Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lion - czy warto przesiadać się z Leoparda ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
354 odpowiedzi w tym temacie

#176 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 04 sierpnia 2011 - 09:55

@yendashfun, jakbyś używałbyś imap, nie byłoby tego problemu, po prostu zsyncowałbys skrzynki i wsio by było.

#177 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:05

Czy macie jakiś problem z instalacją Java na Lionie? ja instaluję już 3 raz i aplikacje wymagające javascript tego "nie widzą". Np. Cloudme czy wchodzący ICloud.. Mam też pytanie czy jest jakiś odpowiednik (sorry, ale applowa nomenklatura nie jest mi zbyt dobrze znana) narzędzia, które w SL ruchem czterech palców w bok na touch padzie pokazywała włączone aplikacje. Można było wtedy zamknąć je jednym ruchem. Teraz albo myszka w dół i wyłączanie po kolei, albo opcja wymuś. Generalnie potwierdzam plusy Liona. Zwłaszcza Mail i iCal są świetne.

#178 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:25

Java zainstalowała i się od razu i bez problemu. Cloudme działa bezproblemowo.

#179 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:59

lukalt - a wyjaśnij mi co ma java z javascriptem? Bo dla mnie ma tyle co mrówka z mrówkojadem.

#180 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 06:29

jestem lajkoniem i zapewne sam sobie lepiej wytłumaczysz jaka jest różnica. Niemniej jednak w sytuacji powyższego problemu widzę komunikaty, że albo nie mam "javascriptu" albo muszę zainstalować "javę"..

#181 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 sierpnia 2011 - 08:39

Niemniej jednak w sytuacji powyższego problemu widzę komunikaty, że albo nie mam "javascriptu" albo muszę zainstalować "javę"..

Raczej nie masz włączonej obsługi JavaScriptu w przeglądarce, bo jego nie można nie mieć, nie instaluje się tego. Przeglądarki mają wbudowaną jego obsługę. I z Javą ma to nie wiele wspólnego. Javę robi Oracle (kiedyś Sun) i w dużej mierze jest wykorzystywana do pisana normalnych programów dla komputerów. Natomiast JavaScript służy do pisania stron WWW. Owszem, Java ma wtyczkę do przeglądarki, ale mało kto już jej dzisiaj używa.

#182 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów
  • SkądGrantham, United Kingdom

Napisano 08 sierpnia 2011 - 15:02

jestem lajkoniem i zapewne sam sobie lepiej wytłumaczysz jaka jest różnica. Niemniej jednak w sytuacji powyższego problemu widzę komunikaty, że albo nie mam "javascriptu" albo muszę zainstalować "javę"..

Java i javascript to w sumie mają tyle wspólnego ze sobą co w nazwie. I mimo to też jestem lajkonikiem w tych sprawach ale google i jechane ;)

#183 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 15:35

dziękuję.masz absolutną rację, z tym, że w moim konkretnym przypadku nawet przeczytanie opasłych książek o javie i javaskrypcie nie rozwiąże problemu. W Firefoxie cloudme poprostu stoi na początku i nie rusza dalej a na safari prosi o zainstalowanie javy. po jej instalacji nic się nie zmienia i tu mam problem..Spróbuję podywagować sam, może ktoś z Was podłapie temat i da odpowiedź: 1. Może zaistalowałem liona ze zbyt niskiej wersji SL, ale nie sądzę (teraz już nie pamiętam). Może cofnąć wszystko jeszcze raz do SL? 2. Może odinstalować NoScript? Uspokajam jednak i komunikuję, że za każdym razem ręcznie dopuszczam skrypty z całej strony albo po kolei. Co dalej zatem?..dziękuję raz jeszcze

#184 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 15:40

Może wklej co ci wyskakuje dokładnie w Firefoksie przy Cloudme a po drugie odinstaluj lub wyłącz NoScript i zobacz co wtedy się stanie. Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Jak nie to pomyślimy dalej.

#185 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 19:26

po wyłączeniu noscriptu nic się nie zmieniło (internet przyspieszył, więc nie będę włączał go z powrotem:). Pojawia się tylko ekran startowy Cloudme (niebieska chmurka z napisem starting cloudme), ale nic się nie dzieje.. w Safari następuje przekierowanie na stronę na któ®ej jest napisane: You need to install Java. In order for cloudme to function correctly in your Internet browser you need to install Java. Click on the link below to install. Details: Firefox lacks a complete XSLT engine, forcing us to depend on a Java Applet so that cloudme will function properly.

#186 slawek20053

slawek20053
  • 47 postów
  • SkądWROCŁAW

Napisano 08 sierpnia 2011 - 20:26

Witam serdecznie,
poniżej link do javy powinno pomóc :-)

Apple Updates Java for Mac OS X 10.7 Lion [Download]

#187 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 sierpnia 2011 - 22:09

Ja instalowałem tą wersję javy no i nie udało mi się otworzyć czatu na onecie, niby chciało działać, ale nie zadziałało.

#188 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 00:51

Sławek20053, dziękuję. Niestety mam tę najświeższą javę i nic...

#189 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 05:08

Raczej nie masz włączonej obsługi JavaScriptu w przeglądarce, bo jego nie można nie mieć, nie instaluje się tego. Przeglądarki mają wbudowaną jego obsługę. I z Javą ma to nie wiele wspólnego. Javę robi Oracle (kiedyś Sun) i w dużej mierze jest wykorzystywana do pisana normalnych programów dla komputerów. Natomiast JavaScript służy do pisania stron WWW. Owszem, Java ma wtyczkę do przeglądarki, ale mało kto już jej dzisiaj używa.

Trochę racji jest w tym co piszesz, ale tylko trochę. CloudMe jak i niektóre inne programy są napisane właśnie w oparciu o Javę, nie javascript. Patrz JDownloader chociażby.

@lukalt Przeinstaluj javę raz jeszcze...
Java for OS X Lion
...i sprawdź na nowym koncie użytkownika.

#190 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 09 sierpnia 2011 - 09:32

Witam, ja również chciałbym podzielić się wrażeniami z korzystania z nowego systemu. Instalacja przebiegłą szybko i sprawnie, lew odpalił się bez żadnych problemów, również programy z których korzystałem pod snow leopardem nie sprawiają kłopotów. Zam system jest po prostu fajny, usprawnienia typu mission control czy mnogość gestów to dal mnie wygoda i przyjemność. Ogólnie uważam, że leo jest lepszy od snowa, i rozpisywanie się na temat zalet które większość już zna zostawiam trochę z boku. Jednak jest kilka rzeczy na minus o których muszę napisać (jeszcze nie przeczytałem całęgo wątku, więc nie wiem czy ktoś jeszcze ma podobny problem. Na początek Safari. NIgdy jeszcze (maczki są w moim życiu obecne już 4 lata) nie zawiesiła mi się tyle razy przeglądarka jak pod lwem. Zdarza się to w różnych sytuacjach (otwieranie nowej strony, pisanie smsa z darmowej bramki orange, to tylko dwa wzięte z brzegu przykłady. Reszta systemu w sensie innych programów raz działa (wtedy robię Safari force quit, innym razem zawieszenie przeglądarki powoduje zawieszenie całego maczka. Wrócił reż problem o który swego czasu pisałem - zostawiam działający sprzęt i idę np zrobić kawe, w tym czasie włącza się wygaszacz ekranu, ustawienia nie powodują uśpienia dysku. Czy coś "chodzi" (ściaganie filmu), czy nie, po powrocie do biurka, nie mogę "wybudzić" sprzętu. Pozostaje reset. Taką sytuację miałem pod snowem, potem nagle ustała, teraz powawiła się z powrotem. Druga sprawa to szybkość. System "odpala" się dwa, trzy razy wolniej niż pod leo, uruchamianie trwa w okolicy dwóch minut - nie są to standarty do których byłem przyzwyczajony. Może nie jest to jakiś wielki problem (przeważnie i tak tylko usypiam maczka zamykając klapę, ale jednak trochę dziwnie. Trzecia sprawa (być może to kwestia mojej niewiedzy) - pod snowem miałem kilka ekranów, poszczególne programy otwierały się na poszczególnych pulpitach - edycja tekstu to jeden, sprawy muzyczne inny. Teraz trochę sie kiełbasi, niby ilość pulpitów jest taka sama, jednak itunes i last fm otwierają się na tym pulpicie na którym aktualnie jestem, zamiast przejść do tego który został im przypisany. Nie potrafię znaleźć opcji która była pod snowem....Myślę o rozwiązaniu czyli postawieniu lwa na "czysto", zrobiłem sobie pendrive z systemem, jednak jeszcze nie dałem rady "posprzątać" i zrobić kopii np maila, czy iphoto. Jeśli mieliście/ macie podobne problemy i znacie rozwiązanie będę wdzięczny. No i pytanie, czy na "czysto" lew jest szybszy? pozdrawiam serdecznie amcieq

#191 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 sierpnia 2011 - 10:08

@amcieq Niestety w Lionie brak Spaces, do którego używania byłeś przyzwyczajony korzystając z SnowLeo, dlatego nie osiągniesz w tej kwestii tego samego efektu na Lionie nawet instalując do na czysto.

#192 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 09 sierpnia 2011 - 10:53

dzięki Lokria, właśnie tak podejrzewałem, a instalka na czysto ma przynieść poprawę szybkości... trochę podobnie było przy leopardzie i snow leopardzie....jak się zdobędę na odwagę ;)))) to dziisaj przygotuję sobie moje dane do zawalczenia o czystą instalację, zobaczymy (tak naprawdę to nie wiem czy to co zrobiłem na penie zadziała) ale to już moje "jazdy" ;))))) dzięki za odpowiedź raz jeszcze, ciekawym tylko czy faktycznie będzie szybciej...

#193 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 12:54

niestety nie leci :(

#194 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 14:24

niestety nie leci :(

Może trochę bliżej opiszesz co zrobiłeś i co nie leci. Przeinstalowałeś, sprawdziłeś na nowym koncie użytkownika?

#195 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 17:23

Dzięki Tbadoo. To co zaproponowałeś nie pomogło bo nie mogło pomóc. Natomiast kruczek ukrył się dużo płyciej niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Restart Java plugin w FF pomógł oraz to, że zauważyłem (wkurzającą moim zdaniem) róźnicę Leo do SL. Na SL zamykałeś aplikację cmd+g teraz zamyka się sama. Natomiast nie oznacza to restartu! Dopiero jak wymusiłem zakończenie w Finderze to FF odpalił i cloudme chodzi. Natomiast nie działa pod Safari i tutaj jeszcze nie wiem jak zaradzić. Sorry za zawracanie gitary, ale mój case uwidocznił generalne problemy w przesiadce z SL na LEO. Takie jest moje zdanie. Dzięki wszytskim za pomoc. (chyba, że polegnę na safari to się jeszcze zgłoszę..)

#196 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 17:28

Odnośnie tego cmd+q, teraz to jest alt+cmd+q jeśli chcesz pominąć tę nową opcję resume w lionie.

#197 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 17:50

...kruczek ukrył się dużo płyciej niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Restart Java plugin w FF pomógł oraz to, że zauważyłem (wkurzającą moim zdaniem) róźnicę Leo do SL. Na SL zamykałeś aplikację cmd+g teraz zamyka się sama. Natomiast nie oznacza to restartu! Dopiero jak wymusiłem zakończenie w Finderze to FF odpalił i cloudme chodzi...

Trochę to dla mnie dziwne. Bo skoro pisałeś że wypróbowałeś metodę na nowym profilu użytkownika to dla mnie logicznym byłoby że aplikacje i pluginy się zrestartują tak jak przy restarcie komputera (bez opcji Resume ofc)

#198 lukalt

lukalt
  • 40 postów

Napisano 10 sierpnia 2011 - 21:25

nigdy nie użyłem opcji alt+cmd+g do dzisiaj, a secondo: użyłem wymuszenia w finderze tylko raz i było to bezpośrednio przed rozwiązaniem problemu.

#199 Mc Ali

Mc Ali
  • 83 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 sierpnia 2011 - 10:14

Ja akurat po zakupieniu iMac'a 27'' 3.1 od razu wrzuciłem sobie Liona więc nie zdążyłem się przyzwyczaić do Leoparda Snow. No ale widzę różnicę że Gmail na MAIL'u się nie gryzie tak jak koledzy wyżej zauważyli no i czytelniej wygląda :)

#200 SP1D3R

SP1D3R
  • 90 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 sierpnia 2011 - 14:43

Sorry za lekki off ale ktoś się orientuję jak i czy mogę zainstalować Liona na 10.4? Mam starego MB White c2d który kurzy się mi w szafce i chciałem go sprzedać na czysto z Lionem. Po przeniesieniu instalacji pisze mi tylko że nie mogę skorzystać z tej instalki na tym systemie. Jest jakaś inna? Dzięki PA

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych