Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki laptop wybrać-HP czy MB?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#51 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 kwietnia 2007 - 18:32

Jeśli pecet to zamiast HP Compaqa nx7400 wolałbym HP Pavilion dv6000 (6100, 6200, 6300 itp.) albo Toshibę Satellite A200. A jeszcze lepiej Toshibę Satellite U200.

#52 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 19 września 2007 - 22:10

Dobra, mój najlepszy kumpel kupował kompa równolegle ze mną za mniejwięcej tą samą kwotę. Jak kupiłem najtańszą wersję MacBooka, on HP Pavilion nie pamiętam modelu, nie ważne, zapierdziela mu jak głupi, prawie ze stołu ucieka, ale... Chce go sprzedać i kupić Maca, mankamenty z Windy mu za bardzo przeszkadzają. Ponadto; gierce z natywną Windą na macu nie przedstawiają się aż tak kiepsko. Może nie podciągniesz "grafy na maxa", ale sobie popykasz. Ja nawet nie jestem w stanie Ci powiedzieć jakie gry będą śmigać, bo do testów MB dałem bratu, mnie to nudzi ;)

#53 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 19 września 2007 - 22:52

aj sprzedałem HP nx7400 i niedługo zagości u mnie MB :)

#54 Bendeer

Bendeer
  • 99 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 września 2007 - 00:35

czytam i czytam tego posta i co do lapow HP to się nie zgodzę mam juz 3 lapa HP z serii nc/nx aktualnie nx8220 bateria trzyma 5 h max przy czytaniu jakis tekstow itp tryb superoszczedny, z wlanczonym wifi mp3 w tle itp 3,5h fakt ze mam najmocniejszy model z serii i uwazam ze jest swietny jak lapy to tylko hp. Uwielbiam te konserwatywne a zarazem eleganckie w wygladzie obudowy. Nic się nie brudzi, nie widać zanieczyszczeń. Jakos na uczelni [AGH] wiele znajomych kupilo tansze acery :P i co ? po pierwsze - zapadający się touchpad :D hahahaha masakra conajmniej 3 osoby tak miały, jakośc wykonania obudowy - dramat... roczny lap wyglada jak by mial z 5 lat :| klawiatura.. ugina się pod ciezarem palcow... kolejny dramat. Wiadomo, ze na forach kazdy ma swoje racje:P jeden miał i wie co to jest i z czym to sie je a kolejny osobnik nie mial nie widzial ale do powiedzenia ma najwiecej:P

#55 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 20 września 2007 - 07:41

No bo HP poza tym całym "system recovery" jest super! a jeśli chodzi o Acery :D Serwis jest dopiero na Czechach. Odradzam komukolwiek! Napisałem powyżej, że HP kumpla zapierdziela jak głupi, sam sprzęt nie ma niczego, do czego można by się przyczepić (za wyjątkiem wejścia słuchawkowego z przodu), co innego z softem. Winda potrafi zagotować, szczególnie wtedy, kiedy wyskakują błędy typu "Wystąpił błąd, bo wystąpił błąd" i cała Twoja praca gdzieś sobie idzie...

#56 Bendeer

Bendeer
  • 99 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 września 2007 - 08:35

ja mam wyjscie sluchawkowe po prawej stronie :) z przodu mam tylko irde. Koles do ktorego łaziłem na korki kupił sobie acera 2 tygodnie miał i zapadł mu sie lewy przycisk w touchpadzie :P tak samo jak kumplowi z grupy na uczelni. Najsmieszniejsze jest to, ze ma wifi w lapie a nie moze z niego korzystać :P sterowniki się normalnie instalują, wlanczasz wifi na obudowie i nic :P [dawniej działało, ] musi miec podlanczone wifi przez usb jak chce miec bezprzewodowego neta :P a co do iBooka to zawsze chciałem sobie kupic jakiegoś taniego g3 zeby sie tym pobawić zobaczyc jak to jest pracować na os x na makówce.

#57 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 20 września 2007 - 10:17

ja dorzuce swoje 3 grosze:) jesli ktos szuka sprzetu dla fotografa to radzilbym nie popelnic mojego bledu gdyz wiedzony obsesja rozmiaru komputera co bylo dla mnie niewykle wazne w kontekscie mobilnosci ze wzgledy na te 13" kupilem najmocniejsza wersje MB, i o ile PS3, ACR chodzi bez zarzutu, o tyle jesli ktos chce uzywac Aperture, ktore moim zdaniem jest po prostu rewelacyjne, to zdecydowanie odradzal bym zakup MB i polecilbym MBP... mimo ze uklad intelowski ne jest slaby to jednak kiedy w gre wchodza 2 monitory i praca z "lupa" nie wyrabia. w kwesti porownania Maca z PC to dyskusje na temat nalezy w zasadzie sprowadzic do tego czy chce sie pracowac na windzie czy OS. jako fotograf szczerze mowiac nie widze lepszej platformy jak OSX ale to moze byc moje subiektywne odczucie:)

#58 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 20 września 2007 - 13:38

na twoim miejscu poszukalbym jakiegos powerbook'a, 15", najlepiej z ostatnich serii. Do komfortowej pracy wystarczy, bedzie mialo lepszy ekran, obudowe z metalu (nie peka i nie zolknie :P)

#59 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 stycznia 2008 - 16:08

ehh dodajmy, że nowe macbooki maja grafike gma 3100 i santa rosa ^^

#60 DanielF

DanielF
  • 5 760 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 05 stycznia 2008 - 22:12

Ja będę bronił Acera kupiłem niedawno Aspire 5920 -super sprzęt. Zastanawiałem się nad Pavilionem lecz moi znajomi odradzają je są PRZESTARZAŁE nie wykorzysują nawet platformy Santa Rosa w pełni -często płyta nowa a procek sprzed kilku platform. Paviliony to jedna z najbardziej awaryjnych serii HP! W jednym ze sklepów wszystkie PAviliony wróciły na serwis a w innych 1/3 to mówi za siebie! Acer miał kiedyś kilka wpadek lecz ostatnie Aspire Gem stony są bardzo fajne zwłaszcza że mają dobre grafiki GF 8600 GS/GT a nie wychudzone 8400 oraz możliwość rozbudowy do 4 GB! większość PAVULONÓW :) maks 2GB Jeśli komp ma być raczej używany w jednym miejscu kup sobie iMAka!

#61 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 06 stycznia 2008 - 12:42

ja też mam acera aspire 5920G i też złego słowa na niego nie dam powiedzieć. Za śmieszne w stosunku do macbooka pieniądze mam mobilną maszynę z bardzo mocną grafiką (dla przypomnienia taką jak nowe MBP Pro bo GF8600), dużym dyskiem i nikt mi łaski nie robił tylko od razu wsadzili 2GB RAM. Komputer ma czytnik kart którego mi brakowało (wiem że można na USB ale takim sposobie to drugą torbę będę woził na akcesoria?), bardzo przyjemną matrycę i co najważniejsze vista home premium chodzi na nim bardzo szybko i do tego co potrzebuję w pracy (żeby zachować zgodność z całą resztą używającą MS w zupełności mi wystarcza). Ktoś napisze że fajnie ale na tym nie mam osX - od tego mam mini w domu ;) Acer wcale tak źle z baterią nie wygląda bo da się spokojnie 3 godziny bawić bez specjalnego oszczędzania baterii, nie grzeje się tak jak MB no i zamiast combo ma DVD-RW z lightscribem ;)

#62 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 stycznia 2008 - 13:14

ja polecam Sony Vaio. Desig na równie wysokim poziomie co Macbooki, a przy tym znacznie tańsze i lepsze sprzętowo :P

#63 mart2b2

mart2b2
  • 1 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 14:38

Postanowiłem również wziąć w obronę Acera. Myślę, że zbyt często się generalizuje pisząc o producentach laptopów. To, ze komuś coś nie działało nie oznacza, że wszystko od danego producenta jest g* warte. Sam mam Acera juz ponad 2 lata i przez ten czas nie miałem absolutnie jakichkolwiek z nim problemów. Wszystko działa jak należy- klawisze, wifi itp. Laptop był tani i jeżeli porównać stosunek jakości do ceny to był to opłacalny zakup. Kilku moich znajomych też ma acera i nikt nie narzeka. Wiadomo, ze pod względem designu nie umywa sie do Apple lub Sony, ale z drugiej strony był relatywnie tani.

#64 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 18 stycznia 2008 - 16:29

Ja uzywam HP, numeru nie pamietam z Vista Home. Ma dwie wady: dziwaczny system tworzenia dysku recovery z systemem, no kurde bite 5 godzin instalacji. No ale to na szczescie robi sie raz. Druga wada to w porowaniu z Makiem wolne przechodzenie z jednego profilu uzytkownia w drugi. Poza tym, zadnych problemow, Vista smiga i chodzi bez zadnych problemow mimo ze tylko 1 gb ramu. W porownaniu z Makiem to rewelacyjna matryca, bardzo dobra, o glowe bije to co jest montowane w Macbookach. Mam na mysli kontrast (nasycenie), kolory-wrzucilem tam tapete z kamykami z dna rzeki i az przyjemnie sie patrzy. Aha, no i wada jest taka ze musi chodzic antywirus. Pecety sa jak japonskie samochody: w podstawowej wersji jest pelen wypas i wszystko juz jest. Maki to jak niemieckie samochody:za byle gowno typu klamka, podgrzewane lusterko trzeba zaplacic wielokrotnosc rynkowej ceny tego gadzetu i jeszcze trzeba je brac w kretynskich pakietach. HP ma male wady, ale jak na 2 tysiaki roznicy w cenie w porownaniu do dziadowsko wyposazonego Macbooka moge przelknac te wady :D

#65 lashred

lashred
  • 254 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 stycznia 2008 - 21:14

Ja mam HP jak niżej, sprzęt fajny z dobrym procesorem ram' u akurat, wszystko niby ok ale jak włączam go to szlak mnie trafia jak widzę jak winda się bootuje. Korci mnie żeby kupić MacBooka ale raczej sobie załatwię Tigera, a nowy komp??? Dopóki nie wejdzie USB 3.0 raczej nie.

#66 wizja

wizja
  • 132 postów
  • SkądKraków, Katowice

Napisano 22 marca 2008 - 10:24

MacBook!

#67 p.leszkiewicz

p.leszkiewicz
  • 95 postów
  • SkądPodkowa Leśna, PL

Napisano 22 marca 2008 - 11:07

No tak, kolejna dyskusja "jaki sprzęt wybrać". Od zawsze siedziałem na PC, resinstalacja systemu po nie udanych zabawach kompem - co 2 miesiące, zawsze problemy z kodekami - trzeba je uaktualizować co pewien czas, 10 programów do odtwarzania filmów. Ogólnie nie powiem, system Microsoftu jest całkiem ok, ale ten od Aple jest o niebo lepszy :) i nie wiedziałem tego, póki nie kupiłem Maca :) I niech osoby które nie miały Maca w domu, nie wypowiadają się na ten temat. 0 zawiech, 0 problemów, komputer poprostu działa, i nie muszę czyścić rejestru, żeby nadal działał :) Mój kolejny komp to na pewno MAC :) i nie żałuje, że zostawiłem Microsoft...

#68 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 22 marca 2008 - 11:46

Ja pracowałem na Makach i ,gdy tylko mogę to na nich coś dłubię. Wiem, że moim następnym kompem będzie MAc, z jednego powodu - system. KIedyś chciałem sobie wymienić kompa to tylko osiągi się liczyły - RAM'u 2 miliony, procek 200 rdzeni itp. Ale ostatnio zaczęło mi zależeć na stabilności. Windowsa XP używam od 3 lat. REinstalowałem go chyba 15 razy. Mogę to już robić z zamknietymi oczami. Ale co mnie njabardziej w nim zadziwia to jego metoda uruchamiania. W systemach takich jak OS X i Lunux uzytkownik się zaloguje od razu może zacząć prace(no chyba, że jeszcze jakies aplikacje się włączają z autostaru). A w Windowsie XP jeszcze kilka minut po włączeniu się wszystkich aplikacji dysk pracuje na pełnych obrotach. Nic wtedy nie zrobisz, bo na otworzenie "mój komputer czekasz prawie 10 sekund. Maci są drogie, ale myślę, że warto trochę dołożyć.

#69 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2008 - 16:04

Kupiłem kilka dni temu mojej dziewczynie HP Pavilion (tylko dla tego, że uparła się na coś taniego). "Piecet" jak to piecet nic nadzwyczajniego ale ma dwie poważne wady. Interferencja między procesorem a zasilaniem przy włączonym C4 - piszczy diabelstwo jak stary kinseskop. Da się ten problem usunąć ale czy po to kupuje komputer aby coś w nim od nowści naprawiać? Problem nie dotyczy tylko danego egzemplarza wpiszcie sobie w Google HP Pavilion piszczy - tona postów, nawet na tym forum spotkałem osobę identycznym problemem. Drugi problem to Vista i forma recovery.

#70 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 marca 2008 - 16:11

Z cala sympatia do Apple - jesli mialbym wybierac miedzy HP a MacBookiem ( bez pro) - wybrałbym HP.

#71 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2008 - 16:18

W porownaniu z Makiem to rewelacyjna matryca, bardzo dobra, o glowe bije to co jest montowane w Macbookach. Mam na mysli kontrast (nasycenie), kolory-wrzucilem tam tapete z kamykami z dna rzeki i az przyjemnie sie patrzy. :D

Rewelacyjna matryca? Matryca w Pavilionie 15" który konfigurowałem była śmiechu warta ! Kąt widzenia żałosny ! Maksymalna rozdzielczość 1280x800 ! Dla porównania MacBook Pro 15" - 1440x900. O kontraście i nasyceniu w HP nic nie będe pisał bo złamie regulamin.

Część notebooków HP ma te same matryce co FL90 - krótko to low cost.

#72 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 23 marca 2008 - 16:19

Ja chetnie zdecydowałbym się na HP czy Acera, le jest jeden problem. Vista. Nie podchodzi mi ten ssytem. A co najgorsze to jest to, że XP się nie zainstaluje, bo niektóre firmy nie udostępniają sterowników pod XP. Chyba to jakiś pakt z MS.

#73 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2008 - 16:21

Z cala sympatia do Apple - jesli mialbym wybierac miedzy HP a MacBookiem ( bez pro) - wybrałbym HP.

No fakt te 13.3" to lekka przesada w miniaturyzacji ;).
Jednak znam osoby które uwielbiają swoje małe białe Maczki i za nic by ich nie zamienili na większe HP.

---- Dodano 23-03-2008 o godzinie 18:26 ----

Ja chetnie zdecydowałbym się na HP czy Acera, le jest jeden problem. Vista. Nie podchodzi mi ten ssytem. A co najgorsze to jest to, że XP się nie zainstaluje, bo niektóre firmy nie udostępniają sterowników pod XP. Chyba to jakiś pakt z MS.

Chyba w te HP są wpakowane popularne części więc sterowniki pod XP muszą być

#74 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 23 marca 2008 - 16:38

Jeżlei do laptopów dokładane bedą najnowsze karty grafoczne, to po co ładować w nie XP jeżeli nie posiada on obsługi DX 10? A w ogóle to często firmy coś zawsze zmienią w sprzęcie jaki kładą i specjalnie system ustawiają żeby działalo. A teraz to tylko Viste konfiguruja z nowym sprzetem.

#75 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 23 marca 2008 - 16:54

Rewelacyjna matryca? Matryca w Pavilionie 15" który konfigurowałem była śmiechu warta ! Kąt widzenia żałosny ! Maksymalna rozdzielczość 1280x800 ! Dla porównania MacBook Pro 15" - 1440x900. O kontraście i nasyceniu w HP nic nie będe pisał bo złamie regulamin.

Część notebooków HP ma te same matryce co FL90 - krótko to low cost.

Zapominasz o jednym: ja znam obie matryce, widzialem je. Macbook zostaje daleko w tyle,jesli chodzi o jakosc. Nawet teraz pisze z laptopa HP, kontrasty nasycenie i kat widzenia o niebo lepsze niz w Macbooku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych