Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowe funkcje w iPhone OS 4 - podsumowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#51 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 10:41

Pedro407, źle mówisz. Generalizujesz. Nie każdy ma SBSettings, WinterBoard. Ja nie jailbreakuję oprogramowania i bez najmniejszych problemów używam iPhone'a z czterema aplikacjami w tle: Telefonem, Mailem, Safari i iPodem. Mogłyby to być cztery inne aplikacje, za sprawą wielozadaniowości iPhone OS 4.

#52 noizo

noizo
  • 15 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 10:44

Tak samo za rok lub dwa wlasciciele 3GS nie doczekają się przejścia na iPhone OS 5.0-6.0 Ewentualnie będą w sytuacji obecnych właścicieli 2G. Tak już jest w tym interesie. Może spróbujcie postawić i działać win7 na Athlon XP 1800+ i 1GB ram i dyski ATA. Postęp technologiczny to chytra bestia :)

#53 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 kwietnia 2010 - 11:06

Szkoda, że trzeba tak długo czekać na finalną wersję. Bardziej bym się cieszył, gdyby już teraz udostępnili publiczną betę dla wszystkich... :(

#54 michal911

michal911
  • 161 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 12:29

Po prostu Apple chce mieć jeszcze większy zysk ze sprzedaży iPhone 3GS. Ale ja na razie nie zamierzam zmieniać swojego 3G, poczekam jeszcze rok do przedłużania umowy.

#55 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 kwietnia 2010 - 12:58

Fajna sprawa. Mam 3G, ale było to dla mnie oczywiste, że nie udostępnią multitaskingu temu sprzętowi. Cieszę się natomiast, że platforma ewoluuje i robi się coraz bardziej przyjemna w użytkowaniu. Nie kupujcie 3GS, poczekajcie na kolejny model - zapewne zostanie wydany w okolicach czerwca.

#56 anonim_321

anonim_321
  • 280 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 kwietnia 2010 - 13:30

No, no. Jak dla mnie to bardzo podobają mi się te ulepszenia. Zobaczymy później jak to wygląda w pratyce ;P

#57 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 13:41

Obawiam sie, ze od chwili gdy wyjdzie nowy telefon wraz z OS 4.0, programy w AppStore przestana wspierac iP2G. Oczywiscie rozwiazaniem bedzie lekka przerobka pliku, ktory oszuka system, dzieki ktoremu iTunes i programy beda sadzily ze mamy na pokkladzie wlasnie ten soft. Zabijanie iP2G jest przykre, bo to dosc mlody telefon... ledwo 4 lata skonczyl. Bylo to oczywiste ze tak sie pewnego dnia stanie, ale ze az tak szybko... sadzilem ze "zabija" go wraz z 3G, ze wzgledu na identyczne bebechy. Przesiadka jest nieunikniona, oczywiscie nie na 3GS, a ten nowy model jakkolwiek bedzie nazwany. Szkoda tylko ze z mysla, ze mam fajny sprzet ktory wg. tworcy po kolejnych trzech latach, bede mogl schowac do szuflady... Jesli chodzi o te wszystkie nowosci, to zadne to nowosci dla osob korzystajacych z dobrodziejstwa JB. Multitasking to w Cydii ProSwitcher Licznik SMS'ow mamy w BiteSMS Tapeta... za czasow 1.x.x to byl WinterBoard a od softu 2.x.x WinterBoard Foldery to w Cydii Categories :) Wylaczanie danych... SBSettings czy jak to sie tam nazywa :) Mi sie podoba Spotlight ktory mialem nadzieje ze bedzie taki od poczatku, czyli przeszukiwal internet, a przynajmniej wybrane serwisy. Kolejna rzecza ktora przypadla mi do gustu w tym sofcie to Maile.

#58 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 09 kwietnia 2010 - 14:17

Zabijanie iP2G jest przykre, bo to dosc mlody telefon... ledwo 4 lata skonczyl.

Ty chyba se jaja robisz? Popatrz na inne firmy, tam telefon żyje max rok a niektóre modele jeszcze krócej i każdy o nich zapomina, tracą support od firmy, tylko później xda-developers klepią dalej modyfikacje ROM'ów, więc wspieranie przez 4 lata pierwszego iphona jest niezłym wyczynem, bo każda firma chce żeby user kupował nowy produkt a nie siedział 4 lata na tym samym.
Oczywiście odcięcie 2G jest sztuczne bo de facto także powinni 3G przestać supportować bo sprzętowo to ten sam telefon, ale w pewnym sensie zmuszą użytkowników 2G do kupna nowego iphona i jakiś procent ludzi to zrobi a to już będzie pewien sukces dla Apple.
To jest zachłanność, ludzie by chcieli 10 lat mieć tego samego iphona i 10 lat mieć support, tak nie może być. Oczywiście Apple też jest zachłanne na pieniądze, ale to inna już bajka. Nie mogą ciągnąć supportu 20 lat dla 2G.

#59 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 kwietnia 2010 - 14:23

Obawiam sie, ze od chwili gdy wyjdzie nowy telefon wraz z OS 4.0, programy w AppStore przestana wspierac iP2G. Oczywiscie rozwiazaniem bedzie lekka przerobka pliku, ktory oszuka system, dzieki ktoremu iTunes i programy beda sadzily ze mamy na pokkladzie wlasnie ten soft.

Zabijanie iP2G jest przykre, bo to dość młody telefon... ledwo 4 lata skończył.
Bylo to oczywiste ze tak sie pewnego dnia stanie, ale ze az tak szybko... sadziłem ze "zabija" go wraz z 3G, ze względu na identyczne bebechy.

też boję sie lekko braku wsparcia appstore dla 2g, ale jak koledzy juz napisali... takie prawa rynku. Pierwszą reakcją było... łeeee. po chwili zrozumiałem ze to doskonale przemyślana decyzja nie tylko z punktu "handlowego" , ale jako całość. Zawsze starają sie dać userom coś co będzie działać, a skoro MT ma "przycinać" 2G to tego nie dadzą bo zaczną sie narzekania, żę nie działa jak należy, itp.

To nie jest zabijanie 2G, to ewolucja. Co prawda uważam ze 2G ze swoją metalową obudową jest genialny, ale coś za coś :)

Panowie i Panie ;) zbieramy na 3GS, bo czekać na 4G w Polsce to trochę za długo.

Pozdrawiam

#60 Murad

Murad
  • 99 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 14:39

co za szmaty, brak wsparcia dla 2g i iPT1G??? oby wyszło z czasem jakiś sposób na obejście tego problemu. Ja pie***le. Pierw zepsuli mi wi-fi softem 3.0 a teraz mowią,ze 4.0 jest nie dla mnie. skandal

#61 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 14:49

emigrant ciesze sie ze Cie rozbawilem :)

Rzecz w tym, za Apple zwykle staralo* sie dbac o klienta... dlatego napisalem ze sadzilem ze ubija iP2G wraz z 3G, co byloby koncem ery niemal tego samego modelu. taka naturalna smierc slabych modeli pozwoliloby developerom pisac juz aplikacje na te szybsze zabawki.

Owszem prawa rynku to prawa rynku, dlatego kupie nowego iPhone jakkolwiek bedzie sie nazywal - ktory premiere bedzie mial jeszcze w tym roku, a w nastepnym iPad'a 2, ktory bedzie mial wszystko to czego brakuje w obecnym :)

*Od jakiegos czasu Apple dosc mocno daje ciala ze sprzetem, a co gorsze... nie dba o swoj dziurawy system :(

#62 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 09 kwietnia 2010 - 14:54

dziwne że ja czuje się bezpieczny na tym systemie kuriozalne jest to że ma windę na stary wysłużonym pc i też jest bezpiecznie najważniejsza jest głowa użytkownika

#63 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:10

System chodzi bardzo fajnie ale albo to tylko moje spostrzezenie albo aparat troeche gorsze zdjecia robi jakosciowo. I juz mialem zwieche jedna po zrobieniu screen shat jak wszedlem do zdjec bylo pusto zgasl telefon na sekunde wlaczyl sie i juz bylo ok zdjecia sie pokazaly.

#64 Jogus

Jogus
  • 215 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:20

A ja moze uzyje za mocnych slow ale... PIE****E tego iPhona i ten caly iPhone OS. Przechodze na dniach na androida

#65 SQ08

SQ08
  • 262 postów
  • SkądGermany

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:29

Jogus Tez to rozmyslam od pewnego czasu.
Jednak mysle, ze moja decyzje podejme na pewno po przedstawienu nowego iPhone w czerwcu.

#66 Jogus

Jogus
  • 215 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:37

I co Ci z tego nowego iPhona? Szal ch**a z okazji nowego iPhona a zmienia jeno obudowe na bardziej podobna do tej z iPada, aparat poprawia i dadza wieksza pamiec. Pfff htc hero ew moze cos jeszcze wyjdzie ciekawego niedlugo. Odrazu przesiadka. Mam dosc tej polityki. I co z tego ze w AppStore jest ilestam tysiecy aplikacji. Jak 3/4 to sa warte.. wiadomo czego. W gry i tak nie gram. A sczerze powiem to tylko gry sa w miare ciekawe w tym AppStore. A android? Rok, dwa i przebije iPhona,oraz caly ten AppStore.

#67 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:49

chciałbym to widzieć:) konkurencja by się przydała

#68 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:51

Czy ja wiem :). Nie będę się kłócił ale to właśnie przez tę politykę Apple jest jakie jest. Dobrze, że nie dali MT w starszych iP. Denerwowałbyś się, że fon ci się tnie itp. Dajmy sobie już spokój z narzekaniem na wszystko.

#69 Jogus

Jogus
  • 215 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:56

To jest wina ludzi. Ja dalem sie nabrac jak pewnie wielu z was. Sprzedaja praktycznie gowno w ladnym pudeleczku. Reklame i monopol maja super, opanowali chyba do perfekcji. Bo ciezko chyba wcisnac taki badziew tylu osobom. Gratuluje. Ale ja jak tylko toche gotowki wpadnie uciekam od tego badziewia Aha, to jest tylko moje zdanie. I jak ktos ma bez sensu to komentowac to prosze sobie dac spokoj.

#70 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 16:00

pio11 czy ja wiem czy by sie cial ? ProSwitcher dziala i nie tnie telefonu...

Przypomne slynna wypowiedz na temat MMS'ow w iPhone 2G, gdzie chlopaki powiedzili ze nie ma takiej opcji zeby iPhone Original obslugiwal te funkcje bo to sprawa hardware'owa... ciekawe prawda ?!? Od softu 1.x.x mamy cos takiego jak SwirlyMMS, nie wspomne o hack'u pliku CommCenter :)

Powiedzmy to wprost, ktos kto klamie w zywe oczy przestaje byc wiarygodny...

Brak update'u dla iP2G jest sygnalem dla wszystkich posiadaczy iP3G, za rok tez Was pominiemy.

Ciesze sie ze powstrzymalem sie z zakupem iP3GS, dzieki temu kupujac nowego iPhone'a bede mial rok full upgrad'u, a pozniej kolejne dwa lata ubozszego, by zapomniec o nim... no chyba ze Apple zmieni polityke i pojdzie w kierunku Nokii :D

#71 robberpl

robberpl
  • 336 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 16:18

badziew, ktory z OS 4.0 i JB naprawiajacym podstawowe braki nie ma sobie rownych na rynku. tzn dopoki Android sie nie rozwinie, bo to imo moze byc przelom. W WM7 jakos nie wierze... rozumiem rozzalenie, ale juz nie popadajmy w skrajnosci. Jogus, 3G + JB i masz swoje tapety w tle i MT. 2G ma juz swoje lata i jak powiesz mi, ze 4 lata oficjalnego supportu dla komorki to malo, to chyba serio masz cos nie tak z glowa... aple ma podobne produkty i starsze modele moga byc lepiej wspierane niz u konkurencji - takie HTC czy Nokia wydaja co chwila nowe serie i poprzednie maja gdzies. I 4 lata to naprawde jest bardzo dobry wynik. Oczywiscie jesli wieksosc gier i apps przestanie dzialac na 2G to juz bedzie chamstwo.

#72 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 16:34

robberpl chwila, chwila... wszyscy pisza: WOW ! Apple, WOW ! iPad, WOW iPhone... no i na koniec Steve Jobs dla niektorych Papiez.

Polityka Apple jest taka, ze ze swoim PR'em nie tylko wciskac nam beda wszystko nawet to czego nie potrzebujemy, ale co gorsza tak nastawia swoich klientow ze kazdy ich krok niezaleznie od tego czy jest sluszny czy nie znajdzie swoich obroncow :)

Tym razem, brak supportu dla iP2G, ktory ma te same bebechy co iP3G jest usprawiedliwiany... w koncu to juz stary telefon, Nokia dawno by olala, inne firmy tez tak robia... no wlasnie inne firmy - podobno Apple nie jest inna firma... ale jak widac podobno :)

OS 4.0 o czym pisalem powinien byc ostatnim dla tych modeli jak iP2G i 3G - lub odciac je od pepowiny juz teraz. Delevoperzy mieliby wieksze mozliwosci, niz pisac aplikacje pod starszy sprzet jakim jest 3G.

Obawiam sie ze AppStore tez wylacza dla iP2G :(
Brak update'u dla iP2G spowoduje tez pozostanie przy starszym Safari ktore chyba nie support'uje HTML5, ktore to zaczyna powoli wladac internetem...

Nie mam pretensji za brak aktualizacji, bo napisze to eNty raz, kupie najnowsze dziecko z serii iPhone i kolejny iPad... iPhone Original byl wyprodukowany na rynek USA, tam juz dawno wymieniono telefon na nowszy model wraz z wygasnieciem umowy z AT&T, co do iP3G to skoro sprzedali 2G na caly swiat pod inna nazwa, to dali do zrozumienia... to ostatni update. Kolejne rzeczy ktore sciagniemy z JB juz nie beda dzialaly w waszych telefonach :)

Swoja droga nie obrazilbym sie, gdyby nowy iPhone HD czy 4G jak go tam nazwa, byl szybszy od 3GS.

#73 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:01

robberpl

Swoja droga nie obrazilbym sie, gdyby nowy iPhone HD czy 4G jak go tam nazwa, byl szybszy od 3GS.

Mimo, że applowy a4 bazuje na instrukcjach cortexowych-a8 i ten sam PowerVR SGX 535 co w 3GS, to jednak na pewno coś tam ulepszyli w tym swoim SoC, co przełoży się na szybkość. Być może a4 to już niższy proces technologiczny, więc powinien być mniej prądożerny a więc do ip 4G/HD dadzą te samo taktowanie zegara 1GHz co w ipad. Stawiam na to, że nand flash będzie o wiele szybszy niż w 3GS a to też przełoży się na szybkość. Może być tylko lepiej, na pewno nie gorzej. Tak czy siak 4G/HD kupuję w ciemno.

#74 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:17

emigrant no wlasnie... itryguje mnie to, czy bedzie w srodku ten sam procek co w iPad no i czy dorzuca troszke wiecej pamieci, ktore swietnie poradza sobie z tym ich MultiTaskingiem :)
Niektore gry potrzebuja troche pamieci, nie wspominajac o innych aplikacjach dzialajacych w tle...

Nowszy procek od tego ktory siedzi w iPad zobaczymy w iPad 2 no i w iPhone HD2 :D

Swoja droga uzywajac tych samych bebechow w tych dwoch produktach brzmi calkiem sensownie, tym bardziej kiedy oba zaczna ze soba wspolpracowac rownolegle... :)

#75 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:27

Najbardziej mi sie podobal zwrot 'redakcja myApple przewidywala' ... :) hehe... od parunastu tygodni trabia o tym wszystkie serwisy, a tu popatrzcie... redakcja przewidziala to... i to podczas relacji wow :D no dobra.. czepiam sie troche ;) co do 3G to z tego co zrozumialem to tylko multitasking nie bedzie dzialal, nie zauwazylem nic zeby tapetka, czy foldery nie chodzily. ale moze czegos nie dopatrzylem ? ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych