@ciki dzięki za dobre rady (jak zwykle zresztą) Wiesz, tak sobie myślałem (odnośnie tej rozbudowy karty dźwiękowej Focusrite, o której wspominałeś) i chyba doszedłem do wniosku, że jednak pozostanę przy tej Saffire PRO DSP 24. Skłonił mnie ku temu głównie fakt, iż wiem, że ja nie będę chciał rozbudowywać tej karty, ponieważ nie należę do ludzi, którzy muszą mieć podpiętych kilka instrumentów/mikrofonów itp. NARAZ! Ja preferuję nagrywanie dźwięku osobno z każdego urządzenia, następnie odłączenia go i podłączenia kolejnego itd. Wolę pracować najpierw nad jednym brzmieniem np.najpierw nagrać Viruska, stworzyc/zaprogramować/zautomatyzować itd. w 100% dobrą główną melodię/aranżację/cokolwiek co czasami trwa tygodniami nawet.... oczywiście w między czasie podkładać jakieś ROBOCZE! elementy typu/rytm/akordy dźwięków z software VST itp. żeby wstępnie zobaczyć czy brzmi itd. ale wiesz, wszystko pojedyńczo, dopiero póżniej na WAV lub AIFF w 24/96 i wtedy zabieram się za kolejną rzecz np. nagrywanie wokalu lub innego instrumentu i tak samo gdy już skończę, całość na SOLO zgrywam do WAV/AIFF w 24/96 mixdownuję daną partię utworu, nad którą pracowałem i zabieram się za kolejne itd. dopiero na końcu wszystko ze sobą łączę co może potrwać kolejne tygodnie/miesiące... Czasami oczywiście trzeba znowu coś dograć bo w trakcie łączenia wszystkich instrumentów/partii utworu można dojśc do wniosku, że np. dany instrument musi mieć lekko zmienioną barwę itp. ale dla mnie nie jest to żaden problem, żeby na nowo podłączyć instrument i go ponownie nagrać, BA! nawet powiem, że czuję się bezpiecznie, bo wiem, że wszystko mogę w spokoju powoli i dokładnie zrobić tak jak chcę. Czyli tak jak mówiłem, nie jestem zwolennikiem robienia muzyki na żywo w sensie że wiesz, popisy na zasadzie pokazania ile to mi instrumentów HW może może zagrać jednocześnie i kamerować to w ciemnym pokoju jak mi te wszystkie lampi swiecą i wgrywać na YT, bo tak się muzyki nie robi. Według mnie profesjonalny utwór powstaje z "dłubania" MYSZKĄ! Niestety, czas, poswięcenie a przede wszystkim CHĘĆ zrobienia dobrego kawałka. Tak więc chyba jednak zostanę przy tym Saffire PRO DSP, a ten ADAT to chyba mnie się nie przyda? hihih

---------- Wpis dodano o 10:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:12 ----------
Odnośnie L. to mnie trochę uspokoiłeś... właśnie o to mi chodzi, żeby wziąć tylko rozpakować to pudło i się cieszyć hehe

Mówisz, że aż 9 DVD? UU to sporo...
---------- Wpis dodano o 10:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:17 ----------
Odnośnie monitorów, przeczytam ten temat, który mi podałeś, dzięki!
---------- Wpis dodano o 10:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:19 ----------
@ksamus raczej mnie nie stać na mac pro, bo nie zamierzam wydać dziesiątki na samego kompa, celuję w iMaca jeśli już.

Poszukam trochę rzeczy, w linku o pomocy do logica-dzięki za linki! Apropo tego kanału na YT, nigdy nie ufaj komuś kto mówi, że jedną z najlepszych rzeczy w danym programie jest zwalnianie CZEGOKOLWIEK metodą "stretch" tak jak na tym filmiku
YouTube - 3 Things I Love about Logic 9 pomijając już fakt, że ta piosenka brzmi jak krowi wymiot, to utworu nie zwalnia się tak jak on tam mówi bo przy funkcji stretch zawsze powstaje tak zwane "trrrsskk" co zresztą bardzo dokładnie słychać na tym filmiku, to jeszcze na początku 3 minuty dosłownie po kolejnym "trrrsnięciu" gość stopuje utwór i mówi "czy to nie piękne" haha na litość boską, taka funkcja to jest klasy idżeja dens, a jeśli wy tego nie słyszycie to trudno... utworu nie zwalnia się w ten sposób, jeśli już to poprzez PITCH BAND, zazwyczaj nie traci na jakości brzmienia (może nawet polepszyć) choć jak wiadomo zmienia tonację, natomiast podobało mi się jak tłumaczył działania kompresora
---------- Wpis dodano o 10:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:45 ----------
@ksamus no tak, zamierzam dopkupić klawiaturę sterującą m-audio do Virusa