Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowe funkcje w iPhone OS 4 - podsumowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#76 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:32

Więcej ramu nie będzie, ram siedzi w SoC i jest go 256MB jak w 3GS czy w ipad. Być może dopiero 5 rewizja iphona będzie miała 512MB. Jakby od razu wsadzili 512MB ramu to i ipad miałby 512MB a nie ma. 256MB to nie jest dużo ,ale nie jest tragicznie moim zdaniem. Poza tym Apple na pewno ma już gotowego ip 4G/HD i na pewno bazuje na A4, a więc ma 256MB. Zostało niecałe 3 miesiące a to bardzo mało, więc muszą mieć już go działającego i na tym samym procku co w ipad bo po co inny. Najwyżej go przetaktują na 800MHz czy niżej, albo będzie 1GHz.

#77 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:50

Najbardziej mi sie podobal zwrot 'redakcja myApple przewidywala' ... :) hehe... od parunastu tygodni trabia o tym wszystkie serwisy, a tu popatrzcie... redakcja przewidziala to... i to podczas relacji wow :D no dobra.. czepiam sie troche ;)

co do 3G to z tego co zrozumialem to tylko multitasking nie bedzie dzialal, nie zauwazylem nic zeby tapetka, czy foldery nie chodzily. ale moze czegos nie dopatrzylem ? ...

Foldery są, ale tapety zmienić nie można.

#78 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:50

To co wprowadzili powinno było być już w pierwszej wersji iPhona i to wcale nie jest odkrywcze bo przecież ówcześnie używałem bardziej zaawansowanych telefonów tyle tylko, że bez AppStore i takich ładnych gier. Czy nie zapominacie, ze Apple to firma z wieloletnim doświadczeniem są przecież właścicielami jak to sami określają "Najdoskonalszy system operacyjny na świecie. Świetnie dopracowany" OS X. Pozwalam sobie na takie "spiski" bo przecież trudno uwierzyć, że programowanie i inżynieria elektroniczna jest dla nich nowością i to co w innych telefonach jest standardem dla nich jest problemem do ktorego dochodza. :) Chyba, ze S.Jobs przed iPhonem uzywał jakąś nokię z zielonym jednowierszowym wyświelaczem. :D Całkiem możliwe jest, że to wszsytko obliczone jest na zysk Apple jest w tym doskonałe przecież. Czy to takie nieprawdopodobne, że zachowują dla zysku wszelkie pozory by utrzymać klimat marketingowy, a swoje prawdziwe wysiłki w podziemiach kierują na pracę nad kolejnym krokiem, a nie nad jakimiś tam w sumie oczywistymi "dodatkami" .... To wszsytko może być zwyczajnie i cynicznie planowane. Apple che wyglądać na odkrywcę z emocjami ale przecież to potężna korporacja do robienia pieniędzy nie szalony ogarnięty pasją wizjoner od "supernowoczesnych" telefonów. Oczywiście pasja musi być podstawą ale jakie są proporcje między kosztami, a zyskiem to już dalsze domysły.

#79 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 18:03

Juz kiedys napisalem ze Apple stworzylo iPhone generacji 8 czy 9, po czym wyjeli z niego co tylko sie dalo - zostawiajac przelomowy ekran dotykowy (nie majacy sobie rownych), wycieli 80% softu i sprzedali kolorowa Nokie 3310 nazywajac ja iPhone Original :) Pozniej tylko wystarczylo raz do roku dorzucic cos z tego co wycieli :)

#80 oozils

oozils
  • 120 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwietnia 2010 - 18:19

Musza stymulowac chec kupna nowych zabawek, dlatego w starszych modelach brak opcji/brak supportu wymusza na uzytkowniku poniekad zmiane urzadzenia na nowsze. Gdyby na wszystkich bylo to samo pod wzgledem softu, to w sumie nieduzo by sie od siebie roznily. Inna sprawa, ze wciskanie kitow uzytkownikom-klientom to nie jest najfajniejszy sposob obwieszczania nowosci. Mogliby oznajmic, ze koniec supportu bo koniec, klient przynajmniej nie mialby tego wrazenia, ze go robia w bambuko. Inne ujecie problemu - polski klient. Amerykanie maja wiecej kasy na nowe zabawki i lubia byc up-to-date:).

#81 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 19:33

To co wprowadzili powinno było być już w pierwszej wersji iPhona i to wcale nie jest odkrywcze bo przecież ówcześnie używałem bardziej zaawansowanych telefonów tyle tylko, że bez AppStore i takich ładnych gier.

Czy nie zapominacie, ze Apple to firma z wieloletnim doświadczeniem są przecież właścicielami jak to sami określają "Najdoskonalszy system operacyjny na świecie. Świetnie dopracowany" OS X.

Pozwalam sobie na takie "spiski" bo przecież trudno uwierzyć, że programowanie i inżynieria elektroniczna jest dla nich nowością i to co w innych telefonach jest standardem dla nich jest problemem do ktorego dochodza. :)

moze i sa firma z wieloletnim doswiadczeniem... ale nie w branzy telefonicznej. nokia,sony/ericsson,motorola tak, to sa firmy ktore maja doswiadczenie w branzy telefonicznej. a jednak nie wpadli na taki prosty pomysl jak prawdziwa przegladarka w tel. ,zaraz ktos sie przyczepi ze bez flasha - a ilu ludzi kozystalo w innych komorkach z przegladarki w ogole, a z flasha w tych przegladarkach ? pleaseee... jakos inni 'potentaci' telefoniczni nie apadli na pomysl okreslania pozycji za pomoca stacji bazowych. mialem 'przyjemnosc' konfigurowac kiedys poczte na blackberry, porazka...
wszystkie male detale wymyslili na nowo. jasne ze iphone ma wiele niedociagniec, ale jakims dziwnym trafem to wszyscy wielcy nagle zaczeli kopiowac iP, a nie odwrotnie. a przeciez te potegi telefoniczne mogly od dawna wypuscic cos rownie rewolucyjnego, ale spoczeli na laurach bo jednemu z drugim udalo sie wypuscic jakis w miare fajny telefon i trzaskali mnostwo badziewia w roznych kolorach i krztaltach majace w zasadzie to samo. ew. upychali jakas dodatkowa elektronike, tylko szkoda ze nie dzialalo to tak jak trzeba :)

#82 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 19:42

Nie rozumiem tych wszystkich lamentujących na apple i jego produkty. Skoro jest tak źle, to sprzedajcie te iphony w cholerę i zajmijcie się np. nokią. Czy ktoś Was zmusza to posiadania iphone, skoro jest taki niedopracowany? Chyba, że to wyłazi po prostu polactwo siedzieć, na wszystko i na wszystkich narzekać.

#83 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 20:07

summerinparis33 ale jakie polactwo ?!? Wejdz na Apple Supprort i zobacz jak tam narzeka caly swiat :D

Ludzie ktorzy kupili iPhone 3G nie za male pieniadze moga sie czuc lekko oszukani, czemu nie ma sie co dziwic.

Polactwo.. chyba w takim rozumieniu, ze trzeba oszczedzac kilka miesiecy na telefon, na ktory stac po miesiecu czy dwoch przecietnego Europejczyka...

#84 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 20:08

chyba nie potraficie rozmawiac z dystansem o Apple. Jak nie wypowiadam sie w och i ach to zaraz "spadaj i sie nie odzywaj". — To dziecinne i niezbyt zdrowe podejscie do rzeczywistosci. wezuwiusz - Sila Appla od zawsze to innowacyjność a w Iphonie to doświadczenie OS X stąd taka różnica, inne firmy nie mają właśnie tego. Co nie znaczy, że ich telefony są gorsze są po porstu mniej intuicyjne w dzisiejszych czsach. A co do telefonów Apple to przecież nie wnoszą do technologii telefonicznej nic nowego, skupiają się na tym co dobre w os X czyli interface, a ten dozują wg uznania to fakt bo przecież np. foldery czy funkcja dyktafonu lub działanie w tle do tego nie trzeba łamać jakiś setreotypów użytkowych ani tym bardziej tworzyć technologię to tylko soft! czyli OS X który mają opanowany do perfekcji prawie — to jest fakt. Moim zdaniem całe te kolejne odsłony to nic innego jak cynicznie prowadzony show na klimat marketingowy.

#85 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 21:49

Z twitter'a: looks like multitasking can be enabled on the 3G if you just set multitasking=true on the capabilities plist in SB (N82AP.plist) Hmm, skad my to znamy ?!? :)

#86 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:01

summerinparis33 ale jakie polactwo ?!? Wejdz na Apple Supprort i zobacz jak tam narzeka caly swiat :D

to wytłumacz mi ten fenomen, ludzie według Ciebie tak narzekają na całym świecie na produkty Apple, że przy nieograniczonych możliwościach wyboru produktów innych firm, kupują np. w milionach drogie iPhony.
Masochiści?

Po wtóre wiesz, że na apple support głównie narzeka Amerykanin, który do wymiany żarówki zamawia specjalistę.

#87 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:18

Moze zabrzmi to dla takiego obroncy jak Ty dosc dzwinie, ale kryje sie za tym chyba najlepszy na swiecie PR Apple Support nie jest tylko dla mieszkancow Ameryki...

#88 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:21

PR Pijarem ;) a sprzedaż swoje. Ja jestem ciekawy dlaczego nigdy nie pojawił się N95 killer albo Xperia killer, albo HTC ( wstaw co chcesz) killer ?!

#89 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:27

kup sobie HTC po pol roku nie bedzie dla niego aktualizacji ... i tak w apple z tym jest najlepiej

Wiesz jakiś czas temu na forum mnie wyśmiano za porównanie iPhone'a z G1, bo ten drógi został praktycznie na chama wciśnięty na rynek itd ... , i w zasadzie niczego nie oferuje, jak wygląda sprawa teraz ? No cóż ja na swoim gównianym G1 tak jak to został nazwany mam wszystko co tylko się da, a iPhone 2G i 3G praktycznie nadaje się do kosza. iPhone nie ma wsparcia żadnego bo cydia także będzie szła w kierunku nowego oprogramowania i nowych rozwiązań, a ja mam wsparcie co prawda nie od samego HTC czy Google ale od XDA Developers gdzie są najnowsze i z pewnością będą kolejne romy pzygotowane pod ten telefon. Co więcej jeżeli nawet się uda uruchomić 4.0 na 2G i MT na 3G apple na pewno zrobi wszystko aby zaprzestać tego procederu i zarabiać kase dalej.

Na prawde mi szkoda wszystkich co posiadają iPhone'a 2G/3G i iPoda Toucha 1G/2G którego sam posiadam, nie wiem jak wy ale ja na pewno wyciągne stosowne wnioski z tego że iPoda za którego zapłaciłem z własnej kieszeni moge sobie postawić za szybą i iMaca za którego to ja zapłaciłem a mam wrażenie że jego właścicielem jest serwis, w każdym razie na pewno nie ja.

Apple tym razem przegieło, i to nie tylko w moim odczuciu.

#90 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:40

Co do iMaca się nie wypowiadam - nie posiadam. Posiadam 3G i szczerze to mam to w d%$#e czy będzie wielozadaniowość (MT) - ktoś się wcześniej doczepił do słownictwa. Mnie ten telefon pasuje w takim stanie jaki jest. Każdy nowy dodatek będzie miły ale jak już napisałem, mnie to co mam wystarcza.

#91 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:56

Wiesz to nawet nie chodzi o to czy byś korzystał z MT, funkacja tapety na ekranie także nigdy mnie nie interesowała i zawsze jest ta sama, nie sądzę abym uźywał cokolwiek z tego co apple dało/dodało na 4.0, ale obserwując AppStore jestem pewien że po pojawianiu się 4.0 szybko znikną aplikacje które działają/działać będą na 3.1.3 przez co użytkownicy iPhone'a 2G są za przeproszeniem w du***, co więcej iPhone 3G także swój żywot skończy do roku czasu jak pojawi się 5.0. I nie chodzi tutaj o numerek 4.0, 5.0 czy 30.1 o zwykłą uczciwość i zrozumienie użytkowników, MS wspiera XP z 2002 roku nawet tych pirackich, HTC podniesie do 2.1 wszystkie swoje telefony na androidzie nawet google coś kombinuje z G1, Magic dostał interface Sense ale dla Apple Opłacalna jest tylko i wyłącznie zabawka za 3,5K zł. Jeżeli świat idzie w tym kierunku to następny OSX powinien być tylko na maki z i7, Apple nabijało się z Visty ale niestety robią w tej chwili dokładnie to samo, MS zrozumiał swój błąd a apple dostrzegło w nim zarobek.

#92 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 09 kwietnia 2010 - 23:21

Apple skończyło wsparcie dla Tiger, ale łatki bezpieczeństwa wydaje ciągle. Czy dostajesz coś na Win 98 ? To jeśli chodzi o OS "duży". Co do aplikacji w AppStore - to już jest kwestia programistów czy im się będzie chciało pisać na OS3. W teorii: jeśli nikt nie sprzeda swojego telefonu pierwszej generacji, to nikt nie przestanie pisać dla tej wersji - zbyt duży rynek. Jeśli zostanie 10 % telefonów , to pewnie nowe aplikacje przestaną się pojawiać. Tak czy siak Apple będzie na tym zarabiać, a o to im chodzi. Nie można mieć pretensji do FIRMY która stara się zwiększyć swoje zyski. Do nich przywarła chyba taka opinia, ktoś to już tutaj napisał, że powinien działać jak szalony - genialny naukowiec (najlepiej z lewej strony :)) któ®y ma gdzieś zyski i zrobi to wszystko dla zabawy. PS Pamiętaj o tym, że tak jak Windows Mobile tak i Android są pisane dla wielu modeli telefonów. iPhone jest jeden ( w sensie model).

#93 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 23:31

Odkąd pojawił się 10.6 to wsparcie dla 10.4 jest całkowicie zakończone i nie dostał on ani jednej aktualizaji,

Windows 98 to jest 1998r i został on zaniechany z powodu przejścia na systemy NT bo ostatnia wersja oparta na 9X tzn Windows Me nie nadawał się praktycznie do niczego. Jest to takie samo przejście jak apple wykonało z OS9 na OS9. A pierwszy iPhone pojawił się w 2006 roku czyli 4 lata po XP, a biorąc pod uwagę że jest on właśnie tylko na jednym telefonie tym bardziej powinien wspierać wcześniejszy sprzęt choćby w ten najbardziej prymitywny sposób.

za następny post z takimi błędami dostaniesz nagrodę
wojtkow

#94 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 kwietnia 2010 - 06:51

Zysk przede wszystkim $ takie są realia tego lidera ale oczywiście dyskutować trzeba aby tworzyć przeciwwagę do ogłupiającej i destrukcyjnego wpływu ich reklamy czy reklamy w ogóle. W sumie i tak chodzi o "kupić albo nie kupić" — tylko tyle. Na temat MT: Szczerze liczyłem, że iPhone rozwinie się jako urządzenie np. medyczne, np. monitorujące funkcje życiowe etc. w medycynie lub sporcie bez MT nie było to możliwe jeśli teraz powstanie stosowne oprogramowanie kupię nowy telefon jako dodatek do softu, sam telefon jako sprzęt nie jest tak ważny. Pozostaje czekać i żałować, że Apple tak późno to wprowadza dopiero jak im konkurencja zaczyna zaglądać przez ramię podobnymi produktami, z tego powodu uważam Apple za niezwykle wytrawnego gracza biznesowego, który pojęcie "zieloni jesteśmy" cynicznie zawęża do koloru $ na kącie. A propos czy powstały jakieś aplikacje właśnie pro zdrowotne, pro życiowe na ten telefon? Czy Apple cokolwiek robi w tym względzie aby zachęcać deweloperów np tworząc sympozja grup medycznych z developerami? Czy Apple Tworzy może jakieś wspomniane połączenia między edukacją, społeczeństwem czy tylko na grach się skupiło bo tam prawdziwa kasa dla nich? Ktoś może wie o podobnych działaniach? Jeśli nic takiego się nie dzieje czy warto zawracać sobie głowę taką technologią? Ot kolejna konsola do gier, a jesli chodzi o konsole to przecież są dużo bardziej zawansowane w tej dziedzinie produkty o których warto dyskutować są też telefony które dużo lepiej wypełniają funkcjonalność telefonu. Trzeba poczekać do wersji 10. może będzie to już technologia, która będzie należycie wypełniać postawione jej wymagania bo teraz iPhone to taka nowa hybryda, bardziej zabawka niż użytkowa rzecz, która nie jest ani tym ani tym w pełni dlatego budzi takie emocje w próbach jego oceniania. :) Po prostu Apple robi z tego dym bo kasę z tego, a my się na to nabieramy. Szafują liczbami ale czy to jest naprawdę dużo z punktu widzenia całego świata? TO takie wydarzenie lokalne w sensie środowiskowe z aspiracjami. Nic po za tym.

#95 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 10 kwietnia 2010 - 08:36

Wydawało mi się, że coś na Tigera się pojawiło, ale mogę się mylić :) Co do samego oprogramowania - to może wyjaśnijmy co to jest wsparcie - czy jest to dbanie o to by system był bezpieczny i stabilny, czy dodawanie nowych funkcji ? Czy iPhone pierwszej generacji straci swoją funkcjonalność po wydaniu OS 4 ? Jeśli kiedyś używałem Nokia 6310 czy jakoś tam, a za jakiś czas wydali jego następce to czy mogę mieć pretensje, że nie ma na tym starym modelu tego samego oprogramowania co jest na nowym ? Uff. Tak na marginesie temat rzeka ;)

#96 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:51

Jailbreak i tak oferuje więcej funkcji i łatwiejszą i szybszą obsługę i przyjemniejszą na iphonie os 3.0 niż na 4. Dodam dla posiadaczy już systemu 4 na iphonie 3G może odblokować multitasking edytując plik "N82AP.plist" i zmienić w nim z "false" na "true" i po zrestartowaniu iphona będzie funkcja odblokowana. Szczerze ja wole tego multitaskinga co mam w iphonie os 3.0 bo szybciejszą ma obsługę i zabijać procesy można szybciej i łatwiej niż w 4 i dodatkowo jest na pulpicie na ikonie taki odznak że aplikacja jest aktualnie uruchomiona i bez problemu kontroluje sam kiedy to ja chce zminimalizować aplikacje a kiedy nie. W os jest tak że najpierw się minimalizuje a potem muszę wchodzić do tej opcji by ją wyłączyć więc czasochłonna zabawa a tu w moim 3.0 robie to wszystko o wiele szybciej. Dodam że licznik SMS mam lepszy w 3.0 niż ten co jest w 4 i to o wiele lepszy. Mam też raporty doręczeń sms i bardzo szybki dostęp do wyłączenia poszczególnych funkcji np wifi 3g czy bluetooth nie wchodzą w ustawiania i nie wychodząc z aplikacji i dodam że bluetooth mam odblokowany czyli też mogę korzystać z klawiatury bluetooth czy też myszki albo i też przesyłać pliki przez bluetooth np takie jak nuty z ipoda czy filmy ściągnięty z youtuby i dodam też że jak np korzystam z jakiejś gry lub aplikacji i przyjdzie sms to nie muszę wyłączać aplikacji lub gry i odpisuje i czytam tego eska bez wyłączania aplikacji czyli nadal ją widzę a odpisywanie jest poprostu nałożone na aktualnie uruchomioną aplikacje czy grę z przeźroczystością. Jailbreak jest lepsze bo jak wspomniałem oferuje więcej przydatnych funkcji niż 4.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych