Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#576 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 16:53

Kurde, jestem w kropce. MBA 13 czy MBP 15.. :C. Komputer do: Obróbki dźwięku Programy graficzne (Photoshop, GIMP) Szybkie przeglądanie internetu Wygoda użytku Mobilność Czasami znajdzie się jedna gra na dysku. Pracy w Office, bądź Excel itp. Nauki Nie mam pojęcia co wziąć. Czy 13" nie będzie za mała? Kurde, bardzo chciałbym mieć napęd, żeby nie latać z USB. Doradzcie. MBA 13 czy MBP 13? No może 15.

#577 marek.k

marek.k
  • 69 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 16:54

To już nie ten wątek, ten jest Air vs Pro. Pro vs Pro to sobie załóż nowy temat.

#578 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:01

ReFresher: w przypadku Air 13" vs Pro 13" pamiętaj jeszcze o matrycy hires w Air - u mnie to był jeden z większych odważników który przechylił szalę w stronę Aira.

#579 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:02

Aha :). Kurcze, a w Pro 13 jest tylko zintegrowana?

#580 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:05

W pro masz 1280x800, no chyba że retina :)

#581 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:11

Czyli 13" MBA vs 13" MBP wygrywa MBP :P A powiedzcie, jest jakaś duża różnica miedzy 13", a 15" ;)?

#582 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:16

No 15 jest cięższa, głupie pytanie :) Jak chcesz laptopa osobistego, to tylko 13" i to Air - ten ma lepszą matrycę 1440x900 a nie jak w pro 1280x800. No chyba że jak pisałem pro retina (2560x1600) - ale to ciut wyższy budżet - najwyższy w sumie. Jak dla mnie Pro to kloc stacjonarny, może ewentualnie gdzieś przenieść z biurka na stół :) do noszenia codziennego/praca mobilna/nieodłączny towarzysz: tylko Air.

#583 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:31

Ale nie o to chodzi, czy ogólnie w patrzeniu jest jakaś duża różnica między 13", a 15". Aha, dodam, że nie będę aż tak przenosił. Z biurka do łóżka, z biurka np. do innego budynku, nie chodzi o ciągłe przemieszczanie się :-). Praca mobilna to za dużo powiedziane, raczej bardziej będzie leżał na biurku, to chyba starczy. No fakt, czasami muszę go przenieść. Czy Pro 13" będzie odpowiednia jednak?

#584 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 17:37

Pro tylko wtedy, gdy wymienisz mu dysk na porządnego SSD i dołożysz do 8GB RAM. MBA jednak daje radę ;) a jeśli nie MBA to celuj w podstawową retinę 15''.

#585 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 18:26

Ale nie o to chodzi, czy ogólnie w patrzeniu jest jakaś duża różnica między 13", a 15".

Idź do sklepu, porównaj 13" z 15" i sam zdecyduj.

#586 newburt

newburt
  • 354 postów
  • SkądWawa, NDM

Napisano 05 grudnia 2012 - 18:57

Kupiłem bardzo niedawno MBair 13 w podstawowej konfiguracji. Zastanawiałem się nad MBP 13. Wybór padł na tego pierwszego przede wszystkim z powodu wyższej rozdzielczości 1440x900, a nie 1280x800. I nie żałuję! Zainstalowany Photoshop CS6 działa płynnie, a komputer generalnie jest bardzo szybki. Oczywiście MBP można rozbudować, ale rozdzielczości nie zmienię, a jest ona dla mnie ważna, bo mam większy obszar roboczy. Do tego Air jest sporo lżejszy!

#587 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 19:33

seeadv - Na Retinę mnie nie stać :P!

Teraz tylko myślę nad MBA 13", MBP 13", bo na MBP 15" mnie nie stać, a na Retine już całkiem.

TO ZNACIE JAKIŚ DOBRY, TANI SKLEP?

#588 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 20:53

Dobra, kończmy już to. Tylko zadam ostatnie kilka pytań do was. Raczej zdecyduje się na Pro 13" 1. Czy w MBP 13 jest procesor dwurdzeniowy? 2. Jak z szybkością, np. w renderingu, pobieraniu itp.? Jest szybko? 3. Jak z kartą graficzną? Tylko zintegrowana? 4. W MBP 13 jest CD-ROM? 5. Czy nie lepiej dopłacić do 15"? 6. W jakim sklepie jest najtaniej? Proszę o odpowiedzenie na te pytania. PS. Zapomniałem edytować tamtego posta :(. Proszę o usunięcie tamtego.

#589 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 05 grudnia 2012 - 21:07

Szybkość pobierania to chyba zależy od neta a nie kompa a pozostałe rzeczy sprawdź w opisie na stronie sprzedawcy. Nie zawsze najtaniej znaczy najlepiej abyś nie kupił cegły. Czy 15?? Jak ma stać głownie na biurku to w sumie lepiej ja kupiłem 15 ale Hi RES i jest naprawdę fajna.

#590 madizal

madizal
  • 248 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 grudnia 2012 - 23:02

sklep x-kom_pl ma na allegro wystawionego MB Pro Md101 za 4999 brutto - taniej na dziś u pewnego sprzedawcy nie widziałem, a kupuję u nich już sprzęt od dłuższego czasu

#591 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 grudnia 2012 - 01:32

Dobra, kończmy już to. Tylko zadam ostatnie kilka pytań do was.

Raczej zdecyduje się na Pro 13"

1. Czy w MBP 13 jest procesor dwurdzeniowy?
2. Jak z szybkością, np. w renderingu, pobieraniu itp.? Jest szybko?
3. Jak z kartą graficzną? Tylko zintegrowana?
4. W MBP 13 jest CD-ROM?
5. Czy nie lepiej dopłacić do 15"?
6. W jakim sklepie jest najtaniej?
Proszę o odpowiedzenie na te pytania.

PS. Zapomniałem edytować tamtego posta :(. Proszę o usunięcie tamtego.

1. tak
2. co najwyżej średnio, przymula przez wolny dysk
3. tylko
4. tak, w sumie nawet nagrywarka DVD
5. lepiej, bo czterordzeniowy procesor i dedykowana grafika przydadzą się do renderingu i Photoshopa (o ile będziesz go dużo używał)
6. sprawdź na Ceneo.pl lub Skąpiec.pl

Apple - MacBook Pro - Dane techniczne

Apple - Za co pokochasz komputer Mac - Porównanie notebooków Mac.

#592 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 13:49

Mhm, dzięki :). Raczej wybiorę 15", ale to za przynajmniej 1,5 roku, bo musze dozbierać :). Co do ceny, szkoda, że za 15" i tam czterordzeniowy procesor dopłaca się 2000tyś :C. PS. Czy warto brać z Allegro , nowego?

#593 bf3player

bf3player
  • 5 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 14:27

Jeśli nowe to bym brał tylko od firm, ponieważ możesz zwrócić w ciągu 10 dni od podania przyczyny (chodzi o Allegro, jeśli się mylę to mnie poprawcie)

#594 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 14:34

Mhm. Miałbym prośbę, mógłbym się skontaktować z kimś przez GG? Chciałbym dowiedzieć się każdego szczegółu. Bardzo proszę jakiegoś "Applowca :)" o kontakt.

#595 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 16:37

GG? Ktos jeszcze z tego korzysta? Poza tym, za poltora roku, to juz raczej retine, bo przy obecnej polityce i tempie apple moze sie okazac, ze nowego nie-retinowego macbooka juz nie kupisz. A ze sie doplaca horendalne kwoty, to akurat nic nowego, przyzwyczajaj sie :)

#596 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 17:55

Heh :). No widzisz, z GG dużo osób korzysta. :-)

#597 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 18:07

Nie na moim podworku. No, ale koniec offtopa, bo nas pobanuja :)

#598 Mateoo

Mateoo
  • 9 postów
  • SkądLeszno, PL

Napisano 07 grudnia 2012 - 20:27

Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum. Piszę ponieważ chciałbym zaczerpnąć Waszej wiedzy. Szukam jakieś komputera który będzie dobrze współgrał z resztą moich sprzętów od Apple. Nie miałem wcześniej styczności z Mac'iem, to będzie mój pierwszy komputer spod znaku "jabuszka". Używany raczej do lekkiej pracy typu Safari, maile, praca z kalendarzami, prezentacje, wordy, sporo muzyki, zarządzanie zdjęciami i ich lekka obróbka. Czasem zdarzy się obrobić parę nagrań w hd ale to raczej w sezonie letnim. Zastanawiam się między Airem 13 a Pro 13 z retiną (15 odpada, nie potrzebuje takiego kloca). Natomiast kluczowa sprawa jest nieco inna: komputera nie zamierzam zmieniać przez najbliższe min. 3 lata. Dlatego proszę o radę, który z laptopów najlepiej przetrwa próbę czasu i w kwestii wydajności (do wyżej wymienionych zastosowań ) spełni swoją rolę najlepiej.

#599 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 07 grudnia 2012 - 23:01

Budzet nie gra roli? Bo generalnie rzecz biorac, wypadaloby zebys dokladniej okreslil modele, ktore Cie interesuja. No bo na przyklad taki Air z 4GB ramu niby starczy, ale z drugiej strony lepiej miec 8. W pro (bez retiny) mozna spokojnie ladowac sie w najtanszy model, bo ram sobie dolozysz sam, dysk tez wymienisz w domu. Z retina juz tak kolorowo odnosnie rozbudowy nie jest, poza tym ta zintegrowana grafika przy takiej matrycy troche mnie martwi - opinia, nie mialem do czynienia, nie slyszalem wypowiedzi uzytkownikow (zdaje sie, ze wszyscy biora 15 calowy model), wiec tutaj tylko gdybam.

#600 Mateoo

Mateoo
  • 9 postów
  • SkądLeszno, PL

Napisano 07 grudnia 2012 - 23:45

Pieniądze to drugorzędna kwestia, jeśli nie będę musiał inwestować w rozbudowę przez te 3-4 lata to jak najbardziej mogę wydać trochę więcej. Z tym, że 10k na kompa nie wydam, to już lekka przesada. W zwykłym pro martwi mnie niższa rozdziałka. Choć to i tak przełoży się na podobny efekt jak w moim 15" 1366x768 (może nawet lepiej). Bedąc w sklepie widziałem sporą różnicę w tej kwestii na korzyść aira. Na retinę nie patrzyłem bo jeszcze nie miałem jej w planach:) Ale z drugiej strony przydałoby mi się coś lżejszego niż te 2kg, czasami zdarza się człowiekowi gdzieś zabrać komputer. Z 13 retina nie jestem do końca przekonany. Wg mnie to taki komputer dla nikogo. Demonem szybkości nie jest, ultramobilny też nie. Fakt faktem, że przyzwyczaiłem się do retiny zwłaszcza w ipadzie i korzystanie ze starego komputera już mi nie leży pod kątem wizualnym. Dlatego zwykły pro raczej odpada. Dopełniając tematu 128gb w zupełności mi starczy, filmy trzymam na 500gb PS3, reszta ważniejszych danych zmieści się na ssd. 8GB RAM to chyba dobra inwestycja na przyszłość. Nie wiem jak to wygląda w kwestii procesora, czy dla OS te 1.8ghz wystarczy przez 3 lata do bezproblemowej pracy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)