Posted 07 July 2011 - 07:53
Ja również mogę w tej chwili przedłużyć umowę i byłem bardzo zainteresowany s2, bo w zasadzie ipek już mi się znudził, ale poświęciłem trochę czasu na poczytanie o tym telefonie (nie tylko polskich stron/blogów, gdzie kipi sponsoringiem Sama) i już nie do końca jestem przekonany co do tego fona, choć nadal mi się bardzo podoba i zachęca funkcjonalnością i bajerami, których brak w ip (zwłaszcza wielkość ekranu). A co na "nie"?
Po pierwsze grzanie się telefonu. Jest to bardzo duży problem, opisywany przez posiadaczy, ale i recenzentów. Telefon przy grze typu Asphalt potrafi się co niektórym nagrzać do mocno odczuwalnego gorąca. Również przy innych czynnościach wymagających pojawia się wysoka temp. Podobno aktualizacja softu trochę pomogła, lecz problem wciąż występuje. Wpływ mająto ponoć także jakieś procesy działające w tle itp., które można usunąć. Ale reasumując: trzeba kombinować, by się tego pozbyć, a i tak na chwilę i nie całkiem. Pewnie dlatego Sam, świadom tego problemu, zastosował tak cienka klapkę z tyłu, by było "chłodniej".
Druga rzecz to ekran. Od tego ciepła żółknie, podobnie jak matryce w iMac. Złe odprowadzenie ciepła powoduje przebarwienia.
Trzecia rzecz to ekran. Tym razem odbijanie się na ekranie elementów stale wyświetlanych. Tzn. np. belka przeglądarki potrafi zostać odbita na ekranie. Nie widać tego mocno, ale problem jest dość znany.
Bateria: dość mało wytrzymała, choć to akurat zrozumiałe przy takich parametrach.
Zastosowany procesor: nie obsługuje niektórych gier i nie wiadomo czy twórcy przepiszą je na niego, a obawiam się, że nie, bo nowy fon Sama Z ma już Tegrę.
Kwestia aktualizacji softu: na początku roku ma wyjść nowy ujednolicony system od google dla wszystkich urządzeń. Istnieje prawdopodobieństwo, że s2 go nie dostanie. Pewnie wtedy wyjdzie nowy, poprawiony s2 z tegrą i nowym softem.
To by było na tyle.
Poza tym fon ma oczywiście wiele plusów, które już wymieniano, jednak pytanie czy minusy nie przysłaniają nam plusów (ekran, usb, otwartość Andka).