Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11474 odpowiedzi w tym temacie

#7651 Oskarhkk

Oskarhkk
  • 5 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 19:42

SimLock Witam wszystkich użytkowników, przeszukałem na temat mojego pytania wiele postów i nie znalazłem odpowiedzi. Mam iPhone 4 w sieci O2 UK, przez jakiś czas był zablokowany, jednak teraz jest odblokowany i nie widnieje na żadnej liście, czy to nie spowoduje dodatkowych komplikacji przy ściąganiu sim locka z tego telefonu na simlock.pl ?

#7652 krlik98

krlik98
  • 4 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 20:05

Witam. Jestem posiadaczem trzech iPhonów (3GS, 4 i 4S) oraz iPada 2. Do tej pory robiłem jailbreak na wszystkich z powodzeniem. Na 3gs jeszcze nie, gdyż dopiero teraz zakupiłem (sentyment ;]). Chciałem zrobić wymazać zawartość i ustawienia. Wybrałem tę opcję w ustawieniach i przez cztery godziny cały czas wyświetlane było jabłko (powinno być max 1h). Zrobiłem więc hard reset i odtworzyłem oprogramowanie w iTunes. Jest tu problem, gdyż nie mogę go uruchomić, bo żąda włożenia karty SIM, a ma simlocka na którąś z sieci z UK. Problem, że nie wiem w której, bo kupowałem rocznego, ale nie używanego ;/. Macie jakieś pomysły jak uruchomić go bez SIM? Próbowałem przez redsn0w, ale nie da się ;[

#7653 emilos206

emilos206
  • 45 postów

Napisano 25 sierpnia 2012 - 00:17

Witam jak robie chce sobie obniżyć BB z 05.16.05 na 05.16.00 przez redsn0w biorę downgrade ipad BB to jak robi sie ten jailbreak to w telefonie gdy tam te różne wpisy się ładują to wyskakuje na telefonie jakiś error .

---------- Wpis dodano 24.08.2012 o 00:29 ---------- Poprzedni wpis dodano 23.08.2012 o 23:36 ----------

Dobra poradziłem sobie zrobiłem soft ultrasnowem mam juz BB 05.16.00 i dalej brak sieci w f0recast pisze Unlockable:YES(-ultrasn0w) Jailbreakable:NO . I cały czas pisze brak sieci

---------- Wpis dodano 25.08.2012 o 01:17 ---------- Poprzedni wpis dodano 24.08.2012 o 23:39 ----------

poradziłem już sobie .

#7654 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 25 sierpnia 2012 - 10:20

Czy korzystał ktoś już z tej stronki i może ją polecić ?

OfficialiPhoneUnlock.co.uk - Official iPhone Unlock Prices

#7655 galdon

galdon
  • 7 postów

Napisano 25 sierpnia 2012 - 10:41

Witajcie. Posiadam iPhone 4 iOS: 4.3.5. bb 4.10.01 juź od ponad roku. Cały czas używałem karty GEVEY ponieważ telefon miał simlocka na niemiecki T-Mobile. Pare dni temu zauważyłem, że w rubryce Carrier nie widnieje już "Carrier 10.0" tylko "Era 10.0" czyli sieć której używam. Wyciągnąłem nieszczęsnego GEVEY'a i włożylem samą kartę i ku mojemu miłemu zaskoczeniu, telefon odrazu złapał sieć. Znaczy to, że T-Mobile odblokował mi telefon ponieważ poprzedniemu właścicielowi skończyła się umowa ? Jeśli tak, czy mogę teraz bez żadnych zmartwień zaktualizować oprogramowanie do 5.1.1? Czy może jednak zachować ostrożność i jakoś się zabezpieczyć przed aktualizacją? Dziękuję i pozdrawiam :)

#7656 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 25 sierpnia 2012 - 11:32

Sprawdź na jakiejś stronie czy jest odblokowany

Check IMEI - IMEI.info

#7657 Truszik19

Truszik19
  • 47 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 25 sierpnia 2012 - 13:47

Witam, kupiłem od ręki używanego iphona ze Szwecji, iPhone 4s 16Gb ios 5.1.1 White (Dla szczegółów ;]) Po podłączeniu do itunes na macu każe mi włożyć kartę daną od operatora (Telenor) i skonfigurować iphone. Sprawdziłem za około 10 zł na stronie imei.info, ma on simlocka na szwecje na telenor, zdziwiłem się że nowe telefony i montują jeszcze sim locki, pamiętam że mieli znieść już blokady ale to inną drogą. - Szukam sposobu aby uaktywnić/odblokować iphona w sieci play i wgl móc go używać! Na wszelkich stronach gdzie są możliwe odblokowania rzędu 600 zł kodami, nie ma możliwości zdjęcia sim locka iphona 4s telenor sweden. Tu jest duży problem. Sprawdziłem simlock.pl, i chyba 5 innych stron zagranicznych. - Obejść tego drogą jailbreaka też się nie da na iphonie 4S, bo sprawdziłem. - Mam możliwość w przyszłym tygodniu kupienia karty telenor ze szwecji, czyli udałoby się go chyba aktywować w itunes i skonfigurować, ale tuaj moje pytanie, jeżeli aktywuję w itunes kartą telenor, wszsytko pójdzie dobrze, już włączonego i aktywowanego będę mógł włożyć kartę play i będzie ona działać? Domyślam się tak ponieważ gdy włożę kartę, szuka sieci, a następnie pokazuje 3g czyli połączono i jakby działało play, ale telefon jest nieaktywny i trzeba skonfigurować a mogę spróbować aktywować przez sieć komórkową, po 3 minutach wyskakuje niepowodzenie, włóż kartę operatora.. Proszę o pomoc, lub jakieś inne rozwiązanie, co mogę zrobić najlepiej i czy dobrze się domyślam. Dziękuje pozdrawiam.

#7658 ippawel

ippawel
  • 1 136 postów

Napisano 25 sierpnia 2012 - 14:45

Jeśli nie ma opcji zdjęcia simlocka na stronach, które się tym zajmują, to w czym mamy Ci tutaj pomóc?

#7659 Truszik19

Truszik19
  • 47 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 25 sierpnia 2012 - 19:46

Czy jest jakikolwiek sposób, może ktoś miał podobny problem, od tego chyba jest forum prawda?

#7660 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 10:42

Czy jest jakikolwiek sposób, może ktoś miał podobny problem, od tego chyba jest forum prawda?

Ile razy to można wałkować...
Aby aktywować 4s musisz mieć kartę sieci macierzystej.
Jeżeli strony www typu simlock.pl nie zdejmują simlocka tzn że nie da się go zdjąć ewentualnie można zapytać operatora.
To wszystko przewija się przez ostatnich 10 stron tego tematu , ale pan nie jest łaskawy przeczytać ich prawda? Lepiej aby inni zaśmiecali temat ,powielając ostatnie strony bo wyszukiwarka jest mega trudna w obsłudze.

#7661 galdon

galdon
  • 7 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 12:30

Sprawdź na jakiejś stronie czy jest odblokowany

[url=http://www.imei.info/]Check IMEI - IMEI.info[/url]

Nie moge znaleźć żadnej strony gdzie by mi sprawdziło za darmo a paypala nie mam :< Może znasz jakąś inną stronke ?|
BTW Gdzieś wyczytałem, że Apple zablokowało dostęp do swojej bazy danych przez IMEI, czy to prawda?

EDIT

Strona [url]http://www.s-url.ro/[/url] pokazała mi, że telefon jest Unlocked. Czy moge jej zaufać ?

EDIT

Ok [url]http://dev.mk/imei-checker/[/url] pokazał to samo. Czyli bez obaw moge podnieść oprogramowanie do 5.1.1? :)

#7662 Zegzii

Zegzii
  • 64 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 13:03

Witam, dostalem od siostry iphone 4 z bb 4.12.01 oraz softem 5.1.1 , posiadam on simlocka na siec angielska orange. zrobilem na nim jailbreak . Probowalem zrobic programem SAM simlocka ale go juz zalatali wiec nie wychodzi. Jest mozliwosc zebym zdjal jakos sam simlocka, lub karta gevey jest mozliwa? Nie posiadam niestety zadnych ticketow z SAM Z Gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam

#7663 winio09

winio09
  • 1 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 13:24

Witam . Iphone 3g : Operator - Orange poland . Sieci - Niedostepne. Mam simlocka ? Wkładam sim orange i nie wyszukuje zadnych sieci , a jak juz wyszuka to nie łaczy z zadna , nawet orange . Co z tym zrobic?

#7664 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 14:48

Witam, dostalem od siostry iphone 4 z bb 4.12.01 oraz softem 5.1.1 , posiadam on simlocka na siec angielska orange. zrobilem na nim jailbreak . Probowalem zrobic programem SAM simlocka ale go juz zalatali wiec nie wychodzi. Jest mozliwosc zebym zdjal jakos sam simlocka, lub karta gevey jest mozliwa? Nie posiadam niestety zadnych ticketow z SAM
Z Gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam

Co za ludzie... Użyj wyszukiwarki albo bądź tak samodzielny (albo poproś kogoś z rodziny) i przeczytaj ostaniach 10 stron tego tematu. Sam odpowiadałem parę razy na te pytanie i nie zamierzam po raz kolejny.

#7665 Truszik19

Truszik19
  • 47 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 26 sierpnia 2012 - 21:56

Ponawiam swoje pytanie : Witam, kupiłem od ręki używanego iphona ze Szwecji, iPhone 4s 16Gb ios 5.1.1 White (Dla szczegółów ;])
Po podłączeniu do itunes na macu każe mi włożyć kartę daną od operatora (Telenor) i skonfigurować iphone.

Sprawdziłem za około 10 zł na stronie imei.info, ma on simlocka na szwecje na telenor, zdziwiłem się że nowe telefony i montują jeszcze sim locki, pamiętam że mieli znieść już blokady ale to inną drogą.
- Szukam sposobu aby uaktywnić/odblokować iphona w sieci play i wgl móc go używać! Na wszelkich stronach gdzie są możliwe odblokowania rzędu 600 zł kodami, nie ma możliwości zdjęcia sim locka iphona 4s telenor sweden. Tu jest duży problem. Sprawdziłem simlock.pl, i chyba 5 innych stron zagranicznych.
- Obejść tego drogą jailbreaka też się nie da na iphonie 4S, bo sprawdziłem.
- Mam możliwość w przyszłym tygodniu kupienia karty telenor ze szwecji, czyli udałoby się go chyba aktywować w itunes i skonfigurować, ale tuaj moje pytanie, jeżeli aktywuję w itunes kartą telenor, wszsytko pójdzie dobrze, już włączonego i aktywowanego będę mógł włożyć kartę play i będzie ona działać? Domyślam się tak ponieważ gdy włożę kartę, szuka sieci, a następnie pokazuje 3g czyli połączono i jakby działało play, ale telefon jest nieaktywny i trzeba skonfigurować a mogę spróbować aktywować przez sieć komórkową, po 3 minutach wyskakuje niepowodzenie, włóż kartę operatora..
Proszę o pomoc, lub jakieś inne rozwiązanie, co mogę zrobić najlepiej i czy dobrze się domyślam. Dziękuje pozdrawiam.

Znalazłem kilka może możliwych rozwiązań:
simlock iPhone Zna ktoś tą stronę i może z niej korzystał? Piszą że ściąga z telenor.
Karta omijająca simlock w IPHONE 4s (wszystkie wer (2479180386) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Korzystał ktoś może z takiej karty i może opisać czy działa, i czy zadziała na iphone 4s?
IPHONE 3G 3GS 4 4s TELENOR SWEDEN FAST ITUNES FACTORY UNLOCK SERVICE | eBay Korzystał ktoś może z tej usługi? Wydaje się jedyna na świecie jaka znalazłem na telenor szwecja.
ultimateiphoneunlocker.com i jakiś dziwny program który niby ściąga simlocka, ktoś korzystał lub wie o co chodzi?

#7666 MrFiołek

MrFiołek
  • 24 postów
  • SkądNysa

Napisano 27 sierpnia 2012 - 12:21

Ponawiam swoje pytanie : Witam, kupiłem od ręki używanego iphona ze Szwecji, iPhone 4s 16Gb ios 5.1.1 White (Dla szczegółów ;])
Po podłączeniu do itunes na macu każe mi włożyć kartę daną od operatora (Telenor) i skonfigurować iphone.

Sprawdziłem za około 10 zł na stronie imei.info, ma on simlocka na szwecje na telenor, zdziwiłem się że nowe telefony i montują jeszcze sim locki, pamiętam że mieli znieść już blokady ale to inną drogą.
- Szukam sposobu aby uaktywnić/odblokować iphona w sieci play i wgl móc go używać! Na wszelkich stronach gdzie są możliwe odblokowania rzędu 600 zł kodami, nie ma możliwości zdjęcia sim locka iphona 4s telenor sweden. Tu jest duży problem. Sprawdziłem simlock.pl, i chyba 5 innych stron zagranicznych.
- Obejść tego drogą jailbreaka też się nie da na iphonie 4S, bo sprawdziłem.
- Mam możliwość w przyszłym tygodniu kupienia karty telenor ze szwecji, czyli udałoby się go chyba aktywować w itunes i skonfigurować, ale tuaj moje pytanie, jeżeli aktywuję w itunes kartą telenor, wszsytko pójdzie dobrze, już włączonego i aktywowanego będę mógł włożyć kartę play i będzie ona działać? Domyślam się tak ponieważ gdy włożę kartę, szuka sieci, a następnie pokazuje 3g czyli połączono i jakby działało play, ale telefon jest nieaktywny i trzeba skonfigurować a mogę spróbować aktywować przez sieć komórkową, po 3 minutach wyskakuje niepowodzenie, włóż kartę operatora..
Proszę o pomoc, lub jakieś inne rozwiązanie, co mogę zrobić najlepiej i czy dobrze się domyślam. Dziękuje pozdrawiam.

Znalazłem kilka może możliwych rozwiązań:
simlock iPhone Zna ktoś tą stronę i może z niej korzystał? Piszą że ściąga z telenor.
Karta omijająca simlock w IPHONE 4s (wszystkie wer (2479180386) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Korzystał ktoś może z takiej karty i może opisać czy działa, i czy zadziała na iphone 4s?
IPHONE 3G 3GS 4 4s TELENOR SWEDEN FAST ITUNES FACTORY UNLOCK SERVICE | eBay Korzystał ktoś może z tej usługi? Wydaje się jedyna na świecie jaka znalazłem na telenor szwecja.
ultimateiphoneunlocker.com i jakiś dziwny program który niby ściąga simlocka, ktoś korzystał lub wie o co chodzi?

ehh ta karta z Aukcji allegro to najtańszy sposób i będzie działać---> gevey jako że jest to 4s. Co do różnego rodzaju programów nie masz co wierzyc tym stroną bo to tylko naciąganie! ta jest sprawdzona officialiphoneunlock.co.uk ale cos twojej sieci nie widać, te co podałeś to jakieś mało znane... sprawdz na simlock.pl simlock24.pl to są sprawdzone polskie strony. Ja na twoim miejscu kupiłbym Kartę Gevey i po problemie i najtańsza opcja!

#7667 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

Napisano 27 sierpnia 2012 - 12:26

Witam

Posiadam iPhone 4 z oprogramowaniem 4.2.1 i z simlockiem na AT&T. Chce wykonać na nim trwały JB i zdiąć simlocka, a najlepiej zaktualizować do nowszej wersji. Szukałem i przeczytałem wiele, ale przed tą czynnością chciałem się Was upewnić czy to na pewno zadziała. Więc tak, najpierw aktualizacja do 5.1.1, potem JB tym sposobem : NEW Untethered Jailbreak 5.1.1 iPhone 4S/4/3Gs iPad 3/2/1 & iPod 4G/3G - Absinthe 2.0 Jailbreak - YouTube (tutaj pisze, że jest to możliwe), następnie zdjęcie simlocka tym sposobem : How To Unlock iPhone 4S/4/3Gs 5.1.1/5.1/5.0.1/5.0 for Tmobile - 4.12.01/4.11.08/2.0.10/1.0.14/1.0.13 - YouTube (tu także piszę, że to możliwe). Powiedzcie mi czy to wszystko prawda i zadzaiała, a jeśli nie to proszę, doradzcie coś żeby zrobić JB i zdjąć sim locka z obecnej jeszcze 4.2.1 a najlepiej wyższej.

Pozdrawiam

#7668 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 12:34

Witam

Posiadam iPhone 4 z oprogramowaniem 4.2.1 i z simlockiem na AT&T. Chce wykonać na nim trwały JB i zdiąć simlocka, a najlepiej zaktualizować do nowszej wersji. Szukałem i przeczytałem wiele, ale przed tą czynnością chciałem się Was upewnić czy to na pewno zadziała. Więc tak, najpierw aktualizacja do 5.1.1, potem JB tym sposobem : NEW Untethered Jailbreak 5.1.1 iPhone 4S/4/3Gs iPad 3/2/1 & iPod 4G/3G - Absinthe 2.0 Jailbreak - YouTube (tutaj pisze, że jest to możliwe), następnie zdjęcie simlocka tym sposobem : How To Unlock iPhone 4S/4/3Gs 5.1.1/5.1/5.0.1/5.0 for Tmobile - 4.12.01/4.11.08/2.0.10/1.0.14/1.0.13 - YouTube (tu także piszę, że to możliwe). Powiedzcie mi czy to wszystko prawda i zadzaiała, a jeśli nie to proszę, doradzcie coś żeby zrobić JB i zdjąć sim locka z obecnej jeszcze 4.2.1 a najlepiej wyższej.

Pozdrawiam

Nie łaska przeczytać 10 -15 ostatnich stron tego tematu i znaleźć samemu odpowiedz ?
I jak mamy ci napisać czy zdejmiesz simlocka jak nie napisałeś najważniejszej rzeczy czyli nr Basbandu...

#7669 Arczi128

Arczi128
  • 3 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 14:03

CIACH Proszę przeczytać temat, nie będziemy milion razy odpisywać na to samo.

---------- Wpis dodano o 15:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:03 ----------

Czytać cały temat od 1 strony do 767? Dzięki wielkie za NIE pomoc

PS.
Zróbcie może jakiś porządek, ,żeby wszystko było na jednej stronie tzn najważniejsze informację bo szukać po tylu stronach to mija się z celem.

Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz za brak pomocy

#7670 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

Napisano 27 sierpnia 2012 - 16:58

baseband : 03.10.01, oprogramowanie 4.2.1 (8C148)

#7671 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 18:16

baseband : 03.10.01, oprogramowanie 4.2.1 (8C148)

Chcesz używać karty Gevey Ultra (iPhone 4) na inny sofcie nowszym sofcie ?
Nic prostszego. Wystarczy tylko zrobić soft który nie podniesie Basebandu.
Jak to zrobić ?
Są 2 sposoby.
1. Robimy soft przy użyciu snowbrezze. Uruchamiamy program, klikamy strzałkę w prawym dolnym rogu, wskazujemy oryginalny soft lub pobieramy go, wybieramy opcję „Baseband Preservation mode”. Czekamy aż soft skończy się robić, następnie wprowadzamy telefon w pwng DFU , odpalamy iTunes i trzymając shift klikamy odtwórz i wskazujemy soft zrobiony przez snowbrezze.
2. Używam Programu Redsnow. I kolejno pod odpaleniu programu klikamy „Extras”, „Custom ipsw „ i czekamy aż soft się zrobi. Potem klikamy „Pwned DFU” , wprowadzamy dzięki temu telefon w dfu i następnie podobnie jak w przypadku Snowbrezze z shiftem odtwarzamy oprogramowanie wskazując soft zrobiony przez Redsnowa

Proszę bardzo.

#7672 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

Napisano 27 sierpnia 2012 - 18:43

dzięki bardzo za odpowiedź, czyli wnioskuje z tego, że w mojej sytuacji jedyną metodą ściągnięcia simlocka są tylko karty gevey lub permanentnie przez operatora i nie da rady póki co programowo za darmo sobie tego zrobić?

#7673 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 18:50

dzięki bardzo za odpowiedź, czyli wnioskuje z tego, że w mojej sytuacji jedyną metodą ściągnięcia simlocka są tylko karty gevey lub permanentnie przez operatora i nie da rady póki co programowo za darmo sobie tego zrobić?

http://myapple.pl/ip..._-new-post.html
Polecam lekturę Tobie i każdemu nowemu kto tu zajrzy.

#7674 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 19:47

http://myapple.pl/ip..._-new-post.html
Polecam lekturę Tobie i każdemu nowemu kto tu zajrzy.

Dokładnie! Od tej pory nie ma tu pytań, na które jest odpowiedź w ww. poradniku:
- masz telefon z sim-lockiem na zagraniczną sieć i nie wiesz, czy da się z niego odpłatnie zdjąć blokadę przez serwisy simlock.cośtam?
- masz sim-locka i nie wiesz czy da się w nim ominąć blokadę metodą softwarową?
- nie wiesz na jaką sieć masz sim-locka?
tamten poradnik jest dla Ciebie.

#7675 MacieIKS

MacieIKS
  • 88 postów
  • SkądPL

Napisano 27 sierpnia 2012 - 20:27

Witam Po 5 godzinach męczarni z 3GS postanowiłem opisać sytuację na forum :). Otóż 3GS ma simlock ATT. Przez ostatni rok używany był normalnie z softem 4.2.1 i BB 6.15.00. Wszystko zaczęło się gdy zaczęła szwankować bateria. Telefon wyłączał się niespodziewanie mimo naładowania go do odpowiedniego poziomu. Postanowiłem wtedy wgrać CF z 5.1.1. Telefon zaczął normalnie pracować lecz był problem z zasięgiem (oczywiście zainstalowany był ultrasnow fix --> ultrasnow 1.2.7). Następnym krokiem był downgrade BB do 05.13.04 i soft 4.1. Myślałem, że to pomoże, ale nic nie podziałało. Następny krok to pełny restore z iTunes i aktywacja oryginalną kartą ATT. Telefon się aktywował, ale jak zrobiłem JB i zainstalowałem ultrasnowa to był mały progress, gdyż przy uruchamianiu telefonu pojawiła się słynna jedna kreska, lecz później pojawił się napis "Szukam" i trał wieki. Ponadto wyskakiwała informacja przy wkładaniu karty ATT "czekam na aktywację, może to chwile potrwać". Próbowałem na 3 różnych (aktywnych) kartach ATT i nic... (mimo to iTunes poradził sobie z aktywacją 3GS z tymi kartami...). Teraz zainstalowałem BB 6.15.00 na 4.1, myślałem, że to pomoże ale nadal nic. Przekopałem temat podobny dot. tych powiadomień aktywacji ale nic ciekawego nie znalazłem. Przeczytałem kilka poradników i komentarzy na zagranicznych forach odnośnie metod instalacji ultrasnow fix jak i samego ultrasnow( instalowanie na 3-4 sposoby wraz z reflashowaniem baseband 6.15.00 i nic ) :/ Jestem teraz w kropce i nie wiem co mógłbym zrobić, żeby ożywić ten telefon. Liczę na jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych