Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy model iPhone'a - czego możemy się spodziewać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 02 kwietnia 2010 - 13:39

[newshuge]http://farm5.static.flickr.com/4025/4484210593_9108f617eb_o.png[/newshuge]
Przez dłuższy czas plotkarskie serwisy internetowe milczały na temat nowej wersji iPhone, który jak co roku ma mieć swoją premierę w czerwcu. Całą uwagę publiczności przykuł najnowszy produkt Apple - iPad. W związku z jego premierą i otworzeniem nowego działu z aplikacjami w App Store, wielu obserwatorów obawiało się, iż iPhone zostanie zepchnięty na boczny tor, czyniąc go przedmiotem drugiej kategorii. Po prezentacji iPada w internecie jednak ucichło, zwolniło się tym samym miejsce na pierwszych stronach wielu portali internetowych. Do premiery telefonu zostało kilka miesięcy i jest to najwyższa pora by uspokoić przyszłych klientów, serwując im kilka informacji na temat następcy iPhone 3GS.

Według najnowszych doniesień opublikowanych na łamach The Wall Street Journal, kolejny model iPhone zostanie zaprezentowany tradycyjnie na targach Worldwide Developers Conference. Prawdopodobnie Amerykańska sieć AT&T straci wyłączność sprzedaży, dzięki czemu Apple uczyni z telefonu produkt ogólnodostępny. Będzie można go nabyć w każdej sieci, także w salonach największego konkurenta AT&T - Verizon. To prawie pewne, bowiem jak informuje WSJ, Apple pracuje nad dwoma wersjami telefonu, które będą zdolne pracować w tradycyjnych sieciach komórkowych 3G jak i CDMA. Ten ostatni system przesyłania danych obowiązuje w sieci Verizon. Po zaciętej walce Verizona z AT&T i agresywnej kampanii reklamowej, można uznać, że Verizon został zwycięzcą w trwającym ponad rok pojedynku.

Przed Apple stoi nie lada wyzwanie. Jeśli Jobs chce utrzymać dotychczasowy poziom sprzedaży musi pokazać publiczności coś więcej niż większy wyświetlacz i i mocniejszy aparat fotograficzny. Patrząc na produkty konkurencji, iPhone pozostaje lata świetlne za innymi modelami telefonów. Bądźmy szczerzy, Apple opanowało reklamę do perfekcji, jednak nawet najlepsza reklama i najlepsze przemówienie nie przekona klienta do zakupu urządzenia, które technologicznie zatrzymało się dwa lata temu. Mam nadzieję, że inżynierowie Apple bacznie obserwują coraz prężniej rozwijający się rynek smartfonów. Łatwo bowiem popaść w samozachwyt i spocząć na laurach, kiedy posiada się produkt bijący rekordy popularności, przynosząc właścicielowi krociowe zyski. W chwili obecnej pozycja iPhone jest niezagrożona, jednak powoli zaczyna rodzić się poważny konkurent - Google z systemem Android. Ten szybko rozwijany system zdobywa coraz większe uznanie wśród użytkowników zaawansowanych telefonów. Dowodem na to są dane opublikowane przez firmę analityczną Canalys, które odnotowały niemal 140% wzrost popularności systemu Android na rynku amerykańskim zaledwie w trzy miesiące. Bez wątpienia Apple powinno czuć się zagrożone i pokazać swoim klientom coś więcej niż urządzenie wyposażone w duży wyświetlacz w ładnej, błyszczącej obudowie, z dostępem do App Store.

Z jednej strony naciski klientów, którzy oczekują najnowszych technologi. Z drugiej deweloperzy, którzy nie pogardzą większą mocą obliczeniową. To powinno wymusić na Apple implementację bardziej zaawansowanych rozwiązań niż np. możliwość słuchania stacji radiowych. Wszystko się zazębia i żyje w ścisłej symbiozie, czego efektem jest generowanie gotówki zarówno dla programistów jak i samego Apple. Jobs i jego współpracownicy muszą być tego świadomi.

Na co możemy liczyć w nowej wersji iPhone? Według niepotwierdzonych informacji, jakie opublikował Wall Street Journal, nowy iPhone będzie obsługiwał wspomniany wcześniej standard przesyłu danych CDMA. Zdaniem Yukari Iwati Kane, korespondentki WJS, Apple złożyło spore zamówienie w jednej z tajwańskich fabryk Hon Hai Precision Industry Co., która była odpowiedzialna za dostarczenie poprzedniego modelu telefonu iPhone 3GS. Natomiast wersja współpracująca z siecią CDMA została zamówiona u innego producenta - Pegatron Technology Co., który jest częścią tajwańskiego koncernu ASUSTeK Computer Inc. Informacje te na niewiele zdadzą się Europejczykom, których ten problem raczej nie będzie dotyczyć. Z innych przecieków jakie dostały się do internetu należy wymienić nowy procesor. Podobnie jak w poprzedniku, będzie to procesor oparty na architekturze ARM, prawdopodobnie Cortex A9, czyli ten sam, który został użyty w iPadzie. Sporo kontrowersji wywołała wiadomość o użyciu tradycyjnych wyświetlaczy LCD zamiast OLED. Nowe wyświetlacze mają mieć tę samą przekątną, czyli 3,5 cala, ale za to charakteryzować mają się większą rozdzielczością 960x640 px. Czy jest to dobre rozwiązanie? Wszystkie argumenty przemawiają na nie. Większa rozdzielczość na tej samej powierzchni pociągnie za sobą zmniejszenie rozmiarów elementów interfejsu. Jeśli Apple zamierza wykorzystać istniejący system iPhone OS 3.xx, to może okazać się to sporym problemem dla potencjalnych klientów. Sensownym rozwiązaniem w tym przypadku byłoby użycie nowego systemu z nowym interfejsem graficznym, zdolnym bardziej efektywnie wykorzystać przestrzeń na ekranie. Nic nie jest przesądzone. Całkiem możliwe, że wraz z nowym modelem iPhone zostanie zaprezentowany zupełnie nowy system operacyjny, który będzie obsługiwał wielozadaniowość - obiekt żartów wielu osób i konkurencyjnych firm. Myślę, że na wprowadzenie multitaskingu będą mieli niemały wpływ sami programiści tworzący aplikacje dla iPhone.

Wszystkie przytoczone informacje pochodzą z nieoficjalnych źródeł. W żadnym wypadku nie należy traktować ich dosłownie. Z drugiej strony coraz częstsze wycieki dotyczące Apple, które okazują się całkiem trafne, nakazują przyjąć, że wszystkie wymienione wcześniej nowości mogą znaleźć się w nowym telefonie Apple. Firma Jobsa chyba i tak nie będzie miała wyjścia. By utrzymać się na globalnym rynku i przejąć rolę lidera na rodzimym, telefon Apple będzie musiał przynajmniej dorównać konkurencji.
[articleindexsmall]http://farm5.static.flickr.com/4055/4484210617_c411abc972_o.png[/articleindexsmall]
[newsindexhuge]http://farm5.static.flickr.com/4033/4484539567_2602b44c27_o.png[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm5.static.flickr.com/4021/4485189946_28814a4b60_o.png[/newsindexsmall]

#2 patrick1989

patrick1989
  • 495 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 20:12

Całkiem ciekawe, jednak jeśli to prawda z tym wyświetlaczem, to naprawdę głupie posunięcie zwiększyć znacznie rozdzielczość, a przekątną zostawić taką samą...

#3 Brewka

Brewka
  • 9 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 20:15

A ja mam troche "zielone" pytanie. Czy premiera nowego iphona = premiera nowego ipoda :>?

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 21:20

Ja jedyne czego sobie życzę w iPhonie do doprowadzenia go do stanu równego z większością telefonu na rynku bez wszelakich udziwnień typu iTunes po wymianie karty sim itd ... , do tego dołożył bym aby posiadał przeciętną funkcjonalność a na pewno następnym moim telefonem będzie iPhone ale jeżeli apple tego nie zrobi to zostaje przy androidzie a z platformą apple poczekam tak długo ile będzie trzeba o ile szybciej nie padnie.

#5 DudusCSE

DudusCSE
  • 2 899 postów
  • Skądz Polski

Napisano 02 kwietnia 2010 - 21:32

A ja mam troche "zielone" pytanie. Czy premiera nowego iphona = premiera nowego ipoda :>?

Nie,

iPhone - czerwiec,
iPod touch - wrzesień.

#6 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:00

Na pewno Apple w nowym iPhone musi zrobić spore zmiany w stosunku do poprzednich wersji. Nawet mimo opanowania sztuki reklamy niemal do doskonałości, potrzeba w iPhone funkcji, o które oparłaby się nowa reklama Apple, bo oddech Androida powoli czuć na plecach. Ale z drugiej strony, jak tak sobie tego iP używam, to nie potrzeba mi w sumie nic więcej do szczęścia. Może jedynie nie chciałbym instalować Backgroundera w celu odpalenia kilku aplikacji naraz.

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:03

no nic. Witamy w świecie PC i masowówki przez gigantyczne M panie Dżobs. Teraz zaczniemy ścigać*się*na megapiksele w aparacie oraz rozdzielczości ekranu? no ale spokojnie takim posunięciem zdobędą rynek. Wypuszczą*iPhona HiRes...to nic że mało co widać, ale obraz jak żyleta a w dodatku pokazywał będzie 2x więcej...;) Na nowy system nie ma co liczyć. Dźobs nie zrobi dwóch róźnych systemów. Skoro można na jednym zarobić*2x to dlaczego nie?

#8 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:29

Okej przedstawię moje wymagania: 1.Obsługa Bluetooth po między wszystkimi telefonami 2.Aparat 5 MpX i oczywiście większy ekran 3.Lepsza obudowa (między innymi jak w 2G) 4.Taka moja propozycja (nie realna) spust do aparatu na obudowie 5.Wraz z nowym softem pełna obsługa MultiTaskingu 6.Przerzucanie stron po przez ruch telefonem w prawo czy w lewo To już było by super i nic do zarzucenia Iphone'owi

#9 danielghost

danielghost
  • 106 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:30

Pożyjemy zobaczymy.. Ja mam tylko nadzieję, że zdrowa konkurencja wyjdzie wszystkim na dobre.. Już nie mogę się doczekać:) Pozdrawiam, Daniel

#10 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:32

Nowe wyświetlacze mają mieć tę samą przekątną, czyli 3,5 cala, ale za to charakteryzować mają się większą rozdzielczością 960x640 px. Czy jest to dobre rozwiązanie? Wszystkie argumenty przemawiają na nie. Większa rozdzielczość na tej samej powierzchni pociągnie za sobą zmniejszenie rozmiarów elementów interfejsu.

A niby czemu to? Przecież większa rozdzielczość na takiej samej wielkości matrycy zwiększa jedynie gęstość pikseli (DPI), a (przy najmniej dla mnie) to bardzo dobra wiadomość. Oznacza to tyle, że wszystko będzie 'ostrzejsze', a nie 'mniejsze'... Dla przykładu - przecież przy przejściu telewizji w HD (czyli dokładnie czymś takim, co miałoby się przydarzyć iPhone'owi), obraz nie został zmniejszony.
Dołączona grafika
Owszem, gdyby nie było żadnej optymalizacji OS, to oznaczałoby to pomniejszenie elementów interfejsu, ale chyba nikt nie myśli, że Apple nie zoptymalizowałoby systemu tak, by wszystko pozostało w należytym porządku... ;)
//Pozdrawiam

EDIT:
Żeby nie było, że tak tylko zachwalam tę (ewentualną) zagrywką ze zwiększeniem rozdzielczości, to dodam, że większa rodzielczość = potrzebna większa moc obliczeniowa, a tej na platformach mobilnych nigdy nie jest za wiele..

#11 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:33

Mogli by coś*zrobić z iface... nie ukrywam, że niektóre cukierkowe rozwiązania konkurencji są przyjemniejsze dla oka ;-) a tak to multitasking mam, prędkości mi wystarcza... nic mi nie brakuje w sumie. Ale zmienię na nowego, dla samej zasady zmieniania tel co roku hehe ;-)

#12 Furiat

Furiat
  • 235 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:40

A niby czemu to? Przecież większa rozdzielczość na takiej samej wielkości matrycy zwiększa jedynie gęstość pikseli (DPI), a (przy najmniej dla mnie) to bardzo dobra wiadomość. Oznacza to tyle, że wszystko będzie 'ostrzejsze', a nie 'mniejsze'... Dla przykładu - przecież przy przejściu telewizji w HD (czyli dokładnie czymś takim, co miałoby się przydarzyć iPhone'owi), obraz nie został zmniejszony.
Dołączona grafika
Owszem, gdyby nie było żadnej optymalizacji OS, to oznaczałoby to pomniejszenie elementów interfejsu, ale chyba nikt nie myśli, że Apple nie zoptymalizowałoby systemu tak, by wszystko pozostało w należytym porządku... ;)
//Pozdrawiam

Zgadza się . Wystarczy ikony i inne elementy graficzne daćw wyższej rozdzielczosci. Więc pan od artykułu popełnił błąd :)

#13 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:44

niby tak ale aplikacje raz zakupione będą*w gorszej prawda? I teraz co? Programiści niech szarpią*raz jeszcze? Interfejs spoko ale strony www? Czcionki? Zdjęcia? Elementy stron? Na to już*Stefan Dżobs wpływu miał nie będzie najmniejszego.

#14 AnatolFrance

AnatolFrance
  • 344 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:49

Jeśli rozdzielczość będzie taka jak podają to iPad kiepsko wypada z rozdzielczością na tle iPhona 4g

#15 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:52

omg, co wy tak sie martwicie na zapas?? taki chyba juz narod polski ze musi sie martwic i narzekac na cos czego jeszcze nie ma... i co do autora... strasznie te pana texty sa negatywne co do apple... i np ten wyswietlacz, polecil bym najpierw zapoznac sie z tematem a pozniej wypowiadac jakies zdania na ten temat a nie powtarzac glupie texty z onet.pl albo chip.pl lub jeszcze inne podobne strony.. minimum ogłady....

#16 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:53

niby tak ale aplikacje raz zakupione będą*w gorszej prawda? I teraz co? Programiści niech szarpią*raz jeszcze? Interfejs spoko ale strony www? Czcionki? Zdjęcia? Elementy stron? Na to już*Stefan Dżobs wpływu miał nie będzie najmniejszego.

Aplikacje - owszem, tego się nie ominie (no może nie do końca --> patrz iPad), ale strony internetowe..? Przecież istnieje coś takiego jak skalowanie. Zdjęcia? To samo (no przecież to chyba oczywiste..). Czcionki? Należy zrobić to samo co (ewentualnie) z interfejsem - wrzucić w wyższej rozdzielczości.
Naprawdę uważam, że wyższa rozdzielczość to świetna sprawa. Zawsze była pogoń za jej zwiększaniem, a tu nagle takie negatywne opinie..
//Pozdrawiam

#17 gilson8

gilson8
  • 68 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:56

Wszystko czego chce to iPhone w aluminiowej obudowie, bez błyszczącego tyłu. Podejrzewam, że nowy design będzie podobny do iPada.

#18 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 02 kwietnia 2010 - 23:02

Lepszy aparat, wielozadaniowość, dłuższa żywotność baterii, procek od apple z mniejszym poborem mocy.

#19 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 kwietnia 2010 - 23:16

Multitasking + lepsza bateria + szybszy procesor. Tyle mi wystarczy.

#20 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 02 kwietnia 2010 - 23:22

Multitasking + lepsza bateria + szybszy procesor. Tyle mi wystarczy.

Multitasking, ale dla 3GS też, bo nie po to wydawałem tyle kasy w iSpot na iP, żeby po roku kupić nowego ;)

#21 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 23:25

Więcej mpx w aparacie - debilizm, idiotyzm, kretynizm moim skromnym zdaniem, ale spoko. Nadal nie rozumiem co to komu da... Zamiast większej ilości mpx osobiście wolałbym multitasking z krwi i kości, szybszy procek, więcej ramu i więcej możliwości personalizacji telefonu ;)

#22 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 23:30

Teraz to już ciągle tylko iPhone, iPhone, iPhone, iPod, iPhone, iPhone, iPhone, iPod itd itd... A z Makami co raz gorzej niestety :( Problemy z nowymi iMakami nie powinny mieć miejsca, a premiera nowych MP i MBP została przyćmiona przez iPad'a... :( Co do nowego iPhone'a, to jedyne czego bym chciał, to żeby odświeżyli interfejs, bo ten już mnie na prawdę nudzi ;)

#23 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 23:42

a czy jest gdzieś*powiedziane na 100% że na tej konferencji będzie premiera nowego iPhone'a? Kumpel się przymierza do kupna i skierował do mnie pytanie, jako że wie że ja*interesuję*się apple, ale niestety nie wiem co mu odpowiedzieć? będzie ten iphone czy nie? bo z jednej strony -> może będzie warty uwagi, z drugiej -> cena 3gs chyba wtedy spadnie i moze bedzie mozna kupić go taniej, jeżeli nowy telefon okaże się*mało innowacyjny.

#24 Koozzkoozz

Koozzkoozz
  • 10 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 23:43

multitasking.. to przede wszystkim, troszkę szybszy by tez mogłbyć - szczególnie mnie wkurza długie wczytywanie wiadomości i menu z kontaktami/połączeniami. ekran może zostać, bateria też (chociaż to akurat najłatwiej pewnie zrobić). za metalową obudowę też się nie obrażę ;p

#25 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 00:05

Większa rozdzielczość jest! 960x640 to na pewno nie będzie ale na pewno więcej niż jest teraz i dobrze bo wszystko będzie takiej samej wielkości tylko lepiej wyglądać! Jest! Wszystko 2x mniejsze co za idiota by coś takiego zrobił na iphone xD Aluminiowej obudowy nie będzie a to co jedynie upodobnią do ipada to raczei ipoda touch nie iphone.. Dla reklamy ipada nie beda wkladac tego samego do iphone bo to jest inne urządzenie, procek pewnie będzie trochę szybszy i nowszy bez żadnych mixów apple a4,3,2,1,0.. aparat 5mpx raczej na pewno..(kyosho94 co ci przeszkadzają mpx chociaz beda jeszcze lepszej jakosci zdjęcia a co najważniejsze lepiej będą wyglądać na dużym ekranie komputera) Możliwe że kamerka z przodu ale nie tylko do wideo rozmów, też do aplikacji super sprawa wiele możliwości jak np. odblokowywanie telefonu poprzez rozpoznawanie użytkownika czy machanie przed telefonem itd. Czas najwyższy na oszczędniejszy ekran.. Wygląd pewnie troche zmieni się choć pomysłów nie mam, jedynie co mi się wydaje to że będzie minimalnie wyższy i cieńszy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych