Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierwszy laptop ze stajni Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#1 qwed

qwed
  • 13 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:23

Witam. Otóż za niedługo będę miał 18, rozmawiałem z rodzicami i chrzestnymi, przy wspólnym złączeniu sił mogą mi zafundować MacBook'a Pro. Raczej chodzi mi o laptopa, nie o komputer stacjonarny. Chcę aby laptop mi starczył na jakiś czas - na studia, na które idę w przyszłym roku. Myślałem o opcji 15.4" lub 17". Cena tych dwóch laptopów w sklepie Cortland wynosiła ok. 8 000 zł, właśnie maksymalnie taka suma by mnie interesowała. Laptop zostałby wrzucony w koszty przez moich rodziców. Chodzi mi także o mobilność, bo laptop będzie mi potrzebny na studiach lecz większą część czasu będzie spędzał w akademiku. Na laptopie głównie będę wykonywał podstawowe rzeczy, typu: oglądanie filmów, komunikacja ze znajomymi etc. gry interesują mnie mniej, jedyną grą w jaką bym grał to Counter-Strike 1.6 i co jakiś czas może jakieś gry nowsze (dlatego zależy mi na sile laptopa). Kolejna kwestia to czy ktoś z was zna inne sklepy, oprócz allegro i w/w Cortland w których dostępne są MBP w w/w wielkości matrycy. 8 tyś to trochę jednak dużo, może są jakieś inne alternatywy na zakup tego laptopa, nie wiem jak ceny kreują się w Media Markt i innych tego typu sklepach. Może orientujecie się jak z biegiem czasu ceny MBP maleją, i czy w ogóle maleją? Zapewne dłużej jesteście w tym, znacie oferty, jak zachowywała się ich cena na rynku, po jakim czasie cena malała i o ile. Znam ceny jakie są na Allegro i w Cortland. Może dobrą opcją byłoby zamówienie MBP z USA na ebay? Chodzi mi jak by ta cena mogła się kreować za około rok, może półtora roku? Jeśli przydatne będą jakieś dodatkowe informacje to postaram się wszystko podać.

Myślałem nad tymi opcjami: [URL="http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15.4-and-8243-2.4ghz-i5-4gb-320gb-gf330m-sd-nowy-model.html"]MBP 15.4"l[/URL] lub [URL="http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-17-hi.-res.-glossy-2.8ghz-4gb-500gb-gf9600m-gt-sd.html"]MBP 17"[/URL]

Z góry dziękuję i pozdrawiam, Łukasz 'qwed'.

#2 darek

darek
  • 513 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:32

Hmm, chcesz kupować laptopa za 8k żeby posiedzieć na gg i pograć w cs-a, ciekawe. Do tego spokojnie nada się byle netbook za niecałego tysiąca. No dobra, zazdroszczę Ci, ja sam musiałem na mojego laptopa zarobić. Jeśli chodzi o inne oferty, poszukaj na forum kategorii Biznes / Oferty. I skontaktuj się z jakimś uzytkownikiem

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:43

Przecież ma 18, to co chcesz od niego, koledzy i koleżanki będą zazdrościły, o to przecież głównie chodzi.

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:45

co do zakupu ja bym kupił wersje pro 15 i do tego jakiś w miarę dobry monitor do domu. masz mobilnie i stacjonarnie. dogadaj się z ludźmi z forum paru tutaj sprzedaje na allegro bym uważał ze sprzętem za taką kasę

#5 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:45

poczekaj aż skończysz 18lat - rabat edukacyjny 10% przy tej wartości to niebagatelna kwota. no i z tych dwóch to raczej bym wziął 15 ze względu na dużo lepsze bebechy

#6 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:47

poczekaj aż skończysz 18lat - rabat edukacyjny 10% przy tej wartości to niebagatelna kwota.

dobra rada

#7 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:48

Wspomniał, że "rodzice wrzucą w koszty" - znaczy chyba wyłudzą zwrot podatku - chyba kupując na firmę nie da się dostać zniżki edu.

#8 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:50

Wspomniał, że "rodzice wrzucą w koszty" - znaczy chyba wyłudzą zwrot podatku - chyba kupując na firmę nie da się dostać zniżki edu.

pewnie nie ale może się da:)

#9 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2010 - 13:50

no niestety, przeoczyłem wpisanie w koszty (chyba chodzi o VAT). W tym przypadku edu odpada bo faktura na firmę. a do akademika to raczej bym maka nie brał. Za duże ryzyko związane z kradzieżą.

#10 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 24 sierpnia 2010 - 14:05

czepiacie się chłopaka :), może się rozwinie i wykorzysta MBP jeszcze do czegoś :) od siebie powiem, że mam tego MBP 15 na I5 którego wymieniłeś jako chęć zakupu, i uważam, że to najrozsądniejszy zakup z MBP bo jego wydajność w stosunku do MBP z I7 jest prawie żadna ( parę % ), a dopłacać z tego tytułu do ciut większego dysku i ciut wydajniejszego procka paręnaście set złotych jest kompletnie nie opłacalne. Piszesz, że z czasem będziesz chciał grać, to generalnie maci ( puki co ) średnio się do tego nadają, i i tak będziesz musiał w najlepszym wypadku postawić na nim Windę, wiem bo sam chcąc nie chcąć ( a nie chciałem ), postawiłem Xpeka żeby pograć czasem w starcrafta 2. Jak masz zamiar tylko grać ogladać filmy używać gg to przemyśl sprawę 2x bo za 8000, możesz kupić sobie 2 laptopy o wydajności takiego MBP, albo jednego 2-3krotnie wydajniejszego. Decyzja należy do ciebie pzdr. Łukasz

#11 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:32

Na pewno będzie chciał zaszpanować, to normalne w tym wieku, a wielu ludziom nie przechodzi do śmierci, najwyżej zabawki się zmieniają. Co do macbooka to nawet jak ma inny cel jego zakupu to jak najbardziej mac, przynajmniej zobaczy że są lepsze systemy. Cena jeśli pójdzie na firmę będzie porównywalna z tym co ja dałem za taki sprzęt w Danii, więc powiedzmy że nie przepłaci, no i wtedy trudno mówić o kupnie 2 krotnie wydajniejszego laptopa, a już na pewno nie 2 zmieników, chyba ze chłopakowi doradzacie sprzęt z marketu spożywczego firmy X. Co do gier to jak ktoś nie ma bzika na punkcie wydajności i liczenia fps to spokojnie najtańsza piętnastka da radę. No i jak ma zaszpanować to dysk ssd, duża różnica, a nic takiego efektu nie daje jak pokazać komuś że twój komputer reaguje natychmiastowo, gdy jego PC z win zamula strasznie.

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:34

Co do macbooka to nawet jak ma inny cel jego zakupu to jak najbardziej mac, przynajmniej zobaczy że są lepsze systemy.

hmmm, jest inny, na pewno nie lepszy.

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:36

zależy dla kogo.

#14 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:59

laptop ze stajni Apple

A dlaczego ze stajni?
Laptopów firmy Apple nie ma? ;-)

#15 qwed

qwed
  • 13 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 17:32

Dobra, chyba juz wiem, glownie mi zalezalo na nowym systemie jakim jest Mac OS, ale zrezygnuje z tego, tak jak napisaliscie, za cene tego jednego macbooka mozna kupic 2 inne laptopy. Jesli chodzi wam o szpan to jednak nie, koledzy sami mi odradzaja kupno macbook'a bo twierdza ze na niego jest malo rzeczy (aplikacji itd.). Postaram sie wybrac cos innego. Widze ze dziwna atmosfera panuje na forum, przez to ze mam niski wiek uwazacie ze jestem zwyklym glupim nastolatkiem ktory ma zamiar zaszpanowac. gratuluje takiego toku myslenia.

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2010 - 17:38

jeżeli chcesz laptopa do gier (pomijając już jakość takich pomysłów) to na pewno nie bierz maka. jeżeli chcesz OS X'a - to bierz Maka. Szczerze - na studia IMO bardziej 13" - mniejsze, poręczniejsze, lżejsze toto. Ale do gier to odpada. Tylko musisz wiedzieć, że chcesz OS X'a - branie w ciemno może się źle skończyć (a to coś czego potrzebujesz jest tylko pod Windowsa, a to ci system nie leży, bo nie ma menu start, etc.) a jak jeszcze raz zobaczę "puki" (to nie do autora tematu) to chyba mnie coś strzeli...

#17 qwed

qwed
  • 13 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 17:43

Gram w cs'a, w nowsze gry gram bardzo rzadko. Chce zeby za taka kase to mi starczylo jak najdluzej, przynajmniej na cale studia. 13" do ogladania filmow, i gry w w/w gre wg. mnie sie nie zda. Moze gdzies jest dostepny macbook do zobaczenia co i jak wyglada ten system? Kiedys w Poznaniu cos takiego bylo, byl gdzies wystawiony w jakims sklepie i mozna bylo sie pobawic. Windows na razie jest bo komputer moj jest dosyc stary, kupowany ze 4 lata temu, a wtedy jeszcze gralem o wiele wiecej, teraz gram tylko dla rozrywki, max 5 h gry tygodniowo.

#18 benq

benq
  • 192 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2010 - 17:49

Myślałeś nad Sony Vaio?

#19 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2010 - 17:49

w poznaniu masz cortland afair nawet wypożyczają sprzęt np. na weekend (jak to dokładnie wygląda - nie wiem, musiałbyś się zapytać)

#20 qwed

qwed
  • 13 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 17:52

Bardziej by mnie interesowały okolice Szczecina bo niedaleko tego miasta mieszkam. Napisales ze masz 13", nie jest za maly ? #edit Ten sony wyglada bardzo ciekawie i jest o wiele tanszy od mb.

#21 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 18:11

W Szczecinie jest Macsimum na Al. Jana Pawła II. Nie wiem dokładnie gdzie i czy tam udostępniają kompy, ale zobaczyć możesz

#22 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2010 - 18:15

dla mnie 13" jest bardzo wygodna. ale ja mam też zewnętrzny monitor.

#23 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 18:41

13" do ogladania filmow, i gry w w/w gre wg. mnie sie nie zda.

Filmy ogląda się w kinie lub na TV, a do gier jest konsola :-)

Jak już to 13"
W akademikach i tak nie ma wielkich pokoi więc będziesz film oglądał pewnie leżąc na łóżku ze sprzętem na kolanach. Jak chcesz oglądać na większym ekranie to dokup sobie jakiś monitor 22-24", postaw na biurku i będziesz mieć "ful ejcz di". Sprzęt będzie bardziej mobilny, łatwo będzie go ze sobą zabrać jak będziesz jechał od rodziców z wyprawką pełną słoików na kolejny miesiąc.

#24 qwed

qwed
  • 13 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 18:47

Widze ze polecacie tego 13.3", że to jest dobry wybor. Mysle tez nad tym Sonym.

#25 Igorsz91

Igorsz91
  • 83 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 18:57

A to przy zniżce edukacyjnej nie wystawiają FV na firmę?
Interesuje mnie to, bo sam planuję zakup MacBooka na firmę (w formie leasingu), a jednocześnie chciałem skorzystać ze zniżki edukacyjnej, jako że jestem studentem.
Aż popytam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych