Macbook Pro, warto? Potrzebuję ciekawych argumentów ZA i PRZECIW :)
Napisano 25 listopada 2010 - 21:55
Napisano 25 listopada 2010 - 21:56
Nie - przypatrzcie się uważnie jeszcze raz na spokojnie z detalami (może w powiększeniu).
A mi wygląda jakby ten PC przeszedł wiele i wiele jeszcze zniesie, a ten MAC jakby na pierwszej lepszej dziurze miał się rozlecieć.

Każdy po swojemu to odbiera widzisz madmax, nie tak jakbyś chciał

Napisano 25 listopada 2010 - 21:57
Nikt Ci w niczym nie pomoże. Ty po prostu chcesz maca.
Mam wrażenie, że jesteś kolejną osobą która chce aby ją utwierdzić w podjęciu nie koniecznie racjonalnej decyzji.
Piszesz, że chcesz 15" a nie lubisz 13".
No to po co ta dyskusja?
To jakbyś potrzebował kombi ale szukał potwierdzenia, że może warto kupić ładniejszego sedana. Tak to widzę:-)
Całe szczęście, że wiesz iż oba systemy operacyjne są równie funkcjonalne.
Pozdrawiam,
Tomek
Masz rację, oczywiście że chcę Maca

A że sporo wypowiedzi tutaj wnosi wiele nowych dla mnie rzeczy, to owszem, jest to cenna pomoc

Ja wiem bardzo dokładnie czego chce, ale taki produkt nie istnieje jeszcze w tym zasięgu cenowym na który mogę sobie pozwolić ;D
==
Przy okazji, staram się nie ulec marketingowej psychozie. Gdybym uległ, kupiłbym 13" bez zastanawiania, bo wszyscy wokół mówią że mi styknie te 13" i w ogóle nie odczuję tego problemu. A ja wiem, że odczuję. Obecnie mam tą samą rozdzielczość i jest mi ciasno

Napisano 25 listopada 2010 - 21:59
dokładnie a na dodatek Reason #918 I’m thankful to be a Mac user: no more stupid Windows Errors
Czy Ty aby nie jesteś... neofitą?
Pozdrawiam,
Tomek
Napisano 25 listopada 2010 - 22:03
500 userow w sieci rozległej z windowsami i bieganie po to by usuwac 100 wirusów dziennie,
Jak sie nie szweda po stronac z trzema iksami albo oprogramowaniem, to i wirusow nie ma....
Napisano 25 listopada 2010 - 22:08
@all: dzieki wielkie za rzeczowy wklad! to pomoze mi podjac decyzje!
oczywiscie ze Windows ma swoje wady i trzeba umiec z niego korzystac (byc dobrym kierowcą). Z XP przez ostatnie dwa lata korzystalem bez najmniejszych problemow, a nawet bez wirusow, kwestia higieny. Uwazam, ze Windows moze byc dobrym systemem jesli sie z niego korzysta z rozumem i zna sie go od podszewki.
Przekonuje mnie temat 32/64 bity, jesli ktos moglby to rozwinac bede wdzieczny. Faktycznie tak jest problematycznie z Windą?
O ile wiem, nie wykorzystam 4GB pamieci bez 64bit systemu. Jesli mozna w Macu zmieniac to w locie, to jest to faktycznie sporo na plus...
@iro: Vostro 3700 odpada. Nie chce wiecej niz 15" bo nie wloze tego do plecaka, a noszenie tego w walizce na kolkach mi sie nie podobasprawdzilem wymiary, komp ktory ma 40x35 cm to o wiele za duzo. Musi miesci sie do plecaka. Znowu model 3500 ma te badziewna rozdzielczosc 768 w pionie i to go dyskwalifikuje. Jedna za cos place w Lenovo (display)
offtop: po co wszedzie pakuja te durne anti-glare? Jedyne co slysze od profesjonalnych uzytkownikow to ze bardzo duzo odblaskow to powoduje i nieraz utrudnia prace. Prawda?
a tak ogolnie: tragiczny system forum, pol godziny pisalem odpowiedz i mi ja wcielo, a kazdemu praktycznie cos odpisalem :/ niby sie wyslala, ale po odswiezeniu nie widze jej w watku...
Dziekuje za wklad, bede sledzil watek!
Pozdrawiam,
Cyrylski
[url=http://osxdaily.com/2009/09/10/force-snow-leopard-to-use-64-bit-kernel/]Force Snow Leopard to Use 64 Bit Kernel[/url]
Z przełączaniem aplikacji jest jeszcze prościej (na przykłądzie przegladarki Safari, która pracuje w modzie 64 bitowym)
[URL="https://sites.google.com/site/leszekimielski/poradniki/system/zmiana-trybu-aplikacji-32-64-bity"]https://sites.google.com/site/leszekimielski/poradniki/system/zmiana-trybu-aplikacji-32-64-bity[/URL]
Napisano 25 listopada 2010 - 22:11
Napisano 25 listopada 2010 - 22:14
Napisano 25 listopada 2010 - 22:15
Masz rację, oczywiście że chcę Maca
To szczerość którą nieczęsto można spotkać na myApple:-)
To go bierz.
Nie będziesz zawiedziony.Te komputery naprawdę można lubić - zwłaszcza przy umiłowaniu do estetyki.
Nie patrz na parametry bo tu niestety serce przegrywa z rozumem.
Jest kilka fajnych, praktycznych rozwiązań w macu - np. magnetyczna wtyczka, podświetlona klawiatura, cudowny gładzik czy estetyczne peryferia.
Jest parę powodów do wstydu - np. AppleCare, ceny w naszym kraju, ilość i rodzaj interfejsów w MB. To tak subiektywnie, oczywiście.
No i gigantyczna przewaga maca nad pc to to, że instalacja OSX jest o wiele łatwiejsza:-)
Pozdrawiam,
Tomek
Napisano 25 listopada 2010 - 22:16
Każdy po swojemu to odbiera widzisz madmax, nie tak jakbyś chciał
Z tego wynika iż to Wy widzicie to co chcecie zobaczyć. Ja tylko wrzuciłem ten obrazek - nic więcej. He, he - dobrze wiecie o co chodzi tylko robicie sobie jaja

Napisano 25 listopada 2010 - 22:17
To go bierz.
Nie będziesz zawiedziony.Te komputery naprawdę można lubić - zwłaszcza przy umiłowaniu do estetyki.
Lubić można i to bardzo, fakt.
Tylko jak już kupisz to nie stań się takim nawiedzonym jak paru tutaj.
He, he - dobrze wiecie o co chodzi tylko robicie sobie jaja
.
Troszeczkę

Napisano 25 listopada 2010 - 22:25
Dobra. Masz racje:-)
Ten od jabłka ma tak umieszczony włącznik, że zamknięcie maski unieruchamia całość!
Coś wygrałem?
Tomek
Zła odpowiedź - dlatego nie wygrałeś nic :wink:, a szansa była tylko i wyłącznie jedna.
Napisano 25 listopada 2010 - 22:27
To szczerość którą nieczęsto można spotkać na myApple:-)
No i gigantyczna przewaga maca nad pc to to, że instalacja OSX jest o wiele łatwiejsza:-)
Pozdrawiam,
Tomek
Nie tylko łatwiejsza (np. strefa czasowa ustawia sie automatem -geoloklizacja - jesli jestes wpiety w internet poprzez wi-fi)
ale i tansza 127 zł za nowa wersje systemu) - a propos ile kosztuje 64 bitowy windows 7 najbardzie zaawansowana wersja ?
Napisano 25 listopada 2010 - 22:28
Napisano 25 listopada 2010 - 22:30
Napisano 25 listopada 2010 - 22:35

Napisano 25 listopada 2010 - 22:35
Napisano 25 listopada 2010 - 22:55
co najsmieszniejsze inforamcja dotarla do usa, gdzie media usa skwitowały to stwierdzeniem, ze w Polsce na JEDYNYM komputerze wykryto wirusa - al powrcajac do userów
, wyobraz sobie 500 blondynek w biurze - nie dasz rady
---------- Wpis dodano o 22:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:47 ----------
@imielski, No i co w związku z tym? Nawet jeśli ten screen jest autentyczny, a nie edytowany w jakimś paincie, to wcale nie oznacza, że Windows jest do kitu. Na Mac OS X też są błędy i problemy... Idealny software nie istnieje.
oczywiscie, ze tak[COLOR="Silver"]
---------- Wpis dodano o 22:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:49 ----------
Powiedz mi tylko na kij mam włączać kernel 64-bitowy i na kij przełączać aplikacje 64 bitową na 32 bity? Tylko nie pisz o pluginach 32 bitowych do 64 bitowy programów.
To jest takie wyszukiwanie na siłę niby ciekawych cech systemu, tylko że kompletnie nikomu niepotrzebnych.
Plugin jest tez aplikacją.
Morał z tego taki, że jesli masz wiekszosc aplikacji 64 bitowych i chcesz ich uzywać, a kilka wyjatkowo bardzo ci potrzebne sa tylko w wrsji 32-bitowej - I NIE DZIAŁAJA w srodowisku 64 bity - zdarza sie np. drivery (stare) do watcoma - to nie pozostaje nnic innego
niż przełączac sie miedzy srodowiskiem 32 i 64 bitowym podcas bootowania
czego winow nie zrobi - bo istnnieja dwie odzielne wersje 32 i 64 btowa, i musisz zdecydowac sie podczas instalacji na wersję
To samo dotyczy wersji jezykowej - w windzie musisz zdecydowac se na jezyk podczas instalacji w macu mozesz to zmienic w trakcie pracy (wystarcy prelogowanie)
Mi to było potrzebne, bo uzywałem photoshopa + Fluid Mask (fluid mask nie działał w wersji 64 bit)
Podobnie było z driverami do wacoma 32-bitowa wersja zawieszała czaem system w modzie 64-bit
sorry za drobne błędy literowe
Napisano 25 listopada 2010 - 23:01

Napisano 25 listopada 2010 - 23:03
Napisano 25 listopada 2010 - 23:05
To samo dotyczy wersji jezykowej - w windzie musisz zdecydowac se na jezyk podczas instalacji w macu mozesz to zmienic w trakcie pracy (wystarcy prelogowanie)
Widzisz, a ja głupek się męczę z jednym, kurcze od dzisiaj sobie będę przełączał codziennie na inny. Super feature.

Odnośnie tych bitów to nic nowego nie napisałeś, problem w tym że dla mnie to taki sam super feature jak te języki.
Napisano 25 listopada 2010 - 23:07

Napisano 25 listopada 2010 - 23:09
ja akurat musze przełąćać sie miedzy wersja polską i angielską i uzywac aplikacji 32 bitowych w srodowisku 32 bitowym, a tam gdzie moge aplikacji w srodowisku 64 bit
i mac os x daje mi ta mozliwosc a windows NIE !
ale oczywiscie dlatego, ze jestem glupek , jak napisałeś uzytkowniku Maciek72 - przez co sam z siebie robisz glupka - o wiele wiekszego
Jest wiecej rzeczy, które mac daje mi natywnie, a windows nie jest wrecz w stanie
Napisano 25 listopada 2010 - 23:28

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych