Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#301 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 08 lipca 2011 - 23:34

u mnie najwięcej zajmują filmy video z kamery najgorzej jak jestem na wakacjach wtedy GBajty lecą jak szalone , pomimo ze zabieram kamerę i aparat najwiecej najlepszych ujec mam na iphonie , niestety nawet na wakacjach nie ma komu targac sprzetu a telefon zawsze jest w kieszeni, no a nie raz nie wypada nagrywać a grzechem było by tego nie robić szczegolnie jak moge nagrywać na iphonie z wyłączonym ekranem. oczywiscie ze wszystkie filmy mam na kompie, z omniąHD mam 200GB ale przy okazji archiwizuje na megaupload

#302 The Race Maniac

The Race Maniac
  • 98 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 09 lipca 2011 - 15:35

Ja mam SGS2 i wybrałem go z kilku powodów. Najważniejszy: iPhone 4 ma (jak dla mnie) okropnie mały ekran. Po prostu nie wyobrażam sobie używania tego w dobie 4 calowych smartfonów. 2 rzecz: mam iPada, więc drugie urządzenie z iOS od razu by mi się znudziło, a tak mam dostęp do innych, ciekawych aplikacji. SGS2 ma lepszy aparat. iPhone 4 prezentuje się jak... czołg. Trzymasz go w ręce i masz wrażenie, że idziesz z tym w góry. To może być zarówno wada jak i zaleta. 4 przebija Galaxy S, ale nie Galaxy S II. Myślę, że od tego może będzie iPhone 5. Ponadto SGS2 jest znacznie tańszy.

#303 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 lipca 2011 - 16:22

4 przebija Galaxy S, ale nie Galaxy S II. Myślę, że od tego może będzie iPhone 5. Ponadto SGS2 jest znacznie tańszy.

Ameryki nie odkryles, iPhone 4 to roczny telefon a SGS2 to nowinka. Będziemy porównywać wydajności dopiero po wyjściu iPhone 5.
Niższa cena SGS2 wcale nie musi być jego zaleta. Spotkamy sie za rok i ja za swoją 4'rke wyciągnę minimum 1000 zł a Ty ledwo 500.

#304 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 09 lipca 2011 - 19:12

Ameryki nie odkryles, iPhone 4 to roczny telefon a SGS2 to nowinka. Będziemy porównywać wydajności dopiero po wyjściu iPhone 5.
Niższa cena SGS2 wcale nie musi być jego zaleta. Spotkamy sie za rok i ja za swoją 4'rke wyciągnę minimum 1000 zł a Ty ledwo 500.

Jak doliczysz to co zaplaciles wiecej za ip4 to 500 zl to pikus , tym bardziej ze nie chcesz go porownywac z sgs2

#305 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 lipca 2011 - 20:38

Jak doliczysz to co zaplaciles wiecej za ip4 to 500 zl to pikus , tym bardziej ze nie chcesz go porownywac z sgs2

Za rok to 4'rka będzie 2 letnia a SGS2 roczny i idę o zakład ze różnica w cenie za uzywke będzie mniej wiecej dwukrotna.

Btw. Nie mogę sie oprzeć i napisze to jeszcze raz: Motorolla złom (ah ta autokorekta) :D

#306 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 09 lipca 2011 - 21:12

Za rok to 4'rka będzie 2 letnia a SGS2 roczny i idę o zakład ze różnica w cenie za uzywke będzie mniej wiecej dwukrotna.

Btw. Nie mogę sie oprzeć i napisze to jeszcze raz: Motorolla złom (ah ta autokorekta) :D

Za ip4 dalem 3500 nawet jak sprzedam za 2x wiecej i tak na tym strace wiecej
Troche obiektywizmu wez zobacz ile kosztuje zeszloroczny model wiecej niz Nowinka jak sgs2

#307 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 lipca 2011 - 22:01

3500? Bez komentarza Przyjmijmy ceny rynkowe: iPhone 4 16gb - 649$ (1800zl) SGS 2 16GB - 679$ (1900zl) Używanego ROCZNEGO iPhone 4 16GB wyrwiesz dzisiaj za około 480$ (1350zl) Teraz uwaga lekko używany SGS 2.......... 438$ (1220zl) Spadek ceny iPhone w ciagu roku 26% Spadek ceny SGS2 w ciagu.... miesiąca? - 55% Ceny za nowki zaczerpnalem z Apple.com oraz amazon.com Ceny za używki z ebay.com

#308 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 22:13

nie popadajmy w paranoje bo przy twoim toku myslenia za rok sprzedajacy bedzie doplacal kupujacemu za sgs 2 , aktualnie uzywane sztuki sgs 1 sprzedaja sie za okolo 800-900 zl wiec identyczna sytuacja bedzie miala miejsce przy sgs 2, na chwile obecna obserwujac alledrogo ip4 16gb jest w okolicach 1600 zl tak samo jak sgs2 , oczywiscie po roku przy sprzedazy straci na wartosci i uzyska cene w okolicach 1000 zl a sgs2 800 zl wiec nie bedzie tragedii,

#309 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 09 lipca 2011 - 22:26

Andrzej, tylko właśnie cały dowcip polega na tym, że iPhone jest już rok w sprzedaży, A SGS2 to super nowość.

#310 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 lipca 2011 - 22:29

Andrzej, tylko właśnie cały dowcip polega na tym, że iPhone jest już rok w sprzedaży, A SGS2 to super nowość.

Właśnie o tym cały czas mówię.

#311 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 09 lipca 2011 - 22:34

Zakładając, że biorę iPhone'a u operatora na wyższy abonament i umowę na 2 lata, to po dwóch latach nadal mogę sprzedać iPhone'a za tyle, żeby do nowej umowy i nowego iPhone'a niewiele musieć dopłacać. W przypadku Samsunga taka kalkulacja jest już mniej korzystna, bo u operatora jest prawie tak drogi jak iPhone, a na allegro bardzo szybko tanieje.

#312 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 22:51

3500? Bez komentarza

Przyjmijmy ceny rynkowe:
iPhone 4 16gb - 649$ (1800zl)
SGS 2 16GB - 679$ (1900zl)

Używanego ROCZNEGO iPhone 4 16GB wyrwiesz dzisiaj za około 480$ (1350zl)
Teraz uwaga lekko używany SGS 2.......... 438$ (1220zl)

Spadek ceny iPhone w ciagu roku 26%
Spadek ceny SGS2 w ciagu.... miesiąca? - 55%

Ceny za nowki zaczerpnalem z Apple.com oraz amazon.com
Ceny za używki z ebay.com

Jak byś nie wiedział, to w pierwszych miesiącach po premierze telefony tracą najwięcej.
Jak jest zbyt mała różnica między nowym, a "lekko śmiganym", to wiadomo, że ludzie wybiorą nowe.
Z drugiej strony mam wybrać telefon, który mi kompletnie nie pasuje tylko dlatego, że procentowo nie traci tyle na wartości?
Zobaczymy po roku, jakie będą ceny Galaxy S2.

#313 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2011 - 22:57

Z drugiej strony mam wybrać telefon, który mi kompletnie nie pasuje tylko dlatego, że procentowo nie traci tyle na wartości?

Nie ale to jest kolejny argument. Do niektorych on trafi inni go zlekcewaza

I jeszcze jedno trzeba wziac pod uwage ze jak Ty bedziesz sprzedawal g2 to juz zapewne bedzie g3 a moze i g4

Zakładając, że biorę iPhone'a u operatora na wyższy abonament i umowę na 2 lata, to po dwóch latach nadal mogę sprzedać iPhone'a za tyle, żeby do nowej umowy i nowego iPhone'a niewiele musieć dopłacać. W przypadku Samsunga taka kalkulacja jest już mniej korzystna, bo u operatora jest prawie tak drogi jak iPhone, a na allegro bardzo szybko tanieje.

Dokladnie tak samo uwazam

#314 Vins3nt

Vins3nt
  • 14 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 22:59

Własnie kupiłem s ii. Od 17.00 do 24 cały dzień wifi, gry, zdjęcia itp. i jeszcze 10%. Nie jest tak, źle i tak się przyzwyczailiśmy do ładowania nocnego. Szybkość 10/10 komiksy w CBR mega płynnie i wieeeelkie na tym ekranie. Ale te zdjęcia! zobaczcie sami:

[url]http://img810.imageshack.us/img810/6707/20000101010744.jpg[/url]

A i tak imageshack psuje jakość;]

#315 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 23:00

ok koledzy ale rozmawiamy o chwili obecnej jak beda sie ksztaltowac ceny obu modeli za rok i co sie pod tym wzgledem teraz bardziej oplaca, dla mnie osbiscie odpowiedz jest prosta i wybieram sgs 2, oczywiscie gdyby byl juz ip5 chwili bym sie nie zastanawial ale w tym wypadku wole nowy model niz roczny sprzet ktory poza genialnym systemem sporo odstaje od konkurencji przynajmniej przy moich indywidualnych potrzebach,

#316 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 lipca 2011 - 23:18

Wiesz, Twoje pieniądze Twoja sprawa. Mi nawet jeśli w obecnym iPhone coś nie pasuje to uzyskując podczas jego sprzedaży pokaźna sumke będę mógł kupić nowy, lepszy model dorzucajac mniej niż gdybym zmieniał samsunga na samsunga.

#317 Vins3nt

Vins3nt
  • 14 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 00:57

@up I to jest moim zdaniem jedyny argument ( trzymanie iphone'a dla kasy). miałem już 4 telefony z Androidem i 3 z jabłuszkiem. I fakt jabłko się ceni, ale s ii wprowadził nową jakość czy się to podoba czy nie ( mi się nie podobało bo jestem app fanem), ale jak nabyłem te urządzenie i zobaczyłem jak wyglądają pdfy, komiksy, filmy, zdjęcia czy filmy w hd stwierdziłem że do następnego dziecka Jobsa pobawie się Samsungiem i naprawdę warto

#318 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 01:33

Musze spytac bo nie wytrzymam - jak wygladaja PDFy na sii??? opuszcze watek podniecania sie filmami hd na 4 calowym ekranie :???:

#319 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 01:36

@Vins3nt
no offense ale to zdjęcie nic nie pokazuje. Takie same robię iP4 (tutaj testowałem głębię ostrości. Zdjęcie skompresowane bo wysyłane przez 3G z miasta na Twitpica a pomimo to po włoskach na ręce widać jak aparat oddaje szczegóły)

#320 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 02:30

Calkiem zabawne, a do tego na plus dla iP 4 jest porownywanie go, jako urzadzenia rocznego do najnowszego, a przy tym flagowego telefonu innego producenta, w tym przypadku Samsunga. Co ciekawsze, z tego porownania caly czas wychodzi obronna reka :) Calosc swiadczy i potwierdza jedna rzecz, z pewnoscia nie przeplacilismy za to, co otrzymalismy, mimo pewnych, oczywistych i znanym wiekszosci osob niedostatkow. Warto bylo, co potwierdza miedzy innymi rowniez ten watek.

#321 Vins3nt

Vins3nt
  • 14 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 03:06

@Vins3nt
no offense ale to zdjęcie nic nie pokazuje. Takie same robię iP4 ([url=http://twitpic.com/4wnuox/full]tutaj[/url] testowałem głębię ostrości. Zdjęcie skompresowane bo wysyłane przez 3G z miasta na Twitpica a pomimo to po włoskach na ręce widać jak aparat oddaje szczegóły)

Proszę Cie, nie porównuj tych zdjęć. Możemy kłócić się o wszystko w tych telefonach ale nie o zdjęcia ( odwzorowanie barw w świetle słonecznym, ilość szczegółów itp- kończyłem szkołę fotografii). Iphone uwielbiam ale zdjecia s II robi bez programów 10x lepsze

#322 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 08:40

zgadzam sie calkowicie, mimo ze w moim wypadku aparat jest zbedny to ip4 nie ma startu do sgs2, oczywiscie nie twierdze ze robi zdjecia zlej jakosci jednak na innym poziomie niz sgs2 reasunujac jaki by to nie byl aparat w telefonie , zaden nie dorowna nawet prostemu kompaktowi

#323 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 10 lipca 2011 - 09:24

nie popadajmy w paranoje bo przy twoim toku myslenia za rok sprzedajacy bedzie doplacal kupujacemu za sgs 2 , aktualnie uzywane sztuki sgs 1 sprzedaja sie za okolo 800-900 zl wiec identyczna sytuacja bedzie miala miejsce przy sgs 2,

na chwile obecna obserwujac alledrogo ip4 16gb jest w okolicach 1600 zl tak samo jak sgs2 , oczywiscie po roku przy sprzedazy straci na wartosci i uzyska cene w okolicach 1000 zl a sgs2 800 zl wiec nie bedzie tragedii,

zagadza sie
a pomijając roczne używki na allegro , wystarczy przefiltrować kup teraz, nowe , gwarancja producenta
ip4 16GB zaczynają sie od 2tys
ip4 32GB zaczynają sie od 2,5tys
sgs 2 od 1700 plus karta microsd 16GB za 100zł zeby było 32GB i tak zmiescimy sie w 1800zł

mnie 16GB nie interesowało na programy gry fimy muzykę i nagrywanie video to za mało,
i kupujac sgs jestesmy 700zl do przodu i dopiero przy sprzedazy przy wiekszej roznicy niz 700 mozna mowic o stratach

#324 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2011 - 09:27

Ale na S2 nie Hipstamatic :) Poza tym pojawia się często problem, że w centrum kadru aparat daje różową plamę a przy potrzęśnięciu aparatem słychać klekoczący obiektyw (opisane na forum Andkal).

http://t3.gstatic.co...F9CIiJVAYNknKRL

#325 Wojt84

Wojt84
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lipca 2011 - 10:21

Gdybyś był na bieżąco to doczytałbyś się że wyszedł fw 2.3.4 ktory eliminuje różową plamę :) miałem iphone 4 16 gb ,32gb a teraz mam sgs II . Tutaj "VS" nie można zrobić , obydwa telefony maja swoje zalety jak i wady Zaletą Iphonea napewno są gry i muzyka na słuchawkach, na androida nie znajde takich programow jak idj co dla mnie jest boskie , albo np comic booth :) ale wadą jak dla mnie jest itunes SGS II ma bardzo dobry aparat , filmy w pelnym Full HD, bateria dla mnie tez dobra (Nie korzystam z 3g wylaczam gpsa calkowicie w opcjach i troche pogram muzyki poslucham fotki pstrykne i wystarczy mi na spokojnie 3/4 dni a , przy korzystaniu zadzwon / napisanie smsa starczy spokojnie 7 dni ) edycja całego systemu przy roocie, wadą jest obudowa z plastiku i to , że przy niektorych aplikacjach telefon grzeje się niemiłosiernie co mnie drażni, u niektorych w FW 2.3.3 występuje uciążliwy battery drain w systemie u niektorych nie , a ta różowa plama jest jak death grip w IP obydwa telefony mają zalety i wady ja bym uznał remis :P , chcesz gry wypasione wez Iphone chcesz , fotki dobre film kazdy odtworzyc i zeedytowac sbie cały system weź SGS II

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych