Obczyzna
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:23
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:23
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:25
Jak chcesz:@squid, nie przesadzaj. Guardian to coś na kształt naszej Trybuny
BBC News - Pensioner poverty 'drops by a third' tyle, ze to dotyczy 2008 czyli tuz przed kryzysem.
British pensioners among the poorest in Europe - Times Online
David Prosser: How to tackle pensioner poverty - Business Comment, Business - The Independent
Generalny wydzwiek jest taki, ze na panstwowej emeryturze nie wyzyjesz.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:28
Rzeczowa dyskusja, to argumenty poparte przykładami. Samo "nienawidzę" nie wystarczy. Nienawidzisz, to napisz dlaczego. To nie jest ankieta, w której zbieramy głosy za i przeciw wyjazdowi, tylko zbieramy opinie czy, gdzie i czemu warto wyjechać. To, że uwielbiasz Amerykanów i ich kraj, to nie jest argument, bo nie został poparty konkretami.Decyzję o wyjeździe OP z całego serca popieram. Nienawidzę naszego kraju z wielu powodów, i sam gdy tylko zdobędę upragnione wykształcenie i jakiś tytulik planuję wyjechać do Stanów (uwielbiam ten kraj i tamtejszych ludzi).
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:32
Dlaczego mam płacić 32% podatek?! A nie 18%
Bo moze dawac tyle bez- i niebezposrednich korzysci spolecznych, ktorych nie mozna za te kilkanascie procent roznicy kupic, ze warto. Przynajmniej w Szwecji tak to dziala.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:33
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:34

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:40
OK, ale my tu dyskutujemy o przyszlej emeryturze tych co teraz wyemigruja i czy wzglednie lepsza sytuacja emerytow w zachodniej europie dzis automatycznie przelozy sie na ich sytuacje za 40 lat.Młodzi mogą zarobić na swoją starość, starzy już nie mają takiej możliwości. (...) Trzeba być konsekwentnym i uczciwym wobec społeczeństwa dzierżąc władzę i rząd UK taki jest niezależnie od opcji politycznej u władzy.
Dzisiejsze wyliczenia przyszlych emerytur to tylko obietnice. Jak panstwo nie bedzie stac na wyplacanie wysokich emerytur panstwowych to go po prostu nie bedzie stac. Zadne gadanie o uczciwosci i zobowiazaniach nic tu nie da. Z pustego w prozne nie nalejesz.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:42
Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:43
Jak chcesz:
BBC News - Pensioner poverty 'drops by a third' tyle, ze to dotyczy 2008 czyli tuz przed kryzysem.
British pensioners among the poorest in Europe - Times Online
David Prosser: How to tackle pensioner poverty - Business Comment, Business - The Independent
Generalny wydzwiek jest taki, ze na panstwowej emeryturze nie wyzyjesz.
Hehe, Independent to też lewica

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:55
Mylisz sie, The Independent to centrum :-)Hehe, Independent to też lewica
Nie, nie czepiam się. Po prostu różnica między ubóstwem emerytów w PL i UK jest znaczna. Życzę naszym najbiedniejszym emerytom leków za darmo, chociaż tyle.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:12

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:25
Masz tez link do artykulu The Times / The Sunday Times a to prawica jak sie patrzy :-)No dobra, centrolewica
Dla mnie wszystko, co popiera socjal i libdemsów to lewica.
A tak na serio. Zyjac w danym kraju porownujesz sie do poziomu zycia innych w tym kraju. Wiec nie mozna porownywac brytyjskiego emeryta do polskiego.
Bo w ten sposob nalezy powiedziec, ze Polska to kraina miodem i mlekiem plynaca w porownaniu z taka Uganda i polski emeryt powinien politykow po butach calowac tak ma dobrze.
Zauwaz tez, ze u brytyjskiego emeryta panstwowa emerytura jest coraz mniejsza i mniejsza czescia tego co dostaje - na reszte musial uskladac z wlasnej kieszeni.
Autor watku prosil o rady i doswiadczenia. I moja rada jest taka, zeby nie zachlysnac sie wzglednie wysoka pensja tylko od razu czesc przeznaczyc na przyszlosc. Albo odkladajac w banku, kupujac nieruchomosc, wplacajac na prywatna emeryture inwestujac w edukacje (sensowna) dzieci.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:30
Można. W kontekście wyboru kraju, do którego ma się wyjechać i w nim żyć, właśnie porównanie poziomu życia emeryta w danym kraju i w naszym jest jak najbardziej na miejscu. Aczkolwiek masz rację, że nie ma gwarancji, że za 20 czy 40 lat też taka dysproporcja będzie.Zyjac w danym kraju porownujesz sie do poziomu zycia innych w tym kraju. Wiec nie mozna porownywac brytyjskiego emeryta do polskiego.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:37
No dobra, centrolewica
Dla mnie wszystko, co popiera socjal i libdemsów to lewica.
Uwielbiam takie teksty. Charakterystyczne dla ludzi, ktorzy niczego nie doswiadczyli.
Jak zdrowys i samotnys to sie ciesz i milcz. Gdy juz cos przezyjesz i doswiadczysz wtedy mozemy pogadac.
Swoja droga jakos wszyscy narzekaja na ten nasz kraj a w kierunkach emigracji nie widze ani Czech ani Slowacji, ani Wegier ani Rumuni Bulgarii czy czego tam jeszcze.
Ku...a o co Wam chodzi z tym narzekaniem? Czy Wy naprawde nie jestescie w stanie pojac od czego nasza demokracja zaczynala?
Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:42
Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:51
Uwielbiam takie teksty. Charakterystyczne dla ludzi, ktorzy niczego nie doswiadczyli.
Jak zdrowys i samotnys to sie ciesz i milcz. Gdy juz cos przezyjesz i doswiadczysz wtedy mozemy pogadac.
To do mnie? Sorry, ale trochę już żyję i przeżyłem. Jakieś 40 lat obietnic i zaciskania pasa, bo jutro będzie lepiej. Więc nie każ mi milczeć, bo to co najmniej niegrzeczne. Chcesz uczestniczyć w rozmowie, to zachowaj minimum formy i ogłady.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:58
. Jakieś 40 lat obietnic i zaciskania pasa,
Kto Ci tyle obiecywal?
Juz same takie teksty swiadcza o osobie gloszacej. Oglada to tez rozmowa o faktach a nie wymyslach.
@squid
Wielkie pudlo.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:04
Tani chwyt odbierac glos wszystkim, ktorzy nie "doswiadczyli", a samemu stawiac sie w roli "doswiadczonego" (cokolwiek mialoby to oznaczac, zeby zawsze mozna pozniej skontrowac ew. riposte uscislajac jakies subiektywne kryteria).
Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:06
Nie rób sobie wycieczek osobistych. Nie dam się sprowokowaćKto Ci tyle obiecywal?
Juz same takie teksty swiadcza o osobie gloszacej. Oglada to tez rozmowa o faktach a nie wymyslach.

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:07
Nie lepiej odbierac innym prawo do pomocy socjalnej, bo "ja nie potrzebuje".Tani chwyt odbierac glos wszystkim, ktorzy nie "doswiadczyli", a samemu stawiac sie w roli "doswiadczonego" (cokolwiek mialoby to oznaczac, zeby zawsze mozna pozniej skontrowac ew. riposte uscislajac jakies subiektywne kryteria).
Tyle ze pare zdan wczesniej cos wspominac o emeryturce, ciekawe z czego placonej.
Tylko jakos na swiecie i z lewa i z prawa poza jakimis oszolomionymi przypadkami bez szans politycznych nikt nie neguje potrzeby solidarnosci.
---------- Wpis dodano o 14:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:06 ----------
Nie rób sobie wycieczek osobistych. Nie dam się sprowokować
I slusznie.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:16
Tylko jakos na swiecie i z lewa i z prawa poza jakimis oszolomionymi przypadkami bez szans politycznych nikt nie neguje potrzeby solidarnosci.
Ale ja nie neguję potrzeby solidarności. Zauważ, że napisałem o aktualnych emerytach, że pomoc jest im potrzebna i trzeba ją zapewnić. Od tego powinny być podatki, a nie ubezpieczenie społeczne. Natomiast jestem zdania, że młodym powinno pozwolić się samemu zadbać o swoją przyszłość, a nie zmuszać do płacenia ZUS-u który z funduszem emerytalnym ma niewiele wspólnego. Będę płacił na emeryturę, to będę ją miał, nie to sam będę sobie winien. Podobnie sprawa ma się z podatkami. Nie jestem przeciwnikiem podatków, tylko optuję za równym poziomem dla wszystkich. Podatek to nie kara, to składka na funkcjonowanie Państwa. Każdy powinien płacić po równo. Tak wyglądają prawicowe poglądy i nie ma w nich nic złego.
Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:17
Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:29
Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:43
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych