Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone OS 4 - burza w szklance wody?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#26 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2010 - 12:44

shivan - a czym dokładnie czujesz się obrażony? tym, że niedługo komórki będą gotować obiady? czy o co chodzi? a co ma do tego 'forma wydania OS 4.0'? czytaj proszę jakoś bardziej ze zrozumieniem?

#27 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 13:33

Temat wielozadaniowości został rozsądnie wzięty przez Apple. No bo po co niby cała aplikacja ma być w tle włączona? Np. Gracie sobie w ciężką grę i chcecie wysłać sms'a. Po co ma ona niby zużywać zasoby w tle, jak można ją zamrozić, zrobić co trzeba i w ciągu sekundy odmrozić? A wszystko czego potrzebujemy zostanie zaimplementowane: -pobieranie w tle -muzyka w tle -komunikatory -voip -nawigacje Super sprawą jest to, że właśnie nie będzie cała aplikacja działać w tle, ale tylko potrzebny jej składnik. Tak to właśnie powinno wyglądać! A nie tak jak w WM, gdzie wszystko działa jak chce i telefon z 1GHz chodzi jakby miał 3/4 mniej.

#28 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:07

Jedna ważna kwestia odnośnie "super innowacyjnego" iAd. Czy ktoś wspominał z Apple czy owe reklamy będą występowały jedynie w darmowych wersjach czy również w płatnych? Troche bez sensu jeśli do programu za który teraz musisz zapłacić np. 5$, w przyszłości dostaniesz reklamę, a cena nie ulegnie zmianie na niższą. Nie sądze że ktoś zmieni cene na mniejszą. Będzie miał po prostu dodatkowe siano a klient dodatkową super fajerwerkową reklamę do oglądania. Kolejna kwestia. Reklamy będą na stałe dodane do danego programu i ściągniemy je razem z aplikacją z AppStore, czy może będą na żywo ściąganę z sieci podczas uruchomienia aplikacji. Wtedy nie dość że zapłacimy za program, to zapłacimy za transfer który program musi zużyć na zassanie reklamy. Same koszta. Może nie zrobi to różnicy osobie która ma nieograniczony pakiet ale takie z ograniczonym już nie będzie do śmiechu. Natomiast jeśli reklama będzie dodana już od początku do programu to wtedy np taki Shazam który teraz zajmuje 1.2MB z super hiper filmem reklamującym Nike czy inne badziewia zajmie już np. 20, 30MB. Ciekaw jestem jak to rozwiążą.

#29 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:17

Reklamy nie są nowością a takie rzeczy weryfikuje rynek.. Nie zapłacę za aplikacje która będzie mi wyświetlała reklamy ani teraz ani po wdrożeniu iAd Dlaczego wyszukujecie problemy które tak naprawdę nie istnieją? Kto niby teraz zabrania developerom dodawać reklamy do płatnych programów, i co w tej kwestii ma zmienić iAd? iAd ma zmienić sposób wyświetlania reklam na korzystniejszy dla użytkownika, developera i reklamodawcy. A nie magicznie zmienić prawa rynku czy zmusić developerów do umieszczania reklam w płatnych programach W twoim wywodzie sens ma tylko kwestia zwiększenia ruchu w sieci (dlatego iPhone sprzedawany jest z nielimitowanym dostępem do sieci;-)

#30 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:17

Apple potrafi robić rewolucyjne rzeczy, więc i mam nadzieję że dadzą developerom możliwości powrotu do normalnego stanu aplikacji po "odmrożeniu" :) Czyszczenie zasobów aplikacji, której część jest aktywna to nie lada wyzwanie, ale i tak trzymam kciuki za devteam'a :) Co do HTML5 - bardzo pomysł mi sie podoba. Flash, mimo że jest na 99% komputerów, nie przemawia za przyszłą rewolucją w internecie. Adobe powinno skupić się na Acrobat, Photoshop, Illustrator i reszcie programów z Creative Suite. Świat idzie do przodu - coraz więcej ludzi łączy się z internetem przez urządzenia mobilne o procesorach o wiele słabszych niż 1Ghz. A wtedy Flash potrafi mocno napsuć krwi. Zamiast wywalającej się i pamięciożernej wtyczki wolę spojrzeć na przejrzystą i szybką stronę w HTML. Brawo! Oby tak dalej! iAd zupełnie nie przypadł mi do gustu. Platforma do reklam zainstalowana w urządzeniu.. No nie wiem czy deveoperzy nie przedobrzą w tym przypadku. Nie ma nic bardziej denerwującego jak "bezpłatne" gry które po włączeniu łączą się z serwerem reklamowym - czekasz pół minuty żeby w coś zagrać. Na platformie przenośnej to wielki problem - wolę kupić pełny program niż oglądać reklamy. Od testowania są wersje trial/demo. No i oby to się nie obróciło przeciw nam - użytkownikom.. Jeśli chodzi o wielozadaniowość, stare Nokie na S60 mają 200MHz na pokładzie i 64MB pamięci bez problemu ciągną w pamięci kilka programów. Model 3Gs ma 3x więcej z szybkości i 4x więcej z pamięci. Każda wielozadaniowość, nawet ta "nierewolucyjna" sprawdziłaby się idealnie. Jednak Apple stara się aby wszystko działało gładko. Tak jak w przypadku wojny Mac/PC. W OSX nie wszystko ustawisz ale dzięki temu mniej napsujesz. Symbian jest świetnym systemem, ale wiele osób nie obsługuje go poprawnie - a to wrzuci programik do budzenia, a to drugi do sprawdzania pogody, trzeci do zdjęć fullscreen przy dzwonieniu jednego z kontaktu, czwarty do poczty, piąty do blokowania połączeń itd.. I dlatego w obecnych czasach multitasking w iPhone musi być na najwyższym poziomie. Jak będzie - zobaczymy! Ja trzymam kciuki. Ale jeśli Apple znów rzuci produkt do testowania samym konsumentom - no cóż.. Będzie to kolejny strzał w stopę. Dobry art w każdym razie!

#31 1macuser

1macuser
  • 79 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:30

No tak HMTL5 to przyszlosc ale my wszyscy chcemy Flasha teraz !HMTL5 w iPhone OS 8.0 Gdy HMTL5 bedzie juz znany ! Jesli apple przetrwa Z iPhone !

#32 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:38

html5 jak html, pare znaczników więcej, a tak naprawdę będzie to coś wartę dopiero jak wszystkie liczące się przeglądarki zaimplementują go identycznie albo prawie identycznie. Żeby nie było tak że każda będzie miała swoją wizję implementacji np. kodeków wideo. Bo będzie większy syf niż teraz, przynajmniej dla programistów. Poza tym sam html5 ma za zadanie tylko opisać stronę www, do tego dochodzą javascripty i css-y, jakoś o nich nikt nie wspomina. A sam html5 jak i html, xhtml to tylko sposób na opis zawartości strony, nic więcej. Mam wrażenie że większość mówiąc o html5 nie wie nic o tym, a mówi tylko bo ostatnio jest moda na html5. Zobaczymy ja to zostanie zaimplementowane w przeglądarkach głównie tag video (a to upłynie jeszcze parę latek), aby nie było tak że każda przeglądarka będzie obsługiwać inne kodeki wideo. I będzie syf zamiast rewelacji. Zobaczymy pożyjemy, na razie to jest wszystko w powijakach. A i do tego czasu Apple też może zmienić front.

#33 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:53

Reklamy nie są nowością a takie rzeczy weryfikuje rynek.. Nie zapłacę za aplikacje która będzie mi wyświetlała reklamy ani teraz ani po wdrożeniu iAd

Nie są nowością, ale łatwość ich wprowadzania do AppStore za głośnym przyzwoleniem apple już jest nowością. Wcześniej wprowadzenie takiej rzucającej się mocno w oczy aplikacji mogło wiązać się z nie dostaniem się programu do AppStore. teraz ten problem znika. Także firmy które się chcą reklamować chętniej sięgną po tą platformę.

Dlaczego wyszukujecie problemy które tak naprawdę nie istnieją? Kto niby teraz zabrania developerom dodawać reklamy do płatnych programów, i co w tej kwestii ma zmienić iAd?
iAd ma zmienić sposób wyświetlania reklam na korzystniejszy dla użytkownika, developera i reklamodawcy. A nie magicznie zmienić prawa rynku czy zmusić developerów do umieszczania reklam w płatnych programach

jak widać w wielu przypadkach na forach polskich jak i zagranicznych, reklamy ogólnie są beee, ale już innowacyjny wynalazek Apple o nazwie iAd jest fajny. No prosze, gównem się*to różni za przeproszeniem. Tak jak napisałeś, ale część ludzi tego nie widzi. I na to liczy Apple.

W twoim wywodzie sens ma tylko kwestia zwiększenia ruchu w sieci
(dlatego iPhone sprzedawany jest z nielimitowanym dostępem do sieci;-)

iPhone sprzedawany jest w wielu przypadkach właśnie z limitowanym dostępem, nie pisze o Polsce bo to marny wyznacznik rynku.

Sądzę jednak, że owego sensu, w moim wywodzie, jak to ślicznie nazwałeś, jest troche więcej.

#34 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2010 - 15:42

1macuser - html5 nie jest znany? a w czym napisane są strony google? ;] z czym eksperymentuje youtube i inne serwisy video? czy też inne większe strony? macieks72 - parę latek? Firefox - ma, Safari - ma, Opera - ma, IE9 ma W PEŁNI obsługiwać HTML5, więc i video

#35 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 15:45

moj iphone za jakies pare tygodni bedzie juz mial wartosc sentymentalna, dzisiaj ogladalem komorke pod androidem 2.1 swietna jakosc wyswietlacza, bardzo szybka przegladarka www, dzialajacy flash, wbudowane podstawowe potrzebne mi w pracy aplikacje, i otwarty system. Zostawiam sobie furtke na nowy model iphone, jednak nie spodziewam sie przelomu, a to co stalo sie z zamyknieciem iphone na aplikacje pisane poza srodowiskiem objective-c uwazam za najzwyczajniejsza grande. Tak swoja droga, zapatrzony w iphone nie zdawalem sobie sprawy z tego ze konkurencja w koncu zrobila dwa kroki wprzod podczas kiedy iphpone nie wysilil sie nawet na pol kroku A sam multitasking jest jak dla mnie zaslona dymna dla iAd (co zreszta pisalem juz gdzies zaraz po prezentacji systemu 4.0. Apple geeki tego nie zauwaza niestety gdyz walsnie multitasking byl najwieksza bolaczka (nie dla kazdego oczywiscie bo w koncu nie kazdy oczekuje od telefonu funkcjonalnosci komputera) A sam iAd pewnie okaze sie byc "calkiem w porzadku" podczas kiedy inne reklamy (flashowe) byly zupelnie nieakceptowalne. Jak dla mnie, to juz zakrawa na paranoje.

#36 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 15:49

Roberto - no z tym video właśnie chyba nie do końca wszystko jasne jest, z tego co wiem (coś z kodekami zamieszanie), tak przynajmniej mi się coś o uszy obiło. html5 mi się podoba tylko pod względem opisu zawartości, że tag video to bedzie zawierał viedeo w srodku, tag audio, tag menu i np. tag nav od nawigacji na stronie itp. (chodzi o semantyke), a nie tak jak teraz że się w diva wciska javascriptem flasha, albo menu strony w diva z id="menu" ewentualnie, ten div teraz nie ma żadnego znaczenia pod względem semantycznym i to mi się nie podoba aktualnie. Ale dla zwykłego człowieka siedzącego przed standardowym ekranem komputera, widzącego i słyszącego, w pełni sprawnego, to nie będzie miało za bardzo znaczenia tak naprawdę.

#37 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 15:50

html5 jak html, pare znaczników więcej, a tak naprawdę będzie to coś wartę dopiero jak wszystkie liczące się przeglądarki zaimplementują go identycznie albo prawie identycznie. Żeby nie było tak że każda będzie miała swoją wizję implementacji np. kodeków wideo. Bo będzie większy syf niż teraz, przynajmniej dla programistów. Poza tym sam html5 ma za zadanie tylko opisać stronę www, do tego dochodzą javascripty i css-y, jakoś o nich nikt nie wspomina. A sam html5 jak i html, xhtml to tylko sposób na opis zawartości strony, nic więcej.

Mam wrażenie że większość mówiąc o html5 nie wie nic o tym, a mówi tylko bo ostatnio jest moda na html5.

Zobaczymy ja to zostanie zaimplementowane w przeglądarkach głównie tag video (a to upłynie jeszcze parę latek), aby nie było tak że każda przeglądarka będzie obsługiwać inne kodeki wideo. I będzie syf zamiast rewelacji. Zobaczymy pożyjemy, na razie to jest wszystko w powijakach. A i do tego czasu Apple też może zmienić front.

Dla mnie moda nie jest na HTML5 ale na szybko działąjące strony. Flash jest potężny jeśli chodzi o możliwości ale również potężny w przypadku zasobów..

Wg mnie z kodekami nie powinno być problemów. A jeśli web-developerzy mają do wyboru API audio-wideo w HTML lub dodawanie SWF'a, wybiorą chyba to pierwsze. Nie znam ani jednej osoby od PHP która przepadałaby za Flash'em :) No chyba Ci co przeszli na Flex'a :)

Powiem tak - warto zmieniać, warto inwestować. HTML4 był już tak dawno, że to właśnie jego wiek sprawił iż pisanie stron wymaga znajomości kilku języków/technologii. Spójrzcie co robi Google - ChromeOS oparty praktycznie wyłącznie na aplikacjach web'owych. Apple wprowadza bardzo fajne API do Safari ze świetną obsługą efektów graficznych. Nie sądzę żeby nowa wersja i tak już przestarzałego języka HTML miałaby coś przeszkodzić.

Kiedyś była wielka wojna Flash kontra reszta świata - WEB 2.0, Ajax, teraz WEB 3.0 :) Ja nie chcę żeby v5 wyparł Flash'a - nawet mu nie zagrozi. Ja po prostu chcę jakąś dobrą, natywną alternatywę dla przeglądania internetu. Flash Lite to porażka bo większość stron "full Flash" zupełnie nie działa jak powinno stąd Apple ucieka od tego jak od ognia.

#38 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 15:51

@halucjan A widziałeś chociaż jak te reklamy iAd wyglądają? To nie są wyskakujące i zakrywające cały ekran flashe.

#39 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 16:09

a jakie to ma znaczenie? na razie zobaczylem syntetyk zrobiony na potrzeby typowo pr'owskiej prezentacji. co smieszne tego typu reklamy widzialem duzo wczesniej w aplikacjach "darmowych" i teraz pojawia sie pytanie. Czy apple probuje robic telefon, czy tez probuje stworzyc swoja platforme przy uzyciu telefonu. Jezeli glebiej sie nad tym zastanowic to pojawi sie kwestia czy kompletna izolacja od "reszty swiata jest tym czym kierowali sie tworcy internetow, mozilli, opensource'w i innych. Oczywiscie moze sie to podobac "bo nie bedzie wirusow", mi to podobac sie nie musi bo lubie miec wybor a apple i iphone ten wybor zawezaja mi coraz bardziej. Nadchodzi moment kiedy plusy moga zostac po prostu zasloniete przez minusy. a to juz prywatna sprawa odbiorcy kiedy to sie dzieje.

#40 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 16:11

To jak do teraz wygląda z tym tagiem video? Ja coś kojarzę że o jakieś patenty chodzi, że Safari to ma zaimplementowane w jeden sposób (nie pamiętam teraz jakie kodeki), ale np. Mozilla nie jest za bardzo za tymi samymi kodekami co są w Safari i Mozilla chciała by jakieś inne stosować, jakieś wolne od patentów. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale coś tak czytałem.

#41 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 kwietnia 2010 - 16:26

Apple potrafiło robić rewolucyjne rzeczy, teraz robią tylko kasę, iphone jest dokladnie tym samym urządzeniem którym był*w trakcie premiery, tyle ze ma go teraz co drugi dzieciak. kolejne edycje ios tylko poprawiają to co powinno być od początku w tym osie. Blokowanie flasha to tylko i wyłącznie walka z konkurentem, nie ma to nic wspólnego z oszczędzanime baterii i bezpieczeństwem. We flashu można napisać wszystko oto co można napisać w objective c w xcode dla iphone, tylko że wersja flashowa może być rozprowadzana bez błogosławieństwa Apple. W HTML-u się nie programuje, można pisać dla przeglądarki w Javascript który jak na razie w przeglądarkach jest zaimplementowany jako bardzo prymitywny język, jest podstawowa obsługa obiektów i tablic ale to dobre do bardzo prostych aplikacji. Jest to porównywalne z actionscript 1.0, teraz mamy actionscript 3.0 we flashu właśnie. Który jest bardzo przemyślanym językiem programowania.

#42 BlackSimon

BlackSimon
  • 240 postów
  • SkądPrzecław

Napisano 10 kwietnia 2010 - 17:26

To tłumaczy niechęć Apple do Flash - Flash jest straszny, nikt mi go nie poleca do robienia strony www. HTML5 to przyszłość, Apple wie co robi i będzie rządził na rynku

Taaak a szczególnie tym, że usuwa iPhone'a 2G z dostaw nowego soft'u :)
Naprawdę wie co robi.

#43 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwietnia 2010 - 17:34

Blokowanie flasha to tylko i wyłącznie walka z konkurentem,
nie ma to nic wspólnego z oszczędzanime baterii i bezpieczeństwem.
We flashu można napisać wszystko oto co można napisać w objective c
w xcode dla iphone, tylko że wersja flashowa może być rozprowadzana
bez błogosławieństwa Apple.

Nie no masz racje aż dziw ze cały CS5 nie jest napisany we flahu to by przecież miało sens :-)
A jak by się cieszyli producenci komputerów, że do byle operacji potrzebny jest spory cluster obliczeniowy :-)

W HTML-u się nie programuje, można pisać
dla przeglądarki w Javascript który jak na razie w przeglądarkach jest
zaimplementowany jako bardzo prymitywny język, jest podstawowa
obsługa obiektów i tablic ale to dobre do bardzo prostych aplikacji.
Jest to porównywalne z actionscript 1.0, teraz mamy actionscript 3.0 we flashu właśnie.
Który jest bardzo przemyślanym językiem programowania.

actionscript 3.0 jest faktycznie bardzo przemyślny szkoda tylko ze interpretator jest całkowicie zamknięty a Adobe pracuje na nim bardzo niemrawo.

#44 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 17:35

Apple potrafiło robić rewolucyjne rzeczy, teraz robią tylko kasę,
iphone jest dokladnie tym samym urządzeniem którym był*w trakcie
premiery, tyle ze ma go teraz co drugi dzieciak. kolejne edycje ios
tylko poprawiają to co powinno być od początku w tym osie.
Blokowanie flasha to tylko i wyłącznie walka z konkurentem,
nie ma to nic wspólnego z oszczędzanime baterii i bezpieczeństwem.
We flashu można napisać wszystko oto co można napisać w objective c
w xcode dla iphone, tylko że wersja flashowa może być rozprowadzana
bez błogosławieństwa Apple. W HTML-u się nie programuje, można pisać
dla przeglądarki w Javascript który jak na razie w przeglądarkach jest
zaimplementowany jako bardzo prymitywny język, jest podstawowa
obsługa obiektów i tablic ale to dobre do bardzo prostych aplikacji.
Jest to porównywalne z actionscript 1.0, teraz mamy actionscript 3.0 we flashu właśnie.
Który jest bardzo przemyślanym językiem programowania.

Apple odsuwa się od Flash'a również dlatego bo z reguły Flash = śmietnik. Mam PSP i nie ubolewam że nie mam obsługi Flash'a - niby Lite jest ale co to za Flash...

Dobrze mówisz, że AS jest świetny i oferuje o wiele więcej niż obiekty i tablice. Ale razem z możliwościami rośnie zapotrzebowanie na zasoby. Zrób proste przeszukiwanie tablicy - większość we Flash'u zrobi to prostym "for" :) Projekcików z takimi "kwiatkami" jest tysiące w sieci a razem z nimi wolno działający Flash :) Jestem za Flash'em dla kampanii produktowych i dużych stron www, ale nie dla małych urządzeń przenośnych z zegarem 600MHz :) No i te reklamy - popup'y..

Nie porównywałbym xCode czy ObjectiveC z Flash'em bo to ostatnie nie działa natywnie. Wyobraź sobie że stworzą w pełni działający Flash na iPhone'a. Jak teraz to malutkie urządzenie ma otworzyć Alternativa3D lub Papervision? Flash zawiesi telefon :)

A że Apple zaczęło odcinać kupony - to już inna sprawa.. Może się okazać że niedługo iPhone nie będzie należał do Ciebie lecz do reklamodawców.. :)

#45 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 17:47

Problem polega na tym, ze "natywni" programisci iPhone wcale nie beda stronic od "lwiatkow", widzialem sporo wolnych i strasznie niemrawych aplikacji iPhone napisanych w gowniany sposob, ktore jakims cudem przedarly sie przez "sito"

#46 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 17:51

Rozumiem Ciebie - w każdym środowisku można coś przegiąć. Chciałem tylko powiedzieć że w takiej sytuacji iPhone będzie pracował nie tylko nad samą aplikacją we Flash'u ale też nad jego środowiskiem (które będzie mocno obciążone takim "kwiatkiem" :) ).

#47 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwietnia 2010 - 17:53

Problem polega na tym, ze "natywni" programisci iPhone wcale nie beda stronic od "lwiatkow", widzialem sporo wolnych i strasznie niemrawych aplikacji iPhone napisanych w gowniany sposob, ktore jakims cudem przedarly sie przez "sito"

Wiec wywalasz program i mówisz wow ale gówniany developer
W przypadku lagujących stron wypchanych flashowym badziewiem mówisz wow ale gówniana przeglądarka w tym telefonie kto to kupuje?
I dlatego flash tu raczej nie zagości ;-)
Apple od zawsze wystrzegało się interpretatorów firm trzecich
Nawet Java jest od mamy apple nie od suna

#48 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 10 kwietnia 2010 - 19:33

Na początku wielki krzyk 4.0, czego to on nie ma. Osobiście czekam na... w sumie to na nic z nowego softu. Dotychczasowe oprogramowanie posiadało funkcje do których już większość sie przyzwyczaiła i zaakceptowała, nie am tego i tego, trudno da się bez tego żyć, można sie obejść. Jedynie ciekawi mnie VOIP i udoskonalony Push, ale i bez tego dotychczas było dobrze i będzie nadal. Nowy interface, fajny, i nic poza tym. Nie powala, obecny też jest przecież fajny ;)

#49 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 20:11

igneus, zakladam ze jestes na tyle oblatanym czlowiekiem, by wiedziec, ze nawet w safari na maca jest flash i mozna go wylaczyc na tymze safari

Reduce battery usage by controlling Flash in Safari - Mac OS X Hints

Tak wiec nie jest duzym problemem zrobienie tego samego w wersji iphone. Sprawa rozbija sie wlasnie o rynek reklamowy gdzie flash rzadzi i dzieli, a Steve chce sam strzyc swoje owce i zapewne nie bedzie takie latwe wylaczenie iAda. Ja po tym prysznicu ktory przyszedl z zapowiedzia iphone osx4 raczej uciekam z sekty.

#50 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 20:23

aaa.. tu masz rację :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych