Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#551 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 20:04

Pro jest dla tych, którym przeszkadza ograniczenie Aira, w którym nie dołożysz RAMu (jest przylutowany do płyty głównej) i z wymianą dysku SSD na inny też będzie bardzo duży problem (znikoma ilość zamienników i nie są tanie). Z drugiej strony kupując Aira z 8GB RAMu dostaje się rewelacyjną maszynkę z ekranem o bardzo dobrej rozdzielczości (1440x900). Pro ma zaledwie marne 1280x800 przy takiej samej wielkości. Dla mnie Pro 13'' nie istnieje. Jeśli miałbym wymieniać Aira to tylko na MBP 15 Retina ale to zdecydowanie ponad mój budżet.

#552 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 23:08

Mam obie maszyny w domu (obie w wersji 13 calowej), w chwili obecnej wygląda to mniej - więcej tak (porównujemy konfiguracje startowe): Pro może być jedynym komputerem, a to dzięki większej pojemności dysku (wolniejszego, ale pojemnościowo znacznie ciekawszego), czytnikowi CD/DVD (filmy na DVD, odszukane dane z przeszłości), większej ilości portów (przede wszystkim ethernet). Jest też jedynym komputerem Apple, w którym możesz samemu dołożyć spokojnie pamięć RAM (do 16GB) czy drugi dysk HDD/SSD zamiast CD/DVD. W Airze czy nowym Pro to wszystko jest wlutowane na stałe. Ma też trochę szybszy procesor i - co za tym idzie - grafikę, ale to robi różnicę tylko w bardzo stresowych sytuacjach. Trochę wygodniej się na nim pisze, klawisze wciskają się głębiej. Co do ekranu - ma trochę niższą rozdzielczość niż air, ale za to ma o wiele lepsze odwzorowanie kolorów. Air to z kolei idealny "drugi" komputer, jeżeli - powiedzmy - posiadasz desktopa, albo inny laptop, jako bazę. Super lekki, cieńki, mało pojemny, ale za to diabelnie szybki - dzięki SSD - i z wyższą rozdzielczością. No i wyglądający nowocześniej. A do kogo jest co skierowanie? Trudno powiedzieć, kiedyś różnica była bardziej wyraźna. Nadal jednak obstawiam, że jako jedyny komputer wybrałbym macbooka pro.

#553 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 07:44

Najważniejszym podzespołem każdego komputera jest: zasilacz i dysk twardy. Zasilanie możemy pominąć w tym przypadku. Używając komputera na co dzień 13-to calowe Pro vs Air ten pierwszy nawet się nie umywa do szybkości działania systemu na MBA. Co mi po DVD, którego użyję raz na rok albo i rzadziej (zawsze można udostępnić sobie napęd z innego komputera w sieci albo dokupić zewnętrzny DVD, poza tym do filmów na DVD lepiej sprawdzą się zwykłe odtwarzacze DVD/BR i dobry TV;) Po co 16GB RAM w takim komputerze jak MBP 13''? Do jakich to profesjonalnych zadań aż tyle potrzeba skoro tam jest tylko HD4000 i podkreślam znów: wolny jak żółw dysk twardy? Możesz dołożyć drugi dysk do Pro, ale jak chcesz SSD to kolejne min. 500 zł i pozbywasz się napędu optycznego, którego tak usilnie bronisz. Mój MBA jest moim jedynym i głównym komputerem i zapewniam Cię, że nie używam go tylko do gg i czytania onetu :P Miejsca mi nie brakuje, bo jako magazyn danych siedzi sobie w kącie NAS. ethernet można mieć przez przejściówkę albo z USB albo z thunderbolda. Przydałaby się tylko przejściówka z thunderbolda, która pozwoli jednocześnie podłączyć ethernet, obraz po HDMI, dźwięk 5.1 i dodatkowo ze 2 USB ;) Ma się coś takiego niedługo pojawić (produkcji Maxtora o ile dobrze pamiętam).

#554 L:eodogg

L:eodogg
  • 99 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 07:50

Właśnie, zapomniałem, że ten laptop ma być jej jedynym kompem po prostu wymienia laptopa pc i chce coś od Apple, ma iphone ja mam ipada itp.

#555 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 08:12

Jeśli wystarczy jej 128GB dysk to ja polecam wybrać MBA z 8GB RAM. Szybki, lekki i piękny laptop (szczególnie ta ostatnia cecha z punktu widzenia kobiet jest chyba ważna, nie? ;) ) Jak będzie jej mało miejsca to zawsze są pendrive'y, zewnętrzne dyski na USB 3.0. Można także kupić 64 GB kartę pamięci i na stałe ją trzymać w slocie.

#556 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 10:11

Najważniejszym podzespołem każdego komputera jest: zasilacz i dysk twardy. Zasilanie możemy pominąć w tym przypadku.
Używając komputera na co dzień 13-to calowe Pro vs Air ten pierwszy nawet się nie umywa do szybkości działania systemu na MBA.

Co mi po DVD, którego użyję raz na rok albo i rzadziej (zawsze można udostępnić sobie napęd z innego komputera w sieci albo dokupić zewnętrzny DVD, poza tym do filmów na DVD lepiej sprawdzą się zwykłe odtwarzacze DVD/BR i dobry TV;)
.

Ty użyjesz raz na rok, ja korzystam częściej. A jeżeli nie skorzystasz - możesz tam wrzucić spory dysk SSD, i masz szybkość działania Air'a, plus magazyn HDD. A wszystko za ułamek ceny maksymalnej wersji SSD w airze.

Co do rozbudowy pamięci, 16 GB się może nie przydać, ale 8 już tak - w apple store 8GB kosztuje 920 zł, samemu można to zrobić za niespełna dwieście (dosłownie przed chwilą dokładałem pamięci).

Co do reszty - pełna zgoda, ale to już wcześniej pisałem, Air jest szybszy dzięki SSD, lżejszy i ładniejszy. Co nie zmienia faktu, że dla mnie, to nie mógłby być jedyny komputer, bo musiałbym walczyć z milionem przejściówek, bawić się w dysk zewnętrzny, etc. Ale - jak kto lubi, dla mnie nadal Pro jest najciekawszym i najrozsądniejszym wyborem na JEDYNY komputer. Aczkolwiek sądzę, że to już ostatni raz, nie spodziewam się, ze strony Apple dalszego rozwijania tej linii (w sensie - nie retinowych wersji).

#557 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 12:44

Jakie 920 zł RAM? 460 zł kosztuje zmiana z 4GB na 8 GB w MBA. MBA z 256GB SSD i 8 GB RAM to już spory koszt, na tyle że warto rozważyć dołożenie do Retiny.

#558 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 13:14

Miałem na myśli MBP ;)

Pamięć RAM - Apple Store (Polska)

#559 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 13:18

Ale po co kupować jak można zrobić upgrade i ten także kosztuje 460 zł, choć jeśli już ktoś się zdecyduje na Pro to taniej wyjdzie własnoręcznie to zrobić. Wymiana dysku na SSD czy też zamiana HDD na SSD a HDD zamiast napędu optycznego to sporo roboty i nie każdy ma ochotę się w to bawić. Kupując MBA masz niewiele ponad 1 kg poręczny laptop z dużymi możliwościami prosto z pudełka.

#560 ifan

ifan
  • 63 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2012 - 13:51

Jeśli mogę się włączyć do dyskusji, to ponad miesiąc temu miałem podobny dylemat z wyborem sprzętu. Postawiłem na MacBooka Air z 8GB RAM i jestem zachwycony tym komputerem (jest to jedyny komputer w moim domu). Gorąco polecam, świetny laptop.

#561 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 28 listopada 2012 - 16:40

Ale po co kupować jak można zrobić upgrade i ten także kosztuje 460 zł, choć jeśli już ktoś się zdecyduje na Pro to taniej wyjdzie własnoręcznie to zrobić.
Wymiana dysku na SSD czy też zamiana HDD na SSD a HDD zamiast napędu optycznego to sporo roboty i nie każdy ma ochotę się w to bawić.

Kupując MBA masz niewiele ponad 1 kg poręczny laptop z dużymi możliwościami prosto z pudełka.

Właśnie o tym mówiłem, że taniej kupić pamięci i zrobić upgrade samemu ;)

A co do dyskusji - tak, jak mówiłem, według moich potrzeb - macbook air nie może być jedynym komputerem, natomiast pro już tak. Aczkolwiek to zależy od tego, czego wymagamy od komputera i na co się nastawiamy przy jego kupnie.

#562 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:03

Witam. Pierwszy raz kupię Maca, a chcę MacBooka. Mam dylematy nad Pro, a Air. (Photoshop, muzyka, mobilność, internet, programy, nauka, dokumenty, czasami jakaś jedna gra na MAC OS X.) Co doradzicie? Cena w miarę rozsądna.

#563 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:08

Jeśli 13" ci wystarcza bierz MBA - duża mobilność.

#564 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:22

Hmm, a czy jest tam napęd? A co powiecie o Pro? Bardzo bym prosił, wyjaśnijcie mi wszystkie szczegóły, różnice, rzeczy które warto wiedzieć o tych laptopach.

#565 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:40

Zacznijmy od tego jaki masz budżet ?

#566 marek.k

marek.k
  • 69 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:43

ReFresher - wyskakujesz jak filip z konopii, cały wątek jest o tym przecież.

#567 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:48

Budżet? Najlepiej jak najmniejszy :P. Nie wiem, tak, żeby dobrze "stykło". Tylko nie przesadzajmy z 7000tyś :).

#568 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 20:57

Nie masz zbytnio dużych wymagań. W MBA nie ma napędu będziesz musiał sobie dokupić na usb, również nie masz opcji wymiany własnoręcznie podzespołów. Jeśli 13" za małe, poszukaj MBP 15" z 2011.

#569 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 21:15

Najlepiej jakby wyszło najtaniej i najlepiej. Tak jak mówiłem: Nauka, dokumenty, obróbka, grafika, muzyka, internet, multimedia. Kurcze, jestem teraz w kropce. Albo MBA 13", albo MBP 15" :). W jakim sklepie jest najtaniej i najpewniej? Aha, czy są kuriozalne różnice między MBA, a MBP?

#570 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 04 grudnia 2012 - 23:26

ReFresher - tutaj są potrzebne informacje

#571 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 15:06

Aaa! Dzięki wielkie, wszystko tu znalazłem. Ale tak, czy tak, Waszym zdaniem bardziej opłacalnym zakupem będzie Pro czy Air?

#572 marek.k

marek.k
  • 69 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 15:10

Kup który Ci bardziej pasuje. Ja bym kupił Aira, Ździchu Pro, a Heniek iMaka. Gdzie tu ma sens takie pytanie. Ale ok, w takim razie Air.

#573 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 15:32

Raczej będę brał Pro :). Dzięki all, ale tak jak mówiłem - znacie jakiś dobry, porządny sklep z Maćkami :D?

#574 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 05 grudnia 2012 - 15:40

Ja wybrałem 13' pro. Po pierwsze potrzebowałem spory dysk - wstawiłem 1 TB Po drugie potrzebowałem więcej ramu - wstawiłem 8 GB (wątek ekonomiczny) Po trzecie, potrzebuję mieć nagrywarkę DVD/CD zawsze przy sobie a nie chce mi się dźwigać dodatkowych napędów na USB Po czwarte potrzebuję prawie na co dzień złącza FireWire (tu bez specjalnych / dodatkowych przejściówek) Po piąte korzystam dość często ze złącza Ethernet (patrz wyżej) Pomijając te rzeczy, w innej sytuacji wybrał bym MBA, ze względu na jego "lekkość", design i "żywotność". Pozdrawiam - MC

#575 ReFresher

ReFresher
  • 16 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 15:52

Mhm :). Ale jeszcze prosze o odpowiedź co do tego sklepu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)