Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki laptop wybrać-HP czy MB?

• Please log in to reply
114 replies to this topic

#101 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 March 2008 - 21:45

Jak mi kiedyś wyjaśnił znajomy który zajmuje się komputerami zawodowo. Większość problemów to Windows pozostała część to hardware np. w składakach które są u nas tak popularne to źle dobrane części. Nawet jeśli poszczególne komponenty są ok i teoretycznie są kompatybilne nie znaczy to, że w praktyce będą idealnie działać. Nie wyjaśnia to jednak w pełni czemu z brand'owymi piecami też są spore problemy. Jak ktoś chce np. zamiast sklejać modele ustawicznie reanimować swój komputer lub ma w sobie coś z Adama Słodowego niech kupi pieca. Jednak jeśli potrzebuje komputera do stabilnej pracy - Mac !!!

#102 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 23 March 2008 - 23:32

Z cala sympatia do Apple - jesli mialbym wybierac miedzy HP a MacBookiem ( bez pro) - wybrałbym HP.

Naprawiając kilka tygodniowo chyba zmieniłbyś zdanie... to nie religia Apple, tak się składa iż pracuję w serwisie laptopów PC. W tej chwili seria HP DV6xxx to najczęściej naprawiany laptop (naprawiamy też inne marki), najpopularniejsza usterka: płyta główna (grafika), najgorsze że zdarza się to w drugim roku - kto nie przedłużył gwarancji ten frajer.

Zapominasz o jednym: ja znam obie matryce, widzialem je. Macbook zostaje daleko w tyle,jesli chodzi o jakosc. Nawet teraz pisze z laptopa HP, kontrasty nasycenie i kat widzenia o niebo lepsze niz w Macbooku.

Z tego co wiem to HP nie produkuje laptopa z ekranem 13,3 cala, a porównanie z większymi matrycami jest cokolwiek nie na miejscu gdyż to już nie jest obiektywne porównanie HP kontra Apple.

#103 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 23 March 2008 - 23:36

Jednak jeśli potrzebuje komputera do stabilnej pracy - Mac !!!

Tylko ze u mnie (nagrywanie muzyki z instrumentow) przy ukladzie dwa Windowsy i Mac to wlasnie Mac jest najbardziej niestabilny! Niestety, ale XP SP2 ma mniejsze przygody niz 10.4.11....

#104 tomasonline

tomasonline
  • 223 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 March 2008 - 00:28

Ruczaj uparłeś się na tego Maczka prawie jak ja na Kingstona ;). Miałeś dane dot. matrycy w liczbach a opinię człowieka który się na tym zna i pracuje w serwisie masz powyżej. BTW Jak przeczytałem post nr. 102 to jeszcze bardziej żałuje, że poleciłem dziewczynie tego HP. Mało, że ma np. defekt w postaci wspomnianej interferencji to jeszcze co i raz znajduje info o sporej ilości wadliwych egzemplarzy. Miało być dobrze i tanio a wyszła pomyłka. Może opisz dokładnie konfigurację tego Maczka i plus na jakim sofcie pracujesz to ktoś ci powie gdzie leży problem, mi się to wydaje dziwne. Pozdrawiam.

#105 macbirdie

macbirdie
  • 34 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 March 2008 - 01:16

zawsze problemy z kodekami - trzeba je uaktualizować co pewien czas, 10 programów do odtwarzania filmów.

A dlaczego nie używać jednego? Windows Media Player odtwarza mi wszystkie formaty audio i video powszechnie używane (avi, mkv, mpg, mp4, ogm, ogg, flac z najpopularniejszych), wszelkie formaty napisów (txt, srt, vob choćby). Gdy zasiadam na kanapie, Windows Media Center, który korzysta z tego samego frameworka, więc potrafi dokładnie to samo. Zboczyłem z tematu, ale po prostu nie lubię argumentacji bazującej na braku wiedzy.

Swoją drogą bardzo mnie ucieszyło że pod Mac OS działa to identycznie - można rozszerzać QuickTime i tym samym taki np. Front Row czerpie z tego wszelkie korzyści.

Trudno jakoś wiarygodnie podważyć ten stereotyp na forum makowym, ale naprawdę na PC można pracować całkowicie bezproblemowo. Mówi to stary pecetowy wyjadacz używający do pracy Visty Ultimate i XP Professional. :)
Oto co instaluję na świeżym systemie. Nie mam antywirusów - uważam że nie są potrzebne, szczególnie pod Vistą.

Słyszałem sporo opinii na temat współdziałania notebooków HP z Vistą - sporo z nich sugerowało ten sam problem - niedopracowane sterowniki do niektórych urządzeń. Gdybym miał wybierać między HP a MacBookiem, brałbym MacBooka.

#106 adix666

adix666
  • 530 posts
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Posted 24 March 2008 - 09:24

To w Windows Media Player działają napisy? Już tak się rozwinęli. No,no. Ale jest także jedna rzecz, dla której nie kupiłbym kompa z Vistą. DRM - czyli taki syf od legalności plików multimedialnych. Słyszałem anegdotkę, że jeden facet zrobił sobie piosenke na kompie i chciał ją puścić, Vista mu poiwedziała, że nie moze, bo nie ma zezwolenia i musi sopbie kupić ;) Nie wiem czy to poprawili, cyz nie, ale kiedys tak bylo. Ale i tak to nie trafiony pomysł.

#107 macbirdie

macbirdie
  • 34 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 March 2008 - 10:55

Napisy już tak od paru dobrych lat można odpalić (przynajmniej od premiery XP). Sam Media Player oczywiście ich wprost nie obsługuje, wystarczą odpowiednie filtry DirectShow (np. ffdshow do dekodowania video/audio i napisów lub specjalizowany, tylko do napisów, vobsub). :) Natomiast DRM, tak, kolejny opowiastka do straszenia Vistą dzieci na dobranoc. DRM jest tam po to, by można było odtwarzać treści zabezpieczone HD (przez wydawców filmów/muzyki), a nie by nie odtwarzać treści niezabezpieczonych! Vista nie blokuje tego, co można było w XP bez problemu odtworzyć. Ona umożliwia odtwarzanie treści HD bez dodatkowych aplikacji. Myślałem że przez ostatnie dwa lata wywoływania burzy w szklance wody przez "ekspertów" ten mit ucichł... Zgadza się, że Media Player kiedyś (chyba w wersji 9) miał domyślnie ustawioną opcję zabezpieczania ripowanej muzyki (i na innym komputerze nie dało się jej odtworzyć), ale można ją było po prostu w konfiguracji wyłączyć. Ta anegdotka jest bardzo, bardzo dziurawa i wygląda jak efekt działania głuchego telefonu + zabobonów wyolbrzymianych przez osoby średnio sprawdzające fakty, a raczej powtarzające zasłyszane opinie "znafcuf" Visty i bazowanie na nich. Jak wygląda w Mac OS X odtwarzanie HD DVD czy Blu Ray? Jeśli wydawca ustawił DRM na płycie tak, że nie może być w pełnym HD odtwarzana na analogowych wyjściach, to można to obejrzeć w pełnej jakości przez wyjścia analogowe lub cyfrowe nieobsługujące HDCP? Jeśli nie, to OS X ma też DRM, albo łamie licencje i jakimś cudem uchodzi to Apple na sucho. Niepotrzebnie ten wątek czytałem, bo tylko mi się ciśnienie podnosi. ;)

#108 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 24 March 2008 - 12:04

Digital Rights Management - Wikipedia, wolna encyklopedia
Gdybym usłyszał taką bajeczkę to bym się przestraszył. CZasami wikipedia ma otchyły,a el w tym przypadku ma 100% racje. Oczywiście piractwo nie jest dobrą rzeczą, bo tracą na tym wytwórnie i tak dalej, ale ssytem nie może nam zabraniać tworzyć kopie zapasowe na własny, prywatny użytek.

A co do WIndows Media Player. Sam powiedziałeś, że Windows Media ich wprost nie obsługuje, że trzeba dosintalować. To po co to komu. Wolę juz sobie na Windzie zainstalować VLC i mieć od razu wszystko, kodeki i napisy.

Wydaje mi się, że temat znowu zszedł na wojne VIsty z Mac OS X,a nie dyskotowaniu o tym czy kepiej kupić kompa od HP czy od Apple. Może wróćmy do dyskusji.

#109 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 24 March 2008 - 12:40

Jeżeli zależy ci na pracy itp. to polecam albo Macbooka, albo se kup laptopka od HP i se linuxa zainstaluj, a nie! Przecież Linux do pracy jest przegenialny! Dodam, że ja na swoim iMaku mam i MAC OS X i... Linuxa. Myślałem, że jak kupię Maka to już z Linuxa wysiądę... Ale Linux ma coś, czego żaden inny system ci nie zastąpi...;)

---- Dodano 24-03-2008 o godzinie 14:41 ----
a tak BTW, to polecam:
- Ubuntu 7.10 PL
- Open SUSE
- Dreamlinux 3.0

#110 adix666

adix666
  • 530 posts

Posted 24 March 2008 - 12:46

A Ubuntu to jest chyba najlepszyLinux jakiego uzywałem A jak ktos lubi trochę multimediami sie pobawić to polecem Ubuntu Studio ;) Warto.

#111 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 March 2008 - 20:14

Jeżeli zależy ci na pracy itp. to polecam albo Macbooka, albo se kup laptopka od HP i se linuxa zainstaluj, a nie! Przecież Linux do pracy jest przegenialny! Dodam, że ja na swoim iMaku mam i MAC OS X i... Linuxa. Myślałem, że jak kupię Maka to już z Linuxa wysiądę... Ale Linux ma coś, czego żaden inny system ci nie zastąpi...;)

Zamiast HP wolałbym Della

Dell XPS M1330n

Z tego co wiem to HP nie produkuje laptopa z ekranem 13,3 cala, a porównanie z większymi matrycami jest cokolwiek nie na miejscu gdyż to już nie jest obiektywne porównanie HP kontra Apple.

HP Pavilion dv3000

#112 Grzesiek629

Grzesiek629
  • 41 posts
  • SkądKraków

Posted 01 April 2008 - 10:03

Ja wole MACA HP jakoś mi nie leży zresztą jak każdy pecet

#113 rafals

rafals
  • 418 posts

Posted 02 April 2008 - 03:29

Byly juz u mnie dele byly juz u mnie HP byly acery i troche innych. Jest macbook. I on zostanie na dluzej. Nie wiem czy obudowa zmienia kolor moja nie zmienila:), nie wiem czy cos sie psuje bo mi sie nie psuje, wiem jedno posiedzisz poklikasz i stwierdzisz to co ja prawdopodobnie: "Jak ja moglem sie uzerca z pecetami tyle lat:)" Bo takiego zwolennika na PC jak ja to ciezko bylo szukac ale spotkalem maca:) Naprawde nie patrz na porownanie sprzetu bo to zupelnie inne kompy i moze chipset ten sam i i ramu wiecej albo mnie to zupelnie inaczej chodzi. Safari sie sypie przeczytalem?? moze ale ja nie zuwazylem. Sa problemy z niektorymi stronami jak autorzy pojda kompletnie pod IE ale co na to poradzisz. Ja polecam tobie MB bedziesz zadowolony:)

#114 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 02 April 2008 - 08:18

To on jeszcze nie kupił? Jedyną zaletą MB jest OSX. Cena jak na dzisiejsze czasy odstrasza. A wkładanie combo do najtańszej wersji za ponad 3000,- to przekręt jakich mało. No chyba, że w magazynach leży tego jeszcze sporo, to można usnuć mit, że nagrywarka DVD nie jest tak potrzebna. W obecnych czasach, przy ogromniej ilości danych nagrywarkę DVD maja już laptopy PC w cenie 1200,-. To jest właśnie temat, który najb. mnie wkurza w polityce firmy Apple.

#115 jankor

jankor
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 April 2008 - 17:55

Jedyną zaletą MB jest OSX.

...i wystarczajaca. Ale bez przesady - design nie wazny ;) ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users