Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto deweloperskie: zakładanie, używanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
582 odpowiedzi w tym temacie

#451 chesterman

chesterman
  • 7 postów

Napisano 12 listopada 2012 - 01:11

Wojtkow,
Dzięki za odpowiedź. Super już mam prawie pełen obraz tego przedsięwzięcia.
Tylko jeszcze jedno pytanie. Czy mogę wybrać konto deweloperskie individual dla działalności gospodarczej jednoosobowej?
Jestem na stronie apple dev center i mam do wyboru: Individual / Company.
Przy indywidualnym jest opis:

"Individual
Select this option if you are an individual or sole proprietor/single person company."

Czy można zarabiać i rozliczać się w sposób ciągły i legalnie mając konto Individual oraz zarejestrowaną jednoosobową działalność gospodarczą?

#452 slyv

slyv
  • 382 postów

Napisano 12 listopada 2012 - 08:56

Zgodnie z tym co pisze Individual wybieramy jesli firma ma jednego wlasciciela/jest jednoosobowa. Nie za bardzo tylko wiadomo czy ten / oznacza "or" czy "and". Wiec dla firmy jednoosobowej wybieramy Individual. A jak kogos zatrudnisz - to moim zdaniem tez Individual, Company to raczej wybieramy jest firma jest "osoba prawna" (np spolka) a nie "osoba fizyczna".

#453 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 listopada 2012 - 09:56

Typ konta nie ma nic do rozliczania w Polsce. Apple kiedyś pozwalało rejestrować jednoosobowe działalności gospodarcze jako Company, ale ostatnio się czepiają i każą wybierać typ Individual (aczkolwiek są tu osoby, które to obeszły). Rejestracja na Company daje możliwość dodawania do swojego konta kont pracowników, ale jest bardziej upierdliwa - to jest jedyna, zasadnicza, różnica.

#454 chesterman

chesterman
  • 7 postów

Napisano 12 listopada 2012 - 21:28

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Zrozumiałem zagadnienie w 100% ;) Wykańczam app i niedługo na rynek :D

#455 shenmue

shenmue
  • 174 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 23:59

A ja mam pytanie odnośnie przelewów od Apple. Czy sami wykonują przelew na podane konto co miesiąc, czy musi się uzbierać jakaś konkretna kwota? U mnie się uzbierało ok 500zł i od 2 miesięcy przelewu jak nie było tak nie ma. Co w takiej sytuacji zrobić?

#456 uho

uho
  • 207 postów
  • SkądŁuków, PL

Napisano 14 listopada 2012 - 22:10

Zajżyj do Contracts, Tax, and Banking może nie masz zaakceptowanego jakiegoś aneksu do kontraktu.

#457 shenmue

shenmue
  • 174 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 12:23

Wszystko zaakceptowane i żadnych powiadomień nie mam.

#458 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 13:33

A co masz napisane w zakładce "Payments and Financial Reports"? Jest tam sekcja "Payments and Amounts Owed", gdzie będzie kwota jaką naliczono Ci do wypłaty i termin najbliższego przelewu.

#459 shenmue

shenmue
  • 174 postów

Napisano 16 listopada 2012 - 21:06

W "Payments and Amounts Owed" mam tylko kwotę która się uzbierała, bez żadnego terminu.

#460 skell

skell
  • 2 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 14:53

Jeszcze nie dostałem swojego pierwszego przelewu od Apple'a, ale w ramach dzisiejszej rozmowy z księgową, odnośnie rozliczania tej umowy padło pytanie, w jaki sposób mam zamiar takie faktury opisywać (nie mówiąc już o tym, że groziła mi kasą fiskalną)... No więc właśnie, w jaki sposób takie faktury trzeba opisać?

#461 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 16:09

Jeszcze nie dostałem swojego pierwszego przelewu od Apple'a, ale w ramach dzisiejszej rozmowy z księgową, odnośnie rozliczania tej umowy padło pytanie, w jaki sposób mam zamiar takie faktury opisywać (nie mówiąc już o tym, że groziła mi kasą fiskalną)... No więc właśnie, w jaki sposób takie faktury trzeba opisać?

Jeśli księgowa grozi Ci kasą fiskalną przy tej działalności, to czas zmienić księgową :P

#462 skell

skell
  • 2 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 22:45

Jeśli księgowa grozi Ci kasą fiskalną przy tej działalności, to czas zmienić księgową :P

Księgowa czy nie, moje pytanie wciąż pozostaje - w jaki sposób opisujecie faktury wystawiane do Apple'a?

#463 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 23:28

Ale w jakim sensie opisujemy? Chodzi Ci o tytuł faktury? Ja wpisuję "Sprzedaż oprogramowania w AppStore".

#464 eloprezio

eloprezio
  • 1 postów

Napisano 01 grudnia 2012 - 11:07

Witam. Przeglądałem ten wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Ostatnio wygasł mi kontrakt w ADP, i zamierzam go przedłużyć. Przeszedłem pierwsze dwa kroki w procesie (formularz, D-U-N-S®, weryfikacja). Po wejściu na iTunes Connect, widzę, że moja aplikacja ma stan oczekujący, bo weryfikacja kontraktu wciąż trwa. Okej, przechodzę na kontrakty. Do uzupełnienia kontakty, podatek, bank. Pierwsze dwa bez problemu, natomiast jeśli chodzi o informacje bankowe, mam komunikat o tym, że te informacje zostaną po prostu przepisane, więc nie mogę nic w tym zmienić. Czy zostawienie tego tak, jak jest wystarczy, czy muszę coś jeszcze zrobić, żeby kontrakt został przedłużony?

#465 Adrian Dobiecki

Adrian Dobiecki
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2012 - 17:57

Nie sądziłem że można mieć takie problemy z zakładaniem konta. A jednak...

Ja mam problem z zalogowaniem sie do Polskiego istore. No wiec wybrałem konto indywidualne i doszedłem do miejsca Developer Program Purchase & Activation
. Tam klikam purchase i add to card. Przenosi mnie na polską strone. Wpisuje login a tam wywala mi
"Oops...Podczas sesji wystąpił błąd. Wróć do menu sklepu, aby kontynuować zakupy."
Dzwoniłem do polski. Powiedzieli mi że od developerow oni nie są. A ja im powiedziałem że to przecież mam problem z zalogowaniem się do sklepu. (oczywiście gdy loguje sie przez [url=http://store.apple.com/pl]Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska)[/url] wszystko działa) To sprawdził tylko moje konto czy jest ok i nic nie mogl zrobić. No wiec napisałem maila na developer membership. A oni odpowiedzieli mi żebym dzwonił do Polski...

Zaznaczam że próbowałem na różnych komputerach i przeglądarkach. Zrobiłem nawet od nowa rejestracje na nowe AppleID. I ciągle to samo. Pomoże ktoś ?

#466 Adams1221

Adams1221
  • 6 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 grudnia 2012 - 15:54

Edycja nazwy lub usunięcie App ID na koncie dewelopera Jestem początkujący, tuż przed opublikowaniem pierwszej aplikacji. Po przesłaniu aplikacji na App Store, Apple poinformowało mnie że mam nieprawidłowy wpis w nazwie aplikacji, znalazłem to, jest w opisie aplikacji na moim koncie dewelopera w App ID. Nie mogę tego zmienić ani usunąć tego App ID. Aplikacja jest już zrobiona, nie mogę nic w niej zmienić, odwołuje się do konkretnego ID aplikacji w iTunes Connect a ten do App ID na moim koncie. Aplikacja nie przechodzi. Nie mogę jej przypisać do innego lub nowego App ID. Jak mogę zmienić właściwości aplikacji lub ją usunąć z moich App ID na koncie dewelopera?

#467 micnow

micnow
  • 1 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 05:54

Witajcie, kilka stron wcześniej była informacja, że dla kont indywidualnych można będzie zmienić nazwę wyświetlaną, aby zamiast imienia i nazwiska wpisać nazwę działalności gospodarczej. Czy ktoś to potwierdza? Czy to aktualne? Dziękuję.

#468 szpako1

szpako1
  • 6 postów

Napisano 02 stycznia 2013 - 14:43

Nie sądziłem że można mieć takie problemy z zakładaniem konta. A jednak...

Ja mam problem z zalogowaniem sie do Polskiego istore. No wiec wybrałem konto indywidualne i doszedłem do miejsca Developer Program Purchase & Activation
. Tam klikam purchase i add to card. Przenosi mnie na polską strone. Wpisuje login a tam wywala mi
"Oops...Podczas sesji wystąpił błąd. Wróć do menu sklepu, aby kontynuować zakupy."
Dzwoniłem do polski. Powiedzieli mi że od developerow oni nie są. A ja im powiedziałem że to przecież mam problem z zalogowaniem się do sklepu. (oczywiście gdy loguje sie przez [url=http://store.apple.com/pl]Oficjalny Apple Store PL - Kup nowego MacBooka Pro z ekranem Retina, nowego iPada, iPhone'a, iPoda, Apple TV - Apple Store (Polska)[/url] wszystko działa) To sprawdził tylko moje konto czy jest ok i nic nie mogl zrobić. No wiec napisałem maila na developer membership. A oni odpowiedzieli mi żebym dzwonił do Polski...

Zaznaczam że próbowałem na różnych komputerach i przeglądarkach. Zrobiłem nawet od nowa rejestracje na nowe AppleID. I ciągle to samo. Pomoże ktoś ?

Ten sam problem. Metodą prób i błędów doszedłem do tego że występuje kiedy w koszyku masz tylko ten program, w momencie kiedy do koszyka dodasz coś jeszcze - np ja dodałem file ochronną na iPhona to przechodzi bez błedu. Dzwoniłem na infolinie i mówią że jest jakiś problem techniczny. Jak nie rozwiążą w miarę szybko to kupię zamawiając z jakimś innym produktem.

A z najnowszych informacji to niestety ten problem czasem również występuje mimo opisanego przeze mnie obejścia.

#469 WMJ

WMJ
  • 5 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 14:31

Witam wszystkich,

Wprawdzie nie jestem już całkowicie początkującym developerem - Właśnie wystawiam Applowi swoją trzecią fakturę VAT - Czytając ten wątek zaczynam głupieć :) :)

W związku z tym prosiłbym o wyjaśnienie, zwłaszcza Pana Wojtkow, jako najbardziej obeznanego:

- Czy faktury dla Apple wystawia się dla:

Apple Inc. / Europe:
iTunes S.a.r.l.
31-33 rue Sainte Zithe
L-2763 Luxembourg
TVA/VAT No.: LU20165772

Czy też na adres iTunes S.a.r.l. w Irlandii ...
Czy też na adres Apple Distribution w Irlandii (ten z polskim numerem VAT) ...
Czy też jakiś inny adres ?

PS. Faktury wysyłam Applowi poprzez formularz iTC, ne wysyłam im ich w formie papierowej (na adres w Irlandii), ponieważ wg. mnie wysyłanie papieru jest totalną głupotą z uwagi na marnotrastwo papieru i pieniędzy. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś "problemy"?

Pozdrawiem,
WMJ.

#470 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 17:17

Ja wystawiam na ten w Luksemburgu. Faktury można wysyłać elektronicznie, pozwala na to zarówno polskie prawo jak i Apple. W związku z tym nie powinno być żadnych problemów.

#471 WMJ

WMJ
  • 5 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 09:53

Ja wystawiam na ten w Luksemburgu. Faktury można wysyłać elektronicznie, pozwala na to zarówno polskie prawo jak i Apple.
W związku z tym nie powinno być żadnych problemów.

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
WMJ.

#472 babeczka

babeczka
  • 21 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 12:13

Witam wszystkich ;) Jestem początkującym developerem i stawiam dopiero pierwsze kroki. Mam problem odnośnie zakupu iOS Developer Program, wszystkie kroki przechodzę bez problemu, jestem na stronie płatności, wszystkie dane się zgadzają w tym numer karty z której korzystam podczas zakupów w appstore. Korzystam z mkarty Visa (mbank) i wszystko na co dzień jest bez problemów, lecz podczas zakupu developer program przy finalizowaniu transakcji wyskakuje mi komunikat "Autoryzacja płatności nie powiodła się. Sprawdź wprowadzone informacje i spróbuj ponownie lub wybierz inną metodę płatności." i nie mogę tego przeskoczyć. Jedynie mam drugą możliwość "przelew bankowy". Ktoś z was miał może podobny problem z płatnością? Pozdrawiam

#473 WMJ

WMJ
  • 5 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 12:23

Witam wszystkich ;)
Jestem początkującym developerem i stawiam dopiero pierwsze kroki.
Mam problem odnośnie zakupu iOS Developer Program, wszystkie kroki przechodzę bez problemu, jestem na stronie płatności, wszystkie dane się zgadzają w tym numer karty z której korzystam podczas zakupów w appstore. Korzystam z mkarty Visa (mbank) i wszystko na co dzień jest bez problemów, lecz podczas zakupu developer program przy finalizowaniu transakcji wyskakuje mi komunikat "Autoryzacja płatności nie powiodła się. Sprawdź wprowadzone informacje i spróbuj ponownie lub wybierz inną metodę płatności." i nie mogę tego przeskoczyć. Jedynie mam drugą możliwość "przelew bankowy".
Ktoś z was miał może podobny problem z płatnością?

Pozdrawiam

Powodów może być wiele. Np. zły numer CV2, który zmienia się po wygaśnięciu ważności karty, niezaładowana karta itp.

#474 babeczka

babeczka
  • 21 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 12:33

Numer CV2 jest prawidłowy, o wygaśnięciu karty nie ma mowy bo jest do 2015, środki na karcie także są... a w appstore nie mam problemów z kupnem aplikacji. Ktoś korzystał z przelewu bankowego? Jak to wygląda od strony czasowej... czy to coś zmienia później w kwestii użytkowania Developer program czy tylko wydłuża czas na realizację zamówienia?

#475 WMJ

WMJ
  • 5 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 12:46

Księgowa czy nie, moje pytanie wciąż pozostaje - w jaki sposób opisujecie faktury wystawiane do Apple'a?

Ale w jakim sensie opisujemy? Chodzi Ci o tytuł faktury?
Ja wpisuję "Sprzedaż oprogramowania w AppStore".

W moim przypadku jest to następujący opis usługi, którą sprzedajemy Applowi, na fakturze VAT:

Oprogramowanie wraz z jego uaktualnieniami oraz jego
najnowszą wersją dostarczane drogą cyfrową* dla globalnej
dystrybucji iTunes (Okres xx/yyyy)

gdzie:

1.*) Jest to usługa elektroniczna zgodnie z art. 2 pkt 26 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.)
z zaznaczeniem, że Podatek rozlicza nabywca. Zgodnie z art. 28b ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 ze zm.).

Nie miałem jednak jeszcze w związku z tym kontroli. Jestem bardzo ciekaw jak to wygląda u innych.
Myślę, że w celach edukacyjnych byłoby dobrze, żeby więcej osób podzieliło się tą informacją!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych