Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lustrzanka cyfrowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

#151 Sekal

Sekal
  • 369 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 lutego 2010 - 00:12

Wiesz, jak robisz ich tysiące to dźwięk migawki koi nerwy :)

#152 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 20 lutego 2010 - 11:45

Trzeba pamietac, ze lustrzanka nie wszedzie zrobisz zdjecie. I nie zawsze bedziesz ja miec przy sobie.

otóż to właśnie.

#153 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 21 lutego 2010 - 11:51

Dlatego warto poczekać na upowszechnienie się aparatów mikro 3/4, przynajmniej ja na to czekam. Wielkość zbliżona do kompaktów, a jakość zdjęć jak z lustrzanki ;) Do autora tematu - jest mnóstwo modeli lustrzanek, dlatego trudno mi tu cokolwiek doradzać, natomiast powinieneś wiedzieć, że jeśli chodzi o Nikona to ma on katastrofalny wręcz serwis, przynajmniej w Polsce. Choćby z tego względu zdecydowałbym się na Canona, ewentualnie jeszcze jakąś inną markę. Jeśli ktoś nie chce czekać na 3/4, a jednocześnie uważa lustra za zbyt wielkie aparaty, warto zainteresować się też zaawansowanymi kompaktami. Np model Lumix LX3 (i jego odpowiednik Leica DLUX4) uważany jest za jeden z najlepszych kompaktów, również jako zastępca prostych luster z kitowymi obiektywami.

#154 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 marca 2010 - 21:06

Trochę odświeżę, bo przymierzam się do kupna nowego aparatu. Obecnie mam Nikon D70s i planuję zamienić go na D90 (wersja body, bo obiektywy mam z poprzedniego) Czy jest jakaś duża różnica pomiędzy nimi ? Czy może na coś innego zwrócić uwagę ?

#155 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 03 marca 2010 - 21:22

A to ciekawe - ja właśnie testuję opcję mikro 3/4 w postaci Lumixa GH-1. Próbuję kombinację z obiektywami Leitz na adapterze. Wyniki z Summicronem 2/35, Summicronem 2/50, Elmarem 4/135, są bardzo obiecujące. Jako tani, cyfrowy zamiennik Leica M6 z Fujii Reala 100 ostatetecznie może ewentualnie być (czasami).

#156 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 03 marca 2010 - 23:04

Kokos - no to ciekawie masz ;) Mi się Leica zawsze podobała, ale po przejściu się do Leica Store ochłonąłem... Za dużo dziewiątek na końcu cen ;) Chociaż optyka pierwsza klasa. Bardziej mi się z tych szkieł obrazki podobają niż np. z tych nowych Carl Zeissów (chociaż Planar 50/1.4 plastyką jest moim zdaniem nie do zdracia ;))

#157 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 04 marca 2010 - 01:15

Od 1998 robiłem zdjęcia Leica M6. Lustrzanki zawsze zniechęcały mnie swoimi rozmiarami. Plus te mega obiektywy o wielkości puszek lub garnków nie są fajne w podróży. Teraz jakość elektronicznych podglądów w mikro3/4 umożliwia połączenie trzech gatunków aparatów; dalmierzy, kompaktów i lustrzanek w jeden.

#158 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 04 marca 2010 - 08:45

1. Jeśli chcesz mieć filmy to kup kamere. ;) 2. Ja osobiście wziął bym nikona, ale nie d5000, bo nie ma "wiertarki" (silnika AF) czyli ze starymi dobrymi, jasnymi stałkami nie działa Ci AF. D90 był by najlepszym wyborem, da się używać większego ISO 1600 jest znośne nawet, bo ma COMOS'a. 3. I podstawa to jest dobre szkło, w zależności ile chcesz na nie wydać i do czego jego potrzebujesz to polecam np. Tamron 28-75 f/2.8 (posiadam i jest całkiem ok), tanie stałki od nikona 50 f/1.8 (również mam obecie wydatek rzędu ok 500zł, ciekawy bokeh). Wynalazki typu 18-200 są cienkie, aberracje, ciemnica (sprawdzi się wyłącznie jako spacerówka).

#159 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 marca 2010 - 09:08

Bede prawdopodobnie musial kupic aparat. Uzywalem dlugo d80 z obiektywami od ktorych nie mozna bylo za duzo wymagac... Teraz jako, ze staje przed kupnem, a kupic musze nowy z faktura, nie wiem co wybrac. Canony mi nie leza, wiec nikon. Tylko ktory... D90? jaka zmiana nastapila w stosunku do d80? Na samo body chce wydac w okolicach 2,5-3k zl...

#160 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 04 marca 2010 - 09:11

d90 z gripem (najwygodniejsza opcja), ew d200 z gripem

#161 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 04 marca 2010 - 10:14

niezle - to zastanawiacie sie nad zmiana sprzetu za pare tysi i zadajecie pytanie "jaka zmiana nastapila?"
na waszym miejscu bym najpierw troche poczytal np. na takich zanych portalach jak:
Digital Cameras Side-by-Side, 2 cameras: Digital Photography Review

tam macie "in deph review" na zielono...
jak juz troche popstrykales na d80 to juz wiesz czego Ci moze brakowac, czego potrzebujesz, np. wieksze uzywalne iso, wiekszy bufor w serii, wiecej crossow...

#162 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 marca 2010 - 02:39

Będzie OT, ale cóż... po co nowy temat zakładać. ;) A mianowicie: 1. Jak najlepiej ustawić parametry aparatu (w moim przypadku Sony A300) aby zdjęcia robione z szybkością 1/4000 sekundy nie były ciemne (używam trybu "S")? 2. Czy obiektyw f2.8 jest podstawą do takich fotek, czy wystarczy mocne słońce i jakieś specjalne ustawienia AF (bodajże AF-L)? Proszę o pomoc :D Pozdrawiam Olek

#163 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 16 marca 2010 - 06:57

Dokładniej człowieku, to co opisałeś to jedna wielka niewiadoma. Zacznij od używania trybu "M" (czyli manualny), a dokładniej sam odpowiadasz za wartość przysłony, naświetlanie, iso i inne parametry. I jakich fotek ? Przy takim czasie naświetlania to ty chyba chcesz robić sportowe zdjęcia, bo do niczego innego mi się to nie widzi. Odnośnie jasnego szkła to zależy jaki jest to sport i w jakich warunkach oświetleniowych. Podstawą jest szybki i pewny AF.

#164 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 16 marca 2010 - 08:02

podstawa to jest zaopatrzenie sie w jakies ksiazki o podstawie fotografii. AF-L to bodajze blokowanie pomiaru ekspozycji...wiec przydalo by sie tez poczytac instrukcje do aparatu... w kazdym razie taka szybkosc migawki 1/4tys to musisz bardzo duzo swiatla wpuscic zeby cos zobaczyc.

#165 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 marca 2010 - 00:53

Czytałem instrukcję, ale wychodzi na to, że jakoś niedokładnie... A jakie książki do fotografii polecasz? A teraz na inny temat: Czy w zestawach Canon'a (body i lustro) do obiektywu jest dołączany "Lens Hood" (nie wiem jak to w PL powiedzieć)? Muszę się dowiedzieć, bo nie chcę kupić dwóch. ;) Pozdrawiam Olek PS Co sądzicie o "Canon 50mm f/1.8 II"??

#166 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 19 marca 2010 - 03:19

Czytałem instrukcję, ale wychodzi na to, że jakoś niedokładnie... A jakie książki do fotografii polecasz?

Myślę, że dobrą pozycją jest "Książka o fotografowaniu" Andrzeja Mroczka, znajdziesz na pewno w Empikach.

---- Dodano 19-03-2010 o godzinie 03:24 ----

A teraz na inny temat: Czy w zestawach Canon'a (body i lustro) do obiektywu jest dołączany "Lens Hood" (nie wiem jak to w PL powiedzieć)? Muszę się dowiedzieć, bo nie chcę kupić dwóch. ;)

Osłona przeciwsłoneczna - jest praktycznie tak niezbędna jak dekle więc musi być dołączona.

Chcesz zmienić system? Co ci w Soniaku przeszkadza?

#167 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 19 marca 2010 - 07:56

hehe zestaw body i lustro takeigo zestawu jeszcze nie widzialem :P 50=tka 1.8 to jest plastikowa zabawka bez USM. glownym jej minusem (oprocz mydlenia) :P jest brak precyzyjnego i szybkiego AF (czyli USM-a). pozatym polara do niej nie zalozysz bo obraca sie front soczewki. i nie ma w zestawie hooda. (mozna kupic gumowe na allegro) oczywiscie to wszystko nie znaczy, ze nie da sie nim fajnych fotek robic :] na poczatek bardzo fajne szklo do zabawy :) pewnie mu przeszkadza czarna wizja braku dobrych szkiel w ludzkiej cenie, jak juz rozwinie szkrzydla :P mam na mysli (24-70 2.8 70-200 2.8 itp) ...kazdy ma ten swoj moment ;)

#168 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 19 marca 2010 - 11:19

pewnie mu przeszkadza czarna wizja braku dobrych szkiel w ludzkiej cenie, jak juz rozwinie szkrzydla :P
mam na mysli (24-70 2.8 70-200 2.8 itp)
...kazdy ma ten swoj moment ;)

Gdzieś czytałem, że każdy system jest dobry dla amatora, jeśli chodzi o półkę zawodową to wybór zostaje przy Canonie i Nikonie. Nie sposób się nie zgodzić przynajmniej częściowo z tym zdaniem.

#169 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 marca 2010 - 16:42

Można powiedzieć, że systemu nie zmieniam, bo Soniak nie jest mój ;). Dlatego jeszcze nie myślałem o przyszłości z tym aparatem... A co do tych 50-tek, to nie mam aż tyle kasy, żeby za "stałke" dawać ok. 1500zł. To co chcę kupić i tak dochodzi do 5500zł. :D Co do hood'a to nie chodzi mi o takiego do tej 50mm, tylko tego do 18-135mm z zestawu. A na yt widziałem jak gość zakładał UV do 50mm f/1.8... PS Gdzie można (w internecie) kupić dobrzy sprzęt w dolarach lub euro z wysyłką do PL?? Znalazłem jedynie DigitalRev.com.

#170 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 20 marca 2010 - 17:28

co do canona 50mm f1.8 to możesz śmiało kupować. to prosty i plastikowy obiektyw za 350 zeta, ale optyka jest więcej niż przyzwoita. niestety nie jest trwały - ja rozwaliłem takie trzy.

na zachętę dodam, że używają lub używali tych obiektywów Krzysiek Miller, Robert Kowalewski, Sławek Kamiński, Kuba Kamiński, Jurek Dudek, Albert Zawada, Jurek Gumowski, Bartek Bobkowski, Tomek Gzell i wielu innych fotografów prasowych. rzeczywiście nie warto stosować przy nich żadnego filtra (który dobry może kosztować połowę tego co obiektyw). Nie warto o niego przesadnie dbać - co ma swoje zalety - nie musisz się o niego martwić (w końcu kosztuje zaledwie 350 zeta za obiektyw do eosa). na początek swoim przyjaciołom zawsze doradzam kupno aparatu z kitowym obiektywem i do tego ten standard. po czasie okazuje się, że część ludzi zaczyna robić niemal tylko z tym obiektywem i nic innego nie używa. oczywiście, jeśli ktoś wtopi w fotografię, to po czasie szuka innych szkieł, ale ta 50-tka na ogół zostaje, bo jest po prostu REWELACYJNA w swojej cenie.

pozdr

---- Dodano 20-03-2010 o godzinie 20:44 ----
a polara to i tak kręcisz odpowiednio przed każdym zdjęciem po wyostrzeniu. to nie jest filtr do szybkich reporterskich zdjęć. mydła nie stwierdziłem, chyba, że pojawiły się luzy pod koniec życia obiektywu.

#171 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 20 marca 2010 - 22:10

Co do hood'a to nie chodzi mi o takiego do tej 50mm, tylko tego do 18-135mm z zestawu. A na yt widziałem jak gość zakładał UV do 50mm f/1.8...

Lens hood - osłona przeciwsłoneczna

UV - mówisz o filtrze przeciwsłonecznym.

Chcesz założyć osłonę przeciwsłoneczną czy filtr UV z 50-tki do obiektywu 18-135mm?

#172 joannas1

joannas1
  • 18 postów

Napisano 21 marca 2010 - 08:19

polecam Nikon D40X, ja mam i jestem bardzo zadowolona

#173 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 21 marca 2010 - 08:31

polecam Nikon D40X, ja mam i jestem bardzo zadowolona

Autor watku juz dawno wybral aparat. Polecam przeczytac watek w przyszlosci.

Pozdrawiam

#174 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 marca 2010 - 18:20

Lens hood - osłona przeciwsłoneczna

UV - mówisz o filtrze przeciwsłonecznym.

Chcesz założyć osłonę przeciwsłoneczną czy filtr UV z 50-tki do obiektywu 18-135mm?

Chodzi mi o to, czy jak kupię kita z 1-2 obiektywami (Canon EOS ... + np. 18-55mm...), to czy w tym kicie dostanę osłony przeciwsłoneczne do obiektywu/ów?

#175 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 21 marca 2010 - 18:35

Chodzi mi o to, czy jak kupię kita z 1-2 obiektywami (Canon EOS ... + np. 18-55mm...), to czy w tym kicie dostanę osłony przeciwsłoneczne do obiektywu/ów?

Przypuszczam, ze nie. Zobacz w opisie sprzedawanego produktu, powinno byc wyszczegolnione. Jest to rodzaj 'opcji' i pewnie do najtanszych nie dodaja. Dokupienie osobno wchodzi w gre, albo oryginalne Canona (wtedy cena moze powalic z nog), lub tanie zamienniki. Ja osobiscie nie mialem oslon, dokupilem jakies zamienniki i prawie nigdy nie uzywalem. Jest to przydatne, ale nie jest niezbedne.

Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych