Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#876 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 września 2011 - 08:15

Witam,

czytajac niektore posty zastanawiam sie co by bylo gdyby:

-iphone bez mozliwosci JB
-Samsung bez mozliwosci Root Custom Room itd

Nieznaczy to odrazu, iz kazdy uzytkownik ma JB, oraz kazdy Root itd.

Osobiscie obydwa telefony u mnie maja oryginalne oprogramowanie bez zadnych "dopalaczy".

Co byscie wtedy kupili?.

Osobiscie mam oba telefony z tymi platformami bez wyzej wymienionych "zmian" i powiem tak...

-Hardwarowo sa oba telefony do siebie zblizone
-Wykonanie, tutaj Samsung musi popracowac kapke...
-Ilosc aplikacji, tutaj takze brakuje jeszcze sporo w Androit Market.

Czytajac rozne fora odnosze wrazenie, iz userzy ktorzy zdecyduja sie na zakup telefonu z systemem Android
biora go tylko dlatego iz system jest otwarty i mozna czasam wgrac to czy tamto.
Pod warunkiem, iz wie sie co sie robi, poniewaz nie kazdy posiada wiedze jak wgrac inny Room, Root itd.

Pozdrawiam wszystkich z systemem iOS, oraz Android.

GAMA007

Kupił bym Galaxy SII
Nigdy nie czułem potrzeby zmiany ROMu na inny.
Hardwarowo te telefony nie są zbliżone. Samsung jest szybszy (procesor), ma nieporównywalnie lepszy aparat.
Wykonanie Samsunga nie jest takie złe. Wole plastik od szkła które pęka, a aluminiowa ramka się bardzo rysuje. Po za tym iPhone jest jak mokre mydło, które bardzo łatwo wyślizguje się z dłoni.
Ilość aplikacji w AM dla mnie jest wystarczająca. Mam wszystko co potrzebuje. A po co mi setki aplikacji do pierdzenia, dziesiątki do wyciskania pryszczy itp.
Dla mnie najważniejsze jest to, że Samsung jest już od dawna free PC, czyli nie potrzebuje podłączania do komputera, żeby wgrać cokolwiek.
Po włożeniu karty od razu można z niego korzystać.
Wielu moich znajomych, korzystających z iPhona za największą jego wadę uważają uzależnienie od iTunes. Wiem, że się to ma kiedyś zmienić, ale po co mam czekać na wolność, kiedy od dawna jest ona na wyciągnięcie ręki i to za o wiele mniejsze pieniądze.

#877 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 27 września 2011 - 08:28

A po co mi setki aplikacji do pierdzenia, dziesiątki do wyciskania pryszczy itp.

A to w AM takich nie ma? :) Na iOS jest po prostu zdecydowanie więcej dobrych aplikacji, co nie znaczy że na Androida nie ma ich wcale. A aplikacje to tak naprawdę kluczowa sprawa. Głupoty chrzanią ci co piszą, że ilość aplikacji jest "wystarczająca" na Androidzie - to tak jakby pisać że na OSX jest "wystarczająco" dużo aplikacji wiedząc, że są takie które funkcjonują tylko i wyłącznie pod Windows. Google chyba powoli musi zmienić model funkcjonowania marketu... Tylko czy przeskoczą problem tak różnych specyfikacji sprzętowych jakie istnieją dla Androida? Konkurencja jest fajna, ale poza raptem kilkoma zaletami cały ekosystem androidowy kupy się nie trzyma. Niestety.

BTW: Jak się wymaga tylko kilku podstawowych aplikacji to czy jest sens wywalać pieniądze na smartfony z górnej półki?

#878 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 września 2011 - 08:58

...

BTW: Jak się wymaga tylko kilku podstawowych aplikacji to czy jest sens wywalać pieniądze na smartfony z górnej półki?

Tak ;)

#879 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 września 2011 - 12:21

pisząc "otwarty" miałem na myśli zmianę "rooma" lub zrootowania telefonu w celu wgrania np,
/co jest dla mnie niezrozumiałe/ płatnej aplikacji z Android Market.

To w takim razie iPhone jest bardziej "otwarty", bo można na niego wgrać iOS 5, zrobić Jailbreaka i jest większy wybór programów.
A na Androidzie żeby mieć rooma na bazie Honeycomba albo Ice Cream Sandwich to trzeba najpierw mieć do niego dostęp, bo Google udostępnia go producentom takim jak Motorola itp.

#880 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 27 września 2011 - 18:32

"szkło pęka, aluminiowa ramka się bardzo rysuje" ?? czy na pewno piszesz o oryginalnym iphonie?? mam już drugą 4 , obie noszone dzień w dzień kieszeni, w pracy leżą na półce pomiędzy innymi przedmiotami i niczego takiego nie zaobserwowałem samsung galaxy jest olbrzymem w porównaniu do iphone 4, więc jeśli lubisz cegły w kieszeni to czemu nie, no chyba że nosisz telefon w gustownej, czarnej, skórzanej saszetce pod pachą :), ponadto wszystkie telefony z androidem które posiadałem miały jedną wspólną wadę, baterię... baterię którą nie rzadko trzeba było ładować dwa razy dziennie, a przy iphonie bateria trzyma mi co najmniej 2-3 razy dłużej przy wykonywaniu tych samych czynności. Juz dwu krotnie dla odmiany po iphonie 3g,3gs, 4 .... próbowałem się przesiąść na inny telefon htc hd 2, xperia arc i szybko sie ich pozbywałem i wracałem do iphonea. W obu przypadkach bateria siadała w kilka godzin (duży wyświetlacz robił swoje) i w obydwu przypadkach obsługa nie była tak intuicyjna jak przy iphonie, jednak w tym momencie jakbym miał zmienić iphonea to wybrałbym coś na windows mobile, w żadnym wypadku na androidzie

#881 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 września 2011 - 20:17

W obu przypadkach bateria siadała w kilka godzin (duży wyświetlacz robił swoje)

To nie przez wyświetlacz, tylko przez prądożerność Androida.

#882 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 27 września 2011 - 20:20

Hmmm, aluminiowa ramka chyba u Chinczyka. U mnie, wg specyfikacji stalowa ramka- ni hu,hu sie nie rysuje..

#883 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 września 2011 - 21:43

Hmmm, aluminiowa ramka chyba u Chinczyka. U mnie, wg specyfikacji stalowa ramka- ni hu,hu sie nie rysuje..

Większość ludzi których znam, a mają iP4 mają coś takiego. Szczególnie po zastosowaniu oryginalnego bumpera od Apple ;)
..:| applei.ph |:.. - Apple Bumper Scratches iPhone 4 Antenna Frame - applei.ph

#884 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 postów

Napisano 27 września 2011 - 22:55

No coz- ja bampera nie uzywam...

#885 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 września 2011 - 10:19

ja byn iphone na pewno nie kupil brak menadzera plikow

Przeciez na tym polegala rewolucyjnosc UI w iOS kiedy po raz pierwszy zostal zaprezentowany. Jest to jednoczesnie jedna z jego wiekszych zalet bo nie przypomina windowsa.

#886 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 września 2011 - 10:42

Przeciez na tym polegala rewolucyjnosc UI w iOS kiedy po raz pierwszy zostal zaprezentowany. Jest to jednoczesnie jedna z jego wiekszych zalet bo nie przypomina windowsa.

a gdzie w tym rewolucyjność ? ze ktos zablokował dostep do plików ? jaka tego zaleta ze nie moge przeniesc pliku z jednego katalogu (programu) do drugiego żeby był chodź jeden wspólny katalog dla wszystkich programów np. download byłoby ok.

#887 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2011 - 10:45

Iro, ja wciaz nie rozumiem po co te bumpery lub pokrowce na iPhone .. przeciez to logiczne ze gdy dostanie sie tam brud w postaci piasku lub kurzu to na 100% powstana uszkodzenia ;)

#888 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 września 2011 - 11:28

Iro, ja wciaz nie rozumiem po co te bumpery lub pokrowce na iPhone .. przeciez to logiczne ze gdy dostanie sie tam brud w postaci piasku lub kurzu to na 100% powstana uszkodzenia ;)

ja mam na tył plastkową pokrywkę poniewaz przy słabym 3g ginął mi sygnał jak brałem do ręki, dwa pokrywka po roku jest tak porysowana ze masakra, rozumiem ze szklo by było mniej porysowane ale na pewno miałoby mase rys, od brudu i syfu po etui powstają kropki ale nie rysy

#889 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2011 - 11:35

ja od roku na pleckach mam naklejona 'gele' ... podobnie bylo na 3G ... zero uszkodzen. zasieg 3G w mieszkaniu gubie ... ale kazdy inny telefon tez go traci w moim bunkrze ;)

#890 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 września 2011 - 12:07

a gdzie w tym rewolucyjność ? ze ktos zablokował dostep do plików ? jaka tego zaleta ze nie moge przeniesc pliku z jednego katalogu (programu) do drugiego żeby był chodź jeden wspólny katalog dla wszystkich programów np. download byłoby ok.

Taka w tym rewolucyjnosc, zeby nie musiec robic tego o czym wlasnie napisales. Android tez nie ma menedzera plikow, wlasciwie tylko namiastke w postaci wlasnie jednego folderu downloads. Zamiast biegac po folderach i sie w nich gubic, lepiej chyba zatopić je w grubej warstwie UI i podziwiać pliki z perspektywy np. cover flow itd.

#891 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 28 września 2011 - 13:17

Skopiuję mój post z innego forum, nie ma sensu go zmieniać czy przerabiać, proszę o rzeczowe wypowiedzi: Ja natomiast mam takie pytania do użytkowników którzy mieli i/lub mają iOS (głównie iPhone 4) i Androida (głównie topowe modele, przynajmniej 1000 zł i wzwyż), tylko prosze o rzeczowe porównania (nie ukrywam, że chce kupić albo iP4 albo iP5 po premierze jeśli cena nie zabije na początku 2012 roku, chcę potestować i zobaczyć czy faktycznie te aplikacje są tak dopracowane i różnorodne na iOS, bo troszkę mnie wczoraj i dzisiaj pewna sytuacja zirytowała w związku z SGS2, generalnie to chodzi o Androida a nie sprzęt na którym działa, czyli kwestia systemu): Na wstępie chcę powiedzieć, że pytania nie są skierowane jako element wojenki, tylko chcę się po prostu dowiedzieć konkretów. Zdaję sobie sprawę, że rzeczy typu bateria, gsm, wifi czy gps zależą od wielu różnych czynników, ale tak obiektywnie proszę. 1) Rzecz która mnie najbardziej interesuje: czy iP4 mogę podłączyć do któregokolwiek komputera i przesyłac na niego/z niego pliki, muzyke itp.? Port jest niestandardowy, ale czy jest wymagane aby na komputerze był iTunes? Oczywiście mowa o sytuacjach gdy telefon jest out-of-box oraz "po głębszym szperaniu" (czyli czy w ogóle jest to możliwe). 2) Są takie aplikacje, których na Androidzie jeszcze nie ma? Chodzi mi o aplikacje przydatne, wartościowe i generalnie takie, za które można zapłacić pieniądze i nie wywalić ich w błoto tym samym, bo wiem, ze zarówno na Andka jak i iOS są setki głupich i nieprzydatnych aplikacji, chcę się tylko dowiedzieć na którym systemie jest więcej tych przydatniejszych. Chodzi mi o aplikacje, bo z grami to wiadomo jak jest na iOS względem Androida... 3) Czy pojemność urządzenia 16GB/32GB jest dostępna w całości dla użytkownika czy tylko w części, tak jak w Androidach z wbudowaną pamięcią? Ile w rzeczywistości jest tylko dla usera z tych 16/32GB? 4) Ile potrafi wytrzymać na jednym ładowaniu baterii taki iPhone 4 przy użytkowaniu jak na innym sprzęcie z Androidem? 5) Jakość rozmów na iPku 4 - lepsza czy gorsza niż w topowych "Androidach"? Zdaję sobie sprawę, że np. mojej obecnej E71 mało który "nowszy" sprzęt dorówna, ale żeby chociaż było przyzwoicie. 6) Zasięg GSM, WiFi oraz praca GPS (Automapa zwłaszcza), lepiej czy gorzej od innych sprzętów? Jak to w końcu jest z tym "uchwytem śmierci", było to czy nie? Poprawili? Skąd wiedzieć czy model jest poprawiony czy nie? 7) Jak wygląda system powiadomień na iOS, czy lepszy jest organizer na Androidzie czy na Jabłku? 8) Jest w iP4 coś takiego jak host usb tylko po tym ich porcie applowskim? Z tego co mi wiadomo, to nie, ale może ktoś coś wie, bo ja się akurat tą kwestią zbytnio nie interesowałem. Powiem dlaczego zastanawiam się nad iOS i iPhonem. Otóż, nie wiem jak sytuacja się zmieni po wejściu ICS, ale wiem tyle, że patrząc na to co obecnie się dzieje w świecie Androida lekko mnie to nie pokoi. Wychodzi Tegra 3, a na Tegra 2 jest ok. 20 gier... Gry to nie podstawa dobrego smartfona, ale właśnie tutaj miała nVidia pokazac na co ją stać, a tu lipa wielka i gier jak nie było tak nie ma. Wychodzą inne dwurdzeniowe telefony, od różnych producentów, Google zaleca TI OMAP, tymczasem ich flagowy model może wyjść na chipsecie Samsunga, co byłoby dla mnie ogromnie dziwne i niezrozumiałe, mimo, że Exynos jest mega wydajny, to jednak zalecają sprzęt od TI... Widać, że fragmentacja rośnie w siłę. Martwią mnie tylko ograniczenia iPhoneów... Jeśli potwierdzą się moje obawy z pytań które zadałem wyżej, będę zmuszony czekać na rozwój wydarzeń z ICS. Najbardziej boli brak widgetów w iOS...

#892 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 września 2011 - 14:18

1. Pliki przesylasz przez iTunes (wersja out of the box) poprzez synchronizację muzyki/filmow/zdjec itd. Jesli dana aplikacja wspiera przesyl plikow to mozesz tez przez iTunes wysylac/odbierac pliki do/z aplikacji. Trzecia opcja juz poza iTunes to poprzez moj komputer, kiedy iPhone wyswietla sie jako aparat cyfrowy i mozesz skopiowac/przeniesc zdjecia wykonane wbudowanym aparatem na komputer. Jak zrobisz JB bedziesz mial dostep (po kablu lub wi-fi) do folderow systemowych i tam mozesz recznie wrzucac/odbierac pliki. Programy to np. WinScp 2. Jesli wiesz juz jak jest z grami to wspomne tylko, ze 1:0 dla Apple. Jezeli chodzi o programy to na androidzie nie jest najgorzej bywa tak, ze jest ich wiecej z tego wzgledu, ze Google nie ustanowilo zadnego "sita" w Markecie. Co co jakosci aplikacji, to moim osobistym zdaniem lepiej dzialaja na iOS - rowniez ze wzgledu na brak fragmentacji, ale takze sa przyjemniejsze dla oka. 3. Z 16GB jest okolo 14,5 a z 32GB okolo 29 4. Mi iPhone 4 trzymal solidne 2 dni w tym okolo 10h uzywania przy wlaczonych wszystkich mozliwych uslugach internetowych. Obecnie mam Nexus S i wychodzi mi 1,5 dnia - przy czym nie uzywam go tak czesto jak iPhone'a. 5. Nie wiem jak jest w Nokii e71, ale w iPhone jest dobrze, w Nexus S podobnie. 6. iPhone 4 byl moim jak dotychczas najlepszym telefonem jesli chodzi o zasieg zarowno gsm, wi-fi czy dokladnosc GPS i kompasu - to wszystko oczywiscie w obudowie likwidującej "chwyt smierci". Kazdy egzemplarz iPhone 4 jest identyczny, przypadlosc anteny zalezna jest od sieci z ktorej korzystamy, odleglosci od nadajnika gsm lub wersji softu ktorą uzywamy - Apple niejako udalo sie poprzez czeste aktualizacje basebandu nieco poprawic antene. Nie wiem jak dziala automapa - uzywalem TomTom i bylem bardzo zadowolony. 7. Obecnie system powiadomien w Android jest lepszy, jednak za okolo tydzien wychodzi iOS5 ktory bedzie posiadal niemal identyczne powiadomienia (z jednej strony dobrze bo to dobry system powiadomien, z drugiej spodziewalem sie po Apple, ze samo cos wykombinuje) 8. Port w iPhone to znany wszystkim USB 2.0 480Mbps tylko interfejs jest " 30 pin connector". Funkcje hosta posiadają chyba tylko iPad'y. Na Twoim miejscu poczekalbym na ICS (sam jestem ciekaw co wprowadzi). Jesli nic ciekawego, lec po iPhone :)

#893 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 28 września 2011 - 14:45

1. Ja dodam tu tylko jedno, jest opcja zorganizowania sobie takiego zarządzania plikami, żeby ominąć całkowicie iTunes i korzystać z zasobów dowolnego komputera, transfer w dwie strony bez JB. Są jednak dwa warunki: obecność wifi oraz rezygnacja z korzystania ze standadrowych aplikacji iPhone'a do obsługi plików, na rzecz programów firm trzecich. Testowałem takie rozwiązanie na iPhonie u siostry i jak narazi jest zadowolona, ani raz nie korzystała z iTunes przy kopiowaniu plików na swojego smartfona. Trzeba zakupić program do obsługi plików iFiles, oraz kilka innych do obsługi muzyki, video, zdjęć. IFiles działa wtedy jak uniwersalny manager plików, które potem swobodnie otwieramy i odtwarzamy we wspomnianych aplikacjach. Jeśli interesują Cię jakieś konkrety z tego tematu, to chętnie go rozwinę.

#894 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 28 września 2011 - 14:47

AppStore wyparł Android market. Co z tego,że Samsung czy ktoś inny będzie miał telefon z 4 rdzeniowym prockiem skoro soft mają do kitu. Na SGS II Andek normalnie przycina. Odwzorowanie kolorów jest tak nienaturalne, że aż brzydkie.

#895 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 września 2011 - 15:10

Taka w tym rewolucyjnosc, zeby nie musiec robic tego o czym wlasnie napisales. Android tez nie ma menedzera plikow, wlasciwie tylko namiastke w postaci wlasnie jednego folderu downloads. Zamiast biegac po folderach i sie w nich gubic, lepiej chyba zatopić je w grubej warstwie UI i podziwiać pliki z perspektywy np. cover flow itd.

raczej nie moc , bo nie mozesz przeniesc plikow a tym bardziej katalogow miedzy programami, tez mi rewolucja
na androida jak i wm czy symbiana sa menadzery plikow tak samo dobre jak ifile albo lepsze, na androida nawet ostatnio wypiscili totalcommandera i jakos nie widze podobienstwa do windows

#896 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 września 2011 - 15:20

Chodzi mi o to, że gdyby iPhone opierał sie o takie GUI nie byłby żadną rewolucją na 2007 rok. Do tego czasu panował Windos Mobile i stylusy. Tak samo jak dzisiaj nikt już nie pracuje we wierszu poleceń, tak niedlugo nikomu sie bedzie chcialo sie błądzic po folderach. Zapoczątkował ten trend iOS, poprzez Android a teraz WP7/W8. Pewnie garstka fanów lat 90 i pierwszych windowsów 9x i tak przetrwa :P

#897 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 28 września 2011 - 15:38

AppStore wyparł Android market.
Co z tego,że Samsung czy ktoś inny będzie miał telefon z 4 rdzeniowym prockiem skoro soft mają do kitu.
Na SGS II Andek normalnie przycina.

Czy ja wiem czy wyparł... Google popełnia błędy, chociażby najnowszy Market, który niemiłosiernie muli na starych urządzeniach, a na nowszych jak nie muli to wolno się wczytuje mimo szybkiej sieci... Stary Market było o niebo lepszy i tego używam.
To nie wina Samsunga, tylko Google i ich optymalizacji Androida. Sam soft Samsung robi bardzo dobry i stabilny, a SGS2 jest o wiele szybszy niż np. iPhone 4 pod wieloma względami i na pewno nie przycina tak jak mówisz... Aczkolwiek mimo, że miałem wcześniej mnóstwo high-endów z Androidem to dopiero SGS2 zadowala jeśli chodzi o super płynność, więc wiem co mówię. Mimo tego, sam Android wkurza mnie pod paroma względami i stąd moje próby do iOS i iP4/5.

#898 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 września 2011 - 16:57

Czy ja wiem czy wyparł... Google popełnia błędy, chociażby najnowszy Market, który niemiłosiernie muli na starych urządzeniach, a na nowszych jak nie muli to wolno się wczytuje mimo szybkiej sieci... Stary Market było o niebo lepszy i tego używam.

Mam 3.1.5 i już nie muli. Wszyscy popełniają błędy - iOS4 na iPhone 3G (z tym, że ten jest jeszcze odwracalny).

#899 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 01 października 2011 - 11:47

Jeszcze mam jedno pytanie, jak wygląda sprawa z kupowanie aplikacji w AppStore w Polsce? W Google Market obecnie jest bez problemu, dodaję kartę płatniczą do Google Checkout i mogę kupować (karta to ta którą dostaję się zakładając konto w Inteligo), jak wygląda sprawa z AppStore? Działa w Polsce kupowanie? Moja karta będzie obsługiwana?

#900 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 października 2011 - 11:58

Będzie obsługiwana bez problemu, jest duży wątek na forum apropo kont w appstore i kart.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych