Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki laptop wybrać-HP czy MB?

• Please log in to reply
114 replies to this topic

#76 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 23 March 2008 - 17:20

Macbook zostaje daleko w tyle,jesli chodzi o jakosc.

Nie tylko zreszta matrycy ;)

#77 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 18:21

Zapominasz o jednym: ja znam obie matryce, widzialem je. Macbook zostaje daleko w tyle,jesli chodzi o jakosc. Nawet teraz pisze z laptopa HP, kontrasty nasycenie i kat widzenia o niebo lepsze niz w Macbooku.

Ja też.
Może mówimy o dwóch różnych modelach w tym HP który konfigurowałem był wyświetlacz o największej jasności w dolnej części ekranu 161,2 cd/m² średniej 146.4 cd/m². Rozdzielczości maksymalnej 1280x800. Maksymalny kontrast 201:1.

A w MacBook Pro 15" masz maksymalną luminancję sięgającą 346,6 cd/m² średnią 290,4 cd/m²
Poziom czerni wynosi 0,6 cd/m². Zatem maksymalny kontrast osiąga poziom 548:1.
Rozdzielczość 1440 x 900 pikseli .

Do tego w większości HP mamy glossy. A w MacBook Pro glossy lub glare do wyboru.

Poza suchymi parametrami, zwyczajnie matryca HP Pavilion robiła fatalne wrażenie w porównaniu ze stojącym obok MBP.

Jak będę miał okazję to w pracy porównam białego MacBooka z 15" HP Pavilion bo przypadkiem dwie osoby mają dane modele.

#78 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 23 March 2008 - 18:27

A dyskusja nie jest czasem o HP kontra MB ( nie MBpro)?

#79 adix666

adix666
  • 530 posts
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Posted 23 March 2008 - 18:28

Ale chyba kolega miał na myśli normalnego MacBooka nie Pro. CHodź w sumie porównywanie zwyklego MacBooka z kompem, który ma karte graficzną, większą, a co za tym idzie lepszą matryce jest bezsensowne. To tak jakby porównywać malucha i VAN'a pod wzgledem ładowoności.

#80 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 18:37

Ale chyba kolega miał na myśli normalnego MacBooka nie Pro. CHodź w sumie porównywanie zwyklego MacBooka z kompem, który ma karte graficzną, większą, a co za tym idzie lepszą matryce jest bezsensowne. To tak jakby porównywać malucha i VAN'a pod wzgledem ładowoności.

Właśnie o to mi chodziło.
Nie czepiając się detali porównałem komputery o tych samych wymiarach matrycy. Przypadkiem też przez 2 dni miałem okazję testować 15" HP.
Poza tym przez jakieś 4 miesiące miałem laptopa z identyczną jak omówiony HP matrycą i słowo rewelacyjna było by ostatnim jakie by do niej pasowało.
No ale różne modele HP Pavilion mają chyba różne modele matryc.

Co do białych MacBooków liczby są takie:

Szczytowa wartość luminancji 209,2 cd/m² średnia 178.9 cd/m². Kontrast 209:1. Rozdzielczość 1280x800. Więc w porównaniu z opisaną matrycą HP i tak wypada lepiej
Dużym minusem jest faktycznie te 13".

#81 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 18:42

Ja jestem właścicielem macbooka Santa Rosa, dodałęm mu małego dopalacza (4 giga ramu) i poprostu pięknie się sprawuje we wszystkim (photoshop cs3- używam go na macbooku do amatorskiej obróbki i jakoś matryca mi problemów nie sprawia), filmów i czego dusza zapragnie.

Karta graficzna dużego problemu mi nie sprawia- mało gram, a właściwie to tylko w Cs'a i quake 3 arena.

MacBook jest świetnym komputerem dla osób podróżujących, używających komputera do komunikacji (komunikator, email) przeglądania www, muzyki i filmów (z MB na brzuchu xD)

Odpowiedź prosta- bierz Macbooka. Jak na tą jakość (i dzisiejsze promocje!!!!!) cena świetna

Za 3200 w cortlandzie: Apple MacBook 13\ 2.0GHz /1GB/80GB/Combo (biały) - Promocja cenowa

---- Dodano 23-03-2008 o godzinie 18:45 ----
ja placilem 4200... ale był wart tej ceny

#82 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 19:01

Zgadzam się. Aby było śmieszniej starszy model białego Maczka można chyba jeszcze kupić w dużej sieci na stoisku Apple z ok 2800 zł ! Można też zaczekać zebrać pieniądze i kupić 15" MacBook Pro - bardzo staniały !

#83 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 19:08

Jesli miałbyś kupować macbooka (białaska) to ja bym radził tylko santa rosę ;) więcej ramu wpakujesz i masz x3100 Oczywiscie jak jest kasa też radzę kupic macbooka pro...

#84 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 19:12

Jesli miałbyś kupować macbooka (białaska) to ja bym radził tylko santa rosę ;) więcej ramu wpakujesz i masz x3100

Oczywiscie jak jest kasa też radzę kupic macbooka pro...

Ten starszy to Santa Rosa bo weszły już modele na Santa Rosa Refresh.

#85 born2fight

born2fight
  • 443 posts
  • SkądILL WIND US

Posted 23 March 2008 - 19:19

zadawanie takich pytan na tym forum nie ma najmniejszcego sensu:D

---- Dodano 23-03-2008 o godzinie 20:20 ----
pozatym nx7400 wyglada szkaradnie (jak dlamnie)

#86 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 23 March 2008 - 19:38

OStatnie modele HP jakoś nie zachwycają. KIedyś to mozna było się chwalic, że ma się HP. TEraz wszyscy, nie wiedzieć czemu, kupują te tandetne i obrzydliwe Toschiby Satelite. Widziałem w akcji takie "cudo" Gruba jak deska do prasowania a wykonanie badziewne.

#87 Doc

Doc
  • 308 posts
  • SkądLublin

Posted 23 March 2008 - 19:52

Prosty życiowy przykład: Koleżanka sprowadziła z USA satelite :D jakąś tam z 13 calowym ekranem. Szkoła, muzyka. Ja i ona przygotowaliśmy projekty ona o Claptonie ja o Nightwish. Uśpiła komputer ja wyłączyłem. I jazda wyjmuje komputer 40sek i keynote czy tam spotlight wyszukuje plik jest, gotowe. Ona: Włącza 2 min logowanie, coś sie tnie 40 procesów coś powerpoint nawala jakieś not responding. Oboje dostaliśmy po 6 ale to nie ważne. MacBook wyciągasz z plecaka, włączasz i jedziesz 4-5h na baterii. Inne komputer problem wziąść bo zaduże lub coś się pierdzieli z tą vistą. Proponowałem kilku znajomym z klasy downgrade czyli upgrade do starszej bardziej stabilnej wersji. Nikt nie chciał bo kij. A ja siedze teraz w domku na zadupiu telefon jako modem działa super. Gra iTunes. Czego chcieć więcej...

#88 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 19:55

Co jak co, ale MAc i PC to dwa różne przeżycia. Nie da się tego opisać...

#89 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 23 March 2008 - 20:31

Ale to nie HP Pavilon! Podtrzymuje, Ty rzucasz tam jakies techniczne blubry: "Szczytowa wartość luminancji 209,2 cd/m² średnia 178.9 cd/m². Kontrast 209:1. Rozdzielczość 1280x800. Więc w porównaniu z opisaną matrycą HP i tak wypada nieźle. Dużym minusem jest faktycznie te 13"." A ja mowie zdroworozsadkowo: na HP lepiej widac, lepszy komfort pracy. I tyle :) P.S oj, nie zachowuj sie jak pecetowiec :)

#90 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 23 March 2008 - 20:35

A czym różni się Mac od PC sprzętowo? To jedno i to samo. Tylko, że Maci maja EFI, a PC mają BIOS, co nie długo ma ulec zmianie. SYStem tu odgrywa najważniejszą rolę. Jak weźmiesz kompa z taką samą konfiguracją co Macbook, ale z Vistą, to będzie to super mega głupi i malo wydajny komp. TU chodzi o OS. To on sprawia, że komp nie uruchamia sie kilka minut i tak nei zamula.

#91 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 20:37

Ruczaj, rzuciłem te dane bo subiektywne "MacBook jest lepszy" versus "HP jest lepszy" nikomu nie pomoże. Liczby nie kłamią. Jeśli chcesz. Ja opiszę z doświadczenia - Mac jest lepszy, lepsza matryca i lepszy system ! ;) Miałem okazję porównać. Ale przecież wszyscy wiedzą, że mam ukryty pokoik z ołtarzykiem Jobsa gdzie składam ofiary ze szczątków niszczonych w furii "piecetów" więc nie jestem obiektywny.

#92 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 20:45

Mac głównie różni się designem i np nie znam podobnego czegoś do imac'a ;) Innowacyjność i system...

#93 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 23 March 2008 - 20:49

Wiesz jak komp jest ładny to nie znaczy, że lepszy sprzętowo. Ja nie klocę się, zę komputery Apple są ładne i mają super parametry, bo jak patrzyłem, to dzisiejsze procki w kompach są cienkie. A i tak Apple dostaje najwcześniej procki od Intelka. Ja brałbym MacBooka, bo HP nie da tyle radości co Macintosh ;)

#94 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 20:54

Wiesz jak komp jest ładny to nie znaczy, że lepszy sprzętowo. Ja nie klocę się, zę komputery Apple są ładne i mają super parametry, bo jak patrzyłem, to dzisiejsze procki w kompach są cienkie. A i tak Apple dostaje najwcześniej procki od Intelka. Ja brałbym MacBooka, bo HP nie da tyle radości co Macintosh ;)

Jak nie daje? Masochistom HP dv6373 na pewno daje radość - np. nieznośnym piszczeniem wynikającym ze sprzężenia procka z zasilaniem. Zawieszającą się Vistą.

#95 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 23 March 2008 - 20:56

Sorki o masochistach zapomniałem ;)

#96 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 23 March 2008 - 21:05

MAC MAC MAC MAC MAC MAC MAC ;) jestem kolejnym furiatem ... a tak na serio jak myślisz jaka będzie odpowiedz na stronie poświęconej firmie APPLE ?:D na której znajduje się 100% podobnych furiatów ... jak nie 101% ;)

#97 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 21:06

Żeby nie było, że tylko ten który testowałem mial taką wadę albo bezpodstawnie się czepiam:

Forum Karen Notebook S.A. :: Zobacz temat - Pavilion dv 6121-piszczenie!!!
Forum Notebookcheck.pl > Piszczący HP Pavilion 6510EW

To tylko dwa pierwsze lepsze linki z pierwszej strony wyników Google.
Przerobiłem sporo notebooków i zdecydowanie HP był pod tym względem najgorszy.
Ale to już chyba wątek dla fanów BDSM !

#98 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 23 March 2008 - 21:13

A zauważyliście, ze tylko Macintoshe mają osobne forum. Reszta kompów jest rozsiana po tysiącach różnych stron. I to jest kolejna zaleta Maca ;)

#99 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 21:19

A zauważyliście, ze tylko Macintoshe mają osobne forum. Reszta kompów jest rozsiana po tysiącach różnych stron. I to jest kolejna zaleta Maca ;)

Gdyby tylko fanatycy Microsoftu pozwolili nam w spokoju wyznawać naszą religię i czcić naszego guru Steve Jobsa ! ;)

A tak serio jest to mój pierwszy komputer z którego jestem naprawdę bardzo zadowolony, ma drobne wady ale zdecydowanie jest o niebo lepszy od wszystkich pecetów których używałem.

#100 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 23 March 2008 - 21:28

A tak serio jest to mój pierwszy komputer z którego jestem naprawdę bardzo zadowolony, ma drobne wady ale zdecydowanie jest o niebo lepszy od wszystkich pecetów których używałem.

święte słowa ;) mam to samo ...

chociaż myślę, że wszystkie problemy które miałem na PC czy innych laptopach nie były problemami sprzętowymi tylko przez ŁINDOŁS ... to właśnie ciągłe problemy ze sterami blue screenami itp mnie najbardziej dobijały ... no ale łindołs chodzi na macu bezproblemowo :D

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users