Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowe funkcje w iPhone OS 4 - podsumowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 21:07

[newshuge]http://farm3.static.flickr.com/2783/4503745302_4ea96f2e1e_o.png[/newshuge]
Apple zaprezentowało dziś nową wersję oprogramowania iPhone OS. Podczas relacji z Cupertino przewidywaliśmy wprowadzenie multitaskingu i systemu reklamowego iAd - nasze oczekiwania się potwierdziły.

Poniżej prezentujemy wszystkie najważniejsze funkcje nowego oprogramowania:

Dołączona grafika
Multitasking
W końcu doczekaliśmy się wielozadaniowości, czyli działania kilku aplikacji w tle. Apple jak zwykle rozwiązało to całkowicie po swojemu - multitasking ogranicza się tylko do aplikacji, w których najbardziej jest to potrzebne. Obejmuje to np. GPS, VoIP czy odtwarzanie muzyki.
By przełączyć się pomiędzy programami wystarczy dwukrotnie wcisnąć przycisk Home i wybrać odpowiednią dla aplikacji ikonkę.
Cały system jest rozwiązany tak, by jak najmniej obciążać baterię urządzenia i nie zapychać pamięci. Dzięki temu pomimo kilku procesów działających w tle trudno będzie odczuć jakikolwiek spadek wydajności.

Dołączona grafika
Foldery
Apple dodało możliwość katalogowania aplikacji w folderach, dzięki czemu będziemy mogli zaprowadzić w telefonie większy porządek. Przyda się zwłaszcza, kiedy mamy zainstalowane dużo programów z App Store.
By utworzyć folder wystarczy przeciągnąć na siebie dwie aplikacje. Potem możemy dodawać tam nowe ikony.

Dołączona grafika
Nowa wersja aplikacji Poczta
Zunifikowana skrzynka odbiorcza, obsługa wielu kont Exchange, konwersacje, łatwe przełączanie pomiędzy kontami - to lista głównych funkcji nowej wersji Poczty.

Dołączona grafika
iBooks
Sklep Apple z książkami znany z iPada trafi również na iPhone i iPody touch. Funkcjonalność ta sama, póki co oczywiście nie znajdziemy tam polskich pozycji.

Dołączona grafika
Platforma do gier
Apple stworzyło własny system obsługujący gry przez internet, coś w stylu Xbox Live czy PSN. Deweloperzy w App Store uruchomili już co prawda swoje własne platformy, czyli OpenFeint i Crystal - zapewne po prostu znikną po upowszechnieniu się rozwiązania Apple.

Dołączona grafika
Funkcje dla firm i przedsiębiorstw
Wśród nich między innymi dodatkowe szyfrowanie poczty i danych zawartych w aplikacjach czy przesyłanie programów bez konieczności łączenia się z iTunes.

Dołączona grafika
Platforma reklamowa iAd
Apple wprowadza całkowicie nową formę reklam - teraz przypominają one pełnowymiarowe aplikacje, możemy grać w gry, oglądać filmy i robić wiele innych rzeczy zapominając, że to tylko reklama. Nie wymagają one znienawidzonego przez Apple flasha, wszystko zrobione jest w HTML5.

Poza tym:

Local notifications (powiadomienia lokalne)
W przeciwieństwie do push notifications, nie wymagają połączenia z internetem i serwerem Apple. Zostają one wysyłane bezpośrednio przez nasze urządzenie. Każda aplikacja w App Store będzie mogła wysyłać takie powiadomienia (nie będzie musiała być nawet uruchomiona).

Konfigurowalne tapety
W końcu mamy możliwość ustawienia tła nie tylko dla ekranu blokowania iPhone. Teraz tapeta może znajdować się również pod ikonami.

5-krotny zoom cyfrowy w aparacie
Obecne aparaty wbudowane w iPhone 3GS i 3G wydają się być trochę za słabe, by dało to dobry efekt. Widocznie jest to opcja stworzona z myślą o nowym iPhone.

Obsługa klawiatur przez Bluetooth
W końcu mamy możliwość sparowania iPhone z bezprzewodową klawiaturą. Funkcja bardzo przydatna, zwłaszcza przy odpisywaniu na wiele maili czy tworzeniu notatek.

Inne mniej ważne funkcje opisane tutaj: What's New in iPhone OS 4 - Apple Developer
Użytkownicy donoszą np. o możliwości kompletnego wyłączenia internetu w telefonie, co może być bardzo przydatne dla osób bez abonamentu na przesyłanie danych.

Więcej o wrażeniach naszych forumowiczów z korzystania z iPhone OS 4 tutaj: http://www.myapple.p...instalacja.html

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika http://img97.imagesh...26/img0017x.png

Jest też jednak zła wiadomość. Nowe oprogramowanie jest obsługiwane w pełni jedynie przez iPhone 3GS i iPody touch 3 generacji. iPhone 3G i iPody touch 2G, zdaniem Apple, "nie poradzą sobie ze wszystkimi funkcjami", stąd też iPhone OS będą obsługiwać częściowo, nie otrzymają np. multitaskingu.
Jeżeli zaś chodzi o iPhone 2G... No cóż, ten telefon właśnie dokonał żywota i nie będzie już uaktualniany przez Apple.

Nowe oprogramowanie jest już dostępne dla deweloperów, zwykli użytkownicy iPhone i iPodów touch dostaną je latem. Posiadacze iPada będą musieli poczekać jeszcze dłużej - do jesieni.
[newsindexhuge]http://farm5.static.flickr.com/4041/4503745560_41f97f7ee8_o.png[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm5.static.flickr.com/4008/4503745114_4c1f661a68_o.png[/newsindexsmall]

#2 Furiat

Furiat
  • 235 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:03

[yt=ASvswtwj9Mk]iPhone OS 4 - pierwsze wrażenia[/yt] tu macie jak to wygląda w praktyce. Nie mojego autorstwa :)

#3 damen2000

damen2000
  • 39 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:12

Dla mnie to co dziś zaprezentowano to przełom...coś niesamowitego że można jednocześnie odtwarzać muzykę i przegladać zdjęcia a tapeta w menu to coś za co warto zapłacić majątek. Teraz takie firmy jak motorola czy google zostaną w tyle ze swoimi telefonikami biorąc pod uwagę że dzisiajsza konferencja , której przyglądało się co najmniej miliard ludzi pokazała że Apple to lata świetlne do przodu w porównaniu z innymi.

#4 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:13

Zmiana tapety niedostępna dla iPhone'a 3G... Nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie, ale przyznajcie sami - to już jakieś żarty. :)

#5 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:14

Czyli czeka mnie zbieranie na 3gs'a

#6 kurde-kurde@tlen.

kurde-kurde@tlen.
  • 127 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:18

Zmiana tapety niedostępna dla iPhone'a 3G... Nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie, ale przyznajcie sami - to już jakieś żarty. :)

Przyznaję rację, nawet dla 2G mogliby jakąś okrojoną wersję wypuścić z nowym MAIL'em, local notifications, wyżej wymienioną tapetą i bardzo pożądanymi w moim przypadku Folderami ;)

Ale jak widać, trzeba jakoś ludzi zmusić do przesiadki na nowsze modele. :lol:

#7 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:22

Hmm... czyżby 3G był za słaby by uciągnąć dodatkową tapetę? Mam nadzieję, że akurat takie rzeczy zmienią jeszcze w finalnej wersji.

#8 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:25

no trochę żenada że „z obsługą OS4 nie poradzi sobie 3G...” większej bzdury nie słyszałem. marketing działa, trzeba jakoś wcisnąć 3GS tym co nie chcą pozostawić swojego starego 3G. Rozumiem takie prawa handlu, ale jak dla mnie trochę za wcześnie taka akcja. czemu nie powiedzieli ludziom jak prezentowali 3G że za dwa lata ten produkt nie będzie w pełni wspierany przez Apple? Granda w biały dzień.

#9 SQ08

SQ08
  • 262 postów
  • SkądGermany

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:25

Eh ten brak tapety to na prawde istna przesada...i jak tu k**** nie robic Jailbreak? Dali by pelny Bluetooth i tapete tez dla 3G i nie musialbym robic Jailbreak, no ale Apple zmusza mnie do tego. Tak samo jak % status baterii w 3.0 - tez trzeba bylo sobie dodac...tak samo bedzie z tapeta.

#10 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:32

Eh ten brak tapety to na prawde istna przesada...i jak tu k**** nie robic Jailbreak?
Dali by pelny Bluetooth i tapete tez dla 3G i nie musialbym robic Jailbreak, no ale Apple zmusza mnie do tego. Tak samo jak % status baterii w 3.0 - tez trzeba bylo sobie dodac...tak samo bedzie z tapeta.

serio mówisz? to są najważniejsze dla Ciebie funkcje? tapeta? procent baterii? :lol: :lol: :lol:

#11 SQ08

SQ08
  • 262 postów
  • SkądGermany

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:43

Nie, ale sa to fajne wizualne dodatki z ktorych nie chce zrezygnowac, tylko ze sobie to ktos tam w Cupertino powiedzial, a pozniej sami dopuszczali apps do AppStore, ktore dawaly dane funkcje. Z nagrywaniem Video tak samo sie zachowali. Wiadomo, chce zarobic, nic wiecej. Multitasking jeszcze rozumie, ale tapeta czy 1 symbol % i jakies 1-2 liczby kolo niego? I jak tu nie robic Jailbreak. Dzieki Jb mamy normalny Bluetooth, inny wyglada, dostep do plikow systemowych, VideoMMS, procentualny status baterii, poziomy SB no i unlock. Dla mnie to wystarczajace aby robic Jb.

#12 NoRk

NoRk
  • 155 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:50

% baterii musi być jedna z przydatniejszych funkcji, wiadomo kiedy najlepiej ładować ifona :):)

#13 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:55

% baterii musi być jedna z przydatniejszych funkcji, wiadomo kiedy najlepiej ładować ifona :):)

A nie wtedy gdy zgłasza komunikat zostało 20% baterii?

#14 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 kwietnia 2010 - 22:56

Jak to multitasking tylko dla najpotrzebniejszych aplikacji? A TapTap to niby co jest?

#15 NoRk

NoRk
  • 155 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:05

Od 20% a nawet 10% sporo jeszcze czasu zanim się rozładuje, szczególnie jak telefon nie jest używany, ale mniejsza o ten %

#16 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:08

O Co chodzi z % ?
u mnie jest taka opcja bez jailbreak. Czy w iphone 3g nie ma tego ?

Nie ma.
Proszę innych użytkowników o nieodpowiadanie na to pytanie - nie chcemy tu offtopicu! - Davvido

#17 loskamillos20

loskamillos20
  • 51 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:12

I tak pewnie równocześnie z os 4 .0 wyjdzie nowy iphone...oj szybko się starzeją te telefony apple 3g poszedł do lamusa po roku, 3gs mam od pół i też za chwilę będzie już nie na czasie..ech

#18 zychu69

zychu69
  • 92 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:14

apple mnie dziś zawiodło, mam 3g i jeśli nie ujawnią w wakacje przyzwoitego, przełomowego 4g, który będzie miał jeszcze więcej funkcji niż wniosła dzisiejsza prezentacja, to dziękuje bardzo za kolejny telefon sygnowany jabłkiem.. minęły niecałe 2 lata od 3g i co tak naprawdę się zmieniło? multitasking, tapety, rozdzielczość aparatu i pamięć w bebechach. Kwestie, które są oczywiste, a nie 'fabolous' i 'amazing'... edit: Naprawcie na tym forum spacje po polskich znakach z ogonkami w module szybkiej odpowiedzi, pojawiają się '*'. Nie tylko mnie

#19 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:17

Ja na takie rzeczy jak tapeta to nawet nie patrzę, bo zwyczajnie nie wyobrażam sobie iPhone'a bez jailbreak'a. Po prostu dla mnie byłoby to marnotrawienie możliwości telefonu. 4.0 pewnie zainstaluję ale na pewno nie przed pojawieniem się do niego JB. Nawet gdybym korzystał tylko z WinterBoarda.

#20 andig

andig
  • 264 postów
  • SkądZ zadupia..., krzesło przed kompem...

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:26

A mi się multi nie podoba. Z tego co widać na filmiku, 1 x home nie zamyka aplikacji - znowu będę musiał pamiętać, żeby je oddzielnie wyłączać - bleeee... całe szczęście mam jeszcze 3G :P. Co do 4G - mój tegoroczny zakup, tym razem nie będzie zmiłuj xD.

#21 blou

blou
  • 171 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:38

dostep do plikow systemowych

a co za tym idzie problemy z iphonem i ogolny rozpierdziel...

#22 BlackSimon

BlackSimon
  • 240 postów
  • SkądPrzecław

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:38

Nie nie nie ja się załamię a już tak marzyłem o 4.0 na swoim 2G a tu co ? Wielkie owłosione jajco :/

#23 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:39

Jest opcja wyłączenia internetu z poziomu iPhone w ustawieniach sieci.

#24 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:43

Jest opcja wyłączenia internetu z poziomu iPhone w ustawieniach sieci.

To się forumowicze ucieszą.

#25 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2010 - 23:44

Zapewne jedynie w 3GS... :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych