Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#501 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 30 września 2012 - 23:32

No właśnie już na SSD czasem jest strasznie przy 2gb ramu, 7000 robitaka różnice?

#502 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 30 września 2012 - 23:38

Robi różnicę ale nikłą w porównaniu nawet RAIDA 0 z dwóch dysków 7200rpm do dobrego SSD.

#503 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 października 2012 - 06:23

Ale co pomoże raid0 na seek głowicy? Raid0 przyspieszy transfer linearny, a nie czas dostępu - to przyspiesza prędkość obrotowa dysku, ale nawet SAS 10k, 15k wymięka przy SSD - który nie musi niczym obracać czekając na dane. Oczywiście transfer liniowy to kiepski SSD ma lepszy niż dobra macierz również :)
A kolegi problemem raczej przy otwieraniu dużych PS będzie RAM. Plik PS podczas otwierania robi się ogromny. Każdy subpixel każdej warstwy na float - to może zaboleć.

#504 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 01 października 2012 - 08:32

o to właśnie chodzi że PS pobiera na maksa z pamięci podręcznej, z dysku zjada czasem po 5 giga, a graficy nie oszczędzają sobie obiektów inteligentnych i wektorów wewnątrz prostych projektów, jeśli więc nie chodzi tu o prędkość to zwykły dysk może nie będzie tak kulał, może to sprowadzanie standardowego dysku do takiego starego dziadka to przesada, mam teraz SSD i cieżko mi powiedziec czy aplikację rzeczywiście otwierają się tak mega szybko w porównania do starego talerza ze stacjonarki, to też pewnie inna technologia, nie wiem na ile zmieniły się zwykłe dyski optyczne... czytam wątek i ludzie zaznaczają że kupując Pro można mieć wpływa na podzespoły bo Air potrafi być awaryjny, mój ma prawie dwa lata i kompletnie nic mu nie dolega i jest mi to zupełnie obce, wciąż nie wiem co wybrać... :) generalnie obecnie praca na 2gb airze nie jest tragiczna, odpalony chrome, IDE, itnues, poczta, skype, troche innych pierdół i on sobie świetnie radzi, przy PS czasem muli ale to tak jak pisałem wcześniej przy okazji większych plików, wychodzi na to ze ten SSD jednak wiele tutaj daje, czy jest to na tyle złudne wrażenie, i teraz, czy ram jest w stanie nadrobić to co zapewnia SSD przy tego typu pracy?

#505 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 01 października 2012 - 11:03

o to właśnie chodzi że PS pobiera na maksa z pamięci podręcznej, z dysku zjada czasem po 5 giga

Dlatego lepiej wziąć MBP, do którego wsadzisz 16GB ramu i swap przy pracy w PS będzie rzadziej/bardzo rzadko.

#506 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 01 października 2012 - 11:25

Jest możliwość upchnięcia aż 16 GB do 13 calowego MBP, na stronie Appla piszą że maks to 8GB. Chociaż jak patrze to są tego typu kości po 8GB, jakie są więc możliwości? Właściwie to zmienia to postać rzeczy.

#507 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 01 października 2012 - 11:35

Jest możliwość upchnięcia aż 16 GB do 13 calowego MBP, na stronie Appla piszą że maks to 8GB. Chociaż jak patrze to są tego typu kości po 8GB, jakie są więc możliwości? Właściwie to zmienia to postać rzeczy.

Było już wiele razy mówione na forum. od modeli 2011 można wkładać 16GB. Są nawet dedykowane, np. od Corsaira. Ogólnie informacje o maksymalnych wartościach ramu polecam czerpać od tego sklepu: Memory for MacBook, MacBook Pro 2GB, 4GB, 8GB & Now 16GB - OWC Certified RAM for Apple Mac with Lifetime Warranty

#508 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 01 października 2012 - 12:05

Dzięki za info, przekopać się prze całe forum to miesiąc wyjęty z życia :) , jeszcze raz dzięki.

#509 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 01 października 2012 - 12:27

Dzięki za info, przekopać się prze całe forum to miesiąc wyjęty z życia :) , jeszcze raz dzięki.

Bez przesady. Masz nawet podklejony wątek: http://myapple.pl/ja...ojego-maca.html

#510 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 01 października 2012 - 13:39

również dziękuję, swoją drogą te tematy mogły by być podzielone jakoś modelami albo chronologicznie, bo 50 stron robi swoje :)

#511 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 01 października 2012 - 13:53

Przyzwyczajenie i już. Ilość stron i tematów pokazuje, jak "zywe" jest te Forum. A to chyba dobrze, bo jak widziałem swego czasu pewne forum, to nie dziwię się, że upadł i dziś już nie ma o czym nawet wspominać. Tak więc to nie przeszkoda Kolego Łukaszu, to zaleta. Popatrz na to jak na skarbnice wiedzy, czasem historycznej ;)

#512 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 01 października 2012 - 14:03

bez wątpienia, a co do informacji to rzeczywiście nigdzie w sieci (tu mam na myśli Polskę) nie można znaleźć nic więcej niż 3 posty w danym temacie oprócz MyApple, dlatego być może przekopywanie się przez strony tematów staje się tu zaletą :) Czytelnikiem serwisu jestem od bardzo dawna, ale na forum zajrzałem kilka dni temu, muszę nadrobić braki :) Wracając jednak do mojego problemu myślę sobie że chyba zdecyduje się na MBP, będę miał większy niż w Airze ekran, możliwość rozbudowy pamięci oraz dysku, co w przyszłości może pozwoli na zniwelowanie wymiany sprzętu po 2 latach, chociaż to pewnie łudzące. Pozytywem staje się fakt iż mogę władować w niego 16gb ramu i niezależny dysk SSD...

#513 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2012 - 21:15

Chyba wszystko co moglem tu wyczytalem i nadal jestem w rozterce. Nie mialem nigdy Mac OSX to raz. Potrzebuje laptopa do codziennych prostych dzialan: poczta, internet, kontakty, kalendarz, edycja pism, facebook, twitter, delikatna i amatorska obrobka fotek zgranych z iPhona bo nie robie innych normalnymi aparatami wlasciwie, iTunes, ogladanie jakis filmow, moze jak mnie jeszcze najdzie popelnienie jakiejs prostej appki w java, albo xcode. Dylemat jaki mam to czy wydac zabudzetowane pieniadze na Air'a 13" z 4GB RAM i 128 SSD, czy jeszcze sie napinac i kupic wersje z 8GB? Bawilem sie slabsza wersja w iSpot i dla mnie cudnie pracuje ta maszynka, ale tu wiele osob pisze o 8GB. Chcialbym skuteczne narzedzie do codziennych czynnosci przy komputerze. Nie zalezy mi na wirtualizacji, bo mam mocnego sluzbowego laptopa z Win 7 i dwiema kartami graficznymi, nie zalezy mi na graniu, chce tylko miec heterogeniczne srodowisko dla iPhone, iPada i Apple TV, czyli miec cos do tworzenia tresci, a nie tylko do konsumowania. Koniec kropka. Poradzcie mi prosze jako doswiadczeni userzy produktow Apple, bo nie wiem np. Czy za rok nie pojawi sie jakis "wsciekly lion" dla ktorego 4GB bedzie malo, a ja bede wsciekly, ze zaoszczedzilem 600-700zl.

#514 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 01 października 2012 - 21:55

Pod te zastosowania tegoroczny Air 13'' będzie świetny, nawet w wersji z 4 GB RAM, ale dołożenie RAMu do 8GB to koszt 460 zł u Apple, więc mocno się zastanów na tym. Sam nie wymienisz RAMu, a ten sprzęcik z 8GB RAM spokojnie posłuży z 4-5 lat.

#515 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2012 - 22:18

Niestety w moim przypadku 8GB to nie roznica 480zl, a wlasnie 700zl, bo mam bardzo dobra cene na 13" z 4GB a na wersje mocniejsza juz nie. Wiec tym wiekszy dylemat, czy warto wydac 700zl na rozbudowana pamiec przy moich potrzebach wobec komputera.

#516 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 02 października 2012 - 08:58

gdzie można kupić sprzęt w takiej cenie?

#517 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 października 2012 - 09:32

Air '13 jest super. Mam od wczoraj. W porównaniu z MBP '15 z 2010 roku to różnica jest znacząca. Air działa znacznie szybciej.

#518 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 03 października 2012 - 10:32

Witam wszystkich ponownie:) Zdecydowałem się już ostatecznie na MBP, lecz teraz mam taki mały dylemat mój budżet wynosi mniej więcej 3000 - 3500 i zastanawiam się jaką wersję wybrać 13 czy 15 cali. Jeśli chodzi o wersję 13 cali to wybrał bym z prockiem i5 z 2010 roku a 15' z 2009 z C2D. Laptop ma posłużyć mi jeszcze koło 2 lat, amatorska obróbka zdjęć, czasem zrobić jakieś logo. Co polecacie? Czy praca 13 calowym MBP będzie wygodna? Pozdrawiam

#519 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 03 października 2012 - 10:53

Jeśli masz dodatkowy, zewnętrzny monitor to bierz bez wahania na i5 z 2010r, a jesli takowego nie masz to już zastanów się czy na 1280x800 praca będzie komfortowa, bo moim zdaniem nie jest.

#520 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 03 października 2012 - 10:56

Właśnie jest problem w tym że nie mam żadnego monitora żeby podpiąć MBP, a tej 15' z 2009 boję się trochę o wydajność. Pozdrawiam

#521 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 08 października 2012 - 10:43

Jak tak tylko dla podsumowania. Kupiłem Pro 13' z najnowszej generacji w podstawowej konfiguracji (nawet nie czuje jak się rymuje :) ). Radzi sobie całkiem dobrze, póki co nie odczuwam większych/żadnych spowolnień. Wszystko ładuje się płynnie i nie ma żadnych zcinek systemu czy aplikacji. Odpalony PS, IDE, wszystkie domowe aplikacje w tle i jest naprawdę dobrze. Być może niektóre programy otwierają się nieco dłużej, ale nie jest to aż tak frapująca różnica - nie czekam 20 minut tylko 5 sekund dłużej. Jestem więc zadowolony - zawsze jednak mogę dorzucić trochę RAMu czy nowy dysk SSD. Ten fakt dodaje mi pewnego komfortu psychicznego. Jest jednak pewna rzecz która zwróciła moją uwagę - grzeje się zdecydowanie bardziej niż Air, właściwie to Air nie grzał się wcale, czy to normalne? Chyba jest tak tylko w trakcie ładowania baterii, czy może to takie złudzenie? Z góry dzięki za jakieś info. Dzięki też za kilka info podrzuconych wcześniej, na pewno pomogły mi podjąć decyzje...

#522 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 08 października 2012 - 10:49

Czytając ludzi wypowiadających się o MBP 13 tak dobrze mam chęć go zamówić od razu :). A powiedz kolego jak dłuższa praca koło 3-4h nie bolą oczy? Pozdrawiam :D

#523 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 08 października 2012 - 11:07

Nie odczuwam różnicy, oczy nie pieką, może to kwestia tego że pracuje też na zewnętrznym monitorze, ale patrze się na oba jak gdyby jednocześnie ;) i póki co nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu, a tak bywa że oczy się męczą? Czy to raczej kwestia przyzwyczajenia?

#524 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 08 października 2012 - 11:43

Mnie czasem oczy tak jakby pieką po dłuższej pracy no ale nie zaryzykuje to się nie dowiem. Chyba sie zdecyduje na te 13 cali najwyżej jakiś monitor dokupie ;) Pozdrawiam.

#525 jardins

jardins
  • 160 postów

Napisano 11 października 2012 - 22:40

Parę dni temu kupiłem MB PRO 13' i póki co jest fajnie. Niestety 4gb ramu jest porażką, więc radzę już na starcie się zaopatrzyć w 8gb+. Przy 4gb po kilku godzinach pracy zauważalne jest spowolnienie i muszę robić restart (Może jest jakiś inny sposób? Jeszcze nie wiem) Co do rodziałki i matrycy, mogłaby być troszkę lepsza, ale nie narzekam. W każdym razie oczy nie bolą i da się pracować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych