Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierwszy laptop ze stajni Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#51 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 25 sierpnia 2010 - 09:53

Dzięki, w końcu jakieś normalne, pomocne posty są a nie tego typu że chłopak chce poszpanować. Nie powinno ich to obchodzić jakie fundusze są przeznaczone z mojej strony na laptopa. Co do tego że nikt nie miałem Maca w łapie to prawda, a do tego użytkownika, to jak to było jak sam poraz pierwszy kupowałeś maka? Sam sobie uzasadniales ze chcesz zaszpanowac tak jak mi?

Do tematu: Z tym monitorem zewnętrznym tez troche lipa, nie dokupie monitora do akademika badz stancji i nie bede go ze soba targal wszedzie a w domu przeciez bede tylko na weekendy. Chwalicie bardzo tego 13.3", musialbym gdzies go zobaczyc, jak wyglada bo ciagle mi sie wydaje ze to jednak jest malo komfortowe.

Pomierzylem troche, wyobrazilem sobie i wcale nie jest taki maly ten 13.3". Za 1,5 tyg. bede w szczecinie to moze do mediamarkt pojde zobacze co i jak.

W media sam z siebie to tam nie specjalnie skumasz o co chodzi, a ludzi od maców próżno tam szukać.
Jak by ci się chciało kopnąć nad morze w kierunku Świnoujścia, to możesz wpaść na Wolin dam ci się pobawić i pokażę ci to & owo na mojej 15.

pzdr. Łukasz

#52 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 09:57

...ale do mobilnej pracy nie widzę lepszego rozwiązania niż 15",jeśli tylko kogoś stać na 15" to szczerze polecam.Co do mobilności to nie jest najgorzej i nie mam z tym problemu,ale nie oszukujmy się 13" będzie lepsze do mobilnej pracy nawet ze względu jego mobilność.

leżę i kwiczę. perła. :lol:

e: ps- dla mnie wybór 13 czy 15 to nie jest kwestia tego czy Cię stać tylko tego czy potrzebujesz i chcesz większego kloca ;)

#53 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 10:11

leżę i kwiczę. perła. :lol:

e: ps- dla mnie wybór 13 czy 15 to nie jest kwestia tego czy Cię stać tylko tego czy potrzebujesz i chcesz większego kloca ;)

Leżeć i kwiczeć to możemy MY z Twojego elementarnego braku umiejętności czytania za zrozumieniem. Kolega kamikadze22 wyraźnie (!!!) i w niezawoalowany sposób napisał że: CYTUJĘ- "nie oszukujmy się- 13" będzie lepsze do mobilnej pracy".

#54 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 postów
  • SkądPL,GORLICE

Napisano 25 sierpnia 2010 - 10:15

Dla mnie 15" jest wystarczający,zresztą każdy chwali to co ma.Jeżeli chodzi o wybór wielkości matrycy to,myślę tak jak wcześniej napisałem że jest to sprawa osobista,jedni wolą większe a inni mniejsze.

#55 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 10:20

Leżeć i kwiczeć to możemy MY z Twojego elementarnego braku umiejętności czytania za zrozumieniem. Kolega kamikadze22 wyraźnie (!!!) i w niezawoalowany sposób napisał że: CYTUJĘ- "nie oszukujmy się- 13" będzie lepsze do mobilnej pracy".

brakiem zrozumienia to Ty się tutaj wykazałeś.
przekaz jest dla mnie jak najbardziej zrozumiały natomiast styl wypowiedzi mnie rozbawił.

cytuję raz jeszcze, tym razem czytaj powoli.

13" będzie lepsze do mobilnej pracy nawet ze względu jego mobilność.

masło maślane.

---------- Wpis dodano o 11:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:19 ----------

Dla mnie 15" jest wystarczający,zresztą każdy chwali to co ma.Jeżeli chodzi o wybór wielkości matrycy to,myślę tak jak wcześniej napisałem że jest to sprawa osobista,jedni wolą większe a inni mniejsze.

true dat.

#56 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 10:42

Ze wszystkim tak jest. Jedni wolą mniejsze, inni większe. :cool:

#57 qwed

qwed
  • 13 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 12:28

Szukałem w wypozyczalniach laptopow itd. w szczecinie i okolicach to nie widze zadnej firmy oferujacej macbook'i

Chyba nie widzialem tanszej ocji, dopiero teraz zauwazylem: [url]http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15.4-2.66ghz-4gb-320gb-gf9600m-gt-sd.html[/url]

#58 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 sierpnia 2010 - 18:27

Jak przeczytałem to ,,to najlepiej sprzedający się rozmiar w kategorii komputerów przenośnych" nieźle się uśmiałem,większych bzdur w życiu nie słyszałem.

A śmiej się na zdrowie:

Best-Selling Laptop Models (As of Jan 2010)

Poproszę teraz o źródło dotyczące 15 calowych laptopów.

#59 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 sierpnia 2010 - 18:50

Jedyne, co mnie niepokoi to gry - tu Ci nie poradzę, bo nie wiem jak CS chodzi na trzynastocalowym Macbooku Pro. Podobno ta generacja kart jest porównywalna z tym, co jeszcze dwa lata temu siedziało w większych Macbookach, a już wtedy CS chodził płynnie.

CS chodzi nawet na netbookach.

---------- Wpis dodano o 19:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:47 ----------

Nie powinno być też problemu ze zniżką studencką + fakturą na firmę rodziców.

Jedno a drugie wzajemnie sie wykluczaja. Czy to tak trudno pojac?

#60 Igorsz91

Igorsz91
  • 83 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 18:56

Pytałem gości od notebooki.pl i udzielają zniżkę edukacyjną i wypisują F/V na firmę bez problemu, jeśli jest to jednoosobowa działalność gospodarcza, a przedsiębiorcą jest student.

Jedno a drugie wzajemnie sie wykluczaja. Czy to tak trudno pojac?

Owszem, bo nie wiem, jakimi przepisami się kierujesz.

#61 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 sierpnia 2010 - 18:59

Nie miałem to prawda, chce sprobowac czegos innego. Jaki szpan moze byc z laptopem? bede go nosil wszedzie przed soba pokazywal jablko? Mysl czlowieku zanim cos napiszesz.

Jesli poza komputerem nie masz innych wydatkow, to sobie kup Maca. A jesli masz co zrobic z paroma stowkami, to sobie odpusc. MBP to calkiem fajny komputer, ale nie zastapi ci roweru lub wakacji. 13 cali wydaja sie byc idealne - chyba ze masz przed soba wielogodzinne sesje przy pisaniu prac - wtedy 15 cali lub jakos sredniej jakosci monitor. Ja pisalem swoja magisterke i przetlumaczylem dwie ksiazki na wymienym ponizej iBooku. I jego 14 cali doprowadzalo mnie do szalu.

#62 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 postów
  • SkądBiałogard

Napisano 25 sierpnia 2010 - 22:39

Kolego, ja zakupiłem ostatnio MB 13" i jest idealny. Nieporównywalnie lepiej mi się go używa od 15" laptopa. Ja Ci polecę Ci coś konkretniejszego, zainteresuj się na google takim czymś jak HACKINTOSH :) osx86 itp. Zainstalujesz sobię MacOS X na PC i sam ocenisz (Jeżeli nic Ci to nie da to poszukaj paczki VMWARE z OSXem), bo szczerze nie widzi mi się MacBook na którym głownym systemem jest Windows. Ja napierw przez półroku używałem Hackintosha i teraz wiem że sprzęt Apple mi nie straszny ... Mój główny PC niebawem zastąpi iMac lub Mac Mini ... Tak więc zainteresuj się tematyką osx86 bo durnotą będzie kupywać MB kiedy w ogóle nie miałeś z nim do czynienia a sprzęt tani to nie jest.

#63 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 26 sierpnia 2010 - 02:39

Tak więc zainteresuj się tematyką osx86 bo durnotą będzie kupywać MB kiedy w ogóle nie miałeś z nim do czynienia a sprzęt tani to nie jest.

Co za kompletna bzdura

#64 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 postów
  • SkądPL,GORLICE

Napisano 26 sierpnia 2010 - 07:01

A nie lepiej przejść się do ispotu i chwilę popracować na danym modelu który nas interesuje ?.Co do najlepiej sprzedającego się rozmiaru,to zestawienie nie było ogólnoświatowe czy europejski tylko konkretnie danego kraju czyli USA,gdy by 13" tak super się sprzedawało to w europie,mac nie miał by 7% rynku.

#65 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 07:54

ja kupiłem mac-a po kilkunastu minutach zabawy nim w iSpocie... były pewne problemy z przesiadką ze względu na przyzwyczajenia windowsowe ale Damiankossek bez przesady :)

#66 kubaamm

kubaamm
  • 252 postów
  • SkądPL|USA

Napisano 26 sierpnia 2010 - 08:03

ja kupiłem mac-a po kilkunastu minutach zabawy nim w iSpocie... były pewne problemy z przesiadką ze względu na przyzwyczajenia windowsowe ale Damiankossek bez przesady :)

miałem podobnie jak ty;) lecz musiałem troszkę poczekać...-uzbierać kasę... jak już uzbierałem to popędziłem i zakupiłem w appstore mojego maczusia;) - jestem bardzo zadowolony,- już raczej nigdy nie przesiądę się na winde,- chyba że z musu(programy na studiach)...;)

#67 qwed

qwed
  • 13 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 08:13

w mojej okolicy najblizszy ispot to poznan do ktorego dostep z mojej strony jest slaby.

#68 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpnia 2010 - 08:23

A nie lepiej przejść się do ispotu i chwilę popracować na danym modelu który nas interesuje ?.Co do najlepiej sprzedającego się rozmiaru,to zestawienie nie było ogólnoświatowe czy europejski tylko konkretnie danego kraju czyli USA,gdy by 13" tak super się sprzedawało to w europie,mac nie miał by 7% rynku.

Wygogluj sobie. Udzial Apple w rynku europejskim jest nizszy niz w USA. Jest to jednak największy rynek sprzedaży na świecie i mieszka tam ok. 250 mln osób. Można więc wyciągnąć sobie miarodajne wnioski. Nie ma powodów, by przypuszczać, że skoro Macbook 13 jest najlepiej sprzedającym się komputerem przenośnym Apple na świecie, to w samej Europie jest inaczej. Delle, Srelle i Pierdzielle nas mało interesują, bo rozmawiamy o sprzęcie Apple. On ma jednak inną specyfikę i adresowany jest do ludzi posiadających inne potrzeby niż "blacharze".

#69 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpnia 2010 - 08:26

E, jakieś bzdury opowiadacie. Ja na swojej 13" (dobra, nie jest to MBP, ale MB alu) daje radę spokojnie projektować strony internetowe i je kodować. A rozdzielczości - wiadomo jakie teraz są przy stronach. Kwestia przyzwyczajenia i trochę przesuwania zoomowania. Ale spokojnie daje radę. I jest lekki <3

#70 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 postów
  • SkądPL,GORLICE

Napisano 26 sierpnia 2010 - 09:41

Tak macbook pro 13" się najlepiej sprzedaje ze wszystkich komputerów apple na świecie,ale że jest to najlepiej sprzedający się rozmiar w kategorii komputerów przenośnych się nie zgodzę bo,15" laptopów jest dużo więcej niż 13".

#71 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 10:13

Dobra, chyba juz wiem, glownie mi zalezalo na nowym systemie jakim jest Mac OS, ale zrezygnuje z tego, tak jak napisaliscie, za cene tego jednego macbooka mozna kupic 2 inne laptopy. Jesli chodzi wam o szpan to jednak nie, koledzy sami mi odradzaja kupno macbook'a bo twierdza ze na niego jest malo rzeczy (aplikacji itd.). Postaram sie wybrac cos innego. Widze ze dziwna atmosfera panuje na forum, przez to ze mam niski wiek uwazacie ze jestem zwyklym glupim nastolatkiem ktory ma zamiar zaszpanowac. gratuluje takiego toku myslenia.

Ja bym wziął MC371PL/A. 13'3 jest troszeczkę za mały a 17 o wiele za duży, więc 15,4 jest moim zdaniem idealny. MC371PL/A ma dobre parametry i sądzę, że byłbyś z niego zadowolony. Jeżeli OS X ci nie będzie odpowiadał (w co wątpię, bo to bardzo przyjazny system) to można zawsze zainstalować Windowsa...
Co do kolegów mówiących tego typu rzeczy: "kupuje tylko dla szpanu", albo że "ja w jego wieku........" to się nimi nie przejmuj. Nie wiem może mają jakiś uraz z dzieciństwa, albo zazdroszczą, że ktoś ma więcej pieniędzy od nich. Naprawdę nie mam pojęcia co nimi kieruje.
Ludzie! Co was to interesuje czy chce komputer dla szpanu czy czegoś innego?!

#72 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 26 sierpnia 2010 - 10:30

Ja bym wziął MC371PL/A. 13'3 jest troszeczkę za mały a 17 o wiele za duży, więc 15,4 jest moim zdaniem idealny. MC371PL/A ma dobre parametry i sądzę, że byłbyś z niego zadowolony. Jeżeli OS X ci nie będzie odpowiadał (w co wątpię, bo to bardzo przyjazny system) to można zawsze zainstalować Windowsa...
Co do kolegów mówiących tego typu rzeczy: "kupuje tylko dla szpanu", albo że "ja w jego wieku........" to się nimi nie przejmuj. Nie wiem może mają jakiś uraz z dzieciństwa, albo zazdroszczą, że ktoś ma więcej pieniędzy od nich. Naprawdę nie mam pojęcia co nimi kieruje.
Ludzie! Co was to interesuje czy chce komputer dla szpanu czy czegoś innego?!

bardzo dobra rada, zawiść trzeba tępić

#73 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 postów
  • SkądPL,GORLICE

Napisano 26 sierpnia 2010 - 13:08

Tak,trzeba tępić jak pokemony.

#74 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 14:10

A tam tępić, nie macie większych zmartwień?

#75 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpnia 2010 - 14:24

cene tego jednego macbooka mozna kupic 2 inne laptopy

2 netbooki tak. Laptopy o porównywalnych parametrach - nie.

koledzy sami mi odradzaja kupno macbook'a bo twierdza ze na niego jest malo rzeczy (aplikacji itd.)

Nieprawda.

przez to ze mam

Po pierwsze: "przez to" to się chodzi. Np. przez most. Prawidłowo powinno być " z powodu", np. "z powodu mojego wieku". Ósma klasa szkoły podstawowej się kłania. :)

uwazacie ze jestem zwyklym glupim nastolatkiem ktory ma zamiar zaszpanowac. gratuluje takiego toku myslenia.

Po drugie: Koledzy, myślę, ocenili Twój sposób rozumowania. Po co nastolatkowi, jeszcze nie będącemu na studiach, 17 calowy laptop przewidziany jako przenośna stacja robocza dla np. filmowców? Wiemy na pewno teraz, że szukasz mnóstwa aplikacji i tych kilka (?) tysięcy napisanych dla OS X to za mało.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych