Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pierwszy laptop ze stajni Apple

• Please log in to reply
104 replies to this topic

#26 Bizoniusz

Bizoniusz
  • 73 posts

Posted 24 August 2010 - 19:03

Również polecam 13,3". Jest mobilna i długo trzyma na baterii. Co do gier to cs 1.6 odpalisz bez gadania, a cs:s chodzi na ustawieniach high, jak i tf2 (tylko w to gram).

#27 darek

darek
  • 513 posts
  • SkądKraków

Posted 24 August 2010 - 19:08

Ach, właśnie, jakie to studia, bo jakkolwiek na informatycznych jeszcze zleci (kuzynkę namówiłem na maka i na tych studiach daje radę) to na innych może być problem, głównie z oprogramowaniem działającym tylko pod windowsem. Wtedy musisz kombinować z MSDN AA i virtualizacją. Jeśli chcesz maka bo masz taką zachciankę odpuść sobie, zaoszczędzisz sobie problemów.

#28 shadowsky

shadowsky
  • 299 posts
  • SkądPleszew

Posted 24 August 2010 - 19:08

Jeśli laptop na studia i używany do standardowych czynności nie wymagających mega mocy obliczeniowej to najlepszym wyborem będzie macbook pro 13,3". Długa praca na baterii-mobilność [w plecak i na uczelnie z nim], dobra wydajność, nada się również do niezbyt wymagających gier. Gwarantuję, że będzie śmigał i będziesz zachwycony. Przedmówcy nie rozumiem, windowsa można tak samo używać na nim jak na każdym innym laptopie. Koszt takiego pro to jakieś 5k nic tylko brać ;] Poza tym ciułanie z 17" na studiach to nieporozumienie.

#29 qwed

qwed
  • 13 posts

Posted 24 August 2010 - 19:14

Mac OS X nie można zainstalować na innych laptopach niż te od Apple? Rozmyślam teraz ciągle nad Sony, tańszy.\
A dokładniej nad tym: [url]http://www.sony.pl/product/vn-e-series/tab/editorialarticle2[/url]

#30 pawelnr1

pawelnr1
  • 138 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2010 - 19:21

Mac OS X nie można zainstalować na innych laptopach niż te od Apple? Rozmyślam teraz ciągle nad Sony, tańszy.\
A dokładniej nad tym: Seria E : VAIO i akcesoria komputerowe : tab4 : Sony

Nie nie można

Ja gdybym miał te dwa do wyboru brałbym MacBooka.

#31 paraelement

paraelement
  • 35 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 August 2010 - 19:45

Dziwi mnie, że ktoś poleca qwed-owi innego laptopa niż Apple, szczególnie na tym forum. Choć nie jestem wielkim miłośnikiem produktów Apple, a przynajmniej nie w takim stopniu, jak niektórzy na tym formum, to właśnie Macbook PRO jest notebookiem, którego zalet nie ma zaden inny notebook na rynku. Do rzeczy: Macbook PRO, szczególnie 13" -pracuje najdłużej na baterii spośród wszystkich notebooków lub jest w ścisłej czołówce pod tym względem -ma sztywną, bardzo wygodną do pisania klawiaturę, której zazdrościć może mu niemal każdy notebook konkurencji, a jest to niezwykle ważne -jest wystarczająco wydajny, żeby pograć na nim w mało wymagające gry, a kupujący idzie na studia, a nie do liceum -po instalacji Windows, np. 7 da się uruchomić każdy program przeznaczony do Windows, więc problemów z kompatybilnością nie będzie -w Maku bardzo dobrze działa usypianie, w PC - nie. Każde uruchomienie PC trwa, Mak jest gotowy od razu po otwarciu pokrywy -jest ładny i elegancki, co w cale nie oznacza, że kolega ma musi nim szpanować Wad Makbook Pro 13" ma mało i na pewno nie przeszkodzą mu w eksploatacji, a jak kupi sobie Toshibę, Sony, czy inny w cenie 5000-7000 PLN, to na pewno bateria będzie trzymać 3 godziny zamiast prawie 10 w Maku.

#32 qwed

qwed
  • 13 posts

Posted 24 August 2010 - 19:52

15" Ma te same zalety? I jak cenowo z 13.3"? Ciagle mi sie wydaje ze taka 13.3" to jednak malo, monitora dodatkowego dokupowal raczej nie mam zamiaru. Zna ktos jakies sklepy w okolicach szczecina gdzie mozna dostac Macbooka 15" lub 13.3"?

#33 stelurka

stelurka
  • 142 posts

Posted 24 August 2010 - 19:55

wynika z tego ze qwed nie mial nigdy macbooka w reku i chce tylko szpanowac aluminimowa obudowa mcbuka. ehhhh

#34 qwed

qwed
  • 13 posts

Posted 24 August 2010 - 19:57

Nie miałem to prawda, chce sprobowac czegos innego. Jaki szpan moze byc z laptopem? bede go nosil wszedzie przed soba pokazywal jablko? Mysl czlowieku zanim cos napiszesz.

#35 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2010 - 20:08

zauważ, że różnica cenowa między najtańszą 13,3 a najtańszą 15 to 3000. Ja nie dałbym takiej kwoty za 1,5" ekranu, nieco lepszy procek i nieco lepszą kartę graficzną. Natomiast jak koledzy piszą, dokupiłbym w miarę przyzwoity monitor 24" do oglądania filmów, ew.do pracy stacjonarnej. Takowe za relatywnie małe pieniądze można nabyć.

#36 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 24 August 2010 - 20:14

czepiacie się chłopaka bo ma 18 lat a jego rodzice mogą sobie pozwolić na to żeby kupić mu lapka za 8k., zazdrościcie czy o co chodzi? :-/ a co do samego lapka to jeżeli będziesz pracował bez monitora zew. to 13.3 jest moim zdaniem za mały jednak. Ja mam MB 13" i nie wyobrażam sobie komfortowej pracy na dłuższą metę bez monitora pod który podpinam lapka. Jak stanę przed koniecznością zmiany kompa - chociaż nie wiem kiedy to będzie bo jak na razie ten wydajnością i tak przerasta moje potrzeby :) - i jeżeli nie będę korzystał wtedy z zew. monitora to będzie to na pewno MBP 15".

#37 michalspd

michalspd
  • 132 posts

Posted 24 August 2010 - 20:56

Jak chłopaka stać to niech inwestuje w apple, nawet jakby miał zainstalować Windows do pewnych programów i gier to na pewno na codzień będzie chodził Mac OS. 15" ma tę zaletę że nowy procesor, dedykowana grafika i matryca która daje komfort użytkowania (sam kupowałem hi-res). A tak z innej strony, ojciec kupił sobie asusa, jako że Windows i nie miał za dużego obeznania z komputerami to ciągle coś nie działało, coś nie mógł znaleźć i komputer mulił. Jak wymienił na białego macbooka to skończyły się problemy, wszystko nagle jest na miejscu i działa bez zamuleń (asus c2d 2,4gh; 2gb ram; nvidia 9500gt 512gb; macbook white 2009). Tak więc moim zdaniem nie ma przyjaźniejszego systemu od Mac OS. A poza specjalistycznym oprogramowaniem, wszystko ma zamienniki na Mac OS.

#38 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 24 August 2010 - 21:03

jak zwykle ktoś ma ale i do tego nie na temat zawiść to Polska cecha kupuj kompa jak Cię stać i nie czytaj niektórych wypocin

#39 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 24 August 2010 - 21:30

Kupiłem kiedyś MBP 17 i był to zdecydowanie durnowaty wybór. Latam samolotami: w klasie ekonomicznej kiszka, za duży, by wygodnie rozłożyć na kolanach. Czas pracy na baterii też niewystarczający, by "pokryć" długość lotu nad Atlantykiem. Ciężar powala. W domu koniec końców i tak podłączam do zewnętrznego monitora, na uczelnię (co prawda już nie jako student) nosić 17 cali to jednak nie jest wygoda. W łóżku do czytania internetu poręczne toto nie jest. Wydawało mi się, że na moje wielkie łapska klawiatura usprawiedliwia rozmiar laptopa. Gdzie tam, popracowałem na 13 calowym Macbooku Air i po chwili już pisało się równie świetnie. Jedyne, co mnie niepokoi to gry - tu Ci nie poradzę, bo nie wiem jak CS chodzi na trzynastocalowym Macbooku Pro. Podobno ta generacja kart jest porównywalna z tym, co jeszcze dwa lata temu siedziało w większych Macbookach, a już wtedy CS chodził płynnie. Słowem: jeśli sprawdzisz wydajność w interesującej Cię grze, to w ciemno bierz 13 cali. Acha. Dziewczynom bardziej się 13' podoba ;) P.S. Swojego laptopa zakupiłem w 2006 roku i ani myślę zmieniać. To długowieczne urządzenia.

#40 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 25 August 2010 - 07:24

ja na początku też myślałem, że 13" to za mało, a teraz bym większego nie kupił. mój brat ma 15" MBP- wielki skurczybyk do noszenia, a moja Mama ma 17" - to dopiero bydle. surfowanie po sieci i praca w jakichś office'ach, pisanie maili, czy prezentacja w keynote nie przysparza problemów. filmy i tak oglądam podpinając się do telewizora full HD więc mały ekran mi nie przeszkadza. tak jak już ktoś wcześniej pisał - ja bym zaoszczędził pare tysiaków nie kupując 15 ani 17, a dokupił fajny ekran, ewentualnie dysk ssd. ps- nie przejmuj się komentarzami "życzliwych". też by na pewno chcieli, żeby im ktoś maca zakupił. ja bym chciał. i synowi też bym z radością kupił. ;)

#41 Wozak

Wozak
  • 73 posts

Posted 25 August 2010 - 07:53

Miałem okazje w ispocie zapoznać sie i z 13" i z 15" MBP i szczerze powiem ze jednak za duzej różnicy nie widze. Komfort pracy jest naprawde bardzo podobny. A jak różnica jest tak mała to po co wydawać 3000 wiecej??

#42 qwed

qwed
  • 13 posts

Posted 25 August 2010 - 08:22

Dzięki, w końcu jakieś normalne, pomocne posty są a nie tego typu że chłopak chce poszpanować. Nie powinno ich to obchodzić jakie fundusze są przeznaczone z mojej strony na laptopa. Co do tego że nikt nie miałem Maca w łapie to prawda, a do tego użytkownika, to jak to było jak sam poraz pierwszy kupowałeś maka? Sam sobie uzasadniales ze chcesz zaszpanowac tak jak mi? Do tematu: Z tym monitorem zewnętrznym tez troche lipa, nie dokupie monitora do akademika badz stancji i nie bede go ze soba targal wszedzie a w domu przeciez bede tylko na weekendy. Chwalicie bardzo tego 13.3", musialbym gdzies go zobaczyc, jak wyglada bo ciagle mi sie wydaje ze to jednak jest malo komfortowe. Pomierzylem troche, wyobrazilem sobie i wcale nie jest taki maly ten 13.3". Za 1,5 tyg. bede w szczecinie to moze do mediamarkt pojde zobacze co i jak.

#43 cyanide_pl

cyanide_pl
  • 59 posts
  • SkądGdańsk

Posted 25 August 2010 - 08:23

Ja bym się jednak skłaniał ku 13,3". Wg mnie jest to idealny kompromis między mobilnością, a wygodą pracy, 15'4 to do pełnego komfortu wciąż za mało, a sprzęt jest mniej wygodny do przenoszenia. Biorąc pod uwagę czas pracy na baterii pewnie nawet nie będziesz musiał nosić ze sobą zasilacza, kompa wrzucasz w piankowego kondoma i bach do plecaka. Jeśli chodzi o soft tylko pod Win - ktoś już wspomniał wcześniej: licencja akademicka na Windows + darmowy VirtualBox załatwiają sprawę. Nie powinno być też problemu ze zniżką studencką + fakturą na firmę rodziców. Mi w iSpocie bez problemu wystawili FV na mnie, a raty brała narzeczona (heh, spróbujcie wziąć raty w AIG prowadząc działalność...)

#44 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 25 August 2010 - 08:28

nie dokupie monitora do akademika badz stancji

Bez przesady. Jedynki na pierwszym roku nie dostaniesz, koledzy przywiozą swoje monitory. Ty tylko podepniesz ;)

Chwalicie bardzo tego 13.3", musialbym gdzies go zobaczyc, jak wyglada bo ciagle mi sie wydaje ze to jednak jest malo komfortowe.

Jest bardzo komfortowe. To najlepiej sprzedający się rozmiar w kategorii komputerów przenośnych.

Acha. Skoro już Autor wątku nazwał firmę Apple stajnią, to może moderatorzy poprawią? To nie forum o koniach. Ani o wyścigach.

#45 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 25 August 2010 - 08:31

"ze stajni" brzmi dumnie. prawie jak "ze stajni ferrari" :lol:

#46 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 posts
  • SkądPL,GORLICE

Posted 25 August 2010 - 09:22

Jak przeczytałem to ,,to najlepiej sprzedający się rozmiar w kategorii komputerów przenośnych" nieźle się uśmiałem,większych bzdur w życiu nie słyszałem.Zdecydowanie 15" laptopów jest więcej niż 13".Moim zdaniem kwestia wielkości matrycy jest kwestią osobistą,ale wg mnie 13" to za mało by komfortowo pracować,ale wyjątkiem jest podróż czy to samolotem,pociągiem czy samochodem wtedy nawet wielkość nie ma znaczenia,ale poza tymi warunkami pracy 13" jest po prostu za mała ale to jest tylko moje zdanie.Zawsze można czymś szpanować,a produktem takim jak macbook to już na pewno,ale pytanie jest po co ? bo mi jakoś to szczęścia nie daje,wiadomo można się pochwalić nowym nabytkiem ale nie znowu szpanować.Sam kupiłem Macbooka pro 15" i7 w ciemno , znaczy miałem jedną okazje pobawić się white 13" i nic po za tym,bo w ispocie nie mieli wtedy nawet tej nowej wersji ,a co dopiero najwyższej wersji 15".Mam 14 lat i wykorzystuję głównie wykorzystuję komputer do :internet,kadu,iwork,itunes,terminal,klient FTP,flightgear i raz na jakiś czas PS CS4.

#47 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 25 August 2010 - 09:31

@ kamikadze22
Twoim zdaniem 13" cali to za mało do pracy. moim zdaniem nie, chyba, że, mówimy tu o obróbce zdjęć albo video, ale do tego to i 17" to żadna rewelacja. co do różnicy w mobilności to jednak z 15" już tak fajnie nie jest.
ps- masz 14 lat i

sam kupiłeś MBP 15" i7

? ale ta młodzież teraz zaradna, szacun :lol:

#48 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 25 August 2010 - 09:39

Ja bym kupił 13" a za dodatkową kasę dobrej klasy monitor n.p. jakiegoś Eizo w okolicach 2-2.5tys. pln. Rozsądny wybór, bo jest i 100% mobilność jak i mozliwość pracy w trochę bardziej poważnych warunkach. Aha, do tego klawiaturka, mysz i masz pełen komfort- 2 w 1 :)

#49 evilboy

evilboy
  • 885 posts
  • SkądTokyo/Japan

Posted 25 August 2010 - 09:46

Przede wszystkim ignoruj te posty, o szpanie, o tym ze nie miałeś maka itd, zawsze zlatuje się banda, która zamiast pomóc w odpowiedzi na pytanie, zaśmieca watek swoim pseudo-moralizatorsko-sarkastycznym śmieciem. Jak poprzednicy polecam 13", jest świetny na studia, doskonała bateria i naprawdę przyjemnie będzie Ci go targać na wykłady czy weekendowe wyjazdy do domu. Mialem zarówno 13 i 15 i zawsze z tej 13nastki więcej korzystałem bo porostu była wygodniejsza. Na zakupie na pewno się nie zawiedziesz, gwarantuje.

#50 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 posts
  • SkądPL,GORLICE

Posted 25 August 2010 - 09:52

Jeśli chodzi o fundusze na MBP to chyba oczywiste że nie zdołałem sam uzbierać takiej sumy więc w zakupie decydowały siły wyższe :).Tak 15" nie jest idealna do foto ale w zupełności wystarczy do mobilnej pracy w PS od czasu do czasu,ale wiadomo jak muszę coś bardziej bardziej wymagającego zrobić to podpinam sobie dodatkowy monitor 20",ale do mobilnej pracy nie widzę lepszego rozwiązania niż 15",jeśli tylko kogoś stać na 15" to szczerze polecam.Co do mobilności to nie jest najgorzej i nie mam z tym problemu,ale nie oszukujmy się 13" będzie lepsze do mobilnej pracy nawet ze względu jego mobilność.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users