Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple potwierdza problemy iPada z Wi-Fi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

#26 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 14:10

Te rady z pierwszego posta nie dotyczą jedynie iPada, a wszystkich urządzeń Wi-Fi.
Apple - Support - Discussions - Wi-Fi: Answers to Frequently Asked Questions

iPad: Does not automatically rejoin known Wi-Fi networks
Mówi o tym jak skonfigurować nowoczesny router dual band by współpracował z iPadem. Mało kto takie ma.

Wieszanie psów na Apple, bo starają się pomóc użytkownikom, którzy napotkali problemy w konfiguracji sieci Wi-Fi, szczególnie kiedy zazwyczaj działają transparentnie, nie jest potwierdzeniem problemów iPada z Wi-Fi.

Nic z tych informacji nie potwierdza jakichkolwiek problemów czy to programowych, czy sprzętowych z iPadem.

#27 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 14:35

Te rady z pierwszego posta nie dotyczą jedynie iPada, a wszystkich urządzeń Wi-Fi.
Apple - Support - Discussions - Wi-Fi: Answers to Frequently Asked Questions

Czytałeś to: iPad: Troubleshooting Wi-Fi networks and connections czy jesteś tak zapatrzony w Apple, że pomijasz tego typu wiadomości? Rady specjalnie przygotowane z myślą o iPadze. A, że polegają na przysunięciu iPada do routera - a co innego może na własną rękę zrobić użytkownik doświadczający takiego problemu?

iPad: Does not automatically rejoin known Wi-Fi networks
Mówi o tym jak skonfigurować nowoczesny router dual band by współpracował z iPadem. Mało kto takie ma

Ok, czyli jeżeli jestem posiadaczem tego specjalnego routera to się nie liczy, że mam problem i muszę szukać rozwiązań w internecie?

Wieszanie psów na Apple, bo starają się pomóc użytkownikom, którzy napotkali problemy w konfiguracji sieci Wi-Fi, szczególnie kiedy zazwyczaj działają transparentnie, nie jest potwierdzeniem problemów iPada z Wi-Fi.

Nic z tych informacji nie potwierdza jakichkolwiek problemów czy to programowych, czy sprzętowych z iPadem.

Zaprzeczenie - nie ma żadnych problemów. Ignorowanie - nie odwoływanie się do problemu, brak wzmianek na ten temat przez jakikolwiek organ Apple. Apple nie chowa jednak głowy w piasek i stara się jednak pomóc użytkownikom - świadczą o tym wymienione w pierwszym poście poradniki i odpowiedzi na forum Apple. To chyba jasny przekaz, że coś jest na rzeczy.

Przyznam jednak, że tytuł jest trochę "na wyrost", stworzony by przyciągnąć uwagę czytelnika. Oficjalne potwierdzenie nastąpi zapewne przy aktualizacji oprogramowania iPada ("Fixed: Wi-Fi issues) albo oficjalnym oświadczeniu jeżeli będzie to problem sprzętowy.

Tak między nami to mam małą uwagę, która cisnęła mi się na usta, gdy przeglądałem Twoje wpisy w dziale iPad. Naprawdę bardzo mnie cieszy, że jesteś wielkim fanem iPada jeszcze zanim widziałeś go na oczy, to rzeczywiście "rewolucyjne" urządzenie ale nie musisz na każdym kroku nam tego przypominać.

#28 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwietnia 2010 - 14:36

Oczywiście, a ci wszyscy ludzie, którzy narzekają i piszą skargi, robią to z czystej złośliwości. Bo sami już mają iPada, ale chcą być oryginalni i próbują zniechęcić innych, żeby nie kupowali. :lol: :lol: :lol:

#29 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 14:48

Nie wiem czy iPad działa dobrze z Wi-Fi. Ale wiem, że te sieci potrafią być upierdliwe. "Najgorsze" jest to, że zazwyczaj działają bez żadnego wysiłku ze strony użytkownika. A stąd już krok od "mi nie działa" do "iPad jest wadliwy", kiedy cokolwiek pójdzie nie tak.

@dawxxx666
Gdyby nie tytuł, to dałbym spokój. Jak już pisałem jest możliwość, że w sofcie lub sprzęcie iPada są błędy. Po prostu nie mam jak tego sprawdzić, bo w życiu iPada na oczy nie widziałem. Jednak wiem, że Wi-Fi can be tricky, bo nie wiem jak to lepiej po polsku wyrazić.

Pozdrawiam

#30 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:04

Na szczescie moj dziala sprawnie :) Wydaje mi sie nawet, ze sygnal mam lepszy niz na moim MBP, ale to moze byc efektem wyswietlania graficznego sily sygnalu wifi. Ogolnie jestem zadowolony z iPada. Jednak wersje wifi sprzedam, i przesiade sie na 3g, nieograniczony transfer za 30$/miesiac to kuszaca propozycja + brak zobowiazania 2 letnim kontraktem, przynajmniej w stanach. Wiec gdyby ktos chcial iPada 16gb WiFi to zapraszam na priv ;) pozdrawiam

#31 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:09

@Dogs
Może się skusisz jak już potestujesz?
http://www.myapple.p...-z-ukrycia.html

Pozdrawiam

#32 Mr.P.

Mr.P.
  • 191 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:15

Na szczescie moj dziala sprawnie :) Wydaje mi sie nawet, ze sygnal mam lepszy niz na moim MBP, ale to moze byc efektem wyswietlania graficznego sily sygnalu wifi. Ogolnie jestem zadowolony z iPada. Jednak wersje wifi sprzedam, i przesiade sie na 3g, nieograniczony transfer za 30$/miesiac to kuszaca propozycja + brak zobowiazania 2 letnim kontraktem, przynajmniej w stanach. Wiec gdyby ktos chcial iPada 16gb WiFi to zapraszam na priv ;) pozdrawiam

No teraz to z pewnością będziesz miał masę chętnych :)

#33 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:17

Tandeta .... no tandeta coraz to gorsza ..... jak nie migoczące ekrany to zółta matryca - jak nie to to WiFi nie działa - Ja nie wiem ale tak podstawowych funkcji nikt w tym apple nie testuje .... toż to śmiech na sali

#34 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:19

Das ist straszne.

#35 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:22

A ja jestem pewien, że mój iPad będzie działał zupełnie dobrze z każdą używaną siecią*przeze mnie. Ja już mam takie szczęście do sprzętu :-P Co do iP, mam każdego i też nigdy nie było problemów. Chociaż w 3GS jest wyraźnie gorzej z zasięgiem. Na działce (ledwo co jest zasięg) 3G miał z reguły jedną kreskę a 3GS notorycznie go gubi... No ale co poradzić ,trzeba odpoczywać bez smyczy hehe ;-)

#36 kreceliscie

kreceliscie
  • 76 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:39

Najlepszą radą, jaką dają pracownicy Apple jest w tej chwili „przysunięcie iPada bliżej routera Wi-Fi lub hotspotu”. No cóż, gratulujemy profesjonalnego podejścia do sprawy.

Z tym że takie FAQ jest także dla osób które mają znikome pojęcie chociażby o technologi wifi. Wiem że osoba pisząca gdy łączyła się z netem przez wifi wiedziała że nie może odejść od routera na jakąś większą odległość, ale nie dla wszystkich jest to oczywiste.

Ale autor newsa, lub raczej jego "poprawnego" tłumaczenia podszedł do tego nieprofesjonalnie łącząc problemy użytkowników z najidiotyczniej brzmiącą podpowiedzią w sprawie wifi, do tego jeszcze mylący tytuł.
Rozumiem że chcecie przyciągnąć jak najwięcej czytelników ale bez przesady...

Teraz w innych tematach będzie wysyp znawców z tekstami "apple pomimo że przyznało się publicznie do problemów wciska nam ipadło buahaha lol12"

wrrhgh...

#37 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:19

..alu obudowa sie klania? ..pytanie do 'technicznych' ..gdzie antena w macbook'u unibody sie znajduje? (nie przypadkiem w tej plastikowej zaslepce pod matryca)? poOzdrawiam

#38 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:24

Zatrudniają tam kiepskich testerów skoro tak podstawowa funkcja nie była przetestowana dobrze. Albo nie dają im wolnych skrzydeł, żeby np: polac wodą, upuścić itd. Może testowali ipad-a na biurku gdzie dostep hotspot był właśnie blisko. Swoją drogą jestem ciekawy jak przebiega testowanie sprzętu.

#39 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:42

To nie pierwsze problemy Apple z polaczeniem Wi-Fi, wiec wcale mnie to nie dziwi. Moze problemem jest znowu nieszczesna obudowa alu. Testowanie sprzetu ? :) Dobre sobie, to nie jest branza motoryzacyjna, lotnicza lub medyczna, zeby testowac i walidowac sprzet, ktory sie tlucze masowo. Chinczyk z Foxconna zaprojektowal PCB niekoniecznie bedac ekspertem od EMC i sa efekt. Przeszlo FCC, dopuscili do sprzedazy i to jest najwazniejsze ;)

#40 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:49

Moze problemem jest znowu nieszczesna obudowa alu.

Jedna z anten jest z tyłu za plastikowym jabłuszkiem, więc powinno działać.

#41 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 17:40

Forum Apple - Support - Discussions - Forum Home nie ma nic wspólnego z pracownikami Apple. W tym miejscu to użytkownicy użytkownikom udzielają porad i próbują rozwiązać problemy, tak więc nie jest dobrze napisane że to Apple odpowiedziało użytkownikom iPada i opublikowało listę porad i wskazówek. Drugi link owszem, podaje instrukcje prosto od Apple, ale pierwszy to forum użytkowników.

#42 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 07 kwietnia 2010 - 17:42

No cóż...mozna by napisac "dlaczego nas to nie dziwi".Problemy ze sprzetem Apple to juz standard.Po prostu, kiedys Apple było klasa samą w sobie, dzis jest nedzna namiastka tego co nam oferowano kiedys.Osobiscie jerstem załamany, pojawiac zaczeły sie żółte plamy na matrycy LCD w iMac 27"+jakies "smugi" w górnej cesci ekranu / tez zółte/.Aby było ciekawiej w iSpot rozkładaja rece. Jakie to "profesjonalne".Żenada.Nie wspomne ,ze opluwane Windows nie ma kilkunastu poprawek, a kazda wazy po 700MB lub wiecj.Zadaje wiec pytanie, czy płacimy za testy?!Czy zbijają kase na uzytkownikach , by ci uzytkownicy....testowali buble?

#43 bzyqu

bzyqu
  • 170 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 17:44

Pewnie to kolejna rozdmuchana afera tak jak z wybuchającymi ipodami czy wadliwym time capsule. Jedyne wytłumaczenie wg mnie może być takie, ze problem tkwi w sofcie i szybko się z tym uporaja (np wczoraj wyszła aktualizacja wifi dla mac osx) albo problem to niewielki procent fizycznie wadliwych urzadzeń. Apple jest na tyle popularna firma, że kazde potkniecie jest rozdmuchiwane.

#44 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 07 kwietnia 2010 - 19:24

bzyqu , albo nie czytasz albo najpewniej /co widac w opisie/ nie masz nowosci Apple na biurku.I tak dla przypomnienia: w nowych MacBook Pro fatalnie działa SuperDrive / czasem nie oddaje płyty/, MacPro ma probemy natury przegrzewania przy obróbce dzwieku, iMac problemy z matrycami , kartami graficznymi,iPad z WiFi.Chyba za duzo jak na odsetek lub niewielki procent?

#45 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 07 kwietnia 2010 - 19:43

U mnie wifi osiaga takie predkosci jak na maku. Rozlaczenia tez nie zaznalem, ale jutro sprobuje inne hotspoty. Gdyby byly jakies problemy to go zwroce.

#46 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 19:50

Jak dla mnie odpowiedź Apple to jakaś paranoja, śmiech na sali... Nie po to wydaje się na sprzęt tyle kasy, żeby usłyszeć coś takiego od producenta O.o To jest po prostu żałosne...

#47 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 kwietnia 2010 - 19:55

Dobrze, że nie kazali dokupić przejściówki LAN :D

#48 atol

atol
  • 79 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 19:56

dwa makbooki- jeden alu, trzy iPhony- jeden router i przenigdy jakichkolwiek problemów! problemem tutaj wydaje się niezbyt radzący sobie użyszkodnik...bo niestety zielone pojęcie o tym co się robi trzeba mieć.

#49 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 20:03

bzyqu , albo nie czytasz albo najpewniej /co widac w opisie/ nie masz nowosci Apple na biurku.I tak dla przypomnienia: w nowych MacBook Pro fatalnie działa SuperDrive / czasem nie oddaje płyty/, MacPro ma probemy natury przegrzewania przy obróbce dzwieku, iMac problemy z matrycami , kartami graficznymi,iPad z WiFi.Chyba za duzo jak na odsetek lub niewielki procent?

Nie wiem dlaczego się dziwisz przecież w takim kierunku poszedł cały świat (szczególnie biznes). Szybko, tandetnie, szybciej, więcej forsy, jeszcze wiecej forsy, jeszcze szybciej az do wyrzygania a najwieksza cnota i motorem napędowym tych wielkich biznesmanóF jest bezgraniczna pazerność, szpan, lans, kompleksy lub a właściwie przede wszystkim impotencja i mało centymetrów tak jak by ta cała forsę do grobu zabrać mogli.
Jak ktoś chce porzadnie zarobić od zera, to musi zapomnieć o zasadach moralnych i tworzyć coś co sam uważa za coś nie do końca dobre a nawet gówniane byle się ludzie nie połapali i chętnie kupowali. Nie oszukujmy się bardziej lub mniej tak właśnie działa to wszystko. Co najgorsze, takie chore podejście napędza chory wyścig szczurów i zmusza garstkę uczciwych do tego samego. Apple zyskuje na popularności czyli wybija się do przodu w wyścig szczurów, który paradoksalnie go niszczy tak jak wszystko.
...no.... i tyle powiem.. bo ich nie(nawidze)lubie....i nie chodzi o apple...

ps. tym bardziej, że my i nasi bracia mają to w genach : od 0:28 do 1:15 : YouTube - Łapu Capu 30.03.2010

#50 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 kwietnia 2010 - 20:26

@berko high end...na szybko i tandetnie? nie przesadzajmy... chyba ze produkty apple to nie high end;]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych