Błagam Cie 
Nieukończonego ? A jaką miałem minę gdy wyjąłem iPhone 3G z pudełka w pracy i chciałem nagrać film i wysłać go mms'em... 
Przeprawa z konfiguracją poczty, właczanie/wyłączanie wifi po wejsciu do menu... Mega idiotyczny iTunes którego szczerze nienawidze (nadal go nienawidzę - bo mam ipoda)
Wiele z tego udało się poprawić, zmienić ale system w iPhone nadal jest piękny, z potencjałem ale sto lat za murzynami.
Zupełnie jak Polska 
Tak. Niedokonczonego. Roznica miedzy Androidem a iOS jest taka ze poszczegolne funkcjonalnosci w iOS sa doszlifowane i dzialaja tak jak maja. Bo brak danej funkcji nie siwadczy o niedokonczeniu ale fakt ze dana funkcja na papierze jest a w rzeczywistosci nie dziala juz tak. Moze jedna z tak ostatnio popularnych analogii motoryzacyjnych pozwoli ci lepiej to zrozumiec: dzialajaca Honda Civic jest bardziej dokonczonym samochodem niz Bentley w ktorym silnik nie jest polaczony z kolami pomimo iz ma mniej funkcjonalnosci.
Wymienie ci teraz kilka przykladow niedorobienia Androida.
1. System nie radzi sobie z zarzadzaniem pamiecia i brak mu (w przeciewienstwie do iOS4) wbudowanego menagera zadan. Na szczescie Samsung zauwazyl to nidociagniecie i w nowszych romach zawarl swoj wlasny menager zadan. Nie zmienia to jednak faktu ze nie jest to czesc systemu a zarzadzanie pamiecia nadal ssie.
2. Odtwarzacz muzyki - Samsungowy odtwarzacz posiada ladne kontroli na lockscreenie ale tylko on. Zadna inna aplikacja nie moze takowych uzywac i moze nie bylo by to takie straszne godyby nie to ze sam odtwarzacz jest wybrakowany - brak mu jakiegokolwiek wsparcia dla audiobookow czy podcastow, nawet tak trywialna rzecz jak zapamietanie pozycji w podcascie jest rzecza niewykonalna. Konczy sie to tym ze musimy uzywac ososbnej aplikacji do audiobookow (audible.com), osobnej do podcastow i osobnej do muzyki.
3. Odtwarzacz Video - fajnie, dzialaja DIVX'y ale w przeciwienstwie do tego w iOS nie ma zadnej obslugi napisow ani wielu sciezek audio.
4. Poczta - w iOS systemowy mail nie ma problemow z push czy to po Exchange czy z mobileMe a nawet jezeli dostawca email nie oferuje pusha to nie ma problemu zeby system sprawdzal maila co parenscie minut. Skonfigurowany na sprawdzanie co 15min domslny klient poczty naszego kochanego Galaxy S zorientowal sie ze jest nowy mail po 57minutach od jego otrzymania i zakomunikowal o nim pomimo iz mail zostal juz przeczytany na komputerze co w wypadku IMAP nie powinno miec miejsca.
5. Brak platnych aplikacji w Markecie a nawet gdyby owe platne aplikacje byly dostepne to i tak w porownaniu z oferta AppStore za przeproszeniem G jest dostepne.
6. Zeby oddzwonic lub zadzwonic do kogos potrzeba wykonac 3 razy wiecej czynnosci niz na iOS a to ponoc jest telefon.
Te niedociagniecia i niedorobki ciagna sie w nieskonczonosc. iOS'sowi moze i brak kilku funkcji ale User Experience zawsze byl swietny czego o Androidzie powiedziec nie mozna.