2012
13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display, 1440-by-900 resolution
4GB memory
256GB flash storage
720p FaceTime HD camera
Intel HD Graphics 4000
1350$ = 4310zł

13-inch MacBook Air
1.8GHz Intel Dual-Core Core i5, Turbo Boost up to 2.8GHz
8GB 1600MHz DDR3L SDRAM
256GB Flash Storage
Backlit Keyboard (English) & User's Guide
Accessory Kit
1700$ = 5430zł

Refurbished MacBook Pro 2.9GHz Dual-core Intel i7
13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display, 1280-by-800 resolution
8GB (2 x 4GB) of 1600MHz DDR3 SDRAM
750GB Serial ATA @ 5400 rpm
8x double-layer SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Intel HD Graphics 4000
1350$ = 4310zł

Refurbished MacBook Pro 2.3GHz Quad-core Intel i7
Eligible for OS X Mountain Lion Up-to-Date Program
15.4-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display, 1440-by-900 resolution

4GB (2 x 2GB) of 1600MHz DDR3 SDRAM
500GB Serial ATA @ 5400 rpm
8x double-layer SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
NVIDIA GeForce GT 650M with 512MB of GDDR5 memory
1630$ = 5200zł

Z tego co tutaj przeczytałem, to polecacie AIR - więc moje pytanie: czy warto dopłacać do 8gb ram (załączyłem wyżej parametry z 4 i z 8gb).
Taki komputer zamierzam używać do: Przeglądarka, pisanie tekstów, tworzenie prezentacji multimedialnych, obrabianie zeskanowanych plików do PDF (Abbyy), słuchanie muzyki, oglądanie filmów; czasem uruchamianie jakiś progamów za pomocą VMWare fusion, które nie działają na Apple.
Na jak długo taki komputer wystarczy, ponieważ air'a nie da się rozbudowywać?
Będzie to mój jedyny komputer, może w przyszłości (za 2-3 lata) kupię Mac mini, lub iMac...

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

#607 Mateoo

Mateoo
  • 9 postów
  • SkądLeszno, PL

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:52

To masz podobny dylemat : spokój z komputerem na kilka lat. Tak czy siak wypadałoby dopłacić do tych 8gb ram. Na dłuższą metę bardziej się opłaca. Modele Refubrished to komputery oddane do naprawy, które po sprawdzeniu i wymianie wadliwych części zostały dopuszczone do sprzedaży ponownie. Masz większe ryzyko, że coś w nich "klęknie" skoro raz padło.

#608 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 grudnia 2012 - 16:17

Z tego co tutaj przeczytałem, to polecacie AIR - więc moje pytanie: czy warto dopłacać do 8gb ram (załączyłem wyżej parametry z 4 i z 8gb).
Taki komputer zamierzam używać do: Przeglądarka, pisanie tekstów, tworzenie prezentacji multimedialnych, obrabianie zeskanowanych plików do PDF (Abbyy), słuchanie muzyki, oglądanie filmów; czasem uruchamianie jakiś progamów za pomocą VMWare fusion, które nie działają na Apple.
Na jak długo taki komputer wystarczy, ponieważ air'a nie da się rozbudowywać?
Będzie to mój jedyny komputer, może w przyszłości (za 2-3 lata) kupię Mac mini, lub iMac...

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Air i Pro 13 wystarczą na te 2-3 lata, Pro 15 na jakieś 5 lat.

#609 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 09 grudnia 2012 - 16:39

Na jakiej podstawie wysuwasz taka teze? Nie rozumiem za bardzo dlaczego pro 15 mialby wystarczyc na 2 lata dluzej niz pro 13, bo ma dedykowany uklad graficzny?

Modele Refubrished to komputery oddane do naprawy, które po sprawdzeniu i wymianie wadliwych części zostały dopuszczone do sprzedaży ponownie. Masz większe ryzyko, że coś w nich "klęknie" skoro raz padło.

Jak ci w pececie padnie dysk, i wymienisz go na nowy, to tez masz wieksze ryzyko, ze znowu padnie? Refurbished to w wiekszosci przypadkow nic innego jak sprzet, ktory mial wade produkcyjna, bo gdzies tam chinczykowi omsknela sie lutownica, badz po prostu pan Smith nie mogl sie przyzwyczaic do nowego srodowiska po 15 latach korzystania z Windowsa, i zwrocil sprzet do sklepu. Apple dostaje zwrot, diagnozuje usterke, wymienia uszkodzony podzespol/czesc i wystawia jako refurbished, bo nie moze spowrotem zapakowac do pudla jako "nowy". Ryzyko jest takie same, jak przy zakupie komputera nowego.

#610 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 grudnia 2012 - 17:04

Nie rozumiem za bardzo dlaczego pro 15 mialby wystarczyc na 2 lata dluzej niz pro 13, bo ma dedykowany uklad graficzny?

Ponoć za 4 lata Safari już nie ruszy na zintegrowanym układzie, podobnie jak edytor tekstów, a w iTunes będziesz miał góra jeden kanał.

#611 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 09 grudnia 2012 - 17:23

Ponoć za 4 lata Safari już nie ruszy na zintegrowanym układzie, podobnie jak edytor tekstów, a w iTunes będziesz miał góra jeden kanał.

To wszystko wyjasnia ;)

#612 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 09 grudnia 2012 - 17:50

Zainstaluje się na nich windowsy i wsparcie będzie nadal ;)

#613 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 grudnia 2012 - 23:46

Na jakiej podstawie wysuwasz taka teze?

Na podstawie listy modeli obsługiwanych przez Mountain Liona.

Zainstaluje się na nich windowsy i wsparcie będzie nadal ;)

Windows nie ma wsparcia do Maków.

#614 kefas198

kefas198
  • 72 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 grudnia 2012 - 13:01

Czyli załóżmy, że kupię dziś Air i za 2-3 lata nie będę mógł na tym komputerze zrobić aktualizacji oprogramowania do nowego OS; czy nowe programy, które będą wychodzić po wydaniu nowego OS będą kompatybilne także ze starym?
Znajomy używa jeszcze mac ze starym procesorem PowerPC; nie wiem jak u niego z oprogramowaniem - ale nadal komputera używa normalnie na studiach..

#615 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 18 grudnia 2012 - 13:03

Trudno to przewidzieć, nie wiem skąd przewidywania że Air wystarczy tylko na 2-3 lata, a Pro na 5. Wg mnie okres wsparcia będzie podobny.

#616 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 grudnia 2012 - 13:09

Czyli załóżmy, że kupię dziś Air i za 2-3 lata nie będę mógł na tym komputerze zrobić aktualizacji oprogramowania do nowego OS; czy nowe programy, które będą wychodzić po wydaniu nowego OS będą kompatybilne także ze starym?

Część tak, a część nie.

Znajomy używa jeszcze mac ze starym procesorem PowerPC; nie wiem jak u niego z oprogramowaniem - ale nadal komputera używa normalnie na studiach..

Większość nowych programów jest na architekturę Intela, więc może uruchamiać tylko stare wersje sprzed kilku lat przeznaczone dla PowerPC.

Ale to była dużo większa zmiana niż, między OS X 10.7 a 10.8.

Zresztą podobnie 64 bitowego Windowsa albo Linuksa i 64-bitowych programów na niego, nie uruchomisz na 5 letnim pececie z 32-bitowym procesorem np. Core Duo.

#617 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 22 grudnia 2012 - 01:18

Zamierzam kupić mojego pierwszego Maca. Nie jestem jeszcze do końca przekonany do tego, ale naprawdę mam już dość Windowsa :) Ostatnio posypała mi się ósemka, system jest do reinstalacji i w sumie pod wpływem tego pomyślałem o przenosinach na inną platformę. Wiem już, że na makach można postawić windowsa, to dobrze. Z tym że ja nie planuję kupić czegoś z najnowszej kolekcji. Raczej skłaniam się nad wydaniem maksymalnie 2000 złotych, najlepiej taniej. Na tę chwilę biorę pod uwagę MacBooka Unibody w aluminowej obudowie na Core 2 Duo 2/2,4 GHz, ewentualnie starszego Air. Czy warto? Da się na tę chwilę na tym sprzęcie komfortowo pracować? Korzystać z internetu, również multimedialnie (youtube hd, facebook), filmy w hd miło by było uruchomić (jak już to odpalam maks 720p), chciałbym też baterii wytrzymującej minimum ponad 2 godziny. Raczej nie interesują mnie starsze wersje, tj. białe lub czarne - chciałbym coś metalowego i solidnego.

#618 kefas198

kefas198
  • 72 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 grudnia 2012 - 14:21

Zamierzam kupić macbook air - byłby to przez około rok mój jedyny komputer. Zastanawiam się, czy wziąć z HDD 128gb i 8gb ram, czy 256gb i 4gb ram (w całkowitej ostateczności 256/8). Co polecacie? Czy warto dopłacać do większego dysku? Czy w Macbook Air jest możliwość wymiany dysku twardego na własną rękę kiedyś w przyszłości? Być może za rok-dwa dyski SSD będą dużo tańsze... Czy są jakieś przypuszczenia kiedy może wyjść nowy air, żeby poczekać do premiery? Kupno mógłbym odłożyć max do wakacji. Dziękuję za odpowiedź

#619 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 14:35

Bez względu na finanse: 256 GB SSD i 8 GB RAM, a opcja minimum 128 GB SSD i 8 GB RAM. Wersji z 4GB RAM nawet nie brałbym pod uwagę. RAMu nigdy nie dołożysz, dysk da się wprawdzie wymienić ale jest nietypowy, a takie są bardzo drogie. Ja mam 128GB i wystarcza w zupełności (50 GB wolnego miejsca), ale prawie wszystkie multimedia trzymam na dysku sieciowym.

#620 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 grudnia 2012 - 23:47

Czy w Macbook Air jest możliwość wymiany dysku twardego na własną rękę kiedyś w przyszłości?

Można, na dysk SSD typu Blade.
Problem w tym, że obecnie takie dyski są trudno dostępne w Polsce.
Jeszcze niedawno były, więc jest szansa, że powrócą do oferty.

Czy są jakieś przypuszczenia kiedy może wyjść nowy air, żeby poczekać do premiery? Kupno mógłbym odłożyć max do wakacji.

Pewnie w czerwcu podczas WWDC, mają dostać nowe procesory i grafiki oraz ekrany Retina.

Apple to Update MacBook Pro and MacBook Air in June 2013 with New Processors, All Retina? - Mac Rumors

#621 maniaq99

maniaq99
  • 3 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 17:20

MBA 2012 vs MBP 2012 czesc, jestem nowy na forum (dzien dobry!), nie mam w zasadzie zadnego doswiadczenia z makami, ale nadazyła sie okazja wybrania Macbooka jako komputera słuzbowego, i pomysłałem, "czemu nie?" do wyboru mam MBP z prockiem i5 2,5 GHz, HD4000, 8 GB ram i 256 GB SSD, albo MBA i5 1,8 GHz, HD4000, 8 GB ram i 128 GB SSD (oba 13", nie-retiny) Kompa będe głownie (95%) uzywac do pracy (office, przegladarki, remote desktop, vmware fusion - kilka maszyn na raz) oraz troche do zabawy (filmy - ale z zew. dysku, gry - głównie blizzarda - diablo3, warcraft). no i mam zagwostke - co brac? MBA jest słiczny, lekki i ma wiekszą rozdzielczosc = wiekszy obszar roboczy (a w pracy z kilkoma dokumentami/oknami to ma spore znaczenie, jak sądze). Ale ma też wolniejszy procek. Głównie chodzi mi o uruchomienie kilku maszyn win/lin w vmware fusion oraz o gry. W tym drugim przypadku liczy sie glownie karta graficzna, a ta jest taka sama w obu modelach, ale zegar procesora tez ma spory wplyw? dzieki za opinie!

#622 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 19:03

Jeśli MBP jest z SSD to bierz MBP. Do obsługi maszyn wirtualnych przyda się lepszy procesor jak i większy dysk. Ponadto Air do grania średnio się nadaje - przy bardziej wymagających CPU będzie się nagrzewał do ok 100 stopni a wentylator będzie wyraźnie huczał przy 6000 obrotów. Minusem MBP w takiej konfiguracji jest tylko matryca o kiepskiej rozdzielczości. Przydałby się dodatkowy monitor do niego.

#623 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 23:36

Moim zdaniem nie ma zbyt duzej roznicy miedzy rozdzielczoscia MBP a MBA, uzywalem wczesniej monitora z 1440x900 przez kilka lat, teraz na MBP bardziej odczuwam spadek w przekatnej ekranu, anizeli w rozdzielczosci. Powiem wiecej - czesto teraz musze wytezac wzrok czy przyblizac strony, a np. grajac w Counter-Strike'a bardzo chetnie ustawilbym jeszcze nizsza rozdzielczosc niz natywna, bo po prostu siedzac w pewnej odleglosci przeczytac czy zobaczyc niektore rzeczy jest ciezko. Takze tez nie nastawiaj sie od razu na wiekszy obszar roboczy, bo moze skonczyc sie to tak, ze wszystko i tak bedziesz powiekszal. Jesli chcesz wieksza rozdzielczosc i wiekszy obszar roboczy, to nie MBA, tylko zewnetrzny monitor.

#624 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 04 stycznia 2013 - 23:40

Zawsze możesz wziąść ekran Hi-Res do MBP, Ja bym bral MBP a napęd nie przyda się?

#625 WindowShopper

WindowShopper
  • 113 postów
  • SkądWlkp.

Napisano 05 stycznia 2013 - 00:27

Zawsze możesz wziąść ekran Hi-Res do MBP, Ja bym bral MBP a napęd nie przyda się?

Hmm a to ciekawe...od kiedy można sobie WZIĄĆ ekran Hi-Res do MBP 13'?? Podaj linka chętnie takiego zobaczę i może jeszcze z matową matrycą? :-)

- - - Połączono posty - - -

Moim zdaniem nie ma zbyt duzej roznicy miedzy rozdzielczoscia MBP a MBA, uzywalem wczesniej monitora z 1440x900 przez kilka lat, teraz na MBP bardziej odczuwam spadek w przekatnej ekranu, anizeli w rozdzielczosci. Powiem wiecej - czesto teraz musze wytezac wzrok czy przyblizac strony, a np. grajac w Counter-Strike'a bardzo chetnie ustawilbym jeszcze nizsza rozdzielczosc niz natywna, bo po prostu siedzac w pewnej odleglosci przeczytac czy zobaczyc niektore rzeczy jest ciezko. Takze tez nie nastawiaj sie od razu na wiekszy obszar roboczy, bo moze skonczyc sie to tak, ze wszystko i tak bedziesz powiekszal. Jesli chcesz wieksza rozdzielczosc i wiekszy obszar roboczy, to nie MBA, tylko zewnetrzny monitor.

Moim zdaniem różnica jest bardzo znaczna i mając do wyboru matrycę z Aira 13 bez wahania wybiorę właśnie ją zamiast z MBP 13. Mam akurat obydwa komputery przed sobą (MBP mid 2010 i nowy Air 13) i do zwykłej pracy czy nawet rozrywki polecam Aira - super sprzęt.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Bing (1)