Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Ciagle slysze MAC vs PC

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
163 odpowiedzi w tym temacie

#126 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 11:24

To ja poprosze, udowodnij, z czystej ciekawosci Ciebie o to prosze ;)

#127 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w
  • Sk膮dSchlesierland - K枚nigsh眉tte/Laurah眉tte

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:03

Ok, na przyk艂adzie?...niech bedzie Mac Pro: Mac Pro Quad Core One - Cena w USA 2.499,00 Cena powyzsza nie jest cena hurtow膮 , nie obejmuje zni偶ek dla tak wielkich sprzedawc贸w i to ceryfikowanych jak iSource. Przyjmijmy wiec, ze iSource spokojnie otrzymuje od ceny Apple Store zni偶ke na poziomie 30%. / co do podatku :W USA jest tzw. "podatek stanowy", kt贸ry wynosi od 4 do 8% w zale偶no艣ci od stanu (ale np. w Alasce podatek ten nie wyst臋puje, czyli 0%). I to prawda, doliczany jest dopiero przy kasie. Tak wi臋c kupuj膮c np. iPoda w San Francisco, kt贸rego cena na plakietce wynosi 100$, przy kasie p艂acimy 108$. Tak jest ze wszystkim, od fastfood贸w, przez ubrania, po samochody!, wiec nie nie podatku sie skupiam , a na naliczeniach przez iSource/. id膮c tym wyliczeniem : 2.499,00$ -30%x kurs waluty=1,749.3x2,8922 / sredni kurs w dniu 04.10.2010r./ = 5059,33 z艂ote Za tyle p艂aci iSource za komputer , kt贸ry u nich kosztuje 8.769,67 z艂otych NETTO! / VAT i tak odprowadzany jest pa艅stwu, po odliczeniu koszt贸w itp. itd./ Czyli...zysk wynosi 3.710.34 Narzut netto od ceny 5.059,33 wynosi oko艂o 74 % .Zycze kazdemu sprzedawcy na rynku takiego narzutu! Mysle,ze wiekszosc sprzedawc贸w sektora IT powinna po kr贸tkim czasie miec dom z basenem, jacht i luksusowe auto. iSource to nie sprzedawca 1 komputera na tydzien.Pozycja,ilosc sklep贸w oraz co za tym idzie sprzedaz umozliwia zejscie z tej ceny o kilkanascie, kilkadziesiat oczek procentowych w d贸艂.Czy musz膮?Nie, bo moga zamiast narzutu 74% zrobic 200%. Ale w naszym kraju jest cos takiego jeszcze jak si艂a nabywcza z艂ot贸wki. A ta jak wiemy jest srednio od 4 do 6 razy s艂absza niz dolara lub euro, co powoduje,ze statystycznie musimy pracowac np. 6 razy wiecej niz za granica by kupic jakies dobra materialne. Uwzgledniajac ta sytuacje i takie ceny iSource rozumiemy skad opinie o Apple jako o luksusie, a PC jako czyms zgola "gorszym" dla plebstwa co jest niesprawiedliwe. Za granica Apple kupuja ci , kt贸rzy chca kupic bo maja na to ochote, a nie ich stac. Nie jestem przeciwnikiem cen iSource, podkresle to raz jeszcze MAJA PRAWO DO NARZUTU TAKIEGO JAK CHCA, ale w tym miejscu powinno byc tak,ze ma przecietny Kowalski poza wielkimi salonami , ma艂ych i swietnych sprzedawc贸w sprzetu Apple, ktorych nie nazywa sie nielegalnymi , tylko dlatego,ze staraja sie wejsc na rynek i sprostac oczekiwaniom klienta w rozsadnych cenach. Gdyby w iSource szed艂 jeszcze jakis inny poziom obs艂ugi-ok. ale na tym forum znajde dziesiatki ludzi znajacych Apple o tysiac razy lepiej niz sprzedawcy z iSpotu, stanowisk dzier偶awnych w Media lub Saturnie, gdzie studenci w ramach praktyki i poznawania sprzetu dorabiaja do studi贸w marne pieniadze. A polityka tych firm tez jest niejasna, aby otrzymac studencki upust Saturn twierdzi czasem takie bajki,ze az zal... Na koniec s艂ychac tylko "to nie nasze stanowisko, a dzis nie ma przedstawiciela iSource". Wszystko to , cena, swiadomosc sprzedawc贸w i poziom wiedzy bardzo zle swiadczy o firmie,ale to nie jedyna taka firma w tym kraju i nie raz jeszcze zap艂acimy za to z w艂asnej kieszeni.

#128 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:11

Mysle, ze nie maja takiej znizki. Co do reszty to rowniez zbytnie uogolnienia. Rowniez uwazam, ze ceny to przesada w iSource ale kokosow tez nie robia, to moja prywatna opinia ;)

#129 grzes_l

grzes_l
  • 3聽397 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:12

Ja napisze krotko, porownywanie cen w Polsce do cen w USA to czysta GLUPOTA. Jeszcze raz: GLUPOTA. Dodam, ze porownujacego. A jak juz ktos sie sili to niech przy okazji wezmie dowolny produkt (nie Apple) i tez porowna tak dla przykladu i przestanie pieprzyc. Bardzo prosze wszystkich pseudoekonomistow, by skorzystali z okazji nie wypowiadania sie w tematach, ktore ewidentnie sa dla nich za trudne i przestali robic z siebie idiotow.

#130 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:15

Ja napisze krotko, porownywanie cen w Polsce do cen w USA to czysta GLUPOTA.
Jeszcze raz: GLUPOTA. Dodam, ze porownujacego.
A jak juz ktos sie sili to niech przy okazji wezmie dowolny produkt (nie Apple) i tez porowna tak dla przykladu i przestanie pieprzyc.

Bardzo prosze wszystkich pseudoekonomistow, by skorzystali z okazji nie wypowiadania sie w tematach, ktore ewidentnie sa dla nich za trudne i przestali robic z siebie idiotow.

A kto tu pieprzy? Co zlego jest w porownywaniu? Wazne aby wiedziec jakie sa koszty calkowite przy hadnlu zagranicznym.

Ps. Z wyksztalcenia jestem ekonomista, z praktyki rowniez ;)

#131 grzes_l

grzes_l
  • 3聽397 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:24

To poprowadz sklep. Powiedz nam jaki masz obrot w tym kraju, jakie koszty i jak wyglada z terminami platnosci. Powiedz nam jak ustalasz marze i jaki masz model wyceny uslug i sie wtedy porownaj do USA. Inaczej to czysta glupota.

#132 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:31

grzes_I ile razy w zyciu sciaga艂es cos w hurcie z Azji? I nie od Chinczyka z budki ale duzej firmy produkuj膮cej np. elektronike? Poziom upust贸w i co za tym idzie ca艂osc wyliczenia opiera sie jedynie na za艂ozeniach, zaden z nas nie zna prawdziwych wartosci kontrakt贸w, upust贸w ani narzutu w duzych firmach. Naywanie idiota tylko dla tego,ze podejmuje sie og贸lna pr贸be pokazania problemu oceny Apple jako firmy dla snob贸w, bogaczy itp. jest chyba nie na miejscu. Z drugiej strony chyba dobrze, gdyby na naszym rynku zawita艂 Apple Store, czy uwazasz sie za gorszego od obywatela innych pa艅stw, gdzie dzia艂a AS? Wyliczenia sa czysto teoretyczne, ale jakby nie liczyc,ceny nadal pozostawiaja do zyczenia. No chyba,ze jest sie w zarzadzie iSource :) Wyliczenie i podane konkretne kwoty nie sa i nie byly powodem wszczynania kolejnej wojny i k艂贸tni ! Obrazanie kogos i pisanie inwektywu tylko dlatego, bo sie nie zgadzamy na czyjes zdanie zamyka sens istniena forum. Prosze wykazac w takim razie na podstawie innych , swoich wyliczen ile iSource dok艂ada jako dobry "wujek" do tego interesu i dlaczego traci , a n ie zarabia. Ja wykaza艂em przyblizone mozliwosci zarobkowe na koniec sumujac wszystko jednym zdaniem, ze nawet nie chodzi o spos贸b naliczenia, narzutu ale o fakt tego,ze nasza waluta szumnie zwana z艂tym ma takie ma艂e mozliwosci nabywcze, co juz na starcie stawia nas o 4-6 razy w gorszej sytuacji. Przyk艂ad?Ekspedientka zarabia okolo 1200 z艂otych. 1200/3,977=okolo 302 euro. Kto dostaje tak膮 pensje w UE? Nie wymagam tutaj ani zmiany podejscia iSource do cen bo to nie jest realne, nie zmienimy sily nabywczej naszej z艂ot贸wki ot tak, bo tak chcemy. Ale wyrazanie opinii jest prawem, wolnoscia wyrazania swoich poglad贸w. W momencie obrazania drugiej strony za pomoca s艂贸w og贸lnie przyjetych za obrazliwe wykracza sie poza wolnosc wyrazania siebie i swoich poglad贸w. I zgadzam sie, ze koszty uzyskania sa wysokie / tym bardziej w przypadku posiadania salnow/, nigdzie nie napisa艂em "przeniesc iSpot-y do budek po hot-dogach bedzie wtedy taniej". Ale za tym luksusem powinno byc inne traktowanie klient贸w, inne podejscie do klienta i jego oczekiwan. Napisa艂em,ze iSpot ma s艂abo przygotowany personel...a to chyba nalezy do w艂asciciela/zarzadu firmy.To sa mn. te koszty , ktore powinno sie ponosic w przypadku firm nazywaj膮cych sie szumnie "liderami rynku". Podam na koniec jeden przyk艂ad: Kupowa艂em w iSpot FinalCutExpressHD, cena na opoakowaniu byla 859,-. Ide do kasy i jakie moje zdziwienie gdy mam do zap艂aty 949,-. Sprzedawca z rozbraj膮cym usmiechem stwierdza...zmiana ceny , ze wzgledu na zmiane kursu waluty. Zapewne ekonomisci z iSource uwzglednili w cenie tzw. wide艂ki obejmujace zmiane i wahania kursu np. dolara. Po 2 az taka roznica ceny??? Po 3 cena na metce powinna byc wi膮偶膮ca dla sprzedawcy i kupujacego. Takie "kwiatki" to norma nie przypadek. Znajoma kupowa艂a tablet , we wroc艂awiu. Zadzwonila do wrocka i pyta o mozliwosc zakupu.Zaproponowali jej odebranie w katowicach, mieszka w katowicach i miala blizej. Przy odbiorze zdziwienie, tablecik drozszy od ceny we wrocku o 50 z艂otych / przy cenie tabletu 300 kilku z艂otych / . Nie obejmowa艂o to koszt贸w wys艂ania , a jak sie okaza艂o...w tym punkcie iSpot cena jest wyzsza bo...cytujac " oni maja wyzsza bo im sie to sprzedaje, a tam gdzie jest mniejsza sprzedaz, opuszczane sa ceny". To normalna praktyka sprzedawc贸w? Znam wielu, z duzych firm tez...i nie pamietam, aby pozwalano sobie na takie zachowanie.

#133 grzes_l

grzes_l
  • 3聽397 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:39

Chlopie wybacz ale marudzisz. Na dodatek od dluzszego czasu kompletnie od rzeczy (bez obrazy). Ta dyskusja juz dawno stracila sens. A jak porownujesz ekspedientki to zacznij handlowac i uszczesliw nas wszystkich swoimi super sklepami. A Apple nie jest zainteresowany rynkiem, na ktorym sprzedaje tyle, co w jednym miescie w Niemczech. Rachunek ekonomiczny przemawia za tym by problemy z handlem zrzucic na takich jak iSpot, niz sie ladowac i ponosic gigantyczne koszty, bo jakis Polak tak chce. LOL. Najbardziej rozsmiesza mnie jak zaraz ktos wyjezdza: "ja Polak chce byc traktowany jak (tutaj dowolne haslo) bo (i czekac az ktos wspomni o bohaterskiej glupocie naszej historii)".

#134 dundrub

dundrub
  • 842 post贸w
  • Sk膮ddolny slask

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:45

ArrasB. Na wst臋pie - nie broni臋 iSpotu i te偶聽uwa偶am, 偶e ceny tam s膮 dramatycznie wysokie.. ale staram si臋 zrozumie膰 o co chodzi. :) Dlaczego pomin膮艂e艣聽VAT w wyliczeniu? (c艂a na komputery nie ma ale obowi膮zuje 22% VATu przy sci膮ganiu sprz臋tu do UE). Zak艂adam, 偶e iSpot jest p艂atnikiem VAT (przy tych obrotach ;)), ten VAT odprowadza ale kto艣聽musi go zap艂aci膰 - p艂aci wi臋c kupuj膮cy, kt贸ry je艣li nie jest firm膮 (p艂atnikiem VATu), to go nie oddzyska. Uwzgl臋dniaj膮c VAT, nale偶a艂oby odj膮膰 1929,33 od sumy, kt贸r膮聽poda艂e艣 czyli 8769,67 i tak pozostaje nam 6840,34. Narzut iSpotu wi臋c to 1840,34 na jednej sztuce (prawie 2 tys, mniej ni偶聽wyliczy艂e艣). Jak my艣lisz, jaka cz臋艣膰 tego to koszt transportu i ubezpieczenia? Ile wi臋c pozostaje "zysku"? Pisz臋 w "cudzyms艂owiu" ;), bo przecie偶聽jeszcze koszty utrzymania firmy te偶聽nale偶a艂oby odj膮膰.

#135 horyzont

horyzont
  • 1聽345 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 12:49

a ja i tak id膮c po kolejnego Mac'a skorzystam z iSource lub Cortlandu....dlaczego ? nie musz臋聽si臋聽babra膰 w allegro, domoros艂ych sprzedawc贸w itd....(bro艅 bo偶e nie czepiam si臋聽nikogo) po prostu id臋 i wychodz臋 z konkretnym sprz臋tem na kt贸ry nie musia艂em czeka膰 2,3 tygodnie. A to 偶e przep艂acam kas臋 za to 偶e: Magazynuj膮 sprz臋t, na miejscu mi do艂o偶膮 ram, odpowiedz膮 na moje pytanie, cierpliwie poczekaj膮 a偶 si臋 zastanowi臋, za艂atwi膮 kredyt......przecie偶 te偶 musz膮聽z czego艣 to utrzymywa膰..... Powiem Ci ArrasB 偶e ca艂kiem konkretne rzeczy przedstawi艂e艣. Niech w 1 samolnie sprzedadz膮聽miesi臋cznie 10 Mac贸w Pro - czyli maj膮聽30.000 zarobku (na oko pisze gdy偶聽nie wracam do poprzedniej strony). 8 os贸b pracuje na 2 zmiany (jak w przypadku jednego ze znajomych mi isource). 30.000 podzieli膰 przez 8 - 3,700 - do tego odlicz sk艂adki zusowskie na pracownika, op艂at臋 za pomieszczenie w gal handlowej (a te jak wiadomo do tanich nie nale偶膮) i nagle przy 10 sprzedanych mac'ach pro - firma musi dop艂aci膰 z w艂asnej kiesy do sprzedawcy) Jak wiadomo zarabiaj膮 troszk臋聽wi臋cej (ot moj kolega 2 rok z rz臋du u nich pracuje i 艣rednio wyci膮ga oko艂o 3000z艂) miesi臋cznie. wiadomo, 10 macow pro nie idzie w miesiacu - raczej mac mini, imac i macbook - a wiadomo, 偶e s膮 ta艅sze no i oczywi艣cie idzie ich troch臋 wi臋cej. Za iPhone - kase bior膮 operatorzy i apple - nie isource - wi臋c odpada opcja zarabiania przez nich na czym艣 co jest obecnie najpopularniejsze s艂owem - jak to kto艣聽wy偶ej okre艣li艂 - Z艂odziej iSource - nie ma lekkiego 偶ycia ;)

#136 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 13:04

Nadal podtrzymam zdanie, z moje wyliczenia sa czysto przyk艂adowe i tak jak pisze grzes_I prowadzenie sklepu wcale nie jest 艂atwe i proste, a tym bardziej nie przynsi milionowe zyski. Zgdodze sie z tym / chodz nie wiem, wydawa艂o mi sie inaczej / ,ze w polsce sprzedaz jest na poziomie jednego duzego miasta w niemczech. Jedyne na co zwracam uwage to fakt,ze fatalnie wyglada podejscie w niektorych sprawach przez iSpot-y i ich sprzedawc贸w, to po 1, a po 2 nakresli艂em skad bierze sie og贸lne bledne pojecie, 偶e Apple=bogactwo. Reszta to sprawy o kt贸ra absolutnie nie bede sie k艂贸ci艂 i sprzecza艂 bo nie udowadniam swoimi czysto hipotetycznymi wyliczeniami,ze ktos mnie okrad艂 lub nie, a jedynie skad takie bledne pojecie. Aby nie bylo,ze nie "kocham ";) iSpot-u...nastepujace moje zakupy na prze艂omie 2009-2010: Krak贸w iMac 27" C2D / znizka nauczycielska / Katowice iMac 21,5" C2D 艁贸d藕 1xMBP 2009;1xMBP2010 1x Final Cut Studio 1xFinal Cut Express HD, iOmega 2TB HDD z HUB-em ale ,ze nie jestem jedynie zapatrzony w iSource:): Cortland Helios Katowice: 2xBluRay do 2 Mac Pro, AirPort do 1 Mac-a Pro. W niemczech kupi艂em: Toast-a i 2x Mac Pro...bo byly tansze niz w polsce / zapewne tez p艂aca podatki, pracownik贸w, ubezpieczenie.../jedyne co to poprzez wieksza ilosc sprzedazy maja mniejsze narzuty...a gdyby tak zmniejszyc cene...moze wiecej byloby kupujacych w naszym kraju? Wszystko to sa dywagacje i domys艂y , moze i kosztowne. I bardzo dobrze,ze nie mam problemu takiego o jakm wspomina grzes_I. W koncu nie kazdy jest hadlowcem, urodzonym specem od sprzedazy :) A ceny w iSpocie moze wyliczone uczciwie...jesli to komus bardziej odpowiada, za to ma艂o adekwatne do realnosci tego kraju. I na koniec, z powyzszego przyk艂adu widac, ze nie k艂贸ci sie o ceny ktos, kto musia艂 zbierac na komputer 3 lata, ale w艂asnie moze dlatego wola艂bym, by bylo to bardziej dostepne, jak u moich znajomych i rodzinie mn. we frankfurcie, gdzie Apple stanowi fajna i mi艂a rzecza przy ktorej spedza sie czas potrzebny by zrobic przelew, pochodzic po necie lub napisac list...albo popracowac , bo taki a nie inny ma sie zaw贸d. Pozdrawiam wszystkich p.s Mam pytanie do grzes_I...uwazasz,ze mamy tak kiepska sprzedaz w iSpotach?Pytam czysto z ciekawosci, bo ile razy bywam w Galerii 艁贸dzkiej to ludzi jest sporo, to samo w Krak贸w, mniejszy widzia艂em jedynie w SSC Katowice i chyba co najbardziej mnie zdziwi艂o Helios Katowice Cortland...2 student贸w, obydwoje kupili lapki MBWhite. Nie zajmuje sie statystykami sprzedazy, ale bylem przekonany,ze pod wzgledem sprzedazy nie jest az tak zle :)

#137 bimusiek

bimusiek
  • 106 post贸w
  • Sk膮dSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 14:21

W Katowicach w Cortlandzie tak jak si臋 przypatrze膰 to troch臋 klient贸w maj膮, du偶o wracaj膮cych dzi臋ki kompetentnej obs艂udze. A w SSC Katowice iSpot jest ma艂o ludzi bo miejsc贸wka z艂a. Bardzo na uboczu ukryta jako艣. Powinnna by膰 obok Saturna, Komputronika i Sony Center, a nie trzeba ca艂膮 silesie przej艣膰 偶eby trafi膰 do iSpotu :|

#138 huski

huski
  • 1聽063 post贸w
  • Sk膮dEU

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 14:31

No wlasnie, kup Lenovo. Naopewno wytrzyma na batreri mniej ni MBP. Nawiazujac do MBP, to mam najnowsza 13-tke i wiem ze za 3 lata wszadze do niej dysk SSD i dodatkowe 4GB ramu i bedzie mi sluzyl jeszcze 3 kolejene lata. A jak bedzie z Lenovo?

No tak ale nie wiem w jaki spos贸b te kilka godzin wi臋cej na baterii ma mi pom贸c w pracy. Co najwy偶ej mog臋 sobie odpali膰 kompa i si臋 pochwali膰 znajomym ile trzyma na baterii. Za 3 lata i tak b臋dzie porysowany i pewnie b臋d臋 chcia艂 zmieni膰. Mam MBP obecnie i denerwuje mnie ten laptop. Jako komputer do pracy sprawdza si臋 kiepsko. Pisa艂em ju偶 wcze艣niej o problemach z oprogramowaniem poza tym Lenovo sprawia wra偶enie bardziej solidnie zbudowanych ni偶 MBP.

---------- Wpis dodano o 14:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:24 ----------

za艂atwi膮 kredyt......

呕artujesz czy masz na my艣li leasing? Kupno laptopa w kredycie konsumpcyjnym to absurd bo po wyj艣ciu ze sklepu sprz臋t traci kilkana艣cie procent warto艣ci. Niezale偶enie czy to jest apple czy inne dzie艂o Chi艅skiej produkcji.

#139 horyzont

horyzont
  • 1聽345 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 pa藕dziernika 2010 - 14:57

No nie wiem Huski - ja swoje 3 apple kupilem w iSpocie na zasadzie kredyt 0% je偶eli sp艂ac臋 go w 10 miesi臋cy - i tak robi艂em - kompy na kredyt wyszly mnie tyle ile w salonie. Ostatniego Mac'a wzialem na kredy ze swojego banku bo nie mieli juz tej promocji. Mam tam juz takiego swojego sprzedawce, ktory z kolei pomogl z kredytem ktorego bank nie chcial udzielic koledze...a ten koniecznie chcial miec miniaka. Poza tym...nie ka偶dego sta膰 na to aby np odrazu zaplacic calosc za kompa....nie zarabiam 藕le ale nie umiem odk艂ada膰 i u mnie wszystko w 偶yciu na kredyt....samoch贸d, mieszkanie, meble, elektronika....

#140 huski

huski
  • 1聽063 post贸w
  • Sk膮dEU

Napisano 05 pa藕dziernika 2010 - 12:12

Poza tym...nie ka偶dego sta膰 na to aby np odrazu zaplacic calosc za kompa....nie zarabiam 藕le ale nie umiem odk艂ada膰 i u mnie wszystko w 偶yciu na kredyt....samoch贸d, mieszkanie, meble, elektronika....

I nie boisz si臋, 偶e jak odpuka膰, Ci si臋 noga powinie to b臋dziesz mia艂 k艂opot? Ja mam z kolei w drug膮 stron臋. Zawsze staram si臋 odk艂ada膰. W艂a艣ciwie nie wiadomo, kt贸re lepsze wyj艣cie. Tak i tak stres. Nie wiedzia艂em, 偶e s膮 kredyty 0% na laptopy w PL. A jak bra艂e艣 z banku to konsumpcyjny czy jaki艣 na firm臋?

#141 grzes_l

grzes_l
  • 3聽397 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 05 pa藕dziernika 2010 - 13:11

Wlasnie lepiej na kredyt niz marnowac wlasna odlozona gotowke. A jak sie noga powinie to bank sie musi martwic...

#142 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 05 pa藕dziernika 2010 - 13:22

Wlasnie lepiej na kredyt niz marnowac wlasna odlozona gotowke.
A jak sie noga powinie to bank sie musi martwic...

Bank sie nie martwi, a Ty masz spieprzona historie kredytowa na 10 lat, swietne rozumowanie ;)

#143 bimusiek

bimusiek
  • 106 post贸w
  • Sk膮dSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 05 pa藕dziernika 2010 - 13:30

Nie bierzesz kredyt贸w lub bierzesz. Jak ci si臋 noga powinie to ju偶 ci kredytu nie dadz膮 i b臋dzie trzeba 偶y膰 bez nich. Ale moim zdaniem kredyty, po偶yczki to bardzo dobra sprawa. Bo albo oszcz臋dza膰 b臋dziesz do 60 roku 偶ycia np. i sobie dopiero dom postawisz i ile si臋 nim nacieszysz? Tak w wieku ~30 lat spokojnie mo偶na bra膰 kredyt na dom i przez te 30 lat go sp艂aca膰. Wtedy wiesz te偶 偶e rata za dom to pierwsze co musisz sp艂aci膰, bo stracisz dach nad g艂ow膮. Jaka by musia艂a by膰 katastrofa, 偶eby nie m贸c sp艂aci膰 1600z艂 miesi臋cznie kiedy powiedzmy 偶e pracujesz ty i 偶ona. Zawsze kto艣 pomo偶e, no chyba 偶e jest si臋 takim chamem 偶e nikt cie nie lubi. Co do laptop贸w, komputer贸w. Je艣li kto艣 ma got贸wk臋 i mo偶e od r臋ki kupi膰 to kupi, ale ja nie widz臋 偶ebym mia艂 oszcz臋dza膰 przez rok na laptopa, bo np. potrzebuje go ju偶 teraz. Lepiej wzi膮膰 kredyt/po偶yczk臋 i to sp艂aci膰. Wydasz tyle samo, ale wcze艣niej b臋dziesz mia艂.

#144 bartg

bartg
  • 259 post贸w
  • Sk膮dSosnowiec

Napisano 05 pa藕dziernika 2010 - 16:41

Dok艂adnie, albo odk艂adam przez rok na macbooka i sobie dopiero kupuje, albo kupuj臋 go na raty (prawie identycznie to dzia艂a jak z odk艂adaniem) ale z maca ciesz臋 si臋 od razu. Zak艂adaj膮c 偶e Mac ma u艂atwi膰 prac臋/偶ycie sp艂acanie rat powinno by膰 nawet 艂atwiejsze.

#145 meiss

meiss
  • 1聽345 post贸w

Napisano 05 pa藕dziernika 2010 - 21:11

Heh i temat wam spad艂 przez ostatnie 4 strony z por贸wna艅 na kredyty. Powiem wam, 偶e nie mam poj臋cia czemu tak obsesyjnie w tej k艂贸tni por贸wnujecie hardware, interfejsy itp. Dla mnie wielk膮 r贸偶nic膮 jest tutaj soft. Ja sam jestem u偶ytkownikiem raczej 艣wiadomym ( moja druga firma to serwis komputerowy) i odk膮d przeszed艂em na osx to systematycznie pozbywa艂em si臋 PC, tak 偶e dzisiaj jedynym komputerem jaki mam w domu jest macbook 13". No co by nie powiedzie膰, to prostota pewnych rozwi膮za艅 apple bije na g艂ow臋 rozwi膮zania microsoft. Mo偶e niekt贸rzy s膮 zbyt przyzwyczajeni ju偶 do tego, ale nie pami臋tam, 偶eby pod windowsem ksi膮偶ka adresowa integrowa艂a mi si臋 od razu z mailem, skype, ichatem i czymkolwiek jeszcze. Tak samo przesy艂 bibliotek pomi臋dzy iphoto i aperture, rewelacyjny dla os贸b nie wtajemniczonych iWeb, gdzie strony dla klient贸w postawili za jego pomoc膮 serwisanci ( normalnie sam bym si臋 grzeba艂 w skryptach php, a tak im tylko 艂adne animacje do menu stworzy艂em). Tak samo keynote do prezentacji. No i wszechobecna wzajemna integracja oprogramowania apple. A co do samego hardware to zgodz臋 si臋 i nie zgodz臋 r贸wnocze艣nie z koleg膮 kt贸ry wy艣miewa艂 reklam臋 apple o gotowo艣ci sprz臋tu do pracy zaraz po wyj臋ciu z pude艂ka. Z jednej strony ta gotowo艣膰 jest, wyci膮gasz odpalasz sprz臋t i tyle, 偶adnego grzebania, 偶adnych problem贸w z doci膮ganiem sterownik贸w. Kto艣 kto seryjnie instaluje klientom windowsy wie o czym pisz臋, ile razy w windowsie trzeba by艂o zainstalowa膰 poprawki, po kt贸rych widoczne si臋 stawa艂y kolejne poprawki i kolejne i dopiero po tym czasie mo偶na by艂o zainstalowa膰 specyficzny sterownik :-| To wszystko jest kosztowny czas. Natomiast co do tego, 偶e ten sprz臋t po wyj臋ciu z pude艂ka czasem jest za s艂aby, 偶eby obrobi膰 RAF w FF, no c贸偶. Prawda to.:roll: Ale to pierwsze co robi臋 z makiem, to dodanie ram, dysku i ju偶 wi臋cej si臋 tym nie martwi臋. Nie do艣ciga mnie potrzeba reinstalacji co 3 miesi膮ce, a nawet jak ju偶 reinstal robi臋 po wymianie hdd na wi臋kszy, to 30 minut i reszt臋 za艂atwia Time Machine. Kt贸ry odtwarza wszystko razem z zapami臋tanymi has艂ami do ftp, maila, kont bankowych ( jako艣 w windowsie to rzadko艣膰). No i ceny..... oczywi艣cie mog艂y by by膰 ni偶sze, bo powiem szczerze, 偶e mnie na nowego maca nie sta膰 (w sensie, 偶e to nie op艂acalne) wi臋c bierzemy u偶ywki, lub n贸wki z US. Ale to ju偶 ka偶dy rozpatrzy jak chce, kogo sta膰 kupi w ispocie, kto chce taniej mo偶e kupi膰 w dobrej cenie maca z 2008 roku na alledrogo. Ka偶dy decyduje sam. P.S. co do rozbudowy ramu za 950 z艂, to kolokwialnie zdradz臋, 偶e na serwisie stoi sobie stary imac na G5, ostatnio dosta艂 1 GB ramu goodrama lub kingstona ( ju偶 nie pami臋tam) za 70 z艂, i dzia艂a :-D Oczywi艣cie wady te偶 s膮, aperture m贸g艂by by膰 szybszy, mo偶e nie wiadomo jak, ale to 偶e lightroom dzia艂a na os x lepiej ni偶 aplikacja apple to 艣miech na sali, no i poprawki mog艂y by by膰 na tyle cwane, 偶eby nie sygnalizowa膰 potrzeby naprawy uprawnie艅, no i ta艅szy m贸g艂by by膰. I jeszcze wiele, wiele rzeczy........ale prawda jest taka, 偶e na dzisiaj dla MNIE produkty apple s膮 o wiele lepsz膮 alternatyw膮 do wykonywanej PRZEZEMNIE pracy, ni偶 sprz臋t oparty na windowsie.

#146 George Stark

George Stark
  • 242 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2010 - 14:17

Prawda jest tylko jedna, chcesz by膰 prawdziwym grafikiem? Musisz mie膰 Maca! Na PC to amatorka i dom贸wka :)

#147 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2010 - 14:34

uu byle jaki mac nie starczy, musi by膰 pro :D

#148 George Stark

George Stark
  • 242 post贸w

Napisano 06 pa藕dziernika 2010 - 15:06

uu byle jaki mac nie starczy, musi by膰 pro :D

Mo偶e by膰 te偶 np iMac + dobry monitor graficzny :)

#149 Go艣膰_owca666_*

Go艣膰_owca666_*

Napisano 06 pa藕dziernika 2010 - 23:41

^^Jak nie masz 12 core Westmere z PCIe SSD to jeste艣 d... nie grafik :D @maxijazz: czy ten Tw贸j wynalazek ze studi贸w chodzi艂 z Mac OS? Na jakiej p艂ycie go zbudowa艂e艣? Na jakim艣 PowerStacku? Pami臋tasz jeszcze?

#150 meiss

meiss
  • 1聽345 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2010 - 07:57

Nie popadajmy w skrajno艣膰 bo zaraz wyjdzie, 偶e jak nie masz Hasselblada to jeste艣 d... nie fotograf, a jak nie masz Porshe to d.... nie kierowca :) Z tym obrabianiem grafiki tylko na macu to ju偶 艂ab臋dzi 艣piew niestety, przynajmniej przy pr臋dko艣ci na dzisiaj PS for mac i for windows. Co nie zmienia faktu, 偶e wiele rozwi膮za艅 na OS X jest 艣wietnych, a na windowsie jeszcze nie widzia艂em tak szybkiej wyszukiwarki jak spotlight, kt贸ra wyszukuje tak偶e w zawarto艣ci dokument贸w. I tyle, gdyby nie rozwi膮zania OS X i innych produkt贸w apple, to dla samego sprz臋tu bym maca nie kupi艂, bo po co? A tak cen臋 maca traktuj臋 jako sk艂adow膮 sprz臋tu i oprogramowania, kt贸re na nim p贸jdzie. Tym bardziej, 偶e ceny softu, jak aktualizacje os do wy偶szej wersji, to przy cenach windowsa "艣miech na sali", tak samo pakiet biurowy, a nawet aperture w por贸wnaniu do Lightrooma zostawia mi par臋 st贸wek w kieszeni.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych