Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#226 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 lipca 2011 - 20:41

...w praktyce Samsung jest szybszy tylko w przeglądarce... W teście przeglądania netu po wifi z iPhone'a 4 wycisnęli 7 godz 40 min, a z SGS2 4 godz 22 min, wynik nie wymaga komentarza...

Ja jednak pokuszę się o komentarz.
Porównywaliśmy z kolegą działanie tych samych stron, na tym samym WiFi ip4 vs GII.
Przeglądarka u mnie wyświetlała do 3x szybciej.
Czasem było tak, że ja już zdążyłem przeczytać stronke, a koledze dopiero się załadowała.
Więc wynik 2x mniej na baterii daje w rezultacie więcej załadowanego i przeczytanego materiału na GII.
Tak czy inaczej mniej straconego czasu na czekanie, aż się załaduje. ;)

#227 mico11

mico11
  • 184 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lipca 2011 - 22:08

Dziękuje za cenzurę !

#228 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 lipca 2011 - 22:23

Ja jednak pokuszę się o komentarz.
Porównywaliśmy z kolegą działanie tych samych stron, na tym samym WiFi ip4 vs GII.
Przeglądarka u mnie wyświetlała do 3x szybciej.
Czasem było tak, że ja już zdążyłem przeczytać stronke, a koledze dopiero się załadowała.
Więc wynik 2x mniej na baterii daje w rezultacie więcej załadowanego i przeczytanego materiału na GII.
Tak czy inaczej mniej straconego czasu na czekanie, aż się załaduje. ;)

Ciekawe czy muze i filmy tez słuchasz/oglądasz w przyspieszonym tepie żeby zdążyć przed końcem baterii.

#229 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 06 lipca 2011 - 22:27

Ciekawe czy muze i filmy tez słuchasz/oglądasz w przyspieszonym tepie żeby zdążyć przed końcem baterii.

Hahahahahah. Stary wpis roku :)

#230 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 06 lipca 2011 - 22:34

Iro, tylko że przeglądarka w telefonie to tylko jeden z elementów. Co z tego, że będziesz szybko przeglądał neta, jak w połowie dnia nikt nie będzie się mógł do Ciebie dodzwonić bo padnie Ci bateria. Według mnie poprzez przesunięcie premiery nowego iPhon'a, Apple straci trochę klientów na rzecz właśnie Samsunga. Jeśli komuś kończy się umowa np. z 3gs w wakacje, to ma dylemat. Wybrać 'starego' iPhona 4 czy tak bardzo reklamowanego, zachwalanego super smartfona SGS2. Zmasowana kampania reklamowa Samsunga oraz atrakcyjna cena mogą skusić nawet wiernych użytkowników iPhonów, chcących zaznać pewnej odmiany.

#231 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 lipca 2011 - 22:48

Iro, tylko że przeglądarka w telefonie to tylko jeden z elementów.

Ja odniosłem się do tego, co napisał Mirko791.
Muzyka, czy inne rzeczy nie "żrą" tak baterii.
Jak korzystam z internetu, to max 24 godziny mi trzyma. Jak dzwonię i odbieram telefony to 3 dni.
Muzyki słucham z radia. Filmy wolę na większym ekranie.

#232 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 06 lipca 2011 - 22:48

mi sie wlasnie skonczyla umowa z 3GS i ... przedluzylem na nastepne 2 lata z zastrzezeniem ze telefon wybiore za 3 mies :)

#233 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 06 lipca 2011 - 23:01

Czekasz na piątkę czy bierzesz Samsunga?:)

#234 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 06 lipca 2011 - 23:08

wracając do narzekań na itunes to jak mialem sgs to Samsung KIES przy synchronizacji z outlookiem to była dopiero porażka raz działał raz nie

#235 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 06 lipca 2011 - 23:17

czekam na iP5, jestem swiadomy ograniczen Apple ale nie przeszkadza mi to, od 3.0 system jest juz w miare uzyteczny. Zreszta zainwestowalem w ten system- programy itd i nawet nie chce zmieniac.

#236 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 06 lipca 2011 - 23:31

Zreszta zainwestowalem w ten system- programy itd i nawet nie chce zmieniac.

To też ważny argument, za którymś z ww. A chyba nikt wcześniej nie wspomniał?

#237 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 lipca 2011 - 23:40

ja tylko czekam kiedy po wyjściu iP 5 nagle na allegro zaroi się od prawie nie używanych SGS II ;)

#238 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 07 lipca 2011 - 01:03

Mi się tych aplikacji przez 3 lata trochę nazbierało, nawet sam się zdziwiłem ile. Przesiadka na inny system oznacza kupowanie tego wszystkiego od nowa. Musiałyby zaistnieć jakieś nadzwyczajne okoliczności żebym się zdecydował.

#239 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2011 - 07:53

Ja również mogę w tej chwili przedłużyć umowę i byłem bardzo zainteresowany s2, bo w zasadzie ipek już mi się znudził, ale poświęciłem trochę czasu na poczytanie o tym telefonie (nie tylko polskich stron/blogów, gdzie kipi sponsoringiem Sama) i już nie do końca jestem przekonany co do tego fona, choć nadal mi się bardzo podoba i zachęca funkcjonalnością i bajerami, których brak w ip (zwłaszcza wielkość ekranu). A co na "nie"? Po pierwsze grzanie się telefonu. Jest to bardzo duży problem, opisywany przez posiadaczy, ale i recenzentów. Telefon przy grze typu Asphalt potrafi się co niektórym nagrzać do mocno odczuwalnego gorąca. Również przy innych czynnościach wymagających pojawia się wysoka temp. Podobno aktualizacja softu trochę pomogła, lecz problem wciąż występuje. Wpływ mająto ponoć także jakieś procesy działające w tle itp., które można usunąć. Ale reasumując: trzeba kombinować, by się tego pozbyć, a i tak na chwilę i nie całkiem. Pewnie dlatego Sam, świadom tego problemu, zastosował tak cienka klapkę z tyłu, by było "chłodniej". Druga rzecz to ekran. Od tego ciepła żółknie, podobnie jak matryce w iMac. Złe odprowadzenie ciepła powoduje przebarwienia. Trzecia rzecz to ekran. Tym razem odbijanie się na ekranie elementów stale wyświetlanych. Tzn. np. belka przeglądarki potrafi zostać odbita na ekranie. Nie widać tego mocno, ale problem jest dość znany. Bateria: dość mało wytrzymała, choć to akurat zrozumiałe przy takich parametrach. Zastosowany procesor: nie obsługuje niektórych gier i nie wiadomo czy twórcy przepiszą je na niego, a obawiam się, że nie, bo nowy fon Sama Z ma już Tegrę. Kwestia aktualizacji softu: na początku roku ma wyjść nowy ujednolicony system od google dla wszystkich urządzeń. Istnieje prawdopodobieństwo, że s2 go nie dostanie. Pewnie wtedy wyjdzie nowy, poprawiony s2 z tegrą i nowym softem. To by było na tyle. Poza tym fon ma oczywiście wiele plusów, które już wymieniano, jednak pytanie czy minusy nie przysłaniają nam plusów (ekran, usb, otwartość Andka).

#240 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 07 lipca 2011 - 13:45

@hasos Co do otwartości Androida, to dla jednych jest to wada, dla drugich zaleta. Ponieważ na Androidzie możesz sobie spokojnie podkręcać procesor, dodać ilość Ram Swap itd. Ogólnie wszystko to daje Root, po którym tracisz gwarancję. Ale zawsze możesz spokojnie zrobić Unroot, więc nie ma w tym nic niebezpiecznego. A jak ktoś nie chce się bawić w te root'y itp , to po prostu korzysta z niego jako telefonu, przenośnej konsoli (chociaż co do Galaxy S II to jest kiepsko, ale przy tak dużej mocy obliczeniowej, to Koreańczycy zawalili spawę na całej linii) To tyle, Pozdrawiam

#241 rapa

rapa
  • 42 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 18:13

Nie ma co czekac na ip5 bo i tak na poczatku bedzie chodzil po 5k %) a potem "łaskawie" stanieje do 3k.wiecej niz 1,5k nie mam zamiaru płacić za fona bo i tak zmienić trzeba za rok.czysta paranoja.

#242 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 18:18

Kiedy iP kosztował 5k?

#243 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 18:50

@szela_512
Nie przesadzałbym z tą otwartością.
Owszem, kod Androida jest otwarty, ale przeciętny użytkownik nie ma z tego tytułu żadnych korzyści. System jest otwarty przede wszystkim dla OEM-ów, po to by Google mogło chronić swój tyłek uchylając się od odpowiedzialności za naruszenia patentów firm trzecich i dlatego, że część kodu wykorzystanego do jego budowy była już wcześniej otwarta.
Dla większości nabywców otwartość Androida jest tylko ładnie brzmiącym, ale pustym hasłem.

Bez dostępu do roota, zarówno w telefonie z Androidem jak i w iPhonie praktycznie nic nie zrobisz. Żeby bawić się w jakiekolwiek modyfikacje i w jednym i w drugim musisz uzyskać dostęp do plików systemowych (odpowiednio root i JB). Swap i OC nie nie są w przypadku iPhone'a niczym nadzwyczajnym.

I jeszcze jedno - rootowanie (podobnie jak JB) utraty gwarancji nie powoduje.

@dirk.diggler
Jakiś rok temu. Pamiętam nawet ceny przekraczające 6k PLN...

#244 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 07 lipca 2011 - 18:55

patrząc na ceny juz nie warto kupowac ip4 tym bardziej nie bedzie warto kupowac ip5 przy tych cenach gdzie mozna kupic sgs2 cz lg swift 3d za 2koła

#245 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 18:57

@tryt
ale to na Allegro, sprowadzane. Wykorzystywano parcie na nowego iP + to że nie było go u operatorów. I golono wszelkich napaleńców i naiwniaków:)

#246 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 19:16

@dirk.diggler
Tak, Allegro miałem na myśli.

#247 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 lipca 2011 - 20:06

bo i tak zmienić trzeba za rok.czysta paranoja.

A kto Ci każe zmeiniac? Akurat iPhone ma średnio wsparcie na 3 lata wiec opłaca sie wydać wiecej na starcie.

#248 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 20:36

Nie ma co czekac na ip5 bo i tak na poczatku bedzie chodzil po 5k %) a potem "łaskawie" stanieje do 3k.wiecej niz 1,5k nie mam zamiaru płacić za fona bo i tak zmienić trzeba za rok.czysta paranoja.

Eeee, co rok tylko? Ja co miesiąc zmieniam. A na serio to dopiero niezłą paranoją jest zmiana telefonu co rok.

#249 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 07 lipca 2011 - 20:48

@tryt Ja czytałem , że root powoduje utratę gwarancji itd.No ale jakby pomyśleć na "zdrowy rozum" to jeżeli można go(telefon z Androidem) szybko unroot'ować to wiąże się to z tym , że nie tracimy gwarancji:) @ rapa Zmiana telefonu co rok to tragedia:)Chyba , że jest to produkt Apple.Bo jak tu już wcześniej pisano/mówiono , iPhone'y mają wsparcie na około 3 lata od premiery , więc nie ma po co zmieniać fona:DA weź sobie np taki iPhone 3Gs , premiere miał w 2009 i nadal daje radę większości telefonów z Androidem w wydajności np w grach:) Pozdrawiam.:D

#250 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 lipca 2011 - 22:15

@tryt
Ja czytałem , że root powoduje utratę gwarancji itd.No ale jakby pomyśleć na "zdrowy rozum" to jeżeli można go(telefon z Androidem) szybko unroot'ować to wiąże się to z tym , że nie tracimy gwarancji:)

Pozdrawiam.:D

A czytałeś też może, że SGS2 zbiera informacje o tym ile razy był wgrywany nieoryginalny room, i na tej podstawie tracisz gwarancję? Można to skasować, ale trzeba mieć jakiś tam specjalny USB, a to już większa przeszkoda, niż kliknięcie unroot.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych