Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy model iPhone'a - czego możemy się spodziewać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

#26 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 03 kwietnia 2010 - 00:20

Multitasking - totalnie niepotrzebne jak dla mnie. To co jest w zupełności mi wystarcza. Zdecydowanie szybszy procesor, lepszy aparat no i żeby jeszcze potrafił pizze podgrzać ;) Będzie dobrze - niespodzianka murowana w dniu premiery.

#27 richtig

richtig
  • 20 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 00:21

Odn rozdzielczości aparatu: To że zdjęcie ma rozdzielczość 5mpix wcale nie znaczy że będzie lepszej jakości niż 2mpix. O wiele więcej zależy od jakości matrycy, optyki itd. Porównaj sobie profesjonalne zdjęcie (czyli z lustrzanki) zeskalowane do powiedzmy 320x480 z jakimkolwiek zdjęciem zrobionym najlepszą nawet komórką.

#28 sandman85

sandman85
  • 125 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 kwietnia 2010 - 02:01

1.Obsługa Bluetooth po między wszystkimi telefonami
2.Aparat 5 MpX i oczywiście większy ekran
3.Lepsza obudowa (między innymi jak w 2G)
4.Taka moja propozycja (nie realna) spust do aparatu na obudowie
5.Wraz z nowym softem pełna obsługa MultiTaskingu
6.Przerzucanie stron po przez ruch telefonem w prawo czy w lewo

Pięknie podsumowane :) zgadzam się ze wszystkim, a pkt. 3 wydaje mi się, że trzeba mocno pokreślić, bo nie po to płaci się parę tys. za tel. żeby był wykonany z tandetnego plastiku :/

#29 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 03:09

WoW, jestem na prawde zaskoczony, ze taki temat pojawil sie na glownej stronie :/

#30 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 06:01

@i-kevin Pięknie to wytłumaczyłeś - zwiększenie rozdzielczości ekranu. Aż miło. No i obrazek poglądowy jest! Ja stawiam na nowy procek w iPhone. Skoro Apple zainwestowało w fabryczkę A4 to nie tylko pod procki do nowego iPada. Można powiedzieć, że to iPhone sfinansował fabryczkę ;-) i też musi coś z tego mieć. Mocniejszy procek - możliwość multitaskingu. Czy będzie? Zobaczymy. @b.milewski Z rozdziałką to rzeczywiście nieco wpadka, ale generalnie ciekawy artykuł. iPhone naprawdę wymaga odświeżenia i założę się, że ludzie z Apple są tego bardziej niż świadomi. Kwestia tylko kiedy wypuszczą go z zagrody. Pozdrawiam

#31 nerones

nerones
  • 16 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 07:15

Ja ostatnio mam moc prokowania :) i powiem wam, że nowy iphone będzie miał: - nowy procesor (najprawdopodobniej A4 czyli jakieś 1 GHz) - więcej ramu (stawiam na 512) - lepszą kartę graficzną lub układ graficzny ,jak kto woli (sądzę że grafika będzie jak w psp lub lepsza a na 60 % będzie AA) - 5 Mpx aparat - pełny multitasking - pojemniejszą baterię (teraz jest 1500 to prorokuję, że będzie to 2000 lub 2500) - ekran będzie mniej prądożerny:) - dysk twardy o pojemnościach 16gb, 32gb, 64gb - HD oczywiście - będzie trochę cieńszy - lepszy multitouch (to ze względu na lcd a nie oled coś musiało przytrzymać Jobsa przy lcd i myślę, że to właśnie chęć ulepszenia multitoucha . Na przykład oled mógł mieć z tym patentem Apple problemy) - kamera z przodu iphona Dlaczego taka specyfikacja? Ponieważ Apple od dawna głosi, że iphone to konsola do gier co czasami nie koniecznie się sprawdzało w porównaniu do psp (a z tym urządzeniem Apple konkuruje)Sądzę ,że nowy iphone zmiecie psp ,bo jak kiedyś powiedziałem Apple a szczególnie Jobs lubi konkurować i wygrywać. a co do phoneOS 4.0 to pewnie będzie miał pełny bluetooth i radio i inne szmery bajery. I możliwe ,że będzie zabezpieczony przed jailbreakiem ,ale chciałbym się mylić w tej kwestii.:)

#32 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 07:46

A4 ma układ graficzny wbudowany, z tego co się orientuję. Z baterią to nie tak prosto. Prawa fizykochemiczne mówią, że niewiele się już da więcej wycisnąć z tej samej masy/objętości. To nie jest kwestia dodania cyferek. A nikt by nie chciał cegły. Pozdrawiam

#33 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 07:52

Ja ostatnio mam moc prokowania :) i powiem wam, że nowy iphone będzie miał:
- 5 Mpx aparat
- dysk twardy o pojemnościach 16gb, 32gb, 64gb
- HD oczywiście

1. Po co to i na co? Lepsza jakość foto, to nie to samo co więcej mpx. Wolałbym mniej szumów przy większej czułości.
2. Dysk twardy? Leo, why? Żeby było głośniej, ciężej, wolniej ?
3. HD, czyli co HD?

#34 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 kwietnia 2010 - 08:05

Aplikacje - owszem, tego się nie ominie (no może nie do końca --> patrz iPad), ale strony internetowe..? Przecież istnieje coś takiego jak skalowanie. Zdjęcia? To samo (no przecież to chyba oczywiste..). Czcionki? Należy zrobić to samo co (ewentualnie) z interfejsem - wrzucić w wyższej rozdzielczości.
Naprawdę uważam, że wyższa rozdzielczość to świetna sprawa. Zawsze była pogoń za jej zwiększaniem, a tu nagle takie negatywne opinie..
//Pozdrawiam

nie no jasne że można powiększyć, lecz o ile fonty nie stracą*na jakości to zdjęcia już owszem. Ja tam wogóle nie gonię za tym. Dla mnie aparat w telefonie to wynalazek tyle o ile. Niech sobie jest jak już musi, ale licytacja na megapiksele podczas gdy optyka ciągle leży i leżeć będzie nie ma sensu większego. Czym innym kamerka z przodu do rozmów video ale my nie o tym zdaje się.

#35 Rebel

Rebel
  • 179 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 kwietnia 2010 - 08:06

Nie wiem czy potrzebny jest ekran HD. Przy wielkosci 3,5" po dialba HD. Aparat wystarcza taki jaki jest teraz, a kamera z przodu.... no tu sie zgodze, choc jesli ktos ma w swoim telefonie taki dodatek, to niech powie jak czesto jej uzywal. Mialem samsunga Z300 i czasami wlaczalem ta kamerke jak chcialem sie uczesac :) Nie pogardze pelnym bluetooth'em, bo dziala u WSZYSTKICH i naprawde nie wiem dlaczego Apple sie tak opiera zeby to udostepnic w iPhone'ach. SZybszy procek, i wieksze pamieci. Na obudowie mam oslone i zwykle dbam o swoje rzeczy wiec mniej aluminium mi nie przeszkadza. W ramach wielkich nowosci poprosze o pelen App Store i iTunes Store. Wesolych Swiat

#36 Pavelec

Pavelec
  • 8 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 08:14

A ja bym tam nie pogardził jakby przednia część obudowy była czuła na dotyk- coś na kształt palma pre. Znacznie ułatwiłoby to granie w takie gry jak choćby dungeon hunter- nie zasłaniałbym sobie palcami połowy ekranu.

#37 jax2000

jax2000
  • 7 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 08:39

Kazdy z nas ma inne postrzeganie funkcjonalnosci uzytecznych. aprat i optyka w 2g byla o niebo lepsza niz w owczesnych telefonach. zdjecia z tel i tak sa pogladowe wiec czego mozna sie spodziewac po matrycy wielkosci glowki od szpilki. Szum i tak bedzie sie pojawial. Im wicej Mpx tym wicej wydzielania ciepla a co za tym idzie zaszumienie. Istotna sprawa jest swiatlo wiec moze lampa blyskowa ktora pozowoli na tyle doswietlic obiekt iz te mega pixele sie na cos przydadza. Chcesz robic zdjecia kup aparat fotograficzny. Co do konsoli bolem wielu graczy jest problem z grywalnoscia na wileu grach kiedy sterowanie jest ograniczone do klikania w ekran. Byc moze beda jakies peryferia, pady ktore umozliwia granie, a nie klikanie bez wyczucia w ekran. Chcesz grac kup kosole. Ekran zostal juz tyle razy skomentowany ze powtarzac sie nie bede. Jednakze skrytykuje autora. Jaki czlowiek piszacy artykoly na portalu tematycznym popelnia tak kardynalne bledy. -15 do wiedzy i 10 do inteligencji za przepisywanie bzdur. Nowy OS w tym momencie nie jest wykluczony gdyz moze byc to bardziej zbiezne sprzetowo z iPadem. Jest to jak najbardziej porzadany ruch marketingowy. Juz to przerabialismy. Zmiana OS na MAC OS X, zmiana procesorow na Intela oraz . Wynika z tego iz raz na jakis czas sa przeprowadzane gruntowne odswierzenia produktow zachowujac ich klase i styl. Znajac apple bedzie taka sytuacja, jednakze nie przesadzam czy stanie sie to przy tym wlasnie modelu. Oszczednosc baterii nie bedzie widoczna do poko nie bedzie OLED'ow. Procek ciagnie sporo pradu, ale to ekran jest zabojca dla baterii. Gdybanie bez zmiany tego elementu jest bez przyszlosci. Wzrost zycia moze wzrosna max 15% chociaz realne jak dla mnei to 5-10%. Napeno niebedzie sytuacji iz bateria trzyma 2 x dluzej. Ktos wczesniej juz wyjasnil dlaczego. Ulomnosci o ktorych wspominano odnosnie wsparcia dla flasha. Nie dziwie sie iz apple od tego odchodzi. Jest to multimedialny wytwor ewolucji internetu, ktory jest bardzo niedoskonaly. Pierwsza sa rozmiary plikow ktore sa pusta informacja (reklamy). Taka transmisja zapychala by lacza na 3g, a tutaj niestety liczy sie kazdy MB (nie dotyczy Wi-fi). No i druga wedlug mnie koronna informacja, jak bardzo flash obciaza procesor. I wlasnie tu jest on najbardziej ulomny. Kazdy z was mowi za malo mocy obliczeniowej, ale brak obslugi flash. Apple wybralo za was i wedlug mnie to dobra decyzja. Byc moze w przyszlosci jak poprawi sie wydajnosc prockow to i flash wroci do lask. Wiec jak ktos lubi grac w aplikacje flash to niestety obejdzie sie smakiem. Chesz flasha kup kompa z dwu - rdzeniowym prockiem. Bluetooth - wedlug mnie to rozgrywka marketingowa i powinno sie to zmienic!!! Restrykcje apple co do oprogramownia. Mozliwosci sprzetu sa ogromne, ale ma narzedzi zeby to wykorzystac. Polityka apple powinna byc mniej liberalna. Ja mam za to swoja ulomnosc. Poczta i jej obsluga jest na tak niskim poziomie iz mocno mnie to stresuje. Brak mozliwosci forwardu wiadomosci. Chodzi glownie o przeslanie dalej wiadomosci z zalacznikiem. Gdyby byly inne tego typu progsy to bylbym w domu, ale ze apple robi tak jak robi nie ma nic w tej kwestii. Koniec elaboratu. A niektorzy niech nie marudza jak stare baby bo narazie nie ma nad czym.

#38 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 kwietnia 2010 - 08:41

aparat 5mpx raczej na pewno..(kyosho94 co ci przeszkadzają mpx chociaz beda jeszcze lepszej jakosci zdjęcia a co najważniejsze lepiej będą wyglądać na dużym ekranie komputera)
.

Jakbyś miał podstawowe pojęcie o fotografii, to nie pisałbyś takich rzeczy.
Im więcej mpix (przy tej samej matrycy) tym więcej szumów. I po co to komu?
Powiadasz, że takie zdjęcia będą wyglądały lepiej na dużym ekranie? A ileż mpix ma ten duży ekran? Aż dwa? Więc cóż takiego lepszego zobaczysz?
Jak dla mnie to wszystko to chłyty materkingowe i wojna na mpix pomiędzy producentami. I właśnie po takich wypowiedziach widać, że skuteczna.

Do wydrukowania zdjęcia 10x15 (najpopularniejszy format) wystarczą 3 mpix (i tyle mniej więcej 3GS ma i wg mnie tyle powinno zostać). Jestem na 100% pewien, że bardzo mały odsetek (może 1%) drukuje takie zdjęcia. Jak dla mnie to nawet 2 mpix z 3G by wystarczyły, byle był dobry AF.
Z reguły zdjęcia robione komórkami wysyła się MMSem do znajomych, a jaką rozdzielczość MMS ma to każdy wie :)

Pozdrawiam

#39 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 kwietnia 2010 - 08:48

z Flashem jest ten problem że mało osób go optymalizuje. Ale przecież*identyczna sytuacja jest na rynku gier i aplikacji. Każda nowa wersja potrzebuje więcej więcej więcej. Tak samo jest z flashem. Reklamy to nic złego. A że flashowe? Ot atrakcyjność*nic więcej. Przecież nikt nie powie że telewizja to debilny wynalazek bo dziś reklamy przerywane są filmem. Nożem można przygotować*posiłek albo zranić...to narzędzie i flash jest tylko narzędziem. To nie od Macromedii/Adobe zależy jak jest wykorzystywany. Polityka Apple mniej liberalna??? A może być*jeszcze mniej liberalna? Co do reszty to trudno się*nie zgodzić. Acz ten dwurdzeniowy procesor do flasha to przesada. Znam telefony które obsługują flasha a ich procesorek to połowa dziś*stosowanego proceosra w iPhone i jakos*krzywdy nie ma z tego powodu. Zawsze jest opcja wyłącz flash.

#40 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:08

Teraz to już ciągle tylko iPhone, iPhone, iPhone, iPod, iPhone, iPhone, iPhone, iPod itd itd...

A z Makami co raz gorzej niestety :( Problemy z nowymi iMakami nie powinny mieć miejsca, a premiera nowych MP i MBP została przyćmiona przez iPad'a... :( (...)

Niestety :( Kiedyś zaglądałem tu częściej.

#41 giku

giku
  • 250 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:11

"Czy jest to dobre rozwiązanie? Wszystkie argumenty przemawiają na nie. Większa rozdzielczość na tej samej powierzchni pociągnie za sobą zmniejszenie rozmiarów elementów interfejsu." = "nowy system operacyjny" Nic, zalamuja mnie bzdurne wywody autora.... Rozumiem, ze jak kupisz nowy monitor i zwiekszysz rozdzielczosc zmieniasz rowniez system operacyjny?

#42 blipek

blipek
  • 367 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:14

Jak dla mnie to nawet 2 mpix z 3G by wystarczyły, byle był dobry AF.

No! Zdecydowanie zgadzam się! :-D
Olać pogoń za megapikselami w telefonach na rzecz dobrego AF (i ewentualnie lepszego obiektywu).

Ja za to się trochę martwię o to, że wprowadzenie ekranu o większej rozdzielczości może być jednoznaczne z krótszym czasem pracy telefonu na baterii. (chociaż w sumie nie wiem jak to wygląda w kwesti poboru prądu przy ekranach OLED i LCD- który mniej zużywa)

A tak pół żartem pół serio mówiąc:
Ktoś tam z was powiedział o SPUŚCIE do aparatu i tak w sumie pomyślałem, że całkiem ciekawie by było gdyby zrobili przycisk podobny do tego, który służy do wyciszania, tylko taki "sprężynowy" (żeby odskakiwał) właśnie do obsługi aparatu.

#43 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:44

"(...)To powinno wymusić na Apple implementację bardziej zaawansowanych rozwiązań niż np. możliwość słuchania stacji radiowych. (...)" Szczerze - nie wiem czy radio jest bardziej zaawansowaną technologią i czy tak trudno je "zaimplementować" do telefonu komórkowego. Pamiętam jak 8 lat temu Motoroli udała się taka implementacja w starym, niezniszczalnym "Shark'u" :) Teraz co drugi telefon Nokii i SonyEricsson ma wbudowane radio z RDS. Są już telefony z własną anteną, niewymagającą podłączenia zestawu słuchawkowego :) Będąc trochę ironiczny dodam że jeśli Apple wypuści radio w iPhonie to ograniczy ilość zapamiętanych częstotliwości do 3 :) Dlaczego nie - ludzie będą dymić wokół nowego modelu :) Dobry news - ciekawy jestem czy marketing Apple zmieni kierunek. To jest jeden z niewielu fenomenów rynkowych który warto śledzić :D

#44 lary

lary
  • 3 postów
  • Skądostrzeszów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:51

widzę że mała lista życzeń się zrobiła,więc: -poproszę w nowym iphone lepszą baterie,o jakieś 30% styknie -poproszę o lepszą jakość wykonania i kontroli, bo sporo niedoróbek krąży sobie po rynku. -poproszę o bardziej wytrzymałą obudowę (metalowa?), bo iphone 2g to był pancerny, a jak zmieniłem na 3gs to czuje się troche jak z wielkanocnym jajkiem, które jest ładne , ale broń boże upuścić go na twardą powierzchnie.i najlepiej trzymać go w czymś miękkim (switcheasy). osobiście drażni mnie bardzo że zrobili 3g 3gs z gorzą obudową. pachnie mi tu masówką troche.

#45 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 03 kwietnia 2010 - 11:10

korzystam z ipoda touch i bylem swiecie przekonany ze ip 3g i 3gs maja metalową obudowę... multitasking bylby dobrym krokiem naprzód

#46 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 03 kwietnia 2010 - 13:22

nie no jasne że można powiększyć, lecz o ile fonty nie stracą*na jakości to zdjęcia już owszem.

Ale właśnie nie stracą...
Przecież już nawet te 'marne' 2 megapixele z iPhone'a 2G (pomijam dyskusje na temat 'potrzebnej/zbędnej ilości mpx w telefonie), to rozdzielczość, o ile dobrze pamiętam, 1650 x 1050, czyli wciąż sporo wyższa niż ta ewentualna rozdzielczość wyświetlacza nowego iP - resztę chyba sobie już sam dopowiesz.

EDIT:
Poza tym, rozdzielczość wyświetlacza nigdy 'nie pogorszy' jakości (rozdzielczości) zdjęcia. Ta, nawet gdyby na starym iPhonie była dokładnie 1:1 zgodna z rozdziałką matrycy, na nowym wyglądałaby tak naprawdę identycznie - po prostu klika pikseli matrycy wyświetlałoby jedną pikselę obrazu. Ale, jak już wcześniej napisałem, nic z tych rzeczy nie miałoby miejsca.

@thozo
Dzięki ;)

//Pozdrawiam

#47 Linuz

Linuz
  • 50 postów
  • SkądMysłowice/Kraków

Napisano 03 kwietnia 2010 - 13:33

1) Wyższa rozdzielczość wyświetlacza z możliwością oglądania filmów w HD 2) Matryca typu OLED albo przynajmniej IPS 3) Kamera 5MPix z możliwością nagrywania filmów HD 4) 4G 5) Kamera do wideo rozmów 6) Aluminiowa obudowa(a la iPad) 7) Multitasking 8) Nowe menu, albo przynajmniej ulepszenie bo przy 8 ekranach z aplikacjami trzeba się nieźle namachać żeby coś znaleźć Moim zdaniem to wszystko jest bardzo realne i prawdopodobne.

#48 macessences

macessences
  • 52 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 kwietnia 2010 - 16:41

latwo bedzie przebic 3gs ale na rewolucje nie ma szans..

#49 BlackSimon

BlackSimon
  • 240 postów
  • SkądPrzecław

Napisano 03 kwietnia 2010 - 18:44

Witajcie :) Ja swoim skromnym zdaniem napiszę, że najnowszy iPhone będzie tak drogi w Polsce, że taniej będzie chyba polecieć samolotem do USA/Canada żeby go zakupić. Ale też jak się go już tam kupi to co z JB ? Czy się da czy nie ? Jest tysiące pytań na temat nowego iPhone'a a odpowiedzi zero... Pozdrawiam

#50 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 19:38

Przed Apple stoi nie lada wyzwanie. Jeśli Jobs chce utrzymać dotychczasowy poziom sprzedaży musi pokazać publiczności coś więcej niż większy wyświetlacz i i mocniejszy aparat fotograficzny. Patrząc na produkty konkurencji, iPhone pozostaje lata świetlne za innymi modelami telefonów.

LOL. Jakie lata świetlne? Może jakieś dowody na poparcie tej tezy...

Łatwo bowiem popaść w samozachwyt i spocząć na laurach, kiedy posiada się produkt bijący rekordy popularności

Zaraz, zaraz... Skoro iPhone jest lata świetlne do tyłu a konkurencja lata świetlne do przodu, to jakim cudem bije rekordy popularności?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych