Virus Ti2 / USB / Karta dźwiękowa
Napisano 29 kwietnia 2011 - 18:18
Napisano 29 kwietnia 2011 - 21:30
Napisano 29 kwietnia 2011 - 22:11

Napisano 29 kwietnia 2011 - 22:26
Napisano 29 kwietnia 2011 - 23:09
Pytam o tego Virusa, bo planuje zbudować nowe studio domowe, budżet 20 000 PLN. Mam już wybrany dobry komputer stacjonarny PC za 4500zł oraz program Cubase6. Pozostaje mi 13 000zł. Teraz szukam karty dźwiękowej, instrumentu, mikrofonu i monitorów. Dlatego pytam o tego Virusa... Czy zastosowanie go jako karty dźwiękowej jest dobrym rozwiązaniem? Ksamus, jaką kartę polecałbyś ewentualnie do Virusa? Co sądzicie o zastosowaniu Tc Powercore X8 jako karty dźwiękowej zamiast Virusa? Chodzi o to, ze nie chciałbym zakupić czegoś, co później by się "gryzło" bo po zakupie wszystkich rzeczy nie chciałbym poświęcać czasu na rozwiązywanie jakichkolwiek problemów, tylko od razu wziąć się do roboty!

---------- Wpis dodano 30.04.2011 o 00:07 ---------- Poprzedni wpis dodano 29.04.2011 o 23:45 ----------
@ksamus chciałbym pracować w 24/96 w Cubase na głównym projekcie (całość w 24/96) dopiero później na MIXDOWN do WAV oczywiście moze iść w 16bit/44.1kHz ale całość chciałbym słyszeć w 24bit/96kHz
---------- Wpis dodano o 00:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:07 ----------
żebym miał pewność, że cały utwór mógłbym eksportować do pliku WAV lub AIFF właśnie w tej rozdzielczości/częstotliwości 24/96
Napisano 29 kwietnia 2011 - 23:20
Napisano 30 kwietnia 2011 - 11:17
Jeśli chodzi o zakup PC, pisałem, że mam już wybrany PC ale jeszcze nie kupiłem. Oczywiście chciałbym maka, ale nie chcę wydawać 8000zł. na samego kompa, bo może mi na mniej rzeczy starczyć. Chyba, że może znasz jakąś magiczną konfigurację za 20 000PLN Mac+reszta?? 3 Warunki: wszystko nowe, w polskim sklepie, na fakturkę.
Ile kosztuje ten Logic? Zależy mi przede wszystkim na dobrym brzmieniu, taki jakie oferuje właśnie TC Powercore X8. Mogę mieć nawet stałe wtyczki, które pracowałyby wyłącznie na jednej platformie (jak w przypadku TC Powercore X8) lecz zależy mi na mocnym brzmieniu powyżej 44.1 kHz odtwarzane w czasie rzeczywistym, na koniec oczywiście może iść na WAV/AIFF w 16bit/44.1kHz ale oryginalny projekt musi mieć 24bity i powyżej 44.1kHz. Jeśli znasz jakąś konfigurację z MAKIEM to proszę o Twoją pomoc w doradzeniu, co kupić. Dziękuję!
Od razu mówię też, że nie zależy mi na karcie dźwiękowej, która ma dużo wejść i wyjść, zależy mi na takiej, do której podepnę jedną klawiaturkę sterującą i jakiś instrument MIDI/lub analogowo i przedwzmacniacz mikrofonowy dobry (zazwyczaj są dwa chyba jeśli już? mi styknąłby tylko 1 a dobry ale jak już będą 2 to OK) chodzi o to, że nie chciałbym płacić za ilość wejść i wyjść, tylko wolałbym mieć po jednej opcji...
---------- Wpis dodano o 12:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:51 ----------
czyli odnośnie brzmienia / karty dźwiękowej / interfejsu audio - chodzi mi o małego "potwora" czyli mocne brzmienie z jak najmniejszą ilością wejść każdego rodzaju, czyli żebym mógł podpiąć wszystko lecz w pojedyńczych egzemplarzach (jeśli coś takiego w ogóle istnieje) ???
Napisano 30 kwietnia 2011 - 12:04
Napisano 30 kwietnia 2011 - 13:16
hmm wiesz co, to jest chyba zdanie wyrwane z kontekstu, nie wiem czy do końca na temat tego co chciałem przekazać od siebie, być może coś źle tłumaczę

---------- Wpis dodano o 13:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:55 ----------
Inną sprawą jest fakt, że chociażby WAV 24/96 zajmuje 2 razy więcej niż WAV w 16/44.1 więc chyba jest jakaś różnica?

---------- Wpis dodano o 14:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:59 ----------
Oczywiście, że niektóre karty mają większą inne mniejszą moc. Na tańszej karcie typu M-audio audiophile 24/96 utwór będzie bardziej cichy niż na tej która kosztuje ponad 2000zł z lepszymi przetwornikami...
---------- Wpis dodano o 14:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:02 ----------
A jeśli chodzi o słuch i wiedzę, uwierz mi, że wszystko jest na najwyższym poziomie

---------- Wpis dodano o 14:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:12 ----------
Więc jeśli chcesz mi pomóc w doborze czegoś do MAKA, do sumy, o której mówiłem, to napisz proszę w skrócie co proponujesz (łącznie z oprogramowaniem, interfejsem audio i instrumentem) Dzięki!
Napisano 30 kwietnia 2011 - 15:19
Co do propozycji budowy studia na macku:
iMac 27" i3 3.2GHz/ 4G/1TB/5670 MC510LL/A (1575204696) - Aukcje internetowe Allegro
imac 27 tylko dlatego, że 21 mają problemy z matrycami a pozatym nom 27 cali to spory opszar roboczy Mac Pro był by dośćdrogi nowy plus do tego jeszcze jakiś monitor dlatego proponuje imac
Logic Studio Pro 9 / Pełna Wersja/ Folia/ MB795Z/A (1572130592) - Aukcje internetowe Allegro
do tego lodzio kwota to 1300zł do tego karta
Focusrite Saffire Pro 40 i/0 | Digital DJ | Interface / Karty Dźwiękowe | DJBox.pl Dj, Nagłośnienie, Oświetlenie, Mixery, Odtwarzacze, MP3, Reloop, Numark,
Karta to Focusrite Saffire Pro 40 dobre brytyjskie brzmienie do tego wszystkie potrzebne złącza in/out i naprawde bardzo dobre prempy
Koszty to 6600zł+1300zł+1800zł= 9700zł zostaje Ci jeszcze 10300zł na reszte sprzętu typu virus, wtyczki i cała reszta pierdułek. Nie wiem czy będziesz kupował monitory?? Czy już jakieś pisiadasz i nie przewidujesz przesiadki.
@ksamus
Wiem wiem że są dwie drogi, które ty podałeś tylko kwestia jest tego typu czym dysponujemy, a czym dysponujemy zależy od zasobności naszego prtfela. Nie zrozum mnie źle nie chcę podejmować dyskusji co brzmi lepiej czy soft czy pudło bo tu odpowieć jest jedna i bez dyskusyjna.
Napisano 30 kwietnia 2011 - 22:27
Napisano 30 kwietnia 2011 - 22:54
Ale jak dobrze wiesz z logicznego i
Z artystycznego punktu widzenia 96/24 jest ok muzyka nie zna granic ani zdrowego rozsądku a tym bardziej praw fizyki czy nauki. Każdy proces twórczy który ma to ma w sobie ducha i to "coś" jest procesem poprawnym i jedynym słusznym dla artysty i czy to będzie kręcenie galkami czy tupanie stopo o podłogę czy uderzeniem paznokciem w pusta szklankę jest on poprawny.
Napisano 01 maja 2011 - 12:04
Napisano 01 maja 2011 - 22:48
---------- Wpis dodano o 23:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:55 ----------
moje audio? hmmm YouTube - M-Audio Fast Track Ultra
---------- Wpis dodano o 23:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:08 ----------
dźwięk jest subtelny i szpilkowy, 100% do progressive house, idealny dla niektórych instrumentów w stylu deadmau5... W 24/96 jest królestwo.

---------- Wpis dodano o 23:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:18 ----------
@kokos tak, dla niektórych oblepianie pianką studia jest ważniejsze niż zrobienie dobrego kawałka :>
---------- Wpis dodano o 23:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:26 ----------
a jak przesłuchasz demówki człowieka, który piankuje studio i zastawia pułapki basowe po kątach, to słyszysz coś co przypomina trochę midi próżniowe
---------- Wpis dodano o 23:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:29 ----------
@ksamus kiubejs kiubejs kiubejs
---------- Wpis dodano o 23:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:35 ----------
nie mam nic przeciw logic9, pewnie ma ogromne możliwości... ale mnie jednak ten design odstrasza, teraz muszę kupić Cubase6 już wkrótce, bo nowy wygląd serio mi się podoba (+kilka nowych funkcji)
---------- Wpis dodano o 23:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:38 ----------
a i sorki ale ja na wszystko mówię chyba rozdzielczość hihi
---------- Wpis dodano o 23:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:42 ----------
preset? hmm jedyne co mi się kojarzy to to, że preset to jest coś, co może być zaprogramową funkcją lub torem efektu lub czymkolwiek, co ma w sobie dane "ustawieniowe" (coś podobnego do patternu) nie wiem, nie znam się na nazwach, ja na czuja lecę wszystko, jak kret

Napisano 01 maja 2011 - 23:07
Napisano 02 maja 2011 - 07:13
---------- Wpis dodano o 08:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:01 ----------
co sądzicie o tym modelu maca do Logica9 ???Vobis.pl - Komputer Apple MAC mini Core 2 Duo 2.66GHz 4GB 320M 2x500GB MacOS
+jakiś monitorek LG 23" podpięty do niego. Pewnie nie w tym sklepie co wkleiłem, chodzi mi o sam model... Czy Logic9 chodziłby dobrze na tym macu? (np gdybym odpalił na nim virusa ti2 + kilka wtyczek VST, nie zwalniałby mi ten komp?) a i jak poradzić sobie z tandetnymi wejsciami firewire w macu? Można dokupić coś, żeby polepszyć te wejścia?
Napisano 02 maja 2011 - 13:38
Napisano 02 maja 2011 - 13:54
Napisano 02 maja 2011 - 20:06
a z tego samego powodu że radia są pełne dźwiekowej kupy granej przez muzykow, ktorzy dla kupki szmalcu wykonuja kupę.
oraz dlatego:
YouTube - Radio Friendly Song
Oraz: wiele produkcji jest robionych na kolanie i w warunkach urągających nie tylko zasadom sztuki, ale rownież zasadom higieny pracy. Oraz: państwo nie wspiera artystow. Oraz jesteśmu zapóźneni kulturalnie, bo w UK wzorcem jest LedZeppelin etc.. a u nas Ich Troje. Oraz: drożyzna i ogónie jest...blabla.... już mi sie nie che pisać etc... Ale mam dla Ciebie rozwiązanie: na (prawie) każdym CD jest info kto co robił. Więc możesz zawsze zasięgnąc informacji u źródla: zadzwon i zapytaj: kolego ale czemu ta kupa??? (chociaz odn. mozliwości CD nie kumam o co Ci chodzi tak do końca)
@ nowe studio
do powaznej produkcji OMIJAJ maca mini, tzn chcesz to kup, ale nie pros żebym Ci pisal czemu masz omijać;-). Ciki Ci dobrze radzi. Teraz dobry moment, bo nowe imaki wychodzą i te co teraz byłu naj, naj juz za kilka dni nie bedą, więc dystrybutorzy chetniej beda sie pozbywać zapasów. aa no i OMIJAJ iSpoty
ŻADEN DAW nie brzmi sam z siebie lepiej od innych. Bzdura też jest, że np. na X albo Y mozna zmiksować super a na Z - tylko biednie. Napisalem ci tylko, że L. ma zestaw lepiej brzmiacych pluginow i instrumentów, czyli narzedzi za pomoca których kształtujesz brzmienie. Oczywiście, jesli dokupisz zestaw pluginow Sonnoxa, Softube, czy UAD-a, to szanse się wyrownuja. Ale biorąc pod uwagę co dostajesz w zestawie - pod kątem zarówno ilości jak i jakości - Logic Rulez. Banalny przyklad pierwszy z brzegu - nie tyle mający związek z jakościa PLUGINU, o ile z jakościa pracy: EQ z wbudowanym analizatorem widma preEQ i postEQ.
Drugi z brzegu: compresor mający tryby pracy: digital, FET, VCA, opto, i kilka innych. Z saturacją i wet/dry
a tych pluginow jest ze czterdzieści i sam nie wiem co jeszcze się w nich mieści ;-)
Ale ja tam specjalnie na L. Cię nie namawiam, bo później będziesz pisal na forum a jak zrobić to a tamto ;-)
Napisano 03 maja 2011 - 12:29
Co do karty czy potrzebujesz aż takie pudło czy jest sens wydawać 3 tyś, żeby stała i nie będziesz w stanie wykorzystać jej możliwości i potecjału który ta karta ma ja myśle, że w domowy studiu to będzie przerost formy na treścią. Saffire 40 to już spore pudło i ogromne możliwości. Musisz sobie odpowiecieć na pytanie czy jest mi potrzebna aż taka karta.
Co do programu DAW proponuje poczytać ten wątek: http://myapple.pl/au...a-poczatek.html tam była bardzo dobra dyskusja na ten temat.
Co do internetowego kiczu jest tego naprawdę aż za dużo, ale to jest internet tu każdy może pisać bez względu na wszystko tak samo jak zamieszczać swoje "prace". W internecie jest też dużo miejsc które prezentują naprawdę rzetelne i sprawdzone informacje. Ja na przykład bardzo dużo czytam w necie i to jest dość spore źródło wiedzy dla mnie choć czasem zdarza się przeczytać jakoś nie potwierdzoną informacji i niestety posiadać jak się okazuje błędną wiedzę, ale jak się dobrze selekcjonuje i szuka to są bardzo rzadkie incydenty.
@nowe studio
Tak z ciekawosci pisales, ze pracujesz na M-audio a jakie odsluchy??
Napisano 06 maja 2011 - 16:02

Napisano 06 maja 2011 - 17:27
Napisano 06 maja 2011 - 21:51
Napisano 07 maja 2011 - 00:55
Napisano 07 maja 2011 - 00:58
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych