Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone OS 4 - burza w szklance wody?

• Please log in to reply
126 replies to this topic

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 10 April 2010 - 02:41

[newshuge]http://farm2.static.flickr.com/1143/3174354281_398ede68b6_o.jpg[/newshuge] Emocje jeszcze nie opadły po niedawnej premierze iPada, oraz szybko nagłośnionym problemie z siecią Wi-Fi. Nic dziwnego, Apple ze swoim produktem pomimo istnienia podobnych urządzeń na rynku daje solidne podwaliny w tej części rynku. Zaledwie pięć dni po premierze iPada, które stało się ogromnym medialnym wydarzeniem zarówno w telewizji jak i Internecie, firma z Cupertino zorganizowała kolejny show. Głównym punktem tego spotkania nie były nowe komputery, czy zupełnie nowy produkt sygnowany logiem nagryzionego jabłka. Dwa dni temu Steve Jobs i jego współpracownicy chcieli zaprezentować coś dobrze znanego ponad 50 milionom właścicieli iPhoneów. Rzecz nie nowa, doskonale znana, ale wnosząca zdecydowanie nową jakość w tzw. user exprience. O czym mowa? Oczywiście o iPhone OS 4.0. Jeszcze kilka godzin przed premierą nowego/starego systemu iPhone w Internecie można było przeczytać mnóstwo wypowiedzi na temat oczekiwań, jakie mają dotychczasowi lub przyszli właściciele iPhone. Nie zabrakło także uwag od zdecydowanych przeciwników Apple. Z moich obserwacji jakie podjąłem od momentu pojawienia się zaproszenia do spotkania, czyli dokładnie w poniedziałek, zauważyłem że zdecydowana większość osób oczekiwała od Apple przedstawienia kompletnie nowego produktu. Produktu, który w końcu będzie kompensować wszystkie braki w obecnej wersji systemu iPhone OS. Czego ludzie oczekiwali? Od chwili premiery pierwszej wersji iPhone, która miała miejsce trzy lata temu, jak bumerang powracał temat wielozadaniowości. Kolejną bolączką, która była bezustannie wytykana iPhone to zamknięty Bluetooth i brak radia FM. Ilość przytaczanych wad jest bardzo długa i można by na nie poświęcić kilka stron. Czy czwartkowe przedstawienie można nazwać kompletą klapą? Bez wątpienia osoby, które nie obserwują uważnie każdego kroku Jobsa, mogą uznać, że wyszedł on z formy, a jego wystąpienie miało na celu po raz kolejny ściągnąć uwagę na jego osobę. Ta grupa ludzi, która goni za kolejnymi zdobytymi ułamkami GHz w podkręconych do granic możliwości procesorach i mających w swoich kieszeniach wszystko posiadające (niedługo nawet będą gotować obiad) Nokie, Samungi itd. uznają, że iPhone jak był niedorobionym produktem tak nadal nim pozostał. Osoby interesujące się tematem nowych technologii i posiadające bardziej otwarte umysły dostrzegą zupełnie nowe opcje, wyprzedzając swoją użytecznością konkurencyjne rozwiązania. Pierwszą najważniejszą nowością jest długo oczekiwany multitasking, czyli wielozadaniowość. Można rzec, że opcja ta w końcu ucywilizowała iPhone. Mimo, że większość osób wypowiadających się na temat wielozadaniowości uznaje, że jest to zbędna funkcja, pozwala ona na bardziej efektywne wykorzystanie naszego telefonu. Nie rozumiem dlaczego Apple wstrzymywało się z wprowadzeniem tej opcji tak długo. Nie przekonuje mnie także tłumaczenie szybszego zużywania baterii. Jak bardzo ta opcja jest pożądana i praktyczna dowiedzą się wszyscy, nawet przeciwnicy w chwili kiedy nowy system wyjdzie z poza wąskiego grona betatesterów i programistów. Oczywiście wielozadaniowość istniała już wcześniej w konkurencyjnych modelach telefonów, choćby w Nokii N97, czy Maemo. Apple jednak pokazał jego zupełnie nowe wcielenie. Prostota do granic możliwości i intuicja w obsłudze. Te dwie cechy staną się kolejnym punktem naśladowania pozostałych producentów wszystkich smartfonów. Niby proste, wiec czemu nikt nie wpadł na to wcześniej? Rozszerzenie wsparcia dla korporacji daje iPhonowi szanse odebranie użytkowników BlackBerry. Lepsze szyfrowanie danych już w samej aplikacji to bez wątpienia rzecz, która spotka się gorącymi brawami ze strony firm, które planują wdrożenie iPhone do swojej struktury zarządzania i wymieniania informacji. Doskonałym posunięciem ze strony Apple jest także oddanie możliwości rozprowadzania aplikacji biznesowych we własnej sieci z pominięciem serwerów firmy z Cupertino. Największą nowością nie jest jednak system operacyjny, który przeszedł porządny facelifting oraz dodano w nim kilka opcji, które powinny się w nim znajdować od samego początku, np. platforma reklamowa iAd. Platforma mobilnej reklamy, która powstała z przejęcia Quattro Wireless daje Apple możliwość wejścia na dziewiczy teren reklam wyświetlanych na urządzeniach mobilnych tj. telefonach i tabletach. Szacuje się, że mobilne reklamy w tym roku będą warte ok 311 milionów dolarów, a ich wartość możne wzrosnąć nawet do 409 milionów. Warto zaznaczyć, że mobilna reklama praktycznie nie istnieje i zajmuje ona jedynie ok 2% całości rynku reklam. Nic dziwnego, że Apple dołożyło wszelkich starań by wykupić Quattro Wireless za astronomiczną cenę 250 milionów dolarów. Prezentując iPhone OS 4 tak naprawdę Apple zakomunikowało światu wejście na niezagospodarowany rynek reklam w urządzeniach mobilnych. Tym samym to Apple przejęło palmę pierwszeństwa w wyścigu o miliony dolarów płynące z mobilnej reklamy, dając przysłowiowy prztyczek w nos Google, bezpośredniemu konkurentowi firmy Steva Jobsa. Jeśli Google nie pośpieszy się ze startem własnego systemu mobilnej reklamy AdMob, może stać się to samo co z App Store. iAd nie mając żadnej konkurencji urośnie do miana lidera w swojej kategorii stając się monopolistą na rynku. Aby dogonić Apple, Google będzie potrzebować nie miesięcy, ale lat i zainwestować dziesiątki miliony dolarów w wyścigu o palmę pierwszeństwa. Sprawa reklam w iPhone i na pewno w iPadzie wygląda bardzo interesująco. Oprócz zadanego ciosu w stronę Google, Apple rzuca rękawice w stronę Adobe Systems i technologii Flash. System reklam w iAd oparty jest całkowicie na silniku HTML5, który jest bezpośrednim konkurentem Flasha. Słowa Jobsa, jakoby HTML5 wyparł Flash w ciągu kilku kilku następnych lat stają się coraz bardziej realne. Według informacji jakie zostały podane na czwartkowej konferencji agencje reklamowe są zachwycone możliwościami HTML5 i iAd. To samo można zauważyć w Internecie. Coraz więcej stron powstaje w oparciu o ten język programowania. Największe gazety i inne portale już porzucają technologię oferowaną przez Adobe na rzecz wspomnianego HTML5. Bez wątpienia przyczyną tego jest premiera iPada, a teraz może to spotęgować iPhone OS 4 i iAd. Czy sztorm rozpętany w szklance pełnej wody może rozlać się na cały ocean? Okaże to się w najbliższej przyszłości. Wszystko wskazuje, że tak. Apple nie tylko zrewolucjonizuje sposób w jaki postrzegamy nowoczesny telefon, ale także w jaki sposób będziemy konsumować Internet. Follow b_milewski on Twitter [newsindexhuge]http://farm2.static.flickr.com/1166/3175189034_ae0676e764_o.jpg[/newsindexhuge] [newsindexsmall]http://farm2.static.flickr.com/1222/3175189120_cde390a8a7_o.jpg[/newsindexsmall]

#2 mieczyslaw83

mieczyslaw83
  • 3 posts

Posted 10 April 2010 - 07:46

Oczywiście wielozadaniowość istniała już wcześniej w konkurencyjnych modelach telefonów, choćby w Nokii N97, czy Maemo. Apple jednak pokazał jego zupełnie nowe wcielenie. Prostota do granic możliwości i intuicja w obsłudze.

Że co?? wielozadaniowość była od dawna w większości tel z symbianem. Czym niby różni się to "nowe wcielenie" od wielozadaniowości w noki e71? tam jednym przyciskiem można było wywołać listę programów działających w tle i tak samo łatwo przełączać się pomiędzy aplikacjami. Czym to się różni?

Rozumiem, że apple często ma genialne pomysły. ale wielozadaniowość w iphone os 4 (z tego co widziałem na prezentacji) jest na granicy jakiejkolwiek innowacyjności.

#3 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 10 April 2010 - 08:06

mi sie to podoba. niestety 3g mam i nie bede mial multitaskingu. mam backgroundera a i tak praktycznie tego nie uzywam wiec nie ubolewam jakos za bardzo. tez sie zastanawiam co w tym takiego innowacyjnego jest, skoro praktycznie to samo dzialanie mialy telefony z symbianem juz jakis czas temu.

#4 adam.m.

adam.m.
  • 177 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 10 April 2010 - 08:11

Dla tych, co już zwątpili:

Google Tłumacz

3G,2G,touch 2G zapewne też będzie mógł mieć multitasking

#5 MBorowiec

MBorowiec
  • 255 posts
  • SkądSiemianowice Śląskie

Posted 10 April 2010 - 08:17

eh... multitasking to ja w k800i nawet miałem i z tego co widziałem, o wiele wygodniejszy niż ten z japkofonu... Nie sikam jakoś szczególnie na punkcie nowych funkcji, foldery się przydają mi chyba najbardziej, porządek na pulpitach się przyda :) BTW, nie śledziłem jakoś szczególnie info o OS.4.0 czy foldery będą dla 3G, czy też jest to tak cholernie trudna funkcja, nie do przeskoczenia dla tak słabego i marnego tel jakim jest 3g?

#6 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 08:22

Że co?? wielozadaniowość była od dawna w większości tel z symbianem. Czym niby różni się to "nowe wcielenie" od wielozadaniowości w noki e71? tam jednym przyciskiem można było wywołać listę programów działających w tle i tak samo łatwo przełączać się pomiędzy aplikacjami. Czym to się różni?

Widocznie zupełnie nie zrozumiałeś wywodu :-)
Różni się tym, ze w symbianie aplikacje w tle pracują niesamowicie zamulając telefon .
W OS4 aplikacje są zamrażane (z możliwością zwalniania zasobów) a pracuje jedynie jeden z 7 demonów systemowych odpowiedzialnych za dany rodzaj aktywności

#7 banditknight

banditknight
  • 67 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 09:07

[QUOTE=igneus;1218362][QUOTE=mieczyslaw83;1218346]
Widocznie zupełnie nie zrozumiałeś wywodu :-)
Różni się tym, ze w symbianie aplikacje w tle pracują niesamowicie zamulając telefon .
W OS4 aplikacje są zamrażane (z możliwością zwalniania zasobów) a pracuje jedynie jeden z 7 demonów systemowych odpowiedzialnych za dany rodzaj aktywności[/QUOTE]

To jest raczej "pół-multitasking". Kosztem wielozadaniowości jest to, że aplikacja działająca w tle zużywa cykle CPU. Nie jest wadą systemu operacyjnego, że aplikacja zwalnia system, to kwestia tego co ona robi. Nie oczekuj, że dając w tło renderowanie grafiki 3D nie zwolni ci komputera. Cudów nie ma. Nie znam mechanizmy daemonów iP OS 4 ale przypuszczam, że jeśli programista schrzani task, który wykonuje taki daemon to także zamuli ci system.

Ja bym zamrażania aplikacji idących w tło nie nazywał wielozadaniowością bo jakie zadanie taka aplikacja w tle wykonuje? Jest to ukłon w stronę programisty bo nie musi on ręcznie zapamiętywać stanu i przy kolejnym uruchomieniu go przywracać.

#8 rybek

rybek
  • 186 posts

Posted 10 April 2010 - 09:13

[QUOTE=banditknight;1218381][QUOTE=igneus;1218362]
Ja bym zamrażania aplikacji idących w tło nie nazywał wielozadaniowością bo jakie zadanie taka aplikacja w tle wykonuje? Jest to ukłon w stronę programisty bo nie musi on ręcznie zapamiętywać stanu i przy kolejnym uruchomieniu go przywracać.[/QUOTE]

To jest tylko jeden z dostępnych demonów. Reszta to np. streaming muzyki w tle jak w przypadku ipoda, prowadzenie rozmów w tle, GPS w tle. To już można nazwać multitaskingiem.

#9 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 10 April 2010 - 09:22

Mam pytanko o te Foldery w nowym iphone os 4, czy można robić tam też podfoldery?

#10 soo

soo
  • 159 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 April 2010 - 09:42

To tłumaczy niechęć Apple do Flash - Flash jest straszny, nikt mi go nie poleca do robienia strony www. HTML5 to przyszłość, Apple wie co robi i będzie rządził na rynku

#11 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 10:17

Ja bym zamrażania aplikacji idących w tło nie nazywał wielozadaniowością bo jakie zadanie taka aplikacja w tle wykonuje? Jest to ukłon w stronę programisty bo nie musi on ręcznie zapamiętywać stanu i przy kolejnym uruchomieniu go przywracać.

A co to ma za znaczenie? Jeśli aplikacja dla przykładu radio gra w tle wykorzystując do tego systemowy framework, to zamrożenie samej aplikacji (chwilowo nieużywanej) nie ma znaczenia, radio gra zasoby się zwalniają jest pięknie...
To jest multitasking i jak na urządzenie mogilne jest rewolucyjny.. Pytanie tylko czy w praktyce będzie to działać tak jak w teorii (a tego się nie dowiemy dopóki pierwsze aplikacje wspierające multitasking nie pojawia się w appstore)

#12 bamargera

bamargera
  • 144 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 10:31

Czy ten soft będzie dostępny dla iP 2G? bo spotkałem się z różnymi opiniami i w końcu nie wiem. Oczywiście o multitaskingu w iP 2G nawet nie myślę bo będzie niesamowicie zamulał telefon. Ale katalogowanie oraz tapetki bez WB pod menu są bardzo mile widziane (aczkolwiek to tylko zmiany kosmetyczne) :)

#13 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 April 2010 - 10:35

To samo można zauważyć w Internecie. Coraz więcej stron powstaje w oparciu o ten język programowania.

HTML (czy 5 czy 4) to nie jest język programowania.
to przede wszystkim.
po drugie - stron w HTML5 jest baaardzo mało. Za to o wiele więcej stron korzysta np. z elementów HTML5 jak < video >, ale to nie czyni strony stroną napisaną w HTML5

#14 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 April 2010 - 10:59

Jeżeli ktoś rozumie co to jest wielozadaniowość to zrozumie też innowacyjność ich rozwiązania.

---- Dodano 10-04-2010 o godzinie 09:59 ----

HTML (czy 5 czy 4) to nie jest język programowania.
to przede wszystkim.
po drugie - stron w HTML5 jest baaardzo mało. Za to o wiele więcej stron korzysta np. z elementów HTML5 jak < video >, ale to nie czyni strony stroną napisaną w HTML5

HTML jest jak najbardziej językiem programowania.

#15 woozzoo

woozzoo
  • 195 posts
  • SkądDarlington, UK

Posted 10 April 2010 - 11:02

Troche fanboyowski ten artykul... iAd tak bardzo oczekiwany? Bez jaj, na pewno nie przez userow..

#16 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 11:12

Ładny, przejrzysty i nie zamykający aplikacji sposób na wyświetlanie kontentu reklamowego pozwalającego na używanie programów za free, jak najbardziej jest równie dobry dla userów jak i dla developerów oraz oczywiście apple

#17 AdamekB

AdamekB
  • 164 posts
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Posted 10 April 2010 - 11:21

iAd to dobry pomysł jeśli będzie w formie małej reklamy i np coś zainteresuje użytkownika, klika w reklamę ogląda zawartość i wyłącza, a nie jak flashowe reklamy w przeglądarkach, surfujesz sobie po necie a tu ci na cały regulator goździkowa się drze i coś poleca w chamski sposób.

#18 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 April 2010 - 11:30

pidipius - napisz mi proszę jakiś program w html

XML in 10 points
przypominam tylko że XHTML to XML i służy do innego sposobu zapisania HTML'a
w pierwszym punkcie wyraźnie jest napisane, że XML językiem programowania nie jest. więc i XHTML być nie może. W takim razie czy (troszeczkę) inny sposób zapisu tego samego ma spowodować nagle, że HTML stanie się językiem programowania?
w HTMLu się programuje, ale w XHTMLu już nie?

#19 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 10 April 2010 - 11:39

html jest językiem opisu strony www jak już, a nie programowania, nie ma chociażby warunków które są podstawą każdego języka programowania.

#20 piopawlu

piopawlu
  • 196 posts
  • SkądStockholm, SE

Posted 10 April 2010 - 11:43

Artykuł typowo marketingowy, no ale w końcu to portal Apple, więc nie oczekujmy specjalnej krytyki. Pomijając fakt,*że nie widzę żadnych innowacji w wersji 4.0 w stosunku do innych systemów mobilnych ( oczywiście Apple twierdzi inaczej, ale tak samo było przy MMS'ach itd. ), to już mówienie, że reklamy są korzyścią dla użytkownika jest po prostu śmieszne. Korzyść jest wyłącznie dla Apple i ewentualnie dla dewelopera który kilka % dostanie z klikanych reklam.

#21 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 April 2010 - 11:51

piopawlu - to co korzystne dla deweloperów to korzystne dla użytkowników dlaczego? jeżeli to jest dobra platforma dla deweloperów to będą chcieli tworzyć na nią programy. będzie im się to opłacać, będzie spora konkurencja, programy będą coraz lepsze. co do innowacji - jak zwykle najwięcej kryje się pod maską i w samym 'zachowaniu' raczej, a nie pomyśle na 'istnienie'

#22 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 11:58

Artykuł typowo marketingowy, no ale w końcu to portal Apple, więc nie oczekujmy specjalnej krytyki.
Pomijając fakt,*że nie widzę żadnych innowacji w wersji 4.0 w stosunku do innych systemów mobilnych

Zaproponowane przez Apple spojrzenie na wielozadaniowość jest innowacyjne zakładając, że w praktyce będzie to tak piękne jak jest w teorii
Wiec powiedziałbym raczej, że nie rozumiesz mechanizmu dlatego nie widzisz różnicy

mówienie, że reklamy są korzyścią dla użytkownika jest po prostu śmieszne. Korzyść jest wyłącznie dla Apple i ewentualnie dla dewelopera który kilka % dostanie z klikanych reklam.

No jasne jesteś geniuszem!! Dopiero teraz widzę, że istnienia gmaila, google, wszelkich portali informacyjnych, społecznościowych etc.. darmowych wersji gier i programów w App Store i wszelakich prywatnych stacji radiowych i telewizyjnych i innych tworów utrzymujących się z reklam jest korzyścią tylko dla ich twórców. Naprawdę otworzyłeś mi oczy
Dziekuje

#23 piopawlu

piopawlu
  • 196 posts
  • SkądStockholm, SE

Posted 10 April 2010 - 12:28

Moja wypowiedź odnośnie reklam jest faktycznie niezbyt trafna, ale co do 'wielozadaniowosci' w wersji Apple nadal uważam, że żadna to innowacja.

#24 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 12:37

Ta grupa ludzi, która goni za kolejnymi zdobytymi ułamkami GHz w podkręconych do granic możliwości procesorach i mających w swoich kieszeniach wszystko posiadające (niedługo nawet będą gotować obiad) Nokie, Samungi itd. uznają, że iPhone jak był niedorobionym produktem tak nadal nim pozostał.

takie wypowiedzi dopuszczane w newsach w szanujacym sie portalu?;]

myapple powolutku stacza sie do rynsztoku...

jako osoba szanujaca tel marki. nokia i lubiaca zabawy z oc
czuje sie obrażany...

Osoby interesujące się tematem nowych technologii i posiadające bardziej otwarte umysły dostrzegą zupełnie nowe opcje, wyprzedzając swoją użytecznością konkurencyjne rozwiązania.

czyli jezeli nie jestem zadowolony z formy w jakiej zostanie wydany os 4.0
to nie posiadam otwartego umyslu i nie interesuje sie nowymi technologiami?

coz.. no comment Panie redaktorze...

#25 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2010 - 12:39

Moja wypowiedź odnośnie reklam jest faktycznie niezbyt trafna,

Delikatnie rzecz biorąc

ale co do 'wielozadaniowosci' w wersji Apple nadal uważam, że żadna to innowacja.

Ponieważ?
Tak wiem Symbian i spółka mają to od lat ale jak Ci między innymi Roberto tłumaczył nie chodzi tu o fakt dodania wielozadaniowości, tylko o sposób w jaki została zaimplementowana, i jako że nie spotkałem się jeszcze z takim podejściem do tematu (proszę o wyprowadzenie mnie z błędu skoro dla Ciebie to nie nowość) to z definicji jest to innowacyjne :-)
Pytanie tylko jak będzie z praktyką

---- Dodano 10-04-2010 o godzinie 11:43 ----

czyli jezeli nie jestem zadowolony z formy w jakiej zostanie wydany os 4.0
to nie posiadam otwartego umyslu i nie interesuje sie nowymi technologiami?
coz.. no comment Panie redaktorze...

Zadowolenie z OS4 a dostrzeżenie innowacyjności niektórych pomysłów to dwie odrębne sprawy.
Właśnie wpadasz w taki sam ton na jaki narzekasz u redakcji

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users