Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sposób na kupno ipada z dostawą do domu !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Sposób na kupno ipada z dostawą do domu ! (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak (17 głosów [47.22%])

Procent z głosów: 47.22%

2. Nie (19 głosów [52.78%])

Procent z głosów: 52.78%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#76 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 26 września 2010 - 12:28

heh ja nie czekam do stycznia, jak tylko kasa będzie to Ipad z allegro do mnie leci:) Za 2400 można dostać już 32gb wi fi z fakturą:) To cena porównywalna do tego z niemiec. Do stycznia nie czekam, moze Steve nas zaskoczy i ipad będzie mniejszy itp (czyt. dla mnie gorszy) to co nie będe miał ipada bo znpowu będe na nowego czekał

#77 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 26 września 2010 - 13:25

Cytat

Porównanie cen iPada:

iPad 16 GB WiFi:
Niemcy:1951.58 zł (1640.00 zł) Polska:1799 zł
iPad 16 GB WiFi + 3G:
Niemcy:2289.43 zł (1923.75 zł) Polska:2445 zł
iPad 32 GB WiFi:
Niemcy: 2313.28 zł (1943.63 zł) Polska: 2149 zł
iPad 32 GB WiFi + 3G:
Niemcy: 2726.64 zł (2289.43 zł) Polska: 2729 zł
iPad 64 GB WiFi:
Niemcy: 2627.28 zł (2207.79 zł) Polska: 2 299 zł
iPad 64 WiFi + 3G:
Niemcy: 3028.72 zł (2545.12 zł) Polska: 2749 zł

Dwie uwagi:
- VAT w Niemczech to 19% a ceny na zielono wyglądają na polski vat (22%)
- jeśli ktoś kupuje na firmę to dodatkowo może sobie taki zakup wrzucić w koszty - końcowa cena obniża się o następne 19% :)

#78 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 26 września 2010 - 13:29

Cytat

heh ja nie czekam do stycznia, jak tylko kasa będzie to Ipad z allegro do mnie leci:) Za 2400 można dostać już 32gb wi fi z fakturą:) To cena porównywalna do tego z niemiec. Do stycznia nie czekam, moze Steve nas zaskoczy i ipad będzie mniejszy itp (czyt. dla mnie gorszy) to co nie będe miał ipada bo znpowu będe na nowego czekał

Za to ja czekam, to już naprawdę niedługo 3msc z kawałkiem można wytrwać i kupić iPada 2gen, a jeśli nie będzie miał specjalnych zmian to kupić iPada 1gen po jeszcze mniejszej cenie niż obecnie :) W tej chwili te ceny już tanieją, to widać wszędzie nie tylko na Allegro, bo sprzedawcy wiedzą, że zaraz się zbliża iPad2, więc chcą się jak najszybciej pozbyć zapasów starego.

#79 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 26 września 2010 - 14:05

Cytat

Dwie uwagi:
- jeśli ktoś kupuje na firmę to dodatkowo może sobie taki zakup wrzucić w koszty - końcowa cena obniża się o następne 19% :)

Czy ja dobrze to rozumiem? Kupuję Ipada 32gb za 2313 na firme za tam o 19% ceny mniej (tyle płace gotówką), a w Polsce moge sobie jeszcze 19% z tej juz obnizonej ceny o 19% która płaciłem wrzucic w koszta?

#80 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 26 września 2010 - 14:17

Jak masz unijny NIP i kupujesz na firmę, to płacisz w tym niemieckim sklepie kwotę netto (mniejszą o 19% od tej cennikowej) - w przypadku wersji 3G/64GB cena katalogowa to 799 EUR, Ty zapłacisz ~671,5 EUR, czyli około 2685 zł. I właśnie tę kwotę wpisujesz w koszty, dzięki czemu o tyle samo obniżasz sobie dochód do opodatkowania. A że podatek dochodowy wynosi (w uproszczeniu) 19%, to Twoja korzyść podatkowa to 510 zł. Reasumując, końcowy koszt zakupu wspomnianego iPada to 2175 zł....

#81 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 26 września 2010 - 14:33

Teraz to wygląda kusząco. Jednak postanowiłem , że sie wstrzymam do stycznia ponieważ Mamy firma kupiła w tym roku 3 komputery a firma jest 2osobowa, i nie chce już przeginać pałki:) a przy okazji sprawdzę co tam steve powie w styczniul A w Polsce jakoś nie uzupełnia się tych 19% których nie płaciles w gotówce?

#82 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 26 września 2010 - 17:00

Cytat

Dwie uwagi:

Ceny z VAT są ze strony sklepu :)

#83 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 26 września 2010 - 17:09

Cytat

Ceny z VAT są ze strony sklepu :)

I tego nie kwestionuję. Ale wygląda na to, że kwoty netto (te na zielono) liczyłeś samemu przyjmując 22% VAT (co byłoby prawdą w PL). W DE jest to 19%. Ale to drobna uwaga.

Cytat

Teraz to wygląda kusząco. Jednak postanowiłem , że sie wstrzymam do stycznia ponieważ Mamy firma kupiła w tym roku 3 komputery a firma jest 2osobowa, i nie chce już przeginać pałki:)

Tym akurat bym się nie przejmował. Potrzebujesz - to kupujesz. Zawsze możesz powiedzieć, że przy wyjazdach w teren taki tablet sprawdza się lepiej niż laptop. Na początek kupiłeś jeden i masz jeden na dwóch pracowników ale szykujesz się do następnego :D

Jeśli tylko masz zgrabne uzasadnienie to urząd skarbowy nie powinien się przyczepiać. Przykład? Jeden z moich kolegów prowadzi biuro w prywatnym mieszkaniu (gdzie trzeba określić ile m2 przeznacza się na firmę a na ilu mieszka prywatnie :) )i kupił na firmę odkurzacz. Przy kontroli urzędu skarbowego padło pytanie o ten nieszczęsny odkurzacz - wybrnął z tego mówiąc, że oczywiście, trzyma go w prywatnym mieszkaniu ale odkurza tylko te biurowe m2...

Cytat

A w Polsce jakoś nie uzupełnia się tych 19% których nie płaciles w gotówce?

Formalnie - tak, musisz to uzupełnić. Realnie - nie płacisz. O szczegółach pisałem już w tym wątku:

http://myapple.pl/ip...tml#post1332129
http://myapple.pl/ip...tml#post1332169

#84 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 26 września 2010 - 18:28

Oj miałem napisać że bez VAT :P. Wpadka xD. Obie ceny są wzięte ze strony :P

#85 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 26 września 2010 - 18:30

Ok myśle ,że sklep nadal będzie do stycznia prowadzić sprzedaż więc chyba po konferencji coś zdziałamy z tym. A czy nasz Polski NIP a europejski to sie czmś różni?

#86 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 26 września 2010 - 18:34

O kurcze :P. Po odjęciu jeszcze tych 19% iPad 64 GB WiFi + 3G kosztuje uwaga 2061 zł, a wersja, którą bym nabył czyli 32GB WiFi + 3G 1855 zł ŁAŁ!

#87 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 26 września 2010 - 18:37

Chyba na odwrót z tymi cenami:)

#88 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 26 września 2010 - 18:41

Nie :P Było dobrze tylko pierwszy iPad zgubił 48 GB. Chyba już dziś zmęczony jestem :P

#89 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 26 września 2010 - 18:47

Mam wrażenie że z tymi cenami to jest zbyt piękne żeby było prawidzwe, ktoś już tam kupił na firme? Zapłacił faktycznie cene netto, a potem tego nie oddawał w kraju? I czy wtedy legalnie można wrzucic tą cene netto jeszcze w ksozta? Dostajemy fakture na cene Netto?

#90 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 26 września 2010 - 19:22

Ja kupiłem wersję 3G/64BG w sklepie gravis.de - przy zakupie podałem NIP firmy i dostałem mailem fakturę do zapłaty w wysokości netto: 671,43 EUR za Ipada + 16,80 EUR za transport. Zapłata poszła przelewem. Po 3 dniach dostałem przesyłkę wraz z fakturą, która poszła w koszty firmy. Księgowa naliczyła 22% podatku VAT, a następnie odliczyła od VAT-u należnego - takie są zasady księgowe. Podsumowując: zapłaciłem kwotę netto, a faktura poszła w koszty, czyli zmniejszyłem swój dochód do opodatkowania - w ten sposób iPad był tańszy o 19% od ceny zakupu (671,43+16,80=688,23 x kurs 4 zł = ~2750 zł x 19% = 523 zł), czyli kosztował w efekcie końcowym ~2230 zł. NIP europejski, to jest ten sam numer co w kraju, ale na początku ma literki PL - i trzeba o niego osobno wystąpić do Urzędu Skarbowego.

#91 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 26 września 2010 - 20:41

Cytat

NIP europejski, to jest ten sam numer co w kraju, ale na początku ma literki PL - i trzeba o niego osobno wystąpić do Urzędu Skarbowego.

Dodam jeszcze, że jeśli ktoś chciałby z tym "zakombinować" to są z tym marne szanse. Na stronie EUROPA site - Validation jest baza numerów VAT-ID i bez problemu można sprawdzić czy ktoś faktycznie ma numer i czy dane się zgadzają.

---------- Wpis dodano o 21:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:35 ----------

Cytat

Mam wrażenie że z tymi cenami to jest zbyt piękne żeby było prawidzwe, ktoś już tam kupił na firme? Zapłacił faktycznie cene netto, a potem tego nie oddawał w kraju? I czy wtedy legalnie można wrzucic tą cene netto jeszcze w ksozta? Dostajemy fakture na cene Netto?

Jak już pisałem wcześniej - kupiłem tam Macbooka Pro. Wyszło ponad 1000 PLN taniej niż w najtańsza oferta w polskim sklepie (pomijam oferty typu "wie pan, jeśli nie będzie pan potrzebował fakturki to możemy się dogadać"; usłyszałem to nawet w jednym z warszawskich ispotów).

Rozliczyłem to w podobny sposób jak bilbo (http://myapple.pl/ip...tml#post1369306) . Oczywiście, trzeba pamiętać, że VAT odzyskamy zawsze natomiast koszty obniżą podatek tylko wtedy, gdy mamy przychody (tj. nasza firma zarabia).

#92 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 26 września 2010 - 21:06

Cytat

(...)
Oczywiście, trzeba pamiętać, że VAT odzyskamy zawsze natomiast koszty obniżą podatek tylko wtedy, gdy mamy przychody (tj. nasza firma zarabia).

Hłe, hłe... dobrze, że dodałeś "tj. nasza firma zarabia", bo można mieć przychody i nie zarabiać, jeśli koszty są wyższe od wspomnianych przychodów. A wówczas nie ma od czego odliczyć sobie zakupu iPada... :-)

#93 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 27 września 2010 - 17:06

Pytałem się Ojca i mówi , że tak pięknie z tymi 19% którymi płacimy taniej w niemczech nie jest tak wesoło:) Podobno urząd skarbowy może się przyczepić o to że nie uzupełnimy ich w Polsce. I to nawet po kilku latach z odsetkami.

#94 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 27 września 2010 - 19:40

To Ci tatuś za przeproszeniem bzdur nagadał... Tak jak napisałem wcześniej, oczywiście że do ceny zakupu (na podstawie niemieckiej faktury w kwocie netto) trzeba sobie samemu naliczyć podatek VAT (ale tylko księgowo, bez wpłacania pieniędzy do kasy) i to w wysokości 22% (bo taka jest stawka w Polsce), ale następnie odliczyć go od podatku pobranego przy sprzedaży swoich towarów lub usług. Różnica podlega wpłacie na konto Urzędu Skarbowego. Jeśli firma jest podatnikiem VAT i nie korzysta ze zwolnienia, to od strony podatkowej koszt wszystkich zakupionych towarów i usług ponosi w kwocie netto.

#95 demandred

demandred
  • 305 postów

Napisano 28 września 2010 - 10:45

No to i ja dolaczylem do grona osob, ktore zamowilo w rzeczonym sklepie. Zaplacilem wczoraj karta kredytowa i zobaczymy ile czasu zajmie im dostarczenie. Oczywiscie z faktura na firme, ten patencik tez jest bdb!

#96 armani

armani
  • 182 postów

Napisano 28 września 2010 - 14:24

Zobaczmy co będzie w styczniu, jeżeli ceny ipada "nowego" o ile takowy będzie będą oscylowac mniej więcej w cenie tego po premierze, to tez zostanie mi ten sklep:) Albo kupiego obecnego również tam, przekonałem się do takiego sposobu.

#97 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 30 września 2010 - 07:04

może to lamerskie pytanie ale czy ipad z niemiec będzie miał polski język ? czy też będzie można go spolszczyć i jak ?

#98 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 30 września 2010 - 08:00

Teraz nie będzie miał, bo iPady nie mają PL języka. Pojawi się on, jak to urządzenie zostanie wprowadzone do oficjalnej sprzedaży w naszym kraju. Również jesienna aktualizacja softu do wersji 4 ma podobno zawierać nasz język

#99 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 30 września 2010 - 11:50

A u mnie wreszcie zaświeciło małe światełko na końcu tunelu. Opisywany już tutaj Notebook Laptop günstig kaufen Notebooks Laptops billiger notebook.de wreszcie łaskawie, po 15 dniach przysłał potwierdzenie zamówienia. Dziś niby ma nastąpić wysyłka... pożyjemy zobaczymy.

#100 demandred

demandred
  • 305 postów

Napisano 30 września 2010 - 12:06

No wlasnie, z mojego doswiadczenia wynika, ze ten sklep http://www.notebook.de to demonem szybkosci nie jest. Zaplacilem im w poniedzialek karta kredytowa, kase mieli z miejsca zaksiegowana, dostalem mailem fakture...i tyle. Wczoraj wieczorem wyslalem zapytanie jak z wysylka i dzis dostalem maila, ze niby dzis wyekspediuja...zobaczymy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych