Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki laptop wybrać-HP czy MB?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#26 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2007 - 14:33

Karta x1600 jest o niebo lepsza niż ta GMA i w DoD-a/Fife już sobie na niej pograsz. Osobiście wolę jednak karty Gforce Go 7600 (bo w testach są wydajniejsze pod XP) a i mnóstwo gier jest optymalizowanych pod karty Nvidii (choćby wspomniany DoD). Niestety pod Vistę ciągle nie ma dobrych sterowników takich jak te z XP. Ten komp to hę... bez sytemu jest, więc do ceny trzeba by było doliczyć 330zł. Nie mam wyrobionego zdania o Aristo, firma zupełnie dla mnie nieznana.

ale jeśli patrzeć na parametry to chyba porządny sprzęt. Co do Aristo to mama ma- już nawet trzeciego chyba. Żaden nie sprawiał kłopotów ale marka jest z tych tańszych. To nie toshiba ani IBM. Raczej jakość asusa. Jeśli patrzeć tylko na ten jeden model to jest super.
Ale proszę zwróć jeszcze uwagę, na dole strony masz co se możesz dokupić przy laptopie.
I tak np:

-1024ramu-360zł
-Vista-260zł

Tylko nie wiem czy kupić Vistę czy XP. Co byście sobie z tej dwójki kupili? Pewnie OSX. :-)

#27 mackwak

mackwak
  • 55 postów

Napisano 09 kwietnia 2007 - 14:55

http://mrach.pl/?xT=...VRWFBT,Notebook

Na tego laptopa warto zwrócić uwagę, a szczególnie na kartę graficzną: ATi Mobility Radeon X1600

Nie jestem jakimś ekspertem, ale ci co się znają mówią że porządny laptop.

Jeśli ci tak zależy na tej karcie to proponuję tego :)

http://notebook.stre...ple,,,,Notebook

I szczerze powiedziawszy będziesz miał spokój na długie lata z laptopem :)

A tak na poważnie jeśli masz możliwość to sprowadź sobie z USA lub poszukaj na Allegro MacBooka Pro w "normalnej cenie" i naprawdę będziesz zadowolony.

#28 Budus

Budus
  • 4 postów

Napisano 09 kwietnia 2007 - 14:58

Jak już będziesz musiał brać Windę, to bierz XP. Vista to niewypał, zanim ją dopracują i zoptymalizują pod normalne kompy minie pewnie jeszcze sporo czasu, a na XP wszystko już jest.

#29 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2007 - 15:01

osx, kamerka i rozdzielczość- to jedyne różnice z tym Aristo. No i jeszcze wygląd i wykonanie. Różnice to minimum 4 tyś nie opłaca się

#30 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 09 kwietnia 2007 - 21:32

-1024ramu-360zł
-Vista-260zł

Tylko nie wiem czy kupić Vistę czy XP. Co byście sobie z tej dwójki kupili?

Ja bym brał RAM. Viste możesz sobie kiedyś dokupić OEM np jak wyjdzie z SP1. XP z 2GB będzie chodził jak tralalala i nawet sfapfile można wyłączyć. Vista z 1GB to możesz zapomnieć o grach, nawet poruszanie się po systemie nie jest takie super, zwłaszcza jak dysk jest 5400rmp.

A tak żeby już całkowicie zamącić Ci w głowie to nie lepszy byłby sprzęt desktop do grania? Za tą kasę można mieć znacznie lepszą maszynę do grania.

Mnie tam gry już nie bawią więc gdybym miał pozbyć się kasy wolał bym kupić macbooka nawet z tą psełdo kartą, byle ten komp miał minimum 1GB ram (najlepiej 2gb) i oczywiście nagrywarkę dvd. Procesor mógłby być ten najsłabszy. Tyle że ten najsłabszy nie ma dvd a ten najdroższy płacisz za kolor i w ten oto sposób Apple traktuje mnie jako idiotę i zmusza do brania tego środkowego :/

#31 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 10:34

Ja powiem jedno: jesli ktos kupuje laptopa pod katem gier, bo na X1600 beda lepiej chodzic niz na GMA, niech sie lepiej jeszcze raz zastanowi i do gier kupi sobie PS2 za cene karty, albo stacjonarnego PC z cene kart trzech. Kupujac laptopa-konsole do gier-czy to mak, czy PC - srodze sie zawiedzie.

#32 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwietnia 2007 - 12:08

Kupujac laptopa-konsole do gier-czy to mak, czy PC - srodze sie zawiedzie.

myślałem że te czasy mamy już za sobą. Pamiętam moja mama kupowała w 2000roku laptopa Aristo za 11tyś. :-) Celeron 1100mghz, 256 ram ale miał odtwarzacz dvd-luksus! :-)

#33 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 13:53

myślałem że te czasy mamy już za sobą.

Nie, i chyba nigdy nie będą za nami bo upchać układy nawet do dużego laptopa nie jest to samo co upchać do desktopa czy konsoli. Laptopy nie będą tak wydajne jak konsole czy desktopy ze względu na swoją wielkość i budowę. Do gier nie szczególnie się nadają. Zresztą co to za przyjemność grać na tak małym LCD i być zmuszonym słuchania szumu wiatraczka.

#34 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 14:02

nie no, niby zdarzaja sie laptopy pc z geforce 7900... albo alienware z SLi, ale to jest troche paranoja bo taki laptop ma 17-20 cali :/ osobiście gdybym grał wybrałbym rozwiązanie Macbook + X360/ps3 do jakiegoś fajnego monitora :) sam natomiast wybrałem macbook pro za większy ekran i wlasnie kartę (i mozliwosc wybrania ekranu matte) i aluminiowa obudowę - X1600 demonem szybkosci nie jest, zwlaszcza w 128MB, ale na pewno w cs 1.6 czy source idzie pograć :)

#35 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwietnia 2007 - 14:20

nie no, niby zdarzaja sie laptopy pc z geforce 7900, ale to jest troche paranoja bo taki laptop ma 17-20 cali :/

o tym mówisz?? http://corvus.com.pl...php?idprod=7097 :-)

temu to nawet iMac nie podskoczy. Gdyby kosztował 10k mniej, kupiłbym go. :-P

#36 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 14:50

o tym mówisz?? http://corvus.com.pl...php?idprod=7097 :-)

Brak 802.11 n przy takim kompie? Eee..

#37 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwietnia 2007 - 14:57

Brak 802.11 n przy takim kompie? Eee..

zawsze można się do czegoś przyczepić. :-)

co do tego laptopa to Sony se żarty robi z tą ceną. Rynku to oni tym nie zdobędą.

#38 swistak

swistak
  • 235 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 14:58

nie 7600 tylko 7900gt ;) obczaj vodoo computers i alienware :)

albo na przykald taki dell:

http://www.anandtech...doc.aspx?i=2742

#39 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 15:19

Powtarzam, zapomnijcie w giercowaniu na laptopach..

#40 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwietnia 2007 - 15:29

E, na MBP 17 Prey calkiem , calkiem :D

#41 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 15:31

A i owszem,ale z nowymi grami, ktore wyjda lada chwila, bedzie juz problem..

#42 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwietnia 2007 - 15:40

dlaczego? Jak patrzę na te laptopy średniej klasy notebooki (3500tyś do 5000tyś) to naprawdę całkiem porządne sprzęty. Te gry to co prawda jeszcze przez 2 lata gierki będą śmigały. Np. taki Atisto do którego link podałem wyżej, jeśli kupię do niego 1gb ramu i WinPro:

Procek----Intel Core 2 Duo T7200, 2.00GHz
Grafa-----ATi Mobility Radeon X1600, 256MB pamięci VRAM
Dysk------160GB
Ram------2048mb
System---WindowsPro

Sam Laptop-4000zł
torba i mycha-100zł
WinPro i Kaspersky-500zł
dodat. ram-300zł

Spokojnie zamknę się w 5000zł, a na takim laptopie wg mnie można już grać. Fakt taniej PS2 ale nie wezmę go do parku czy metra a PSP ma zbyt mały wyświetlacz.

Jak patrzę na parametry MB pro 17" to ma identyczne parametry i sprzęt jak to Aristo za 5k. Opłaca się bulić (11-5=6) 6 kawałków za OSx, wygląd i markę? chyba nie...

#43 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 16:36

^ ma facet racje i ja się zgadzam z nim w 100%, a kto twierdzi inaczej chyba ma jakiegoś naprawdę super wypasionego laptopa za którego wydał ogromny majątek (3-5 razy drożej jak za desktopa).

jak kogoś stać na to, to lepiej jest chyba kupić konsole i np MacBooka który może być świetny ale nie do gier.

#44 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 16:43

Spokojnie zamknę się w 5000zł, a na takim laptopie wg mnie można już grać. Fakt taniej PS2 ale nie wezmę go do parku czy metra a PSP ma zbyt mały wyświetlacz.

No coz, ja sobie nie wyobrazam zeby w parku trzaskac sobie w Call of Duty, a tym bardziej w metrze czy innym srodku komunikacji masowej (musisz miec mocne nerwy, doprawdy)

A do 5 000 zl dolicz sobie jeszcze koszty anywirusow, firewalli, ghosta, na wszelki wypadek, plus koszta aktualizacji programow anty itp..

#45 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwietnia 2007 - 17:07

No coz, ja sobie nie wyobrazam zeby w parku trzaskac sobie w Call of Duty, a tym bardziej w metrze czy innym srodku komunikacji masowej (musisz miec mocne nerwy, doprawdy)

A do 5 000 zl dolicz sobie jeszcze koszty anywirusow, firewalli, ghosta, na wszelki wypadek, plus koszta aktualizacji programow anty itp..

Po pierwsze- chodzę na sztuki walki, po drugie mam w planach zrobić licencje na klamkę. :-) -dresów się nie boję.
po trzecie doliczyłem Kaspersky'ego- mi to w 100% wystarczy

cmok. 8-)

#46 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 18:03

/ciach/

I dokup z kilka sztuk baterii bo na jednaj to dłuuuugo sobie bardzo pograsz :P A i CoD w parku na touchpadzie zapewne będzie dostarczał niezapomniane doznania.

Dziwnie trochę podchodzisz do tego jak ktoś pisze że laptop nie dla gier. Wiesz.. "granie" a granie to nie jest to samo, dla jednego musi być te 30-40 klatek/s a dla innego 10-15 wystarczają i też twierdzi że gra. Jak się upierasz na tego laptopa to przygotuj się na te doznania poklatkowe by nie być później rozczarowanym.

Zamiast tego laptopa powiedzmy noname to chyba bym wziął MB i dokupił mu na Allego ramu by miał 2GB i jeszcze ewentualnie wymienił bym mu dysk na 7200rpm i myślę że chodził by jak tralala :)

#47 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwietnia 2007 - 18:05

A ja, fan Apple i Mac OS X, bralbym wszystko tylko nie MacBooka.

#48 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 18:50

A ja, fan Apple i Mac OS X, bralbym wszystko tylko nie MacBooka.

Mogę spytać dlaczego? Ja choruję na niego. Wykorzystywał bym go najczęściej do surfowania , czasami napisania pisma no i by przechować bazę iTunes. Czy do takiego zastosowania by nie był dobry? Chciałbym go brać ze sobą tu i ówdzie a 15" cali MBP jest dla mnie za duże.

#49 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 21:22

Wiesz, te wymagania spelni rowniez o wiele tanszy ibook 12". Macbook jest super, ale wymaga upgrade'u do 1GB lub wiecej i najlepiej od razu wsadzic mu 120GB HDD. No i troszke sie brudzi, niestety. A sprzecik fajny, tesknie za nim..

#50 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 21:28

Mogę spytać dlaczego? Ja choruję na niego. Wykorzystywał bym go najczęściej do surfowania , czasami napisania pisma no i by przechować bazę iTunes. Czy do takiego zastosowania by nie był dobry? Chciałbym go brać ze sobą tu i ówdzie a 15" cali MBP jest dla mnie za duże.

do takich zastosowan jak znalazl :) upgrade do 1GB to prawie jak twoj obowiazek po kupnie MB ;)
ja posiadam ten sprzecik juz jakies 7 miesiecy, mialem pare wad, ale teraz jest OK. mysle ze tereaz MB sa mniej wadliwe niz byly 7 miechow temu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych