Napisano 07 grudnia 2013 - 22:42
Witam.
Dostałem od znajomego iphone 4 z softem 5.0.1, modem 04.11.08. Nie jestem specjalistą w branży iphone-ów, ale próbuję ominąć w nim simlock-a jakimś darmowym sposobem. Szukałem informacji na ten temat i wszędzie dyskusja sprowadzała się do tego że w przypadku mojego modelu tylko i wyłącznie wchodzi w grę oficjalny unlock przez apple. Pogodził bym się z tym, ale znajomy za wszelką cenę twierdzi, że telefon miał ominiętego simlocka i działał tylko w polskim t-mobile. Telefon ponoć pochodzi z jakiejś angielskiej sieci, ale nie mam informacji z jakiej. Kolega postanowił wyzerować telefon i po tym procesie urządzenie zaczęło domagać się karty macierzystego operatora w celu aktywacji. W takim stanie iphone trafił w moje ręce. Aktywację pominąłem dzięki redsn0w_win_0.9.10b1, ale jestem w kropce bo telefon cały czas wyświetla brak sieci. Zauważyłem że w telefonie jest zainstalowany SAM. Czytałem, że kiedyś był to sprawdzony sposób na ominięcie simlocka ze wszystkich lub prawie wszystkich iphone-ów 4, ale niestety przestał działać.
Podsumowując mam następujące pytania:
1. Czy dzięki aplikacji SAM w moim telefonie mogę ominąć simlocka?
2. Czy możliwe jest aby jakimś sposobem telefon z ominiętym simlockiem działał tylko w jednej polskiej sieci tj. t-mobile?
3. Czy w ogóle jest jakiś sposób na mojego iphone-a żeby korzystać z niego nie płacąc kilkuset zł za usunięcie simlocka np, manipulując wersją softu i zmianą oprogramowania modemu?
Z góry dziękuję za porady i przepraszam, jeśli temat został już gdzieś poruszony.