Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gdzie używacie swoich iPadów?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

#101 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 grudnia 2011 - 21:35

Czytanie tego wątku coraz mocniej mobilizuje mnie do oszczędzania na ipada :) większość opinii pozytywna, czyli urządzenie spełnia swoją 'misje'

#102 kociak199

kociak199
  • 86 postów
  • SkądBiałystok/Islandia

Napisano 29 grudnia 2011 - 21:07

Na początku jak mąż zaproponował kupno Ipada nie chciałam się zgodzić. Twierdziłam, ze będzie leżał i wegetował na regale. Po kupnie jeszcze dalej miałam wątpliwości, ale pomału zaczęłam się przekonywać. Zaczął częściej stać u mnie, a mąż korzystał sporadycznie. Teraz mamy dwa. Ja mam swojego Ipada 1 a mąż ipada 2. Sprawdza się wyśmienicie. Najczęsciej w domu. Gry, pisanie. Jak już nic nie robię to leci Flight Radar 24 bo uwielbiamy samoloty. W samolocie sprawdza się naprawdę dobrze. Ogladamy filmy, gramy, czytamy. Nie taszczę już gazet, notesów i zeszytów. Wszystko jest w tym jednym urządzeniu. Podczas kąpieli leci Ipla, a przed snem gram lub czytam. Takze jeśli ktoś ma wątpliwości czy potrzebuje tego, to od razu odpowiadam tak!

#103 Kac_r

Kac_r
  • 94 postów

Napisano 01 stycznia 2012 - 09:27

U mnie podobnie jak u kolezanki powyzej. W domu to do gier, przegladania internetu i filmow - rowniez przez hdmi na tv - dziala wysmienicie. Poza domem to w pracy, na dyzurach (szpital i pogotowie ratunkowe) - zastosowanie jak w domu. I przede wszystkim jest niezastapiony w podrozy. Duzo latam i w samolocie umila mi czas, takze czesto na lotniskach, gdzie czasem trzeba sprzedzic noc. No i np. W autobusie (polskibus) gdzie mozna korzystac z wifi. I ne zapominajmy o tym, ze iPad to rewelacyjny czytnik - ksiazki i czasopisma - wszeie i w kazdych ilosciach ;). Ne wyobrazam sobie zycia bez ipada ... Moj macbook stal sie komputerem stacjonarnym w domu. Traz tylko musze zamienic go na iMaca bo poza domem- Tylko iPad. Pozdrawiam

#104 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 stycznia 2012 - 11:02

W domu: - przede wszystkim do przeglądania internetu (MyApple, WP itp.) - gry. - oglądanie filmów. Poza domem: - oglądanie filmów. - rysowanie różnych szkiców. - granie.

#105 Delavor

Delavor
  • 6 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 04 stycznia 2012 - 04:15

Od kiedy kupiłem iPada jestem bardzo zadowolony. W domu używam do: - przeglądania internetu - oglądania filmów - słuchania muzyki - grania Poza domem: - przeglądania internetu - grania - sporządzania notatek (głownie w pracy)

#106 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 16:54

Moje zastosowania: Zawodowo: 1. kalendarz, przypomnienia, notatki (synchronizacja z iP4 - super) 2. przeglądanie sieci 3. mail Prywatnie: 1. przeglądnie sieci 2. mail 3. gry 4. j.w. w podróży iPad to świetne urządzenie. Zastąpił pod wieloma względami MB choć rzecz jasna nie w 100%. Moja żona nie może doczekać się premiery iPada3 tak by przejąć na wyłączność "mojego" iPada2 :D

#107 wolek92

wolek92
  • 96 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 10:52

Nikogo nie zaskoczę. Używam iPada 2 w domu, na uczelni i w podróży (!). - przeglądanie neta i maila, - facebook, - od czasu do czasu jakaś gierka, - e-booki i e-czasopisma, - filmy i seriale.

#108 basiak

basiak
  • 51 postów
  • SkądZ daleka

Napisano 06 lutego 2012 - 11:43

W pracy ipad zastępuje mac booka, czyli: mail, notatki, kalendarz, gazety.W domu typowo do gier (ewentualnie w przypływie lenistwa ipad służy do maila, wysłania kosztorysu itp). Dzieci bardzo chętnie grają w gry oraz oglądają bajki. Mąż początkowo był sceptycznie nastawiony do zakupu, jednak po kilku dniach stwierdził że chyba kupimy jeszcze jednego ipada :) Świadczy to po prostu o tym że sprawdzają się one w 100% i nie ma szansy aby leżały bezczynnie na półce.

#109 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 11:52

Ja używałem iPada głównie w domu, ale go sprzedałem. Z perspektywy czasu to bardzo droga zabawka właściwie do niczego nie potrzebna poza szpanem i lansem

#110 vlodarchyck

vlodarchyck
  • 62 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 06 lutego 2012 - 11:57

xzandafer nie trzeba przytrzymać litery żeby pokazał sie polski znaczek ;) wystarczy szybko nacisnąć i przeciągnąć palcem w górę ;)

Nie wiedziałem. Dzięki. Teraz o niebo szybciej się pisze. Dzięki!!! :-)

#111 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 lutego 2012 - 12:04

Ja używam iPada przede wszystkim do przeglądania internetu (MyApple.pl) i do gier.

#112 iAneta

iAneta
  • 5 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lutego 2012 - 10:10

A ja jakoś nie lubię wynosić mojego iPada z domu. Jednak nie mieści się do torebki:) Najczęściej z niego korzystam w domu na kanapie (chociaż jest to ryzykowne, bo może mi zostać w każdej chwili zabrany przez jednego z najmłodszych mieszkańców domu :)

#113 meiss

meiss
  • 1 345 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 00:49

Skoro, temat jest gdzie,to krótko odpowiem wszędzie. A tak dłużej, to od miesiąca jedyny komputer jaki mam w domu to PC dziecka, swoje sprawy (net, gry, info, maile i wystawianie faktur) załatwiam z ipada.

#114 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 09 lutego 2012 - 07:30

Ja używałem iPada głównie w domu, ale go sprzedałem. Z perspektywy czasu to bardzo droga zabawka właściwie do niczego nie potrzebna poza szpanem i lansem

"Drogo" to akurat kwestia subiektywna. Jeśli ty używałeś tego tylko dla szpanu i lansu, to współczuję, większości jednak do czegoś się przydaje.

#115 The Race Maniac

The Race Maniac
  • 98 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 09 lutego 2012 - 19:18

Ja używam iPada w domu głównie do internetu, a także w szkole zamiast zeszytu na przedmiotach, na których nie nadążam pisać bądź piszę dużo, w moim przypadku j. polski, j. niemiecki, biologia. W gimnazjum wygląda to tak, że zgodzono się na to z racji dysgrafii (dysfunkcji niepozwalającej na jednoczesne szybkie i estetyczne pisanie na tyle, aby nie móc się odczytać). Moim zdaniem podręczniki i zeszyty na notebookach powinny być od dawna, a na tablety wprowadzone tym bardziej, tak szybko jak się da. Według mnie to jest absurd, że tylko z tego powodu się zgodzono - jednak lepsze to niż, poza tym od nauczyciela to zależy,jak do sprawy podchodzi. Nauczycielce od polskiego muszę pokazywać co tydzień notatki na wydruku, natomiast na dwóch pozostałych przedmiotach nauczyciele kierują się zasadą "nie ważne co masz w zeszycie, ważne co masz w głowie". Podobno w liceum już nie będzie nikt aż tak się przejmować formą zeszytu, widziałem też kilka osób z iPadami i co prawda nie wiem w jakim celu je przynoszą, to prawdopodobne, że właśnie dla notatek. Przy okazji mogę polecić program AwesomeNote - jest bardzo dobry, posiada wiele funkcji i można go synchronizować z kontem Google i Evernote (główny argument, dlaczego moje notatki nagle nie znikną jak coś się popsuje - to głównie nauczycieli interesowało). Łatwo tworzyć listy punktowane, jest też tabulator, szybkie wklejanie zdjęcia i szybki rysunek. Polecam. Poza tym używam tabletu do łatwej obsługi kalendarza poza domem, jest to bardzo wygodne mobilne urządzenie. Co może dziwne w moim wieku, ale gry w ogóle mnie nie interesują. Tylko Osmos ostatnio kupiłem, gdyż stwierdziłem, że ma ciekawy klimat i warto zagrać.

#116 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lutego 2012 - 21:36

zgodzono się na to z racji dysgrafii (dysfunkcji niepozwalającej na jednoczesne szybkie i estetyczne pisanie na tyle, aby nie móc się odczytać).

W związku z tym, ja bym ci właśnie zabronił używania czegokolwiek innego niż zeszyt i ołówek! Nie ma czegoś takiego jak dysgrafia, dysleksja i inne dysbzdury, jest tylko brak ćwiczeń! Pojęcia te wymyślili psychologowie żeby zarabiać na wydawaniu zaświadczeń. Nie bierz tego do siebie, możesz to korzystasz, ale debilizm niektórych pedagogów mnie poraża. Tobie radzę jednak trochę poćwiczyć. Nie powiesz przecież szefowi, że nie umiesz pisać bo masz dysgrafię, chyba że chcesz być lekarzem ;) Przepraszam za OT, ale nie wytrzymałem.

#117 The Race Maniac

The Race Maniac
  • 98 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 09 lutego 2012 - 22:06

W związku z tym, ja bym ci właśnie zabronił używania czegokolwiek innego niż zeszyt i ołówek! Nie ma czegoś takiego jak dysgrafia, dysleksja i inne dysbzdury, jest tylko brak ćwiczeń! Pojęcia te wymyślili psychologowie żeby zarabiać na wydawaniu zaświadczeń. Nie bierz tego do siebie, możesz to korzystasz, ale debilizm niektórych pedagogów mnie poraża. Tobie radzę jednak trochę poćwiczyć. Nie powiesz przecież szefowi, że nie umiesz pisać bo masz dysgrafię, chyba że chcesz być lekarzem ;) Przepraszam za OT, ale nie wytrzymałem.

Może się zdziwisz, ale podzielam twój pogląd, moja "dysgrafia" jest efektem zaniedbania ćwiczenia pisma w przeszłości (w podstawówce był na to czas, nauczyciele widocznie nie dostrzegli, że źle piszę) teraz chciałbym się skupić na nauce przedmiotów, a nie na nauce pisania - to jest jasne. Ćwiczę za to raz w tygodniu u pedagoga. Szczerze mówiąc w pracy będę sobie radził bez pisma ręcznego, przecież nikt już nie dostarcza dokumentów ręcznie pisanych. Z tego co wiem to rzadko się używa dzisiaj w pracy tego pisma, chyba, że do wypisywania recept (i być może właśnie dlatego tyle słychać o lekarzach? ;) ). Przecież wszystko można wydrukować, a do rozpoczęcia pracy zostało mi jeszcze jedenaście lat - do tego czasu tym bardziej postęp technologiczny powinien wyprzeć długopis w większości dziedzin. A u mnie jest problem jedynie z szybkim pisaniem, więc np. wypełnianie formalności nie będzie mi kłopotliwe.

Ja również przepraszam za OT.

#118 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 lutego 2012 - 22:11

Chciałoby się z podniesionym wzrokiem wznieść aplauz za tą wypowiedź. Myślę, że robisz sobie większą krzywdę pisząc na iPadzie niż w zeszycie. Poza tym jak można pokazywać nauczycielowy wydrukowane notatki ? Będąc nauczycielem dla Twojego dobra po prostu bym pozwalał pisać na iPadzie a prosił o przynoszenie przepisanych (bez pośpiechu) notatek.
Ja nie rozumiem - Ty sam siebie krzywdzisz i Twoja szkoła jeszcze na to pozwala.

Przecież wszystko można wydrukować, a do rozpoczęcia pracy zostało mi jeszcze jedenaście lat - do tego czasu tym bardziej postęp technologiczny powinien wyprzeć długopis w większości dziedzin.

Do tego czasu przyjacielu - 11 lat - zapomnisz jak się pisze.

Ćwiczę za to raz w tygodniu u pedagoga.

Uczniowe co najmniej 5 razy w tygodniu.

Ja również przepraszam za OT ale to istne kuriozum.

#119 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 09 lutego 2012 - 22:37

Dobra, zakończmy już to przepraszanie. Na zakończenie tego wątku w wątku dodam tylko, niejako na pocieszenie, że z czasem z niedbałego pisania się wyrasta. To gdzieś siedzi w psychice człowieka i jak/jeśli psychika dojrzeje, to i pismo robi się ładniejsze, czego namacalnym dowodem jest Wasz moderator ;) Niniejszym kończę raz na zawsze ten temat i powróćmy do tematu przewodniego. Powinienem teraz coś dopisać, aby dać dobry przykład, ale nie mam iPada :D

#120 dan007

dan007
  • 47 postów

Napisano 07 czerwca 2012 - 11:20

Więc tak głównie dom (tylko tu mam neta w moim mieście jest mało hotspotów), samochód (jako pasażer), no i tam gdzie potrzebny, głównie w kawiarenkach, czytanie gazetek itp. Przy okazji mogę polansować jak nigdy dotąd. Ale iPad to nie tylko lans szczerze mówiąc nie lubię się za bardzo nim chwalić, wiecie kraj rozbójniczy, Polska ;D. Ale miny kolegów bezcenne :D.

#121 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 czerwca 2012 - 11:30

"Ale miny kolegów bezcenne" ile masz lat?

#122 dan007

dan007
  • 47 postów

Napisano 07 czerwca 2012 - 11:34

To chyba normalne że mam kolegów.

#123 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 07 czerwca 2012 - 12:05

Ale nienormalne, że ktoś robi dziwne miny, że ktoś inny ma ipada... chyba, że w podstawówce.

#124 dan007

dan007
  • 47 postów

Napisano 07 czerwca 2012 - 12:30

U mnie normalne. I nie w podstawówce tylko w gimnazjum. Robią miny bo oni nie mają a ja mam. Chyba to normalne w tym kraju.

#125 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 czerwca 2012 - 12:35

Po twoim toku rozumowania i sposobie wypowiedzi widać, że jeszcze jesteś w gimnazjum.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych