Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#651 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 stycznia 2013 - 22:04

Chcę kupić air 11" jednak zastanawiam się nad dołożeniem pamięci... Czy w porównaniu do wersji deskopowych (mini, mac) system jest w jakiś sposób odchudzony, mniej pamięciożerny w laptopach apple? Pytam, ponieważ w mini 4gb to byłoby za mało... jakaś różnica na plus w air? Z góry dzięki za pomoc.

W Air jest taka różnica, że masz dysk SSD i nawet jak zapchasz RAM, to przejście na swap nie jest tak bolesne. Jak masz pieniądze, to dołóż do do 8, ale z czterema na pewno nie będzie problemu, przynajmniej teraz. 8 GB przyda się bardziej na przyszłość lub do poważniejszej pracy, ale raczej nie takie jest przeznaczenie MBA ;).

#652 juvengle

juvengle
  • 3 postów

Napisano 27 stycznia 2013 - 20:31

Cześć, jako że zajmuje się profesjonalną obróbką grafiki oraz flash w pakiecie Adobe, mam pytanie. Mianowicie czy MD231 wystarczy mi do takich działań? Czy zauważę dużą różnice jeśli wezmę jakiegoś MP? Dodatkowo, czy w tych MP z 2012 roku mogę dorzucić ramu i zmienić dysk? (domyślam się że w Airach nie jest to za bardzo możliwe). Dzięki za podpowiedź.

#653 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 27 stycznia 2013 - 21:21

Air styknie spokojnie. W pro faktycznie możesz dorzucić ram czy ssd - ale w Air to masz z pudełka. Za to do pro nie dorzucisz hires, a to IMO tego Ci braknie w Pro. Air 13 ma 1440x900 - a to daje sporo większe biurko. Zastanów się nad tym, bo ekran grafika szybko zapycha się narzędzówką. Problem oczywiście znika na zewnętrzym monitorze, ale w mobile też warto mieć wygodę.

#654 ygrene

ygrene
  • 35 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 18:29

Witam, Macie jakieś info czy w 2013 pojawi się jakiś nowy Air? Zastanawiam się czy warto poczekać z zakupem.

#655 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 18:33

Pewnie będzie w lipcu, ale chcesz pół roku czekać? Może poczekaj jeszcze ze 2 lata, bo przecież za 2,5 roku będzie super hiper wypasiony Air model 2015.

#656 ygrene

ygrene
  • 35 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 18:42

:D bez złośliwości proszę Sprawa wygląda tak, że zakup przesuwa mi się na początek kwietnia i liczyłem na to, że w tym okresie wyjdzie coś nowego... ale fakt, to i tak zbyt długo. Pozdrawiam

#657 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 18:44

Cześć,
jako że zajmuje się profesjonalną obróbką grafiki oraz flash w pakiecie Adobe, mam pytanie.

Mianowicie czy MD231 wystarczy mi do takich działań? Czy zauważę dużą różnice jeśli wezmę jakiegoś MP?

Dodatkowo, czy w tych MP z 2012 roku mogę dorzucić ramu i zmienić dysk? (domyślam się że w Airach nie jest to za bardzo możliwe).

Dzięki za podpowiedź.

Jezeli potrzebujesz stacjonarnego maka to nawet Mac mini będzie lepszym wyborem od air w tym wypadku pod względem wydajności proc i7 4 rdzenie oraz możliwości rozbudowy do 16GB ram i podłączenia monitora do grafiki większego niż 13 cali co oczywiście i można z air zrobić

#658 MrJames

MrJames
  • 367 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 stycznia 2013 - 18:55

Wg mnie Apple wkrótce sprowadzi Airy z Retiną.

#659 Doom4n

Doom4n
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 stycznia 2013 - 13:24

Hej, Wkońcu pozbyłem się stresu związanego z posiadaniem iMaca (gwarancja już się kończyła, plam nie było jeszcze... Ale wolałem sprzedać niż później płakać), ale przechodząc do sedna. Co wybrać air 13 w podstawowej konfiguracji czy pro 13 w podstawie ?? Naczytałem się już sporo na temat obu, ale nadal nie mogę podąć decyzji. W pro przekonuje mnie możliwość wymiany dysku na ssd i opcja dołożenia ramu, z drugiej strony air ma odrazu ssd i do tego lepszy ekran. Komputer będzie raczej leżał na biurku, raz maksymalnie dwa razy w tygodniu będę się z nim ruszał na uczelnie. Posiadam samochód, więc kwestia dzwigania go mi nie grozi. Na co dzień używam komputera głównie no prac biurowych, przeglądania internetu i zabawy w photoshopie ( zaprojektowanie jakiegoś plakatu w formacie a2 200dpi składającego się z kilkunastu warstw). Uff.. A teraz zw związku z moim wywodem mam kilka pytań : 1. Podstawowe to który z nich byście mi polecili i dlaczego ?? 2. Czy macbook pro po wymianie dysku na ssd, będzie sporo szybszy od air ?? 3. Jak wygląda kwestia grzania się obydwóch sprzętów ?? Pro 13 już miałem, ale to było 2 lata temu i pamiętam że troszkę się nagrzewał... 4. Pytanie bardziej do właścicieli firm lub księgowych. Lapek branybylby na firmę, studiuję medycynę i ten prawniczy język jakoś do mnie nie przemawia. Wytłumaczcie proszę jak to jest z odliczaniem tego vatu, wrzucaniem w koszta czy wprowadzania do ewidencji środków stałych ?. 5. Które rozwiązanie posłuży dłuzej ?? Wkońcu chciałbym mieć co najmniej 3 lata spokoju od wymieniania komputera ?? 6. A może jednak nowy iMac 21,5 ? Tylko nie wiem czy znowu nie będzie problemu z ekranem ? Z góry dziękuję za poświęcony czas na odpowedzi na moje pytania ;)

#660 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 31 stycznia 2013 - 17:59

1. Air bo hires, tego nie wymienisz, po wielkim imacu braknie Ci szybciej ekranu niż sądzisz 2. Air ma niskonapięciowe CPU, więc słabsze - pytanie ile cpu wykorzystujesz? Przy czytaniu, sieci, muzyce, edycji niewiele - chlapią jakieś wsadowe operacje które cpu musi przeliczyć - więc te będą się wykonywały dłużej - ale przy jednostkowych pracach to nie będzie raczej odczuwalne. 3. Ja mam air c2d i jest stale raczej zimny, ulv swoje robi :) 4. vat odliczasz, pit/cit normalnie amortyzacja lub możesz użyć deminimis (jednorazowo) - pewnie nie masz takiego dochodu aby z tego nie skorzystać - uwaga na limity 5. Oba 3 lata pochodzą.

#661 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 01 lutego 2013 - 16:08

No i Air ma SSD w standardzie.

#662 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 07 lutego 2013 - 16:03

Koledziy a mam takie pytanie, chcę kupir Air'a ale w Kanadzie. Czy system będzie po polsku, oraz pakiet biurowy? I jeszcze jaką wtyczkę mają w Kanadzie trzeba mieć przejściówkę?

#663 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 lutego 2013 - 22:05

System zawiera język polski, a pakiet biurowy to zależy jaki wybierzesz.

#664 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 10 lutego 2013 - 22:14

Byłemz żoną oglądać MBA i niestety powiedziała że troche za mały jak na podstawowy komputer w domu, za mały oczywiście chodzi o 13”, ale chyba nic straconego bo bardzo sopodobał jej się iMac 27” a w dodatku jest teraz na raty 0%. Problem jednak w tym że z dostępnością jest kiepsko. W iSpocie wlaściwie nie da sie zamówić tego co się chce. Sprzedawca nie wie kiedy bedzie dostawa. Trochę tomdziwne ale.... czy w waszych miastach w iSpotach też tak jest? Ja byłeem w Sislesia City Center w Katowicach! Kurde jak za komumy bierz co jest, ciesz się że masz i spadaj.

#665 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 lutego 2013 - 09:55

iSpot to od dawna ma kiepską opinię, ale kto by tam kupował odkąd działa Apple Online Store ;)

http://store.apple.c...mac/family/imac

#666 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 11 lutego 2013 - 11:04

no tak ale w iSpot są raty 0% a w Apple Online Store nie ma :-(

#667 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 lutego 2013 - 14:43

U innych resellerów też są raty 0% i nie będą robić łaski z zamówieniem.

#668 Pabloss

Pabloss
  • 291 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 12 lutego 2013 - 19:54

możesz podać jakich ?

#669 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 lutego 2013 - 02:08

Sprawdź w swojej okolicy - Komputronik, Euro RTV AGD, Vobis itp.

https://locate.apple.com/pl/pl/sales

#670 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 lutego 2013 - 08:28

@Pabloss - Cortland ma tez raty 0% a go masz w altusie w Katowicach ( 2 piętro podajże ), nie wiem czy maja tam nowe iMac'i, ale warto sprawdzić, bo ispot faktycznie bywa kiepsko wyposażony.

#671 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 13 lutego 2013 - 19:00

Przeglądam temat, analizuję i nadal nasuwa się to samo pytanie "Pro czy Air?". Tak, wiem, że sam muszę podjąć decyzję... Do wyboru mam podstawową wersję Air 13" oraz podstawową wersję Pro 13" bez retiny. Takie zostały już zakupione i nie ma możliwości zmian w konfiguracji. Nie przeszkadza mi brak napędu w Air, a pod względem wydajnościowym oba będą wystarczające. Jedynym problemem jest strasznie mały dysk w Air i tu chciałbym Was zapytać: czy Waszym zdaniem większa rozdzielczość oraz prędkość i chyba niezawodność SSD rekompensują konieczność używania dysku zewnętrznego (w 128GB wcisnę tylko system + prywatne dane + muzykę i niewiele zostanie)?

#672 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 19:21

Jak najbardziej tak: bierz Aira i nie pożałujesz, a na multimedia dokup sobie zewnętrzny dysk na USB 3.0. Zależy ile muzyki chcesz trzymać na nim na stałe. Możesz też wsadzić kartę SD z 64 GB i na niej trzymać muzykę.

#673 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 13 lutego 2013 - 19:32

Dysków zewnętrznych u mnie pod dostatkiem (USB 3.0 też) ;). Gorzej z komfortem użytkowania. Karta SD jest pomysłem do przeanalizowania, choć ogólnie często korzystam z czytnika (do innych kart z telefonów, aparatów itp). Zobaczymy jakie zdanie mają inni... Może będzie to miało wpływ na moją decyzję.

#674 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 13 lutego 2013 - 19:36

W tych konfiguracjach które masz do wyboru Pro po prostu będzie żółwiem w porównaniu do Aira i ja nawet bym się nie zastanawiał (mam Aira i nie zamieniłbym go na żadnego laptopa z normalnym dyskiem, wydajnościowo daje radę a używam go nie tylko do czytania jeden czy dwóch stron w safari :D ).

#675 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 lutego 2013 - 13:31

Zwykły z HDD będzie mulił, ma sens jeśli planujesz wymianę dysku na SSD.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych