Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Obczyzna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
131 odpowiedzi w tym temacie

#76 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:23

Decyzję o wyjeździe OP z całego serca popieram. Nienawidzę naszego kraju z wielu powodów, i sam gdy tylko zdobędę upragnione wykształcenie i jakiś tytulik planuję wyjechać do Stanów (uwielbiam ten kraj i tamtejszych ludzi).

#77 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:23

@renqien: masz rację, miałem na myśli obecnych młodych pracujących, a nie emerytów lub tych co niedługo przejdą. Osobiście jestęm zagorzałym przeciwnikiem socjału i niesprawiedliwości. Dlaczego mam płacić 32% podatek?! A nie 18%

#78 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:25

@squid, nie przesadzaj. Guardian to coś na kształt naszej Trybuny ;)

Jak chcesz:
BBC News - Pensioner poverty 'drops by a third' tyle, ze to dotyczy 2008 czyli tuz przed kryzysem.
British pensioners among the poorest in Europe - Times Online
David Prosser: How to tackle pensioner poverty - Business Comment, Business - The Independent
Generalny wydzwiek jest taki, ze na panstwowej emeryturze nie wyzyjesz.

#79 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:28

Decyzję o wyjeździe OP z całego serca popieram. Nienawidzę naszego kraju z wielu powodów, i sam gdy tylko zdobędę upragnione wykształcenie i jakiś tytulik planuję wyjechać do Stanów (uwielbiam ten kraj i tamtejszych ludzi).

Rzeczowa dyskusja, to argumenty poparte przykładami. Samo "nienawidzę" nie wystarczy. Nienawidzisz, to napisz dlaczego. To nie jest ankieta, w której zbieramy głosy za i przeciw wyjazdowi, tylko zbieramy opinie czy, gdzie i czemu warto wyjechać. To, że uwielbiasz Amerykanów i ich kraj, to nie jest argument, bo nie został poparty konkretami.

#80 smålandczyk

smålandczyk
  • 120 postów
  • SkądSmåland

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:32

Dlaczego mam płacić 32% podatek?! A nie 18%

Bo moze dawac tyle bez- i niebezposrednich korzysci spolecznych, ktorych nie mozna za te kilkanascie procent roznicy kupic, ze warto. Przynajmniej w Szwecji tak to dziala.

#81 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:33

Kazdy musi odszukac miejsce gdzie mu bedzie dobrze. Jeden wybierze poczucie spokoju placac za to wysokie podatki. Inny bedzie bardziej liczyl na siebie. Jednym odpowiada polski grajdolek innym nie. Wazne, ze imigrantem jest sie do konca zycia. Mi to nie przeszkadza i nie zaluje.

#82 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:34

Artur, polecam Kraje Arabskie. Tam system bez podatków i składek emerytalnych działa i ma się dobrze. Gdyby nie upały i kobiety w burkach i nikabu to bym się zastanawiał czy nie zmienić lokalizacji ;)

#83 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:40

Młodzi mogą zarobić na swoją starość, starzy już nie mają takiej możliwości. (...) Trzeba być konsekwentnym i uczciwym wobec społeczeństwa dzierżąc władzę i rząd UK taki jest niezależnie od opcji politycznej u władzy.

OK, ale my tu dyskutujemy o przyszlej emeryturze tych co teraz wyemigruja i czy wzglednie lepsza sytuacja emerytow w zachodniej europie dzis automatycznie przelozy sie na ich sytuacje za 40 lat.
Dzisiejsze wyliczenia przyszlych emerytur to tylko obietnice. Jak panstwo nie bedzie stac na wyplacanie wysokich emerytur panstwowych to go po prostu nie bedzie stac. Zadne gadanie o uczciwosci i zobowiazaniach nic tu nie da. Z pustego w prozne nie nalejesz.

#84 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:42

Emerytury o kant dupy, trzeba złoto i ziemię kupować, żeby na starość nie zgryzać tynku ze ścian

#85 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:43

Jak chcesz:
BBC News - Pensioner poverty 'drops by a third' tyle, ze to dotyczy 2008 czyli tuz przed kryzysem.
British pensioners among the poorest in Europe - Times Online
David Prosser: How to tackle pensioner poverty - Business Comment, Business - The Independent
Generalny wydzwiek jest taki, ze na panstwowej emeryturze nie wyzyjesz.

Hehe, Independent to też lewica ;) Nie, nie czepiam się. Po prostu różnica między ubóstwem emerytów w PL i UK jest znaczna. Życzę naszym najbiedniejszym emerytom leków za darmo, chociaż tyle.

#86 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 11:55

Hehe, Independent to też lewica ;) Nie, nie czepiam się. Po prostu różnica między ubóstwem emerytów w PL i UK jest znaczna. Życzę naszym najbiedniejszym emerytom leków za darmo, chociaż tyle.

Mylisz sie, The Independent to centrum :-)

#87 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:12

No dobra, centrolewica :) Dla mnie wszystko, co popiera socjal i libdemsów to lewica.

#88 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:25

No dobra, centrolewica :) Dla mnie wszystko, co popiera socjal i libdemsów to lewica.

Masz tez link do artykulu The Times / The Sunday Times a to prawica jak sie patrzy :-)

A tak na serio. Zyjac w danym kraju porownujesz sie do poziomu zycia innych w tym kraju. Wiec nie mozna porownywac brytyjskiego emeryta do polskiego.
Bo w ten sposob nalezy powiedziec, ze Polska to kraina miodem i mlekiem plynaca w porownaniu z taka Uganda i polski emeryt powinien politykow po butach calowac tak ma dobrze.
Zauwaz tez, ze u brytyjskiego emeryta panstwowa emerytura jest coraz mniejsza i mniejsza czescia tego co dostaje - na reszte musial uskladac z wlasnej kieszeni.

Autor watku prosil o rady i doswiadczenia. I moja rada jest taka, zeby nie zachlysnac sie wzglednie wysoka pensja tylko od razu czesc przeznaczyc na przyszlosc. Albo odkladajac w banku, kupujac nieruchomosc, wplacajac na prywatna emeryture inwestujac w edukacje (sensowna) dzieci.

#89 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:30

Zyjac w danym kraju porownujesz sie do poziomu zycia innych w tym kraju. Wiec nie mozna porownywac brytyjskiego emeryta do polskiego.

Można. W kontekście wyboru kraju, do którego ma się wyjechać i w nim żyć, właśnie porównanie poziomu życia emeryta w danym kraju i w naszym jest jak najbardziej na miejscu. Aczkolwiek masz rację, że nie ma gwarancji, że za 20 czy 40 lat też taka dysproporcja będzie.

#90 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:37

Uwielbiam takie teksty. Charakterystyczne dla ludzi, ktorzy niczego nie doswiadczyli.

Jak zdrowys i samotnys to sie ciesz i milcz. Gdy juz cos przezyjesz i doswiadczysz wtedy mozemy pogadac.

Swoja droga jakos wszyscy narzekaja na ten nasz kraj a w kierunkach emigracji nie widze ani Czech ani Slowacji, ani Wegier ani Rumuni Bulgarii czy czego tam jeszcze.
Ku...a o co Wam chodzi z tym narzekaniem? Czy Wy naprawde nie jestescie w stanie pojac od czego nasza demokracja zaczynala?

#91 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:42

grzes, wyjedz, doswiadcz i wtedy pogadamy :-) To tylko twoje slowa.

#92 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:51

Uwielbiam takie teksty. Charakterystyczne dla ludzi, ktorzy niczego nie doswiadczyli.

Jak zdrowys i samotnys to sie ciesz i milcz. Gdy juz cos przezyjesz i doswiadczysz wtedy mozemy pogadac.

To do mnie? Sorry, ale trochę już żyję i przeżyłem. Jakieś 40 lat obietnic i zaciskania pasa, bo jutro będzie lepiej. Więc nie każ mi milczeć, bo to co najmniej niegrzeczne. Chcesz uczestniczyć w rozmowie, to zachowaj minimum formy i ogłady.

#93 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 kwietnia 2011 - 12:58

. Jakieś 40 lat obietnic i zaciskania pasa,

Kto Ci tyle obiecywal?
Juz same takie teksty swiadcza o osobie gloszacej. Oglada to tez rozmowa o faktach a nie wymyslach.

@squid
Wielkie pudlo.

#94 smålandczyk

smålandczyk
  • 120 postów
  • SkądSmåland

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:04

Tani chwyt odbierac glos wszystkim, ktorzy nie "doswiadczyli", a samemu stawiac sie w roli "doswiadczonego" (cokolwiek mialoby to oznaczac, zeby zawsze mozna pozniej skontrowac ew. riposte uscislajac jakies subiektywne kryteria).

#95 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:06

Kto Ci tyle obiecywal?
Juz same takie teksty swiadcza o osobie gloszacej. Oglada to tez rozmowa o faktach a nie wymyslach.

Nie rób sobie wycieczek osobistych. Nie dam się sprowokować :)

#96 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:07

Tani chwyt odbierac glos wszystkim, ktorzy nie "doswiadczyli", a samemu stawiac sie w roli "doswiadczonego" (cokolwiek mialoby to oznaczac, zeby zawsze mozna pozniej skontrowac ew. riposte uscislajac jakies subiektywne kryteria).

Nie lepiej odbierac innym prawo do pomocy socjalnej, bo "ja nie potrzebuje".
Tyle ze pare zdan wczesniej cos wspominac o emeryturce, ciekawe z czego placonej.

Tylko jakos na swiecie i z lewa i z prawa poza jakimis oszolomionymi przypadkami bez szans politycznych nikt nie neguje potrzeby solidarnosci.

---------- Wpis dodano o 14:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:06 ----------

Nie rób sobie wycieczek osobistych. Nie dam się sprowokować :)

I slusznie.

#97 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:16

Tylko jakos na swiecie i z lewa i z prawa poza jakimis oszolomionymi przypadkami bez szans politycznych nikt nie neguje potrzeby solidarnosci.

Ale ja nie neguję potrzeby solidarności. Zauważ, że napisałem o aktualnych emerytach, że pomoc jest im potrzebna i trzeba ją zapewnić. Od tego powinny być podatki, a nie ubezpieczenie społeczne. Natomiast jestem zdania, że młodym powinno pozwolić się samemu zadbać o swoją przyszłość, a nie zmuszać do płacenia ZUS-u który z funduszem emerytalnym ma niewiele wspólnego. Będę płacił na emeryturę, to będę ją miał, nie to sam będę sobie winien. Podobnie sprawa ma się z podatkami. Nie jestem przeciwnikiem podatków, tylko optuję za równym poziomem dla wszystkich. Podatek to nie kara, to składka na funkcjonowanie Państwa. Każdy powinien płacić po równo. Tak wyglądają prawicowe poglądy i nie ma w nich nic złego.

#98 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:17

O! Zaczyna sie. To ja pass. Ktos ma jakies pytania to na priva.

#99 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:29

Koledzy, proszę w tę dyskusję nie mieszać polityki.

#100 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 13:43

O, kolejny kretyński wątek! Fajnie, poczytam sobie któregoś dnia do poduszki, żeby w dobrym humorze iść spać. Offtopicowi spamerzy - dzięki, że jesteście :*

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych