Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod - pierwsze kroki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1077 odpowiedzi w tym temacie

#276 karolinka-laleczk

karolinka-laleczk
  • 54 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 17:17

ja tego nie czaje, bo ja ma inny ten convekter i nie mam po polsku :/ Jej jak to zrobic, niech ktos mi to wytlumaczy to nie ejste takie proste mam ipoda 2 GB i windowsa xp :) z góry dzia :)

#277 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 lipca 2007 - 17:44

znacznie lepiej. ale wciaz niedokladnie w jezyku polskim oraz brak kilku podstawowych informacji na podstawie ktorych mozna by udzielic ci pomocy

#278 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 26 lipca 2007 - 17:41

Mam pytanie co do konwerterowania filmów tym Jodixem. Czy jakość jaką zaznacze przy konswersji ma wielkie znaczenie ?

#279 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 26 lipca 2007 - 19:14

@KAROLINA WIESZ CO JA NIE WIEM CZY TY WIESZ CO KUPUJESZ ALE NA NANO NIE ODPALISZ ZADNEGO FILMU !!!!!!!!!!! BOZE

#280 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 lipca 2007 - 20:43

ja tego nie czaje, bo ja ma inny ten convekter i nie mam po polsku :/ Jej jak to zrobic, niech ktos mi to wytlumaczy to nie ejste takie proste

mam ipoda 2 GB i windowsa xp :)

z góry dzia :)

wiesh co. iPody nano nie odtwarzają filmów, tylko zdjęcia. Do filmów są ipody video

#281 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lipca 2007 - 22:15

omg, to teraz macie praktyczny przyklad jak sprawdza sie powiedzenie z glupim przestajesz... (bez urazy) @marcin0903 jakosc zawsze ma znaczenie ale czy wielkie to zalezy od preferencji ogladajacego, w jodixie ustawienie "jakosc" przeklada sie na bitrate a dopiero to na rzeczywista jakosc, dla 320x240 mozna poszalec i ustawic bitrate 500-700, dla 640x480 dwukrotnie wiecej

#282 acoustic_soul

acoustic_soul
  • 3 postów
  • SkądWuWuA

Napisano 27 lipca 2007 - 10:31

Kupiłam wczoraj ipoda 80G, włozyłam płytkę do kompa.. i nic.. nie mogę zainstalować, wrzucić muzyki...co mam robić???

#283 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 27 lipca 2007 - 10:51

moze dokladniej opisz swoj problem? cos sie pojawia? nic sie nie chce pojawic? widzisz wogole naped cd? Masz maka, pcta? freebsd bez ixow czy windowsa viste?

#284 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipca 2007 - 13:31

a moze od drugiej strony - "olej" plytke i sciagnij (zapewne nowsze) itunes ze strony apple

#285 Raduchi-macintosh

Raduchi-macintosh
  • 114 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lipca 2007 - 20:14

Tak korzystając z okazji czy ktoś wie jak będą wyglądać nowe iPody?

#286 karolinka-laleczk

karolinka-laleczk
  • 54 postów

Napisano 28 lipca 2007 - 08:49

Maslaq jak to zrobiles z tymi filmami :/mi sie tam conwektuje, ale mi sie nie chce dodac to viedeo w ituens :/ jest tlyko koleckzi i krzyzyk :/ Pomoż

---- Dodano 28-07-2007 o godzinie 09:56 ----
To chwilka jak ja mam nano, to czemu jakw chodze w muzyke, nastepnie w liste odtwarzania to mam music videos :/ Od samego poczatku to mialam :/ Oto link to jest moj ipod, sory, nie krzyczcie na mnie, ale sorka ja nie umie sie tym obslugiwac :/

Link : http://www.professio...6nanofamily.jpg

A jak nie mozna to odtwarzac to kurde czemu mi wszysyc pisza jak to zrobic chcoiaz tez maja ipod nano :/ I nawet na ituens to psiza :/

---- Dodano 28-07-2007 o godzinie 09:58 ----
A ten ipod nano ma chociaz radio ??

---- Dodano 28-07-2007 o godzinie 10:07 ----
Macie racje, nie mozna odtwarzac :( Kurcze, a ja to dostalam :/ A mam pytao jest tu radio chociaz, czy tlyko muzyka, gry i zdjecia :/ A czemu Ipod jest ten drozszy od mp4, moja kolezanka kupila sobie nówkę za 500 zł., a Ipod kosztuje ten az od 800 :/ Widzialm reklame :/

---- Dodano 28-07-2007 o godzinie 10:14 ----
Oto strona i w zadnych odwarzaczach nie ma ze obsluguje mp4 :/ Wszystkie tak jak moje :/

http://odtwarzaczemp...l/sklep/szukaj/

#287 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lipca 2007 - 12:08

A jak nie mozna to odtwarzac to kurde czemu mi wszysyc pisza jak to zrobic chcoiaz tez maja ipod nano :/ I nawet na ituens to psiza :/

pisza bo zadalas pytanie, to ze ktos ma inny model nie znaczy ze nie bedzie w stanie pomoc komus kto ma innego ipoda

A czemu Ipod jest ten drozszy od mp4, moja kolezanka kupila sobie nówkę za 500 zł., a Ipod kosztuje ten az od 800 :/

nie ma radia (sprzedawane odzielnie). kosztuje tyle bo to ipod made by apple a nie "odtwarzacz mp4" (ktory zreszta z mp4 nie ma absolutnie nic wspolnego). oprocz tego roznica polega na jakosci wykonania, mozliwosci wspolpracy z itunes i ilosci obslugiwanych fotrmatow dzwieku.
od razu cie poinformuje ze jesli ktos bedzie ci wmawaial ze "odtwarzacz mp4" jest lepszy niz ipod nano niech zademonstruje ci jakis film. przekonasz sie ze taki film nie nadaje sie do ogladania. nastepnie przyjrzyj sie materialom z jakich sawykonane wasze odtwarzacze.

rozumiem ze masz dokladnie taki?
http://odtwarzaczemp..._GB_czarny.html
no, mozliwe ze w innym kolorze.

ps musze powiedziec ze jest to chyba jedyny sklep ktory wlasciwie sklasyfikowal ipody video jako odtwarzacze mp4 a ipoda nano jako odtwarzacz mp3

#288 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 lipca 2007 - 15:14

Macie racje, nie mozna odtwarzac :( Kurcze, a ja to dostalam :/ A mam pytao jest tu radio chociaz, czy tlyko muzyka, gry i zdjecia :/ A czemu Ipod jest ten drozszy od mp4, moja kolezanka kupila sobie nówkę za 500 zł., a Ipod kosztuje ten az od 800 :/ Widzialm reklame :/
[/url]

taaa. 500 zł to o 400 za dużo jak na te chińskie odtwarzacze mp4. Mój kolega też sobie kupił "mp4" i rozleciała mu się w rękach po paru miesiącach. Kupując iPoda możesz być pewna dobrej jakości wykonania. Poza tym nieprawdą jest że ipody są od 800 zł. iPod nano 2GB kosztuje w sklepie 599 zł, a na allegro można znaleść np. o 100 zł tańszego. Ale uwaga! Na allegro są też podróbki iPodów które odtwarzają filmy i są warte tyle co wyżej wspomniane "mp4"

#289 karolinka-laleczk

karolinka-laleczk
  • 54 postów

Napisano 28 lipca 2007 - 16:44

dzieki :( Myslalam ze chociaz maja filmy i chociaz radio, zamiast zdjec owiele wolalabym filmy :( A jka nazywa sie iPod ktory odtwarza muzyke mp4:) A czy mozna dodac jakies inne gry do ipoda? Jezeli tak to z jakiej stronki??

#290 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 lipca 2007 - 16:46

gry można dodać, ale tylko quizy. Takie "prawdziwe" gry można wgrywać tylko na ipoda video, który odtwarza pliki w formacie mp4.

#291 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lipca 2007 - 22:22

"muzyke w formacie mp4" troche wyjasnie - mp4 to tylko kontener, takie opakowanie, pudelko w ktorym mozna umiescic rozne kodeki. moze tam byc muzyka zarowno w mp3 jak i aac (to sa kodeki), moze tam byc takze wideo itd ipod nano powinien wlasciwie odtworzyc dowolny plik mp4 ktory zawiera tylko dzwiek. pisze powinien, bo apple chcac sie wyroznic zamiast skrotu "mp4" uzywa "m4a", chociaz nie ma zadnych roznic w samym pliku. mozliwe ze trzeba bedzie po prostu zmienic rozszerzenie na m4a.

#292 karolinka-laleczk

karolinka-laleczk
  • 54 postów

Napisano 29 lipca 2007 - 06:42

kurcze, moim zdaniem mp4 jest lepsze niz Ipoda nano :/ Na pewno........... Moja kolezanka ma radio, teledyski, jak i muzyke, zdjecia, dyktafon :/ A kupila go taniej od mojego :/ Ipod nanno to dziadostwo :/

#293 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 lipca 2007 - 13:20

zobaczysz za pół roku rozleci jej sie ten "odtwarzacz" a Ty sie nie przejmuj bo wszystkie te urządzenia mają za zadanie odtwarzać muzykę a nie filmy... Jak chce się oglądać filmy to się kupuje rzeczy przeznaczone do tego. Nie wspomnę o jakości tych "filmów, radia, teledysków i dyktafonu" które mają odtwarzacze mp4.

#294 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 lipca 2007 - 14:12

pozwole sobie zamiescic link do testu takowego "mp4"
http://www.videoaudi...rtykul-120.html
radze dobrze sie przyjrzec powiekszonym zdjecia pod katem jakosci wykonania i jakosci obrazu (szczegolnie tych teledyskow)
owszem dyktafon i radio to przydatne rzeczy a taki odtwarzacz 2GB mozna kupic grubo ponizej 200zl ale... trzeba obejrzec przed zakupem co sie kupuje. to nie sa kartofle czy buraki ktore jesli beda niesmaczne mozna wyrzucic do kosza tylko sprzet za kilkaset zlotych.

i jeszcze dorzuce taka moja mala dygresje:
nono1g mial mozliwosc zainstalowania alternatywnego oprogramowania. nie bylo to trywialne ale instrukcja jak to zrobic byla jasna i komus z podstawowa wiedza dotyczaca komputera nie powinno sprawic to wiekszych prblemow. tooprogramowanie niesamowicie rozszerzalo mozliwosci - ogladanie filmow, dodatkowe formaty dzwieku, wieksze mozliwosci konfoguracji, gry, skiny itd. to pozwalalo orginalnie dosyc ubogiemu w stosunku do (rzekomych) mozliwosci "odtwarzaczy mp4" ipodowi nano1g polozyc cala konkurencje na lopatki - zarowno jakosc wykonania jak i mozliwosci przebijaly wszystkie inne odtwarzacze dostepne na rynku. natomiast w nano2g dokonano kroku wstecz- zaszyfrowano oprogramowanie co uniemozliwia instalacje innego niz orginalne. owszem obudowa jest wytrzymalsza a bateria wystarcza na znacznie dluzej ale uniemozliwiono korzystanie z duzej ilosci potencjalnych funkcji.
dlatego w moim przekonaniu wciaz lepszym od nano2g zakupem jest nano1g.

#295 karolinka-laleczk

karolinka-laleczk
  • 54 postów

Napisano 29 lipca 2007 - 17:50

heh :) Ale kurcze, moja koelzanka tak sie chwali, ze nie mam teledyskow to siajstwo i ze nie mam radio to pupa. Ona mowi ze moglabym sobie kupic mp3 i to samo bym miala, a zdjecia sa nie przydatne :( Jak ja nienawidze czegos takiego, ona zawsze musi byc lepsza ode mnie :/

#296 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 lipca 2007 - 19:30

wiesz ja nie mam maybacha a posel misztal ma. i musze z tym zyc jakos.

#297 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 29 lipca 2007 - 20:11

Czy tylko ja widze w postach 'kolezanki' prowokacje...?

#298 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 lipca 2007 - 20:44

Spróbujmy się dowiedzieć:-)

Czy tylko ja widze w postach 'kolezanki' prowokacje...?

Proponuję ankietę (najpierw dopisujcie pytania a jak się ich zbierze do końca alfabetu, to dopiero wtedy odpowiedzi - ale w skrócie: a) lub B) lub c) itd:-)

Pytanie:

Czym jest iPod?

Możliwe odpowiedzi:

a) co to jest iPod?
B) szpanerskim urządzeniem, którego działania nie rozumiem
c) zdaje się, że odtwarza dźwięki i obrazki - mam super laptopa PC, który zawiesza się tylko trzy razy dziennie, więc jak się nie zawiesza, to sobie dźwięki i obrazki odtwarzam że hej
d) jest jak "Klucz" w powieści Limes Inferior Janusza Zajdla - jesteśmy wciąż skazani na odkrywanie jego możliwości
e) to ten śmieszny statek kosmitów ze Strasznego Filmu 4, ale zdaje się, że tam nazywali to TriPod
f) wy obrzydliwi maniacy MacIntoshy moglibyście wreszcie się uspokoić i przestać szpanować
g) to te małe białe coś, co wujek Stefan przywiózł z Ameryki i czego do tej pory nie udało nam się uruchomić
h) o kurde nie umiem go włączyć - jaki ja jestem stary:-(
i) tak, iPod to jest taki..., no ten... taki dziwny...
j) co ja tu robię?, co ja tu robię?
k) iPod to mój przyjaciel, z którym spędzam każdą chwilę, gdyż straciłem przyjaciół, kiedy zauważyłem, że robią mi ukradkiem zdjęcia i wysyłają do JoeMonstera
l) kiedyś miałem pryszcze i motorower - teraz mam pryszcze i iPod mi nie działa
m) dzięki niemu słucham na rowerze tych wszystkich starych płyt, których nie zniosłaby moja rodzina, a nocą do znudzenia oglądam skecze polskich kabaretów i fragmenty moich ulubionych filmów... No pewnie, że znam je na pamięć, ale co to szkodzi?

ok, wymiękam - teraz wy... :-)

#299 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 lipca 2007 - 23:15

n) wszystkie odpowiedzi sa prawidlowe

#300 karolinka-laleczk

karolinka-laleczk
  • 54 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 18:58

hm... a do czego bym powokowala :/